Venerine priče

Padaju maske – Retrogradna Venera u Lavu (od 23. jula do 4. septembra)

Period će doneti i par lekcija o ljubavi, jer srce i mozak ne funkcionišu zajedno – astrološki uticaj Urana i Jupitera u kvadratu sa Venerom tokom avgusta. A zbog njene retrogradnosti, bićemo samopopustljivi, skloni da sebi ugađamo više nego obično. Bilo da je u pitanju čulna i telesna želja, ili sanjarenje o bogatstvu sada smo skloniji nego inače da skliznemo na nelegalne terene zarad brzog profita ili u zabranjena i tuđa dvorišta zarad instant doze serotonina.

Iako nam je retro uvek asocijacija na vraćanje i ponavljanje ipak bi najslobodniji prevod bio trokiranje. Trokiramo kada smo previše umorni, funkcionalnost je u padu, a u slučaju retro Venere uzrok tome je problematični ljubavni život, neprekidno jurcanje za novcem i luksuzom, preintenzivna želja da budemo primećeni (voljeni), kao i preterivanje sa alkoholom, jelom, opijatima i noćnim životom.

Ono bi bilo logično da se malo povučemo, usporimo, izolujemo od drugih, počnemo da izbegavamo one ljude ili mesta koji nas lako uvuku u ponašanja kojima štetimo sebi, ali Venera je najgladnija ljubavi, osmeha, pažnje baš kada je retro pa od ovih saveta obično nema vajde.

Jer Venera nije tu da bude pametna, a kamoli da se vodi razumom. Ona je na ovom svetu da bismo bili srećni i zaljubljeni. Makar malo i ponekad. Zato u danima dok bude retrogradna svako će imati neke želje. Od toga da se obnovi kontakt sa nekom osobom iz prošlosti, uloži novac napamet bez ulaženja u detalje (samo na poverenje i stimulaciju), donese nagla odluka da se ode na estetsku korekciju ili neku sličnu radikalnu promenu izgleda, i ono što nas neće zaobići: otvori srce i kaže sve što je na njemu pa kako bude!

Venerino ponašanje dok je u znaku Lava uvek je jedan performans od kad ulazi u scenu dok ne izađe iz nje. Svesna sebe i svakog svog gesta, miga, glasa, svesna drugih (kao publike) mnogo više nego što to deluje navikli smo da će kod nje sve biti kao po skriptu sa vrlo veštim improvizacijama kada se dođe do nadmetanja. Jer nadmetanja voli i navikla je na zlato i pobede. Voli da dominira. No, sada kad je retrogradna rešila je da nas sve iznenadi. Nije se pripremila. Kao da joj manjka motivacije za onaj silni trud koji joj inače budi ambiciju i strast. Kao da joj je svejedno, ali zapravo ne znamo da je i ovo isto njen nastup, malo samo liči na izložbu Marine Abramović više nego na Fashion Week. Može i da se vrišti, okreću leđa u sred nečega važnog, i da se šokiranjem izaziva reakcija kao i erekcija. „Voliš li me ili ne? Šta hoćeš od mene? Zbog čega me zoveš?“Sva pitanja su joj sada kao da izaziva na megdan u kome je bar tri poteza spremnija od druge strane. Jer, ona je već ove dijaloge premotala, učila ih napamet kao tekst za predstavu, malo stvarno jer se tako oseća, a malo jer su toliko dobri da je greota ne izgovoriti ih nekad nekome u lice. Zato dečku kog upravo ostavlja jer je saznala da je vara već neko vreme i koji joj preti da će se ubiti odgovara replikom iz ‘Anđela’: „Učini to što bezbolnije…“

Osrednjost, prosek i banalnost nisu za nju. Tu vremenom i sama posumnja da li postoji ili je kao uspavana lepotica što čeka Čudo da je spase. Tako da svi koji se ne osećaju da su na svom terenu sada mogu biti čak i očajni na momente zbog svoje situacije, ali i iznenaditi sebe tim korakom ka vratima da istrče iz učmalog ljubavnog života ili sa takvog posla. Neki za stalno, a neki u raskoš noćnog života u potrazi za zabavom. Da naprave preokret, promene igru, kostim, narativ i sve ono što je bilo do juče predvidivo i mirno sruše u petnaest minuta poput uragana.

