Venerine priče

Venera u Vodoliji – Exercises In Free Love

c708f17603b0e38f2116a17ad8ca4947

Baš tako, “prodisah” od kad je Venera sinoć ušla u Vodoliju. Ne samo što je pre toga bila u stegnutom, u grču Jarcu, nego što je tamo bila zarobljena u strahovima, čekanjima, frustracijama čitava četiri meseca. Od početka novembra pa do juče. Sve što vam se u tom periodu dešavalo na ljubavnom gameboardu nije moglo biti lako, nije moglo biti prepušteno I slobodno do kraja. Ili su postojale realne prepreke, tipa druga osoba je zauzeta, ili prezauzeta poslom, ili živi daleko, ili je moralo da bude stegnuto jer neko ne opravdava tu ljubav, bilo što je istopolna, bilo što je on mnogo stariji, bilo što je možda crnac iz dalekog svemira pa u strahu kako će bližnji reagovati najsigurnije se činilo da se ljubav pravi “kao da je nema”. Sve to je samo donosilo frustraciju za frustracijom. Još bih prokomentarisala da opis “društveno neprihvatljiva veza” koji često astrolozi koriste u opisu Venere u Jarcu ili Ribama, ali koji se često čuje I inače – mislim da treba ukinuti, jer nismo vise u 20. Veku, I znamo da nije društvo to koje bira za nas I aminuje ljubav, nego mi sami, a okruženje ima pravo na svoje odobravanje I negodovanje, to apsolutno nema nikakve veze sa onima koji se vole. Pa je jako važno, da ni podršku vise ne tražite, jer time I dalje od društva trebate blagoslov. Jako je važno, ne samo da vas negodovanje ne tangira, nego da vas ni podrška ne tangira. To sve nema veze ionako sa vama. I zato baš sada kada je Venera u Vodoliji, bilo da ste sa nekim ili sami, bilo da je veza strejt ili gej, bilo da je on mladji 15 godina ili stariji 20, osetite autonomiju I volju koju ljubav ima. Ako ste to iskusili već na ličnom planu I prepoznali kao individualnost – onda kada ste odabrali da se bavite poslom koji niko nije odobravao, onda kada ste dali otkaz I preokrenuli svoj život kada su drugi taj čin smatrali ludošću, onda kada ste se odselili iz porodične kuće ma koliko da su vam roditelji prebacivali, dakle ako ste to sve već prošli sami, sada isto to Venera u Vodoliji očekuje da prodjete zajedno sa nekim, ili sami ako nemate partnera, ali jasno I glasno stavljajući do znanja šta je to što za sebe birate da volite.

Svaka planeta u Vodoliji lako biva neshvaćena, pa i Venera. Jer, teško je razumeti kako je to kada eros poseduje volju, kada ljubav voljom svojom ljubi, voljom bira i voljom koja je tu sasvim spremna oduvek bila, ili se barem tako čini, zna da će doći taj dan, taj čas. Čas u kome se eros voljom mora gurnuti ka želji, ženi, muškarcu svejedno. A šta znači voljom? Pa to da se ništa ne prepušta slučaju. Slučaj  ih je samo doveo da se sretnu, ali ako nijedno od njih u tom jednom času koji brzo može proći ne posluša svoju volju koja se tada sasvim sigurno oseća u celom telu i biću kao nekakv trzaj, mišića spremnih da skoče kao kod antilope, sve se napelo i spremno je ili da kaže nešto kako bi uspostavilo komunikaciju, ili da se nagne, privuče  i poljubi, ili da uhvati za ruku, ili da ustane i zapleše, ili na ma koji način koji nam istorija filma ostavlja kao trijumfalne scene ljubavnih susreta ponovi to isto – oni će se razići kao i na svakoj raskrsnici.

