astrološka pisma, Saturn po znacima

Retrogradan Saturn u Ribama – Vraćanja i Sećanja

Saturn je 17. juna krenuo retrogradno. Do ponovnog vraćanja u direktan hod proći će i leto i pola jeseni, jer je direktan tek od 4. novembra. Možda je dobar trenutak da malo porazgovaramo o njemu i pokušamo da razumemo šta svojim ćutanjem, dok je u Ribama želi da nam kaže…

Retrogradne planete su pre svega uvek neko vraćanje. Vraćanje nekome, nekoga, nečemu, negde. Vraćanje kao takvo. I kada nam vrate knjigu, verovatno je Merkur koji predstavlja svaki zapis od lične karte do knjige, retrogradan. Sa Saturnom to je više kad vam vrate (spasu) fajlove sa hard diska ili kada od Gugla tražite čitavu arhivu (dakle, istoriju) prepiski pa vraćate mejlove sa servera preko okeana u potrazi za nečim, možda ni sami ne znate šta tačno tražite. Neki dokaz svakako. Za sudski proces. Za neuzvraćenu ljubav ili baš suprotno.

Osim toga, retrogradna planeta uvek usporava do svog stacionarnog položaja kada prividno stoji u jednom mestu. To je onda kada se sprema da krene retrogradno ili kada se sprema da krene direktno. Recimo Instagram je napravljen na dan kada je Venera bila stacionirana, pa eto možda odgovora zašto ne mogu milioni da ispuste telefon iz ruke ili prestanu da skroluju. Kao da su zablokirali, zastali i zalepili se, ne mrdaju odatle.

A sa Saturnom nikada nije sjajno, ni kad je direktan, a kamoli kad krene unazad. Njegova stacioniranost ove godine je ovih dana (oko 17. juna) kao i u prvih sedam dana novembra. Zalepite se za neku plejlistu ili za stolicu, krevet, ne mrdate. Zalepite se za nešto mislima i molite se da što pre prođe jer niste više skroz kako treba.

Zato je očekivano da osetite kao da ste usporili. Ma ne možete da ubacite u brzinu, ili krene al’ kad stane – stalo je. Kuću sređujete danima, malo danas, pa stop, pa malo sutra. Usporavanje je i preporučljivo, odnosno – ništa na silu. Ali opet sa pažnjom da se ne pretvori u lenčarenje i zaboravnost koji Saturn u Ribama nosi. Prosto, usporavanje nam i mozak uspori da možemo zaboraviti na obaveze. Otuda su greške i propusti u narednoj radnoj nedelji (19. do 25.juna) prosto očekivani.

Od vraćanja – Saturn su uvek međuljudski odnosi koji imaju svoju istoriju, razvoj, visine i padove. Imaju svoju strukturu i nomenklaturu, neko bi rekao „karmički odnosi“ koji podjednako mogu biti poslovne i privatne prirode. Vraćanje može biti bukvalno kao susret, ali mnogo češće je u samoći i tišini. Možda vas psihoterapeut nekim pitanjem navede… „Šta se dešavalo kada si upisao fakultet?“ „Kada si otišao od kuće!?“ a Vi se setite ne samo šta se dešavalo, nego zahvaljujući ovom retrogradnom Saturnu i top liste na radiju iz tog vremena, i omiljene majice, i mirisa lipe u ulici gde je živela neka devojka i saobraćajke, i nekih laži i tajni iz tog perioda. Može i neka pesma isto da proizvede (Ribe su muzika, sve što rezonira sa nama na nivou psihe i čini da možemo ‘čudno’ da se osećamo). Nekada to može biti i jedna vrlo prosta stvar, racionalna skroz koja se zove – starenje. Nema ničeg prirodnijeg za Saturna nego da se vraća u mladost, prošlost, da sakuplja uspomene poput školjki na obali dok još može. Ali to nisu samo oni koji su i očigledno ostarili. Istoriju i prošlost ima baš svako. I prvaku početak škole može probuditi sećanja na obdanište. Saturn u Ribama je virtuelni muzej pa samim tim i muzej naših živih sećanja dok je retrogradan koja imamo ili kojih ćemo se u ovom periodu setiti.

Logično je takođe da Saturn kao planeta odgovornosti i discipline, strogih pridržavanja pravila na retrogradnom putu malo zataji. Nešto prekrši. Kao da je zaboravio da je do juče bio fanatik u nečemu. Grešiti i puštati ventile je retro Saturn u Ribama. Malo po malo, nešto nas poput vode koja erozijom menja korita, zapravo širi. Postajemo širi da primimo život u tim slikama i osećanjima. Šire se grudi, do maločas stisnute, sada bi da udahnemo. Kao da smo sebe sami držali na dnu mora i brojali koliko možemo da izdržimo pod vodom i evo ne možemo više.

Pucanja slavina, poplave (to vidimo i u zemlji), i sve što navaljuje tamo gde je pritisak bio veliki, normalna je stvar u ovom periodu. Suze mogu da provaljuju bez da se konsultuju sa Merkurom (rezon, racio) da li je zgodan momenat. Još sad ide period Raka pa i Sunce može da zaplače, kao otac koji dirljivo voli svoju decu. A tamo gde je i inače puštano bez potiskivanja – biće lakše. No, da se ne lažemo, svi nešto potiskujemo i baš to sad bi van.

