MERCURIOSITY, Merkur po znacima

Šta nam donosi retrogradan Merkur u Devici od 23. avgusta do 15. septembra

Merkur je opet retrogradan! Ipak, svaki znak daje mu drugačija polja delovanja. Kada je retrogradan u Devici, ćutanje može biti zlato, a ako smo rešili da nešto kažemo onda je bolje da imamo crno na belo činjenice, detalje, jer sigurno će se naći neko da pita „A odakle ti to?“ Problem je što to može biti i policija. Dakle, na šta da obratimo pažnju, važi za sve znake.

Kada je retrogradan u Devici, to je zaista kao da smo na informativnom razgovoru: gde smo bili, s kim, zašto… Već mogu da zamislim roditelje u toj ulozi, u epizodi „Sedi da razgovaramo“ sa decom koja nisu više mala. Zato, kao što nije loše za vreme retro Merkura u Devici čuvati ama baš sve potvrde i račune, poželjno je voditi beleške gde smo bili i kada – za slučaj ako nismo krivi da možemo da dokažemo. Socijalne mreže tu igraju veliku ulogu zbog hronologije događaja, ali je ovo i situacija kada će svako od nas provaliti neku laž, fejk profil, nelogičnost koja međutim uopšte ne mora da nas se lično tiče. Merkur je sada tu da opaža. Da radi svoj posao, ne mora uopšte da nas dotiče to što smo otkrili. Može biti u pitanju osoba do koje ste slučajno pretragom došli na Fejsbuku i shvatili da ima sedam profila, a nemate pojma ko je. Ili ste na nekoj kafi usput nešto prokomentarisali što je drugoj osobi otvorilo oči. Zato i knjige koje nam sada drugi daju mogu biti mnogo korisnije za nas nego one koje bismo sami odabrali.

Sada saznajemo i od drugih sve što nikad nismo ni pomislili da pitamo, ko je ko i šta ko ima, koliko firmi, ko mu je bratanac, u kakvim je odnosima sa sestrom i odakle mu je majka (ona obično bude dobra žena, ali se do nje dođe na kraju). Jedno je sigurno, koji god podatak sad da vam je potreban – on može nekim čudom da bude javno dostupan samo niste tražili dok Merkur nije krenuo retro. Gugl pretraga će se usijati jer ceo svet je kao istureno odeljenje informativne službe. Odjednom, tačno nam dolazi ključni pojam za pretragu za koji nećemo dobiti dva miliona sličnih podataka nego samo petnaest od kojih je jedan baš taj. Pa kako to radi um dok je Merkur retro u Devici? Popunjava praznine. I zato ih lako vidi.

Slično će se i supružnici ponašati. Imaće puno toga da podele jedno s drugim, ali nekako dešavaće se da su retko kada u prilici i sami. Uvek neko prekida, telefon, poštar, deca, već je vreme za posao. Pa će čuvati to što im je na vrhu jezika dok ne zaborave, a onda se opet setiti baš kad je skoro nemoguće na miru popričati, sve isto kao i juče. Zato nema odlaganja, ali militarna gestikulacija je poželjna i sama će se nametati. Znak očima, rukama, čitanje sa usana, pisanje poruka u šiframa. Menjanje šifri je isto poželjno, ove stare su mahom ukućani i kolege provalili. Dođete na posao i vidite eksel tabelu koja nije vaša. Onda vam kolega kaže da je morao da odštampa sa vašeg kompjutera jer se njegov štampač zaglavio. To odakle mu šifra – ne kaže, vi ne pitate, jer Merkur u Devici se zadovoljava time što je povezao dva i dva – ne mora da se svađa ni isteruje pravdu. Ćuti, pamti i lupa recke.

