MERCURIOSITY, Merkur po znacima

Šta nam donosi Merkur i Uran u Biku u periodu od 28. maja do 10. juna

Čini se kao da je Merkur čitavu večnost zaseo u Biku. Da podsetim, tu je uleteo još početkom aprila pa je onda krenuo retrogradno i tek sad, konačno, čini se da ćemo mu videti leđa. No, pre nego nam mahne šeširom, onako gospodski i šeretski istovremeno, u danima koji slede ima zakazan sastanak sa Uranom. Šta to znači?

To znači da je na redu nekolko tema:

Granice

Bik vlada teritorijama. Mars kada je u Biku, onda se granicama bavimo na sudu, jedni otimaju drugi se brane od otimača, porodične svađe što je neko dobio više ili može dobiti, ali kada je Merkur ovde i to zajedno sa Uranom – vreme je da se neki nesporazumi reše na bratski način. A to znači, nema ništa na pola i jednake delove, već jedan se dobrovoljno odriče u korist drugog. Bilo da mu je taj drugi brat/sestra ili supružnik, kolega koji će dobiti bolji procenat jer mu dajemo, ili mi dobijamo nešto šta je trebalo ali tako što neko nama ustupa – dobrovoljno. Recimo, šef se odrekne službenog vozila u korist svojih zaposlenih jer mu nije potreban. Brat vam da automobil ili ustupi letovanje jer mu je u poslednjem momentu iskrsao posao – sve plaćeno, čist poklon. Na ostavinskim u ovom periodu svakako iznenađenja! No, kako Merkur sa Uranom mogu biti i nepriznata deca (vanbračna) i takva iznenađenja su moguća. Merkur konjunkcija Uran u Biku je tu da problem lako reši i od onih koji nisu razmišljali da bi mogli nešto dati – sada napravi darodavce, plemenite individue koji će pokazati svoju humanu i bratsku stranu ličnosti. Ali ako ne budemo želeli da damo i smatramo da što je naše – to je naše, ili da smo već dovoljno dali i da je vreme da se povuče crta – onda je ovo najstariji aspekt svađe oko različitih gledišta, natezanje, razapinjanje pa dok se ne prelomi na jednu ili drugu stranu – i to najčešće na sudu.

U svakodnevnim situacijama koje nemaju veze bukvalno sa zemljom, posedom, nasledstvima – ovo je kada otvarate širom vrata za ljude i za sebe nemate ni malo vremena jer ste tako odlučili i dobro se osećate u tom filantropskom talasu davanja sebe, svog vremena, energije, znanja drugima potpuno besplatno, ili kada jasno povlačite granicu i ne postoji šansa da vas neko nagovori na drugačije.

Zbog svoje pragmatičnosti, na globalnom planu u kontekstu granica ovo su takozvani „dilovi“, ja ću se odreći ovog, a ti se odreci onog u moju korist. Ovo je zato period kada se neki sukobi teoretski mogu rešiti, vatre smiriti, ali ako je neko rigidan i nepopustljiv, ne želi da sarađuje, onda je ovo trigerovanje na još veće napade koji bi ubrzali dovođenje do sloma na jednoj ili drugoj strani. Provokacija, izazivanje, drskost, jednosmernost. Jedino čega sigurno nema u narednim danima je stanje „status kvo“ kada je sve isto kao do sada.

Posao

Merkur i Uran je sve što leti. Nekada su papiri leteli. Leci, flajeri od engleskog fly (flaj – leteti) avion bi ih izbacivao nad gradom, preteča oglasa koje svakodnevno danas dobijamo na imejl. Obično su pozivali na neki važan događaj, pa će i sada aktivnost reklamnih kompanija biti deset puta uvećana. Spamovi, sandučići, telefonski pozivi, sa svih strana koje su na raspolaganju obasipaće nas. Ipak, javite se ovog puta, jer možda vam neko ponudi posao. Poziv za posao dolazi sada iznenada, kada ne očekujete. Može to biti i poziv osobe koju poznajete površno, prijatelja, bivšeg kolege, ali i neke kompanije koja vas je pronašla preko interneta. Ako ste bez posla već duže, prihvatanje i nekih manjih poslova može sada doneti nove kontakte koji vam uskoro otvaraju put za nešto bolje, no, da bi dotle stigli, treba dati šansu nečemu o čemu niste uopšte razmišljali. A to znači, posao koji moguće je nema nikakve veze sa onim što želite da radite ili ste radili do sada. Ali nije da je nemoguće. Za one koji već rade i dosta im je svega, ovo je momenat ako su spremni da se otisnu u preduzetničke vode i postanu samostalni. To su i brzi jednokratni poslovi u koje vas je uvukao prijatelj jer mu je bila hitno potrebna pomoć, naravno za pristojnu naknadu, i koji takođe može na dalje da se pokaže kao perspektivan i za vas na duže staze, a kreće tako iznenada i bez plana.

