Venerine priče

Venera i Saturn u Vodoliji – na crti sa strahom od 18. do 28. januara 2023.

Dok Venera pleše Vodolijom i ide ka Saturnu, ljudi postaju nervozni, plahoviti, uznemireni. Iščekivanje je u vazduhu. „Šta će biti?“ je pitanje.

Šta će biti sa osobom koju smo tek upoznali? Da li će se javiti ili je završeno i pre nego što je počelo.

Šta će biti sa poslom? Da li mi preti otkaz, promena ili samo brinem bez potrebe.

Šta će biti sa zdravljem? Da li ima razloga za brigu ili je samo psihosomatika?

Šta će biti sa brakom? Da li ćemo se povezati ponovo ili smo na ivici ovako nervozni i svadljivi jer se više ne volimo…

Šta će biti sa decom? Da li je njihovo čudno ponašanje normalna faza u odrastanju ili i deca imaju svoje male ali i velike probleme koji traže da im se posvetimo.

Tamo gde je Saturn tu je uvek briga. U Vodoliji dok je, ta briga ima i dinamiku pa kao da „skače“. Prepada nas. Naročito onda kada smo se taman opustili, na odmoru, u pauzi između posla, dok smo u prijatnom društvu eto teških misli da nas muče. Eto sumnje i kadrova koji nam se nameću i uzrujavaju. Kao da je ovih i narednih dana „zabranjeno“ biti opušten. A ta neopuštenost ume da poruši harmoniju lepog trenutka pa kao da na sekund odlutamo mislima, grč se pojavi, nismo mirni. I ako se ubrzo ne otrgnemo i ne vratimo u realnost sadašnjeg trenutka i svega što nas trenutno okružuje, ako ne osvestimo momentalno tada sebe u telu i ne prebacimo se na nešto što je naša sadašnja realnost (npr: skuvati ručak, napisati mail, uključiti mašinu za veš, spremiti se za posao) onda ćemo sve te radnje obaviti smeteni, rastrzani, neprisutni. Zato je važno da znamo da „ne znamo“. Najpametniji odgovor u ovim situacijama, a uostalom i jedini pametan odgovor za sva pitanja koja dolaze iz Vodolije i jeste „ne znam, videćemo“.

Jer Vodolija je znak koji postavlja pitanja na koja ni na koji način mi u sadašnjosti nemamo odgovor. Odgovori su u budućnosti. Otuda se ovaj znak vezuje za nauku koja tehnološkim modernim izumima pokušava da predvidi i tok berze, i mutaciju gena, i nove zemljotrese. Da bude brža od te budućnosti. Otuda je Vodolija i astrologija koja ubrzava proces samosvesti kako bismo došli do cilja i destinacije ka kojoj smo krenuli, ali mnogo ranije nego kada bismo čekali.

Venera i Saturn u Vodoliji ne prikazuju samo ljubavnu problematiku u kojoj imamo čekanje na epilog nekog odnosa. Ljubav postaje neprijatno iščekivanje koje nas troši, dvosmislene poruke koje u isto vreme pišu i Venera i Saturn. Venera bi da dobije potvrdu a Saturn se boji odbijanja. Zato na ovakve dane ljubavne poruke mogu zvučati nejasno. Venera će humorom pokušati da prikrije neurozis, emotikonom i sl. Istovremeno će zbog toga više zvučati čudno, ne preterano zainteresovano ili blisko. Nešto kao „mislim na tebe, a vidimo se neki drugi put. „Može i ne mora.“ Tamo gde je nemir veći, više se i beži od iskrenosti. Recimo, pedeset puta gleda da li je stigla poruka i nema. U nekom momentu zazvoni telefon, javlja se i pravi kao da joj na pamet nije pao.

Takvo stanje, kada dugo traje, može ozbiljno da uznemiri, a sve što čovek tada želi je istina. Što pre. I samo je jedan put do nje. Dovesti sebe u neprijatnu situaciju, nelagodnu u kojoj smo otvoreni da primimo sve. I dobro i loše. I da budemo nakon toga srećni ili tužni. Venera i Saturn u Vodoliji ne mora biti loše uopšte. Ali mora biti trenutak neprijatnosti kada smo se tresli, jer tu se sve trese, ali smo uradili, rekli pa šta bude. Tražili to što nam treba. Nismo odlagali ni okolišali. I ni malo nam nije bilo lako a kamoli, svejedno.

A kada aspekt prođe, opet dolazi dubok mir. Prihvatanje, sreća, tuga, bol, slavlje. Dolazi život sa svim svojim vetrovima toplim i ledenim. Oštrim i onim koji miluju.

Ti vetrovi Vodolije su kalendarski tek prede nama u februaru kada i Sunce bude u tom znaku, pa zašto bar ne olakšamo sebi i voljom stanemo na crtu – sebi. U takvim situacijama čovek postaje zreo i odgovoran iskustvom. Jer je u tim situacijama zauvek svako sam, i niko sem nas samih ne može da nas umiri niti da tu garanciju koju od drugih tražimo.

Related Posts