U poslovnom smislu – loš period, što ne znači da posla nema, već više je za umetnike, sanjare, zanesenjake, kreativce, vizionare. Za brojeve, decimale, tačnost – je loš. Saturn u Ribama ne može jednu pravu liniju da povuče, on krivuda kao stari boem na Skadarliji od kafane do kafane. Meandrira kao reka sa najjačim erozijama.

Zato eventualno zapisivati, koristiti aplikacije koje misle za nas, a maštu pustiti pa je opet vezivati za pontu da nas oseka Saturnove retrogradnosti ne odvuče na pučinu snova i predstava, sasvim iracionalnih, da ne znamo da li se dešava ili sanjamo, da li ludimo ili je život naš postao malo lud.

Posebno jer kreće Rakovski period kada su aspiracije, iracionalno, snovi na vrhuncu i kada nam se više piju kokteli, vodi ljubav, šapuće na jastuku, zanos i dobrota se nadaju ispunjenju, da se može makar malo biti srećan. Sasvim je očekivano ako sada posle više godina ponovo kupite gramofon, ploču, pronađete stare kasete ili pisma. Fotografije da ne pominjem, Saturn u Ribama je izmislio ovu umetnost.

U ovom petomesečnom periodu poslednjih nedelju dana od 10. do 20. juna, važni mogu biti sledeći dani pa ko mi veruje neka upiše:

17. do 24. jula, 28. jula do 5. avgusta, 10. do 20. septembra, 5. do 15. oktobra
Tada nam je dakle potrebna veća staloženost, pribranost, ne biti ishitren, ništa na silu i ništa na prvu. Sačekati prvo, pa onda još malo sačekati i odlagati da budemo jasni sebi.

Što se znakova tiče:

Ovan i podznak Ovan imaju priliku da se podsete prošlih života, spiritualni i astralni svet i ovaj realan se sada komešaju i utisci i impresije mogu biti nadrealne. Mogu doneti i strahove, paranoje, akutna ludila, panike, pa je najbolje ne dolaziti u kontakt sa stimulansima.

Bik i podznak Bik mogu tražiti novac koji su pozajmili pre 15 godina ili će im država nešto oduzeto vratiti (makar lažno obećati da će to da učini). Za ovozemaljske situacije to je vraćanje prijatelja ili prijatelju.

Blizanci i podznak Blizanci imaju vrlo dragocenu priliku sada da se podsete svojih poslovnih početaka. Kako su počeli svoju karijeru, sa kim/čime, ko je verovao u njih, u šta su oni verovali, kako su zamišljali svoj život… Vraćanje pomaže da sagledaju bogatstvo iskustva.

Rak i podznak Rak će imati puno putovanja sa kojih će se vraćati da bi ponovo otišli pa opet se vrate da odu…

Lav i podznak Lav mogu sada nošeni sećanjem doći do neprijatnih momenata i čak osetiti da nekome nisu vratili milo za drago. Ne sad da su baš neki osvetnici, ali može ih iznervirati što se nešto nije odigralo pošteno, što je pravda zatajila. U svetu libida, seksualnih želja i snova – ovo je period kada ih sopstveni libido poplavljuje i njihove forme klima kao reka stubove mosta.

Devica i podznak Devica se vraćaju nekom partneru ili on njima ili samo misle jedno na drugo ćutke, bez reči. No, ovo je i slika tajminga, „kad se partner bude vratio odakle god treba da se vrati…“ dešava se nešto.

Vaga i podznak Vaga se vraćaju disciplini. Neće njih Saturn retrogradan prevariti ni za živu glavu. E u inat sad, dok ceo svet se ljulja, oni će krenuti sa dijetama, vežbama, ili makar poslom tri sata duže. Samo da taj zid koji odvaja razum od psihe i dinamika koje se tamo dešavaju učine jačim i otpornim na udare talasa… i tako dok ih ne poplavi jedan pošteni cunami.

Škorpion i podznak Škorpion se vraćaju ljubavi kao takvoj. Samo da je ljubav da je zanos oni bi da ovaj Saturn retrogradan odvrne na najjače. Neka nas ponese smeh, suze, ma daj sve! I nek bude para koje će zaneseno potrošiti na sve što ih raduje i kraj godine dočekati švorc.

Strelac i podznak Strelac se vraćaju kući. Ako su u inostranstvu, ovo može biti ta slika kada se neko definitivno vraća. Ovo je i vraćanje sreći, dobroti, biće pitomiji nego inače, roviti kao kuvano jaje koje zbog nestrpljenja nikad ne skuvaju do kraja.

Jarac i podznak Jarac sad bi da uče. Da saznaju nešto staro i budu spremni za novu prošlost. E upravo tako.

Vodolija i podznak Vodolija će morati da vrate dugove. Neki daju otkaze jer bi da se odmaraju. Malo bar. Par meseci ili duže. Lakoća da krenu malo da krivudaju u pogledu moralnosti i posla i privatnog života. Saturn će tajnu sačuvati ali oni teško.

Ribe i podznak Ribe – možda je pravi trenutak da se vratite sebi. Odnosno, da sebi vratite ono što sebi dugujete.

Related Posts