Sada nam se, kao i uvek kada je Merkur retro mogu javiti ljudi koje nismo neko vreme čuli. I opet, nakon kratkog pozdrava prelazimo na stvar/problem/informaciju zbog čega se i javlja. Ali ako se javi i neka bivša ljubav, možda nije loše pre nego što se ponadate da vam se javlja iz sentimentalnih razloga pitate ‘Kako mogu da pomognem?’ Međutim, Merkur u Devici ne pokazuje prvi karte, osim kada je on taj koji zove, zakazuje i ispituje. U ovakvim ex-ljubavnim slučajevima radije će da se pravi blesav. Okoliša, zavrće, menja teme. Zapravo pravi pritisak koji nije očigledan ne bi li druga strana osetila da će uskoro proći momenat za ono što je razlog poziva (jer će biti glupo) pa će morati da grune sa čim god, ili joj lađe tonu. Retrogradnost ovom Merkuru daje finu suptilnost koju kad nije retro često potrošimo na tonu sitnih obaveza, taskova pa se ubrzamo i sve radimo automatski. E sad nismo to. Više osluškujemo. Usporeniji smo ali na način da nam na vreme stvari ne promaknu. Da primetimo. Loša stvar je što zamišljeni nad onim što nam je skrenulo pažnju (a što se i dalje ne mora lično nas ticati) možemo da propustimo upravo svakodnevne rutine (u kojima smo kad nije retro perfektni). Preskočimo ih ili vreme prođe da ni ne primetimo pa zakasnimo na sastanak, pobrkamo datume, zaboravimo da izvedemo psa, sve ono što radimo baš svaki dan i gde smo sigurni u sebe jer imamo već stvorenu naviku – e tu možemo da bagujemo.

Teme kojih ćemo se doticati sada najviše su teme posla i zdravlja. Posao kao hoću/neću da promenim posao, reimenovanja funkcija, firmi, promene u dokumentacijama, gašenja i otvaranja, sve ono za šta nam je potreban vrsni knjigovođa i što je mnogo bolje nego da radimo sami. Ovo je problem sa radnicima, oglasi za posao koji se obnavljaju jer se niko nije javio ili jeste ali su kandidati bili neadekvatni. Obnavljanje oglasa i za prodaju placeva, pružanje usluga, nekima upravo na taj način sada može krenuti posao za koji misle da je privremen a ispostaviće se kroz godinu-dve da je trajan. Jer iako je retrogradan, Merkur je u dobrom aspektu sa Jupiterom pa najavljuje perspektivu. Retro Merkur u Devici su pune čekaonice, redovi, spiskovi, prozivanja kako za posao, produženje dokumenata u MUP tako i kod lekara pa je verovatno pojavljivanje više ranojesenjih virusa.

Zdravstveno ovo su svi kartoni, knjižice, recepti, lekarski izveštaji, a najviše laboratorijski sa brojčanim vrednostima. Zakazivanje i otkazivanje pregleda, promene terapija, uglavnom lekarske konsultacije, mišljenja i kontrole. Velika je šansa da bar neko iz kuće (ako ne svi) odemo kod lekara bilo zbog rutinske kontrole kojoj je vreme, ili smo svi zaraženi nekim virusom. Dete kod zubara, mama kod ginekologa redovno a tata na gastroskopiju zbog kiseline u želucu. I auto mora na pregled, opet možda rutinski jer sledi registracija ili postoji problem. Isto važi i za kućne ljubimce pa ne zanemarujete ako vam se učini da su promenili ponašanje.

Kako je Merkur u Devici zaljubljenik u knjige, police sa knjigama i olovke, često ima svoju knjižaru ako ne izdavačku kuću ili možda samo kancelarijski pribor. Svakako to su stvari koje će se sada dobro prodavati, i deca kreću u školu pa od svezaka do radnih stolova. Ovo je i sav majstorski pribor, alat, svi delovi koji se troše i menjaju pa je i tu promet siguran ali i majstori u blizini. Zbog retrogradnosti ipak čuvajte račune i proveravajte da li su vam sve spakovali u prodavnici da se ne bi vraćali. Posla će biti za pica majstore, pekare, konobare, a od servisa dobro će raditi i servisi bicikala i trotineta, poljoprivrednih vozila. Ovo je vreme kada ćemo čistiti sve sitne stvari, mikrohigijena za nove fugne ili uklanjanje prašine iz tastature, podmazivanje svega što škripi da ućuti. Izbacivanje svega što nije više upotrebljivo.