I zato je ovo priča o ljubavi koja oslobadja svih stereotipa, svih indoktrinacija, svih ograničenja, skrupula, pravila, zabrana, primera, o ljubavi koja bez reči ili sa jako malo reči jasno poručuje da ste uzbudljivi kao biće, dok se krećete, dok pored otvorenog prozora se bez stida presvlačite što ranije niste – dok vam nesvesno traži slobodu, eros treba da je slobodan, tela treba da su slobodna, želja treba da je jasna i prepoznata, reči nedvosmislene direktno upućene,  jer nemamo vremena.. “ljubi me brzo, žurim!” Žuri mi se u ljubav, zapravo… Zato na stranu sa nezadovoljstvima, egom, sujetom, predrasudama, tvrdoglavom ukočenosti zbog svih onih nesrećnih ljubavi, osećaja odbačenosti, na stranu sa senkama racionalnog ponašanja kada ova Venera traži zrno nerazumnog, a zapravo samo za vreme u kome živimo to je nerazumno, dok neko novo vreme ga ne bude svrstalo u default. Na stranu sa racionalizacijama već taj pelcer iz mračnih i vlažnih dubina pustite da dok ste olujno napeti upoznate još malo slobodnog i slobodnu sebe! I samo bez očekivanja! Samo bez planova surovih i pitanja… šta ćemo sutra… Predajte se trenutku, jer ništa od toga se ne bi desilo da je Svemir slušao vaše planove!

I na kraju, iako se mnogimo to neće svideti,  jasno vam je da ovu Veneru na najlepši mogući način mogu živeti samo oni koji su dotakli individualnost, koji vole samo onog ko sebe voli, ko sebe prepoznaje – ako ne poznaje, I ko apsolutno nema potrebu da nas menja. Venera u Vodoliji nikada ne bi pokušala da nekog menja, jer ako može da ga menja – onda ga odbacuje, onda ga otpisuje I prestaje da ga voli, jer kako da se voli nešto što će se zbog mene menjati? Zbog drugih ljudi savijati I povijati? Kako da volim, pita ona, nekoga ko nije svoj? Pa baš zato, oni što svoji jesu samo one koji svoji jesu vole. A kod ostalih, ovo je vreme kada se individualnost tek budi. To je proces, te I oni što deluju kao jake individue I koji će sada biti najvoljeniji, imati najviše elektriciteta oko sebe I privlačiti magnetizmom druge jer jesu poželjni, pa I oni nisu takvi bili oduvek, I morali su proći one faze koje će sada veliki broj tek da upozna. A to su faze u kojima se suočavate sa nemogućnošću da ikoga menjate, u kojima onim što nazivate “ljubav” (a u stvari je postavljanje uslova i sl) baš osobu vrednu partnera možete da oterate od sebe, ili ćete ljubav sačuvati i prihvatiti da prodjete kroz bolne i mazohističke serije prihvatanja do juče neprihvatljivog, jer se ruše stereotipi, instalirane slike i uverenja o tome kakav treba da je muškaraca/žena, kakva treba da je ljubav… pa sve to dok se kida, ljušti, odvaja sa vaše matične ploče i te kako boli, boli boli… ali oslobadja.

Venera u Vodoliji je maksimum najslobodnije ljubavi. Ali to nisu orgije kao što bi neko prvo pomislio i kao što mnogi astro tekstovi govore. To je svest da volim onog ko sutra može voleti još nekog. Da I ja mogu voleti još nekog, a da mi ne moramo zbog toga da raskidamo, da se razilazimo, da se svadjamo, jedno drugom pretimo. Venera u Vodoliji znači da o svemu ali baš baš svemu pričamo. I tada, kad je on ispričao kako mu se svidja neko, njoj sa kojom je, a ona sve to slušala I razumela I zagrlila I poljubila – tada je Venera u Vodoliji najjača baš tu medju njima, jer sve što su oduvek želeli je da vole nekoga ko sve ali baš sve može da razume I prihvati completely. Pa taj odnos uvek ostaje bazičan, ma kako I koliko se treće osobe pojvaljivale I odjavljivale. A nekada uopšte nema trećih osoba u smislu partnera, već su to prijatelji koji i te kako „kradu“ partnera, prijatelji sa kojima on jedan drugačiji eros (ali isto eros) živi. Nekada mogu biti I dugo odvojeni, ali ne u svadji, nego u davanju slobode. No vremenom, oboma je jasno da je to što imaju njih dvoje, najveća ljubav koja postoji, da bez celog sveta mogu, ali jedno bez drugoga ne mogu, jer istinski me voli samo onaj ko sve moje vidi, zna, prihvata i samo takvoj osobi i ja celog sebe dajem i na isti način volim. I to nema ama baš nikakve veze sa seksom. Ovo pominjem zbog kako rekoh, astrologije, koja često ovu Veneru trpa sa orgijama I perverzijama. A možda I jeste perverzno ne biti sebičan u odnosu na stare principe ljubavi koji su duboko ukorenjeni na sebičnosti. :))

Zato, volite se u ovom periodu, I spoznajte sebe. Nadidjite se, prevazidjite, uzvisite, proširite, granice uma srušite, ljubav otkrijte – verujte da niste ni svesni koliko ste tek sposobni da volite i šta ste sve i te kako sposobni da prihvatite sa ljubavlju.