Uranovi kvadrati će u savezu sa retro Venerom uticati tamo gde dugo vlada jednoličnost, dosada, sve je isto. Gde nema uzbuđenja ni spontanosti. Jupiterovi tamo gde su jaki vrednosni sistemi. Gde je vaspitanje urodilo plodom i osoba je visoko moralna pa se čini da intelektualni autoriteti, familija ili religija diktiraju sentimentalnim i čulnim životom ovih ljudi. Tu će zanos biti jak, kao i požuda, fantazija, sve što je inače nepoželjno i zabranjeno. Takva iskušenja će se zato i dešavati – zauzeti partneri i partnerke, neko ko je druge vere, istog pola, dosta mlađi, sve što bi u nekom smislu prkosilo i porušilo poverenje koje smo tako ispravni u svemu do sad izgradili. A rušimo ga jer je lažno. Jer nije istina da nam je dovoljno. Sreća kao da je tu bila oduvek, samo sa one strane dozvoljenog. Preporučujem kao ilustraciju za ovaj tranzit Cvajgovu novelu „Fantastična noć“.

Retro Venera je i onaj trag karmina iz filmova ili parfem koji žena oseti a zna da nije njen.

„NEVERA je u stvari anagram od VENERA“. – Siniša Stojanović, prijatelj sa fejsbuka

Kako će i Merkur i Mars tokom celog avgusta biti u Devici – sumnje će biti kao kod Šerloka ali i skandala. Kao kada se nova koleginica naivno poverava i priča o nekom svom bivšem sa kojim se i danas ponekad čuje, kako je to bila velika ljubav ali nemoguća jer je ona tada bila mlada. I sve je bilo dobro dok se ne ispostavi da se radi o mužu najbolje prijateljice te žene kojoj se ispoveda. Jer kao što je za Veneru svaka slučajnost romantični znak upliva sudbine, tako su joj i ovakve neprijatne retrogradne ‘oh, kakva slučajnost!’ situacije koje nekome nešto ruše potencijalni ‘Kolačić sudbine’. Jer negde će se dvoje baš tako i smuvati i ostati zajedno.

U istoriji naših DNK je mnogo više ljubavi koje su bile zabranjene i tajne nego onih drugih. Zato i kada se odnekud pojavi ćerka (isti otac) za koju sadašnja žena nije znala ili kada otac ima ljubavnicu (kao što trenutno je mnogi imaju zbog Venere u Lavu) treba krenuti od praistorije porodice i priznati istinu – da se ljubavi pravoj ne može stati na put. Pa sad, možda će proći još deset ili stodeset godina dok se ne otresemo zabrana ili konvencija koje bi da uguše animalno i da sentimentalno zamene objektima (moda, roba, hrana kojom se kompenzuje ljubavna glad) ali jedno je sigurno – desiće se kad tad. Prava ljubav. A kada je Venera retrogradna eto te ljubavi od pre dvesta godina a ne od prošlog letovanja. Nego one što nas juri generacijama da je neko konačno prizna. Da prestanemo da lažemo sebe i druge da smo srećni. Juri nas i šapuće nam u uvo „Ja te čekam…“ Mnogo puta ćemo se mučiti dok je potpuno ne odbacimo kao kakvog demona, a ni ne znamo da u horoskopima naše dece već postoji ista slika i sve što mi nismo iskoristili iskoristiće oni! Od talenta za klavir, ljubavi prema prirodi do ljubavnog gena koji čeka svojih pet minuta jer je potisnut postao još snažniji za sledeću generaciju.

No ako ste mirni jer nemate trenutno podlogu za ovakve scenarije, možete drage volje sami oživeti skandalozni retro Venera u Lavu performans, tako što ćete na vrućinama svi u kući biti samo u gaćama skoro kao nudisti čime oslikavate u potpunosti prikaz Venere u Lavu kvadrat Uran (egzibicionista) i u kvadratu sa Jupiterom (nekonvencionalno da predrasude, rigidni stavovi i preterana ispravnost ne pobede). Nekada treba uraditi nešto potpuno nesvakidašnje čime nećete nauditi nikome, ali dovoljno slobodno, ekscentrično, tek da ne ostanemo ograničeni. Ili kao kad odbijamo seks, jer deca bi mogla da naiđu svakog trenutka od babe… Treba biti neposlušan i otvoren za zabavu i slobodu, neveseo je život koji se rukovodi samo razumom i mišljenjima. A deca, znamo i sami, sve vide – kad tad. Deca su isto ova Venera u Lavu. Evo baš se vraćaju pre vremena, jer je Venera retro i nailaze u nezgodni čas.

A šta ako vam kažem da ste nesvesno i odabrali čas koji je rizičan jer je Venera u Lavu egzibicionista i nikad nije bez publike. Zato su ostali i širom otvoreni prozori.

Dalje, retrogradna Venera u kvadratu sa Uranom može doneti preveremene porođaje pa upozorenje trudnicama da ne odlaze daleko od civilizacije, a termini obično ne budu tada kad su zbog kvadrata sa Jupiterom.