Ovo je ljubav prema etiketama, kad bi mogao ceo stan bi oblepio nazivima gde šta stoji a ne da se neke fioke non-stop otvaraju i habaju. Ovo je i prodavac knjiga koji će nas gledati popreko ako svaku knjigu uzmemo pa prelistavamo jer joj tako lomimo korice. Osetljivost na sve vezano za papir, knjige naročito. Od esnafa Merkur u Devici osim policije i inspektora su i advokati. Notari, i oni što izlaze na teren i oni što ne izlaze nego rade pravne poslove u kancelarijama. Ovo može biti period kada se neki zakon menja za advokate pa recimo štrajkuju, pobune se. Štrajk dok je Merkur retrogradan u Devici mogu povesti i taksisti, komunalci, vozači gradskog prevoza bilo u Srbiji ili Engleskoj, kurirske službe, poštari, medicinski radnici – svi koji su neophodni za funkcionisanje svakog grada na planeti, a neadekvatno priznati i plaćeni. To sve je izraženo posebno u nedelji od 20. do 26. avgusta kada se Merkur bude primakao trigonu sa Uranom i kako bude išao u trigon sa Jupiterom u prvoj polovini septembra – neki zahtevi će i biti usvojeni. Tako da sada nije loše pobuniti se – ali samo ako smo ispucali sve kredite (nije nam prvi put palo na pamet), a ta lična pobuna uglavnom se zove – davanje otkaza. Nekom prihvate, a nekom ponude znatno veću platu jer im je potreban, pa ostane.

Kao što voli reči i knjige, retrogradan Merkur jako voli i da piše, ali je stidljiv da objavljuje. Po tome ćete znati da li treba da objavite ili ne, jer ako ste nestrpljivi i jedva čekate reakciju – onda to što ste napisali nije dobro. A ako ste nezadovoljni i mislite kako može mnogo bolje, onda je dobro ali ćete verovatno staviti spise u fioku do nekog lakšeg tranzita za ovu odluku. Zbog toga se na ovaj tranzit uglavnom štampaju reizdanja klasika i kičerice. A ako debitantski kvalitetni romani ugledaju svetlost dana to je zato jer su u onoj fioci iz prethodne rečenice stajali par godina. Ali pisanje za sebe – to da. Jer nema boljeg perioda od retrogradnog Merkura u Devici za razgovor sa sobom na papiru. Da čujemo svoje misli. Sada je lepo napisati nekome pismo. Može i ukućanima. Sigurno ćemo reći nešto više od telefonskih poruka.

Retro Merkur u Devici je i kada se neko vrati učenju i čitanju i verujem da će mnogi zapostaviti digitalni na račun analognog sveta. Biće više i druženja uživo i razgovora.

Od literature ovo su pisci koje je proslavilo precizno skeniranje ljudskih namera, motiva, tačni opisi karaktera kao i opšta tema ljudskosti često u dramatičnim situacijama ili triler zapletima gde ukazuju na ljudskost kao najvišu vrednost. (Harold Pinter, Irvin Velš, Truman Kapoti, Tolstoj, Lavkraft, Hamsun, Sandrar, J. K. Roling, Meri Šeli i dr.)

Ovo je i posao sa rodbinom, bratom ili sestrom koji može sada naići na prepreku zbog sumnje u dalju akciju ili neku promenu. Neodlučnost koja ima svoje razloge. Dobri aspekti oko 5. i kasnije 26. septembra verovatno će doneti rešenje koje može biti negde i zadržavanje istog stanja ako se pokaže da je brat recimo bio u pravu. Na pritisak i silu ovaj Merkur se sklanja i povlači. Čak i posao nezaposlenima sada može doći preko brata, sestre, tetke, ujaka, dakle iz rodbinskog okruženja ili posao sa njima.

