Venerine priče

Venera u Vagi: Vreme je za ljubav (od 8. novembra do 4. decembra)

Nekada, sve što nam treba za jedan radostan dan je malo Venere u Vagi na svu težinu sveta i teške teme. Lep izgled da se dopadnemo sami sebi u ogledalu. Druženja. Manje vremena u kući, više među svetom. Osmeh. Upoznavanja. Sentimentalna kupovina kada kupujemo ne ono što nam koristi, nego ono što nam raspline eros i uzbudi nas. Neko kaput, neko parfem, najviše nakit. Narukvica koja te drži za ruku, ako nje ili njega nema.

Možda ćemo se dati u potragu za bombonjerama. Kao znak pažnje, bombonjere su uvek odnosile pobedu i obavezno cvet. Poklon mora sada biti upakovan, stavljanje samo u brendirane kese nije dovoljno. Čak, ružno je. Kako je Venera u Vagi audio osetljiva, zvuci su joj važni ali najviše od svega, ona pamti glasove. U muzici se nekada zanesemo zbog nečijeg glasa, ako već nije zbog melodičnog refrena ili ljubavnog teksta. Pesme, pevanja, muzike biće puno i moći ćemo nekada da izađemo na balkon i čujemo pesmu kako dopire iz kafića, nečijeg stana ili automobila koji baš tada prolazi ulicom. Jer Venera u Vagi je sva od sentimenata. I to je jezik koji najbolje govori. Pa je prirodno da, dok je na nebu, strahovi budu rasterani poput sivih oblaka. Prosto, prvo što joj padne napamet je nešto lirsko, romantično, zanosno a ne strašno. Samim tim, ako joj se neko ne javlja, prvo će pomisliti da je našao drugu, a ne da je zapao u finansijske probleme, završio u zatvoru ili na urgentnom.

Otuda je jako ljubomorna. Najljubomornija, ali i najpristojnija da to nikada ne pokaže, a kamoli prizna. Rivalstvo joj ne ide. Ona bi da svi budu fer plej, da ne strahuje da će joj neko nešto oteti, ali svet nije takav. Svet je zbrka različitih temperamenata i karaktera, gde sve što ne poznaje ona vidi kao ugrožavajuće, zbog čega se okružuje samo onima sa kojima joj je uvek prijatno. Gde će neprijatna iznenađenja biti svedena na minimum, ali u ljubavi to ne ume. Tu se nekada zaglavi u odnosu koji je iscrpljuje i slama ako nema potpuno poverenja. Ili se previše trudi. Pogotovo žene se trude da udovolje, usreće, kupuju poklone, nude se nekada i previše.

Kod muškaraca, Venera u Vagi više donosi problem izbora. Tu on može da bude srećan tek kada ima više od jedne, više od dve, nekada i tri žene i izbor je nemoguć. Kao da, kada bi jednu samo izbacio, i ostale bi istog trena izgubile snagu pa često tako žive na više koloseka, u otvorenom, javnom i skrivenom svetu koji čuvaju od tuđih pogleda.

Ova Venera još voli i da čuje harmoniku u francuskim pesmama kao i zvuk kada se otvara nova flaša vina. Ako Venera u Biku mazi, Venera u Vagi gladi. Zagladi kosu, muškarci bradu, a garderobu pegla i sanja onaj garderober veličine sobe… Svi postanemo uredniji i blistaviji kada je Venera u Vagi, a frizeri, saloni i ostale gladilice kože, kose i tela tada rade u tri smene. I sigurno je Venera u Blizancima šarmantnija, i sigurno je Venera u Strelcu toplija, i sigurno je Venera u Ribama erotičnija, ali od Venere u Vagi niko nije prijatniji.

I ono što najviše volim kod Venere u Vagi, ta nepobitna romantika „ko zna šta sutra može da donese“. Na kraju krajeva, svaki ljubavni susret i dolazi tako. Uvek iznenada, bez najave. I zato nije ovde tema kada ću nekoga da sretnem, već šta ću da kažem kada ga sretnem. Kako ću da se nasmejem? Kako da ga/je pogledam? Venera u Vagi je otvorenost ka tom svetu partnerskih odnosa od flerta do braka. A uslov za tu sreću je komunikacija, umeće da pri susretu ostanemo u tinjanju erosa i ne odemo u drugarske odnose ili previše pričamo o poslu. Ajde da se smejemo i pričamo o bilo čemu, koliko god da traje. Možda zauvek a možda samo ovu noć. No, sasvim dovoljno da se nervi probude i ozdrave, i to tako što se ponovo zainteresuju za život i svet jer je neko lepim glasom uputio kompliment, napisao poruku, a mi odgovorili isto tako otvoreno i bez zadrške.

Ovo svakako nije vreme za preozbiljne ni stroge. Ni zahtevne. Ni one koji će se ljutiti ako neko dođe, uputi par lepih reči i ode. Zapravo, reci hvala. Možda je to bilo ono što nam treba najviše, ali od grča i mentalnih igrica koje igramo sa sobom, nismo ukačili momenat. Ili od silne želje da nekoga nađemo i da ‘to bude to’, postali smo hendikepirani da uživamo u spontanim razmenama erosa. Zato se sada treba nasmejati i slučajnom prolazniku ako nam je dopadljivo nešto kod njega. Uzvratiće. I nastaviti dalje. Kao da se nikada više nećemo sresti, tu je veličina ove Venere. Ne zatvarajmo je u kutije, kao lutku sa kojom ne sme niko da se igra, da je ne polomi.

I zato sada neka nas nešto uzbudi i nasmeje, ali ujedno i razgali. Razoruža. I budimo prijatni u komunikaciji, nema psovanja dok je Venera u Vagi, a nešto je više komplimenata. Biti raspoložen, srećan, razmeniti se sa nekim. I samo neka nas je uvek najmanje dvoje!

Related Posts