Kada je reč o otkazivanjima, ovo su otkazani javni događaji, koncerti, slavlja, ali i venčanja.. Mlada koja doživljava nervni slom jer ipak ne može da laže partnera samo zato što joj je 38 godina i vreme je da se uda, ili je upravo saznala da joj je budući muž dužan zelenašima ogromne pare. Svakako reč je o šoku, o nečemu što koliko pre sedam dana nije postojalo dok su se poručivali aranžmani i slale pozivnice. Već se čeka panika poslednjeg minuta za iskrenu, autentičnu reakciju. Ili istinu koja provaljuje i ma koliko bila rušilačke prirode, zapravo ih spašava potencijalne muke.

Susret sa nekim koga niste dugo videli može biti prijatno iznenađenje. To mogu biti stari poznanici, kolege, klijenti, svi oni koji vas sećanjem vraćaju u dane detinjstva i mladosti. Kao i letovanja na mesta koja niste dugo posetili a pamtite ih po lepom. U tom smislu retro Venera budi sentimentalnost i nostalgiju, donese i suze i smeh. Opijanje uspomenama koje nas zapravo bodre jer sa njima naš život u stvari nije uopšte loš. Čak je i bogat, samo je možda malo zastao sa pravljenjem novih sećanja.

No biće i onih situacija da umesto drugarice sretnete bivšu ljubav. Možda pod ruku drži ženu u petom mesecu trudnoće i ostanete bez vazduha jer shvatite da sve ove godine zapravo čekate da vam se javi iako ste mislili da ste to prevazišli. Znate to po tome što se sve promeni. Kao da se film naglo prekida neko uleće u bisokopsku salu, pali svetla i kaže, ‘prekidamo film, počeo je rat’, a vi u panici i strahu što pre biste odatle ali kao u snu, samo šlajfujete u mestu. Jer Venera u Lavu je sujeta koja je ostala uvređena, i koja nije zaboravila niti oprostila. Koja je tada još rekla „Kad tad će on shvatiti šta sam ja njemu značila!“ a onda dođe jedna retrogradna Venera posle iks godina da nam kaže da je on nastavio sa svojim životom, i ne samo da se neće pojaviti na vratima sa onim zamišljenim prstenom nego verovatno nije ni mislio na nas puno.

Ova Venera hoće da nam pomogne da se trgnemo i odemo dalje. Da ne zarobimo sebe u fantaziji i pritajenom narcizmu koji je ubeđen da niko nije kao mi. A to boli. Zato kad se desi, eto prijateljica da nam pomognu i da nas odvuku u provode, nasmeju, da budu bolji terapeuti od terpeuta… ti prijatelji koji izrone sa flašom viskija kad je frka i koji su nezamenjivi kada nam baš sve lađe potonu.

Na dalje kratki prikaz kako retrogradna Venera u aspektima sa Jupiterom i Uranom može uticati na svaki znak:

Ovan i podznak Ovan

Kod vas je moguće ono čemu se mnogi nadaju ovog leta – da jedna stara veza ponovo profunkcioniše. Čak i da do spajanja ne dođe u potpunosti, prijaće vam i dirnuće vas obostrana iskrenost. Retrogradna Venera utiče na to da vam je do pažnje i divljenja sada stalo više nego inače. Bićete osetljivi i na momente vrlo zahtevni. Susreti sa prijateljima iz školskih dana.

Bik i podznak Bik

Jedna od najmaštovitijih je retro Venera kod vas ovog leta. ‘Šta bi bilo da je bilo…’ situacije o kojima ćete razmišljati ušuškani u krevetu ali daleko od realnosti da se nešto od tih zamisli i desi. Kućne žurke i proslave biće mesta okupljanja i za obnavljanje nekih kontakta. Kako se četvrta kuća tiče detinjstva, početaka života, retrogradna Venera postavlja pitanje „Šta je ljubav za vašu majku i oca?“ što vam može pomoći da neke svoje problematične veze dekodirate.

Blizanci i podznak Blizanci

Retro Venera vam daje priliku da rekapitulacijom kroz prošlost ili prepiske dođete do nekih novih saznanja o sebi ili voljenoj osobi. Možda ćete imati potrebu da nešto što ste izjavili bilo nedavno ili pre godinu dana sada povučete. Kao da biste sada nešto uradili drugačije. Komunikacija može da trokira i kao da ide na silu, pa imajte strpljenja dok se ne otvorite. U poslu ćete se možda obratiti nekome koga dugo niste čuli sa predlogom za saradnju.