Mladi međutim, imaju sada puno briga i pitanja. A evo zašto. Upoznaju nove okvire ljudskih relacija kao i životnih scenarija i prirodno, sazrevaju, odrastaju ali da bi to i išlo kako treba moraju prvo da posumnjaju u ono kako su do juče posmatrali život i ljude. Kao kada uvide da dobar čovek nije nužno i bogat čovek. Kao i da od znanja mnogi ne žive čak i kada imaju diplome. Kao i kada razumeju da su im roditelji (oni isti koji su im sve što su mogli pružali) u frci sa poslom. Egzistencijalna kriza mladih se najbolje prolazi literaturom, krepljenjem duha, volje i nade i razvijanjem ljubavi prema dužnosti – da smo uvek negde nekome potrebni. Dobra stvar je što će baš zato neki studenti ozbiljno zagristi za jesenje rokove i u frci položiti sve ispite. Sređivanje sobe, oštrenje olovaka, čišćenje cipela, šetanje/hranjenje ljubimaca – sada su dobre vežbe mladima da iskuse kako ispunjena dužnost donosi olakšanje i mir, i da je ‘desna ruka’ koja uvek pomaže, asistira ona koja uvek bude blagosiljana od onih kojima je pomogla – tu je uzdah olakšanja i vera da ima smisla biti pošten, vredan i od pomoći. Što više im čitati i sa njima sada razgovarati – a ne kritikovati što može razviti komplekse.

Studentima isto savet da Merkur kada je u Devici pa još retrogradan, profesor sve vidi kao da je policajac. Nema ništa od prepisivanja, a pokušaj snalaženja davanjem nepotpunih odgovora govori mu da lekcije niste čitali više od dva puta. To su poštene ocene, i pošten je i osećaj ljutnje na sebe ako se nije učilo.

Kako je Devica zadužena za varenje i creva – ovo su i dijareje, kod dece rota virus pa imajte na umu. Medicinske sestre koje dolaze na poziv takođe će imati posla, a mnoge će otići sada jer Merkur pravi još dva puta dobar aspekt sa Jupiterom što je posao zdravstvenim radnicima u inostranstvu.

Na retro Merkur u Devici rutinska saobraćajna policija vam može tražiti da im pokažete opremu za prvu pomoć u gepeku. Ovo su savesni radnici pa će i onaj milicioner koji nas sada zaustavi savesno obavljati svoj posao. Doduše, budete li iz istog sela sa majčine strane ili bez izgovora duhovito a pošteno našalite se na sopstven račun – možda vam i progleda kroz prste jer ste ga kupili tim opisima i izmamili možda osmeh poštenim priznanjem – što mu se dugo nije desilo. A milicija je sada tamo gde su kukuruzi, opet slika Merkura u Devici, ili žito i suncokreti. Za neplaćene parking kazne sada mogu stići prijave i opomene i to od prošle godine. Račun vam je kod komšije u sandučetu, kao da tiho najavljuje štrajk poštara, a kurirska služba kasni i ne izlazi im se iz vozila nego ‘ako biste da siđete’ jer ih je strah da ostave vozilo nepropisno i sa punim gepekom, a ne što su lenji.

Od ostalih problema ovo je klasika: probelmi u signalizaciji, semafori u kvaru, tramvaji u kvaru, padovi sitema na graničnim prelazima i poštama, promene letova i sl. Laboratorijske analize ponovite ako vam je nešto jako sumnjivo, možda jesu tuđe.

Kako će retrogradni Merkur u Devici uticati na vas:

Ovan i podznak Ovan

Neki Ovnovi će se podvrgnuti lakim medicinskim zahvatima, estetskim, kozmetičkim, kao i uslugama koje podrazumevaju održavanje tela. Ali u ljubavi bićete najviše skloni da se bavite istragama, vođeni sumnjom zbog stvari kojih ste se setili a desile su se pre tri godine.

Bik i podznak Bik

Vama je ovaj Merkur za petama, pa više opisuje ono što vam promiče tako da zbog detalja možda malo popustite na poslu ili napravite seriju grešaka. Ipak u društvu privatno vodićete glavnu reč i moguće je evocirati neke uspomene, po stoti put prepričavati smešne događaje. Bićete srećni zbog dece i primetićete kako su postali zreliji, ali i ozbiljniji što vas može malo rastužiti.

Blizanci i podznak Blizanci

Vama su bukvalno pune ruke posla. No, dobra vest je da ste mnogo toga sami i hteli – pa nije nikakvo moranje u pitanju. Šta god da dobro radite sada možete primetiti da vam ide još bolje, a moć zapažanja je vrhunska (ali će se više ticati drugih ljudi). U kući metež, ljudi, gosti, vrata se samo otvaraju i zatvaraju – imate odlične savete ali niko vas ne sluša čak ni da završite misao do kraja.