Related Posts

11 thoughts on “Venera u Vodoliji – Exercises In Free Love

 1. svetlana kaže:

  lepo!!

  1. Comercial kaže:

   These are beautiful! Compositions are alywas clean and many of them have an added element of surprise love the handshake walking down the isle!The dip kiss in B&W is sick, just amazing. Did you fly upstairs for that up to down look of the first dance?saludos!matt

 2. Maruska kaže:

  Boze, gadja u epicentar mene i moje duse…
  To sam ja, mozda malo neskromno – al meni je Mesec, Venara i Sunce u Vodoliji u I kuci…

 3. Yellow kaže:

  Odlican tekst!:)

 4. Ice kaže:

  Prelepo napisano! 🙂

  1. Takao kaže:

   Otro gallo cantareda a DC si se leiarsbn de ciertos personajillos relacionados con Image y se replanteasen a quie9n tienen por editor…Una pena que esta foto acabe siendo tan irf3nica.

 5. anja kaže:

  Sunce mi je u opoziciji sa uranom, a mesec u kvadratu sa uranom, dispozitor urana saturn u vodoliji. Ne znam da li to ima ikakve veze sa tim sto je sve gore opisano moj ideal ljubavi.

 6. Venera u Vagi kaže:

  Divan tekst pun ljubavi… one prave. Ljubav nije savrsena ljubav je samo ljubav… kada nekog volis do kraja, kada ga nemenjas, kada si u stanju da oprostis, zaboravis sve… ljubav je kada je niko ne odobrava a ti volis i srecan si jer volis jer imas nekog koga mozes tako beskrajno da volis i da mu na milion nacina pokazes i dokazes da volis.

  Ljubav daje snagu da zivis, radis, ustajes ujutru iz kreveta, znas da je niko ne odobrava ali ti sve mozes jer volis bas njega. Njega koji nije savrsen, svi osudjuju tvoju ljubav i malo ko je razume a ti opstajes jer volis.

  Ljubav daje slobodu, oslobadja ne trazi vec samo daje. Sustina zivota je u davanju i pruzanju jer ono obnavlja.

  Prava ljubav pomera granice…

  Draga Sanja uvek su ti tekstovi savrseni ali ovim si me probudila dirnula si me u one najtananije emocije. Hvala ti.

 7. jos jedna venera u vagi kaže:

  Divan tekst..

  Ako ste to iskusili već na ličnom planu I prepoznali kao individualnost – onda kada ste odabrali da se bavite poslom koji niko nije odobravao, onda kada ste dali otkaz I preokrenuli svoj život kada su drugi taj čin smatrali ludošću, onda kada ste se odselili iz porodične kuće ma koliko da su vam roditelji prebacivali, ..

  sve ovo prosla.. ali SVE 🙂

 8. Kristina kaže:

  Mislim da je bit ljubavi Venere u Vodenjaku najbolje izrazila Janis Joplin, i sama „vlasnica“ takve Venere, u pjesmi Ball & Chain (Live):

  I mean, you got to care for one day…say, maybe you want to care for 365 days, right, but you ain’t got 365 days, you got it for one day, well I’ll tell you – that one day better be your life. Cause you can cry about the other 364 but you’re goona loose that one day. That’s all you’ve got. You gotta call that love. That’s what it is. If you got it today you don’t have it tomorrow, cause you don’t need it…As a matter of fact, as we’ve discovered in the drain, tomorrow never happens, it’s all the sam fucking day! So when you wanna hold somebody, you gotta hold them like it’s the last minute in your life.

 9. sanja kaže:

  Pravi pravi pristup, analiza, pisanje, svaka cast
  ova ve lici na mene, ali u mom natalu
  Ju na 25 jarca
  Ve na 28 jarca
  na 29 jarca pocinje 5 kuca
  da li da posmatram ove planete kao da su u vodoliji u 5 kuci, gde mi je jos so, me, mo
  Srdacan pozdrav
  hvala

Comments are closed.