Rak i podznak Rak

Prekomerno trošenje, slabost na luksuzna mesta i stvari, odmor. Pasivnost uzima danak pa vikendima morate da nadoknadite propušteno. Retro Venera je u vašem sektoru ličnih vrednosti pa je to onaj trenutak kada nam plata ne odgovara jer vredimo više i zato nije čudno ako se sada kod poznanika budete raspitivali za novi posao.

Lav i podznak Lav

Turbulentno i sa puno preokreta, ako je iskreno. Jer nekad je prava snaga ljubavi i radosti biti živ, srećan i odvažan pa čak i kada zbog naše ljubavi ne mogu svi biti srećni. Ova Venera donosi priliku za nešto što je trebalo davno još da se desi, ali to samo kod onih koji znaju da bez rušenja nema novih početaka i ne boje se rivala. Ostalih 98 posto će se povući, baš tada dobiti grip i smisliti razlog da sabotiraju priliku za akciju.

Devica i podznak Devica

Kažu dobra je dvanaesta kuća za Veneru, ali ako niste umetnik i kompozitor što živi od zanosa i inspiracije kojom dotiče božansku lepotu, ovo je glad za idealnim, potraga za sentimentalnim idealom, gde je sve dobro kad traje ali su krajevi i rastanci bolni i samoća će vam prijati kao prilika za oporavak od intenzivne iscrpljujuće veze. Možete se osećati dosta zbunjeno i kao da ste u haosu.

Vaga i podznak Vaga

Padaju maske. To je ono što je bitno. Gde se lagalo, može se saznati jer sad sve hoće napolje. Takođe, slučajno povezivanje sa nekim ko po svemu podseća na nas. Voli slične stvari, znamo neke iste ljude. Ako vam se osoba svidi ne odugovlačite. Retro Venera u vašoj jedanaestoj kući može vam doneti čudne situacije sa prijateljima gde ste sa njima ali ne osećate povezanost. Sa druge strane neko ko nije tu a ko vas dobro poznaje i razume može početi da vam nedostaje.

Škorpion i podznak Škorpion

Retrogradna Venera u vašem desetom polju ukazuje na to da u poslu možda neke stvari radite pogrešno. Pre svega one koji se tiču javnosti, vidljivosti, koji bi uticali na popularnost i konekciju sa drugima. Ili ste upravo dobili unapređenje ali niste sigurni da li ste to uopšte želeli i da li ćete se snaći u poptunosti.

Strelac i podznak Strelac

Kod vas retrogradna Venera smatra da je vreme da obnovite lekcije o tome da će zauvek biti najvažnije da volite sebe. Da ste radosni zbog toga ko ste, srećni zbog svega što imate i da je dopadljivost drugima vaš istinski dar jer nije lako odoleti vašem šarmu. Provala istina i skidanje maski tiče se daljina i osobe koja nije u vašem neposrednom okruženju. Može biti iz prošlosti, ali ne nužno.

Jarac i podznak Jarac

Možda se javi sestra da traži novac koji vam je pozajmila prošle zime, ili banka da vas obavesti o dugovanjima. Možda saznate da niste podigli neke akcije ili vam stiže iznenadni bonus na poslu. U ljubavi ovo je klizav teren gde neko ili nešto pokvari i naruši sklad. Kako to mogu biti i osobe iz prošlosti, probajte da budete otvoreni sa partnerom i da ništa ne radite u tajnosti jer mislite da ćete time vezu zaštiti nepotrebne drame.

Vodolija i podznak Vodolija

Vama je Venera celog leta u polju veza i parnerstva pa ne bi bilo fer da to stvarno i ne doživite. Iako je možda reč o nekome iz prošlosti to nije jedina opcija. Može se raditi o osobi koju poznajete još iz mladosti, ali sa kojom nikada niste ništa imali ili je u pitanju dosta mlađa osoba. Ako ste u vezi ovo je signal da stvari sa partnerom ne funkcionišu sjajno, a probelm se može ticati potomstva, razlika u statusu kao i socijalnim potrebama gde se trenutno razmimoilazite.

Ribe i podznak Ribe

Vama je Venera retrogradna u polju zdravlja pa ćete biti više inspirisani da razmišljate o tome kako se vaš dosadašnji emotivni život odražava na vaše fizičko i mentalno stanje. Možda ćete se vratiti na psihoterapiju ili druge tretmane koje su vam nekada prijali i bili od pomoći ili ćete se vratiti na dijetu kako bi popravili samopouzdanje. Ovo je i vreme odmora kada je posao u pitanju pa dajte sebi oduška što više.

Related Posts