Rak i podznak Rak

Vaša promenljivost kada se pomnoži sa ćudljivošću retrogradnog Merkura u Devici možda ni sami sebe u nekim danima nećete prepoznati. Lako ćete ulaziti u uloge, uživljavati se iz čiste dosade i zanositi nečim samo da vam bude zabavno. Pazite da ne preterate ako se bude ticalo četovanja i novih poznanstava. Imajte na umu gde je kočnica i kada treba stati sa igrom. Bićete dosta napolju i sa ljudima. Loše konekcije na onlajn sastancima, nedovršeni razgovori.

Lav i podznak Lav

Ovaj Merkur vas opušta u smeru ugađanja sebi, pa ćete obaviti jednu veliku kupovinu samo za svoju dušu. U smislu tenzije ovo je briga zbog situacija u kojima se nalaze rodbina i bliski prijatelji. Moguće je da vam neko zatraži novac na zajam ili auto.

Devica i podznak Devica

Osim što ćete pričati sami sa sobom i naravno paziti da vas ne vide kad to radite, retro Merkur vas podseća da je najbolje tražiti nov posao kada imate šta novo da ponudite – pa će neke Device sada prionuti na kurseve i učenje. Usavršavanje kao ključna tema i briga o zdravlju pravovremena. Dijeta.

Vaga i podznak Vaga

Zanemarujete istinu i činjnice. Možda ćete biti ubeđeni da je druga strana kriva ili imate recimo predstavu o nekome – samo potpuno pogrešnu. Dakle, sada vam procena ne ide baš najbolje dok je Merkur retro. Važnije je zato da se pozabavite argumentima, onim što znate i da poruke i mailove pročitate više puta. Svaki put ćete shvatiti da ste nešto pogrešno pročitali ili u pogrešnom tonalitetu. Savet je da sada nikako ne reagujete ishitreno.

Škorpion i podznak Škorpion

Sakupite misli. Bukvalno. Misli vam sada lete kao ptice puštene na slobodu i teško će vam biti da se skoncentrišete, dok je ova pozicija idealna ako vam je posao inače da obavljate šest različitih stvari. Pišite. Knjigu, pismo, teze, podsetnike, recepte… samo držite olovku i misli će da sleću polako.

Strelac i podznak Strelac

Obzirom da će dugo biti u dobrom aspektu sa Jupiterom zapravo nas i kad ometa vodi ka rešenjima ili nam daje na vremenu da bolje razmislimo i napravimo plan. Čak i životne velike planove o kojima će neki Strelčevi sada razmišljati. Ako imate razgovor za posao može biti pozitivno, a možda će vam stići i nova ponuda sa idealnim tajmingom i uslovima.

Jarac i podznak Jarac

Vama ovaj retro Merkur baš nije bio potreban. Možda će to biti klasična faza kada kao da imate dve leve ruke. Ili će do vas stizati samo nepotpune informacije zbog kojih ćete kasniti u projektima. Ne reagujte na glasine i tračeve, probajte da se isključite i radite samo ono što je vaša dužnost. Najneugodnije isksutvo može biti otkrivanje neke laži ili izdaje.

Vodolija i podznak Vodolija

Konjunkcija sa Uranom govori da će Vodolije najviše žuriti i biti u socijalnim akcijama pa će biti sklone da najviše prave propuste jer ko radi taj i greši. Neće vas zaobići ni saznavanje tuđih tajni i otkrivanje afera na poslu. Konspiracije vas mogu zanimati pa bi literatura ili serije takvog sadržaja mogle da vas na kratko primire.

Ribe i podznak Ribe

Najbolje je ako ste na odmoru ili nemate pritisak na poslu pa možete da radite i od kuće, i koliko sami odlučite da je dovoljno. Svaka vrsta kontrole od drugih i nagovaranja, ubeđivanja biće razlog da počnete da smišljate izgovore, laži i načine da se od ostalih aktera udaljite. A baš takav razgovor ili prepisku sa nekim možete imati. Ne potpisujte ništa blanko samo zato što nekog poznajete. Možda sutra dobije otkaz.

Related Posts