Novac

Ovo je vreme kada novac mora da kruži, da leti, da se rasipa na momente. Ipak, Bik je pragmatičan znak pa ćete opet nenadano možda završiti u farbari kupujući farbu za krečenje stana jer ste tog trenutka rešili da se narednog vikenda time bavite. Ili ćete presađivati cveće, sređivati nameštaj, kuhinju, police, ili ćete otvoriti račun za dete gde ćete štedeti za kasnije školovanje. Sve tako na brzinu, bez dugog razmišljanja, na prečac.

Ljubav

Ljubav i iskrenost ne idu uvek zajedno. Zato je ovaj period krizan za mnoge parove i predstavljaće početak krize koja će trajati sve do jeseni. Pogotovo u danima oko 4. do 5. juna kada Venera bude ušla u Lava i napravila opoziciju sa Plutonom, čiji je dispozitor upravo Uran. Neka vest koju će Merkur nonšalantno plasirati, iskrena ispovest ili situacija koja se slučajno dešava može aktivirati bombu u odnosu i razrušiti prethodno stanje koje se prividno zapravo održavalo na ćutanju i prelaženju preko svega što nam nije odgovaralo. Za one koji ovakvih problema nemaju, na redu su putovanja u poslednjem trenutku, last minute opcije i popusti, ali i promene zbog trećih stvari koje uleću u davno napravljene planove.

Poznanstva sa novim ljudima su ono što će okrepiti svakoga, a da bismo ih sreli moramo izaći iz kuće. Moramo ka Uranu koji je uvek napolju, na ulici, u kafiću, pozorištu, trgovima… Slučajni susreti koji se mogu kasnije pretvoriti u romanse ili duga prijateljstva.

Ovan i podznak Ovan

Vama će se ova konjunkcija nalaziti u sektoru finansija i ličnih vrednosti i nema sumnje da će vas neka iznenadna situacija (investicija ili podizanje rejtinga u pozitivnom, a ignorisanje nadređenih u negativnom smislu) naterati da se ovim poljem bavite.

Bik i podznak Bik

Vama na čelu piše da niste spremni na kompromise i da ćete sada postupati samo u skladu sa sopstvenim odlukama. Iako Merkur može zavarati i ostaviti zbog osmeha utisak da ste spremni na pregovore, Uran je tu da i kada sve strpljivo saslušate odbijete osim ako to nije upravo ono što ste za sebe želeli.

Blizanci i podznak Blizanci

Vama će se konjunkcija Merkura i Urana naći u dvanaestom polju koje se tiče najdublje privatnosti i kontemplacija u spiritualnom i duhovnom smislu. No, ni Merkur ni Uran nisu mirne prirode pa će biti teško ostati u meditaciji a da vas ne prekine zvono ili iznenadni gost koji sada lako ostaje i na spavanju. Ovo i jeste period kada nesvesno prizivate druge ljude ka sebi, ovo su noćni izlasci dok grad spava. Nekada duga budnost može dovesti do problema sa snom i otuda korišćenje pilula ili drugih stimulansa kako bi se nemirna energija spustila.

Rak i podznak Rak

Nema bolje pozicije od ove ako vam je potreban pravovremeni savet. Čak i da se obratite prodavačici u piljarnici sa nekom molbom, nije isključeno da bi mogla da vam pomogne. Zato je za vas najbitnije sada da ne ćutite i ne mozgate sami kada je uvek oko vas sada neko ko zna ono što vi ne znate.

