Venerine priče

Venera u Devici: u potrazi za jednostavnim rešenjima

credits: AI

Ovog oktobra, vest da je Venera ušla u Devicu mogla bi da se najavi sa „Venera više nije u Lavu! (konačno)“. Zavesa se spustila i sada treba dočekati još i da se strasti smire, energije spuste, uzemlje. Da se opekotine zaleče. Sva silina Venere koja je bila u Lavu, koja je hrabro jurišala na ljubavne frontove ovde više nije to. Snaga je iscurela poput peska u peščanom satu i sada nas mogu spasiti samo jednostavna rešenja ili ona po modelu, jer neko je već pre nas bio na sličnom mestu.

I kao da je ova Venera u Devici (do 8. novembra) i dalje na peščanoj obali, zagledana u more ali sada, mnogo više u taj pesak. Zato i pronađe nečiji prsten, neobičnu školjku malko okrnjenu koju će staviti u džep ili sat koji je stao na tri i petnaest.

Neko misli na mene, pomisliće, dok se zapravo više bude pitala da li je sat stao u tri i petnaest noću ili u podne. Da li su ga izgubili turisti, možda neka žena, majka četvoro dece pa nije ni primetila sakupljajući dečije kofice i kreme da je sat ispao iz nesesera. Ili, možda je sat pripadao devojci, mladoj i stidljivoj koja je na tom baš mestu doživela nešto što se ne zaboravlja u po noći.

A ako je nema na plaži, evo Venere u Devici u vrtu, pred kućom. Misli o sestri, majci, prijateljicama kojima baš želi da se javi i sa njima vidi ovih dana što će i učiniti. A sve do jedne su zabrinute. Imaju brige o poslu, ili deci, ili nekom ljubavnom ili zdravstvenom problemu. A ako nije ni tu, eno je u knjižarama i sprema listu za sajamske popuste. Usput baca letimično pogled na naslove, pa malo komentariše fontove i dizajn jer i sama se bavi grafičkim dizajnom već godinama. Ta superosetljivost za nežnu reč, pravu reč saopštenu sa najvećom pažnjom od nje može napraviti rođenu književnicu što nekada i bude, ali ako se izražava vizuelno onda su to umetničke struje gde sve radi brilijantno.
Retko postane psiholog iako ovaj period upravo zbog ljubavnih problema mnoge navede da se jave terapeutima. Takođe ljudi dok je Venera u Devici imaju potrebu za negom svog tela, briga o zdravlju je na vrhuncu, mere se kalorije. Najčešći problemi osim kozmetičkih, su sa stomakom, varenjem, crevima, tada se uzimaju bez recepta lekovi za gastritis, pije soda bikarbona, čaj od kamilice, majčine dušice, a ako ništa ne pomogne tu je kućna apoteka. Otuda je češća među farmaceutima nego terapeutima. U biljke i prirodu veruje, ali zbog lenjosti ako nema servirano, i apoteke joj nisu strane. Zato je važno ne preterivati i ne uzimati kako to obično savetuju svi, lekove na svoju ruku. Jer može i da pretera ili izazove kontraindikacije.

Ljubav dok je Venera u Devici treba da je pažljiva i to znači da mi sami treba sebe da čuvamo od izlaganja novim potencijalnim udarima stresa. Treba nam sada neko kome se veruje, ko znamo da ne želi da nas povredi, da nam se sveti, da nas provocira. A kako znamo? Pa žaludac zna. Misao već donosi adekvatnu reakciju u stomaku. Mir i opuštenost ili spazam i mučninu. To sada moramo poštovati. Nikada planete u Devici nisu raspoložene za rizik, pa nema potrebe forsirati sebe na nešto što nam se čini da bi po nas same bilo preterano izlaganje ili otvaranje ili šta god neprijatno.

Bolje je biti sam u ovom periodu, lečiti srce medom sa Romanije ili Golije, pogotovo ovih dana (do 15. oktobra) kada je Venera u opoziciji sa Saturnom. Tada moramo biti osujećeni ako po svaku cenu budemo silili susret, komunikaciju i slično. Jer nema ravnopravnosti ovih dana. Jedan voli, drugi nije tu. Ili jedna strana razmišlja mnogo, previše a druga skoro uopšte. Ali je zato ovo savršen period za pisanje. Pisma, pesme, bloga, poruka samima sebi. Pisanje kao slovo po slovo, red po red, strana po stranu. Ovo nije pisanje kao izbaciti iz sebe nesređene emocije i stanja, već dovesti ih u red. Čuti sebe i koliko god da su misli zbrkane na papiru one preko reči nalaze svoj red, svoje tačno mesto.

Senzualnost Venere u Devici je prilično umetnička u jednom povučenom smislu, donekle inhibiranom, pa su im zato fotografije često fascinantne. Bilo da su sa ove ili one strane kamere, kao medijum koji ne može bez nekog medija da pokaže sebe. Tako je zapravo najugodnije.

Izbegavati i okultne stvari jer je preterano osetljiva i samim tim ni horor filmove ni bilo šta strašno, što može urezati jezive scene u neurolingvistički sadržaj sada nije neophodno. Neko od takvih stvari može i da upadne u paniku, stvori fobije, počne da halucinira. A isto mu se može desiti i sa konzumacijom opijata, samo se tada to zove trovanje. Deci prati sve tri puta duže nego inače, uzimati čisto, terati ih non-stop da peru ruke.

Posao i slobodno vreme su ovde u rivalitetu. Dužnosti, obaveze, znane i one neznane koje će samo da ulete nameću se u svakom momentu kada budemo pomislili da konačno možemo da popijemo kafu na miru. Zato će nas drugi videti kako puno radimo, kako smo prezauzeti, možda čak i ambiciozni, a ono što se neće videti je čežnja za harmonijom svakodnevnice koja konstantno izmiče.

Poslovno ovo su dani kada je afirmativno razmišljati o budućnosti. Kada bez pritiska da moramo da promenimo posao najbolje je da počnemo da ga tražimo kao da ga i ne bismo menjali, već kao da se samo usput raspitujemo za nekog drugog. Tada je moguće da se sve posloži samo i da promenu ni ne osetimo. Upravo to Venera u Devici donosi, takve promene – nežne, bez naglih stresova. Pogotovo kada bude u trigonu sa Jupiterom i Uranom od 17. oktobra pa sve do kraja meseca.

Još bi kao bitne datume navela od 30. oktobra do 10. novembra kada pravi opoziciju sa Neptunom što je negde može ponovo vratiti na bolne prekide, osećaj melanholije i tuge, ali iskreno, mislim da će se tada neki jesenji virusi razmileti a po vrtićima možda i boginje, pa da će više odraditi u zdravstvenom smislu. Jačanje imuniteta prekopotrebno pa je otuda verovatno dobro da je Mars već u Škorpionu, gde jačanje imuniteta zahteva trošenje snage da bi se obnavljala i regenerisala. Svakako mesec regeneracije i isceljenja, jer Venera će uspeti da napravi aspekt sa baš svim sporim planetama što je i najava jedne ozbiljne i dugoročnije restauracije na unutrašnjem planu.

Related Posts