Lav i podznak Lav

Nije vama nikada problem da se popnete na pozornicu, binu, tribinu i nešto važno saopštite. I kada su vesti dobre i kada su loše, vaš glas i stav podsete svakoga zbog čega je Lav ipak kralj džungle i kako se treba generalski nositi sa životom. Biti realan i hrabar. A prilika za to je upravo sada kada se na tronu bilo da je na poslu ili privatno dešava reorganizacija moći. Na vama je inicijativa ili odluka da nešto pokrenete, a pomoć vam dolazi u poslednjem trenutku od izuzetno uspešnih ili moćnih. Samo istrajte.

Devica i podznak Devica

Da se nekom drugom znaku dešava ovaj tranzit čija je ključna reč apsolutna sloboda donošenja odluka – taj tranzit bi čak bio pozitivan. No, za vas i vaš analitičan um koji je često uzdržan i zbog čega radije birate da ste zaposleni nego da ste na mestu gde ćete vi donositi odluke i druge procenjivati, ovaj tranzit može vam biti jako naporan i anksiozan. Dobra stvar je što nemir traje samo u onom periodu dok odlažete odluku, a kad se odluka donese – sve ide kao po loju.

Vaga i podznak Vaga

Kako je vama Uran već dugo u najneprijatnijoj od svih kuća horoskopa kojom ne volimo da se bavimo jer se tiče neminovnog kao što su smrt, prolaznost, dugovi, od čega ćemo živeti, da li će se i ko o nama brinuti, Merkur može doneti čak nešto smeha i lakoće pa vam prisutnu tenziju olabaviti. Možda ste i sami nešto preuzeli na ove teme (osiguranje, nasleđe, razmišljanje o penziji iako imate 35 godina tek i slično) ili je seksualni život postao aktivniji, no, šanse su da budete raspoloženiji nego inače.

Škorpion i podznak Škorpion

Ako ste dugo sami, ovo je period kada će neko od poznanika insistirati da vas sa nekim upozna. Sa druge strane u dugim vezama ovo su kaprici i nezadovoljstva zbog jednoličnosti i iskrena potreba za nešto više slobode. Najteže je uspostaviti ravnopravnost u odnosu dok je Uran prisutan i ono što vam danas jako prija već za tri dana može vam biti dosadno. Promenljivost raspoloženja ali jako dobar period za učenje pa probajte da se zabavite na taj način i sebi nađete nov hobi, znanje koje uveseljava.

Strelac i podznak Strelac

Ovo je aktivan poslovni period u vašem slučaju gde vam rade sva čula pa potrebe klijenata, poslovnih partnera i šefova predviđate precizno. Daje vam prednost da se istaknete u komunikaciji i budete ubedljivi a opet suptilni. Ako imate kućne ljubimce ovo je vreme kada mogu biti radoznaliji nego inače pa ih držite na oku ako nisu na povodcu. Probudio im se instinkt za istraživanjem okoline.

Jarac i podznak Jarac

U nastupajućem periodu privlačite ljude, posebno mlade, imate jake nerve i psihofizički ste u balansu. Kada je neko loše, imate instant tu reč kojom ćete ga podići, ako je neko u strepnji, ponudićete razumno rešenje a vi sami ćete se hrabro zalagati za sve što je na vašem spisku. Moguć je konflikt pred publikom, u javnosti gde i sebe možete iznenaditi reakcijom, ali ne i zažaliti.

Vodolija i podznak Vodolija

Kod vas je još uvek period raščišćavanja, bacanja starih stvari ali i kopanja po prošlosti. Sve emotivno, romantično ili nostalgično može sada da vas zanima mnogo više nego realnost. Razgovori sa decom više nego sa odraslima. Filmovi iz pedesetih više nego dokumentarne serije. Možda ćete shvatiti u nekoj od situacija koje dolaze da se već dugo oslanjate samo na sebe i da koliko god vas ponekad zaboli što za vaše lične rolerkostere niko ne zna, u isto vreme to vas neopisivo raduje.

Ribe i podznak Ribe

Sa Uranom u trećoj kući stvari se dešavaju zaista avanturistički, ne samo iznenadno. Jedina konstanta koju sada dok je i Merkur tu možete da vidite jeste da je jedna stvar vodila ka drugoj, druga ka trećoj i evo vas sada negde gde ni sanjali niste da ćete biti, a put još nije gotov! Zato je dobro sada uzeti malo pauzu za nove strategije koje se naravno neće desiti baš tim redom ali će kao i do sada poslužiti kao mamac za prilike koje dolaze da vas sa plana preusmere na nešto još bolje.

Related Posts