Mars po znacima

Mars u Ribama sa Neptunom

10933979_839736386078441_6361133284399851357_nDani koji su pred nama biće obeleženi konjunkcijom Marsa i Neptuna u znaku Riba. Svet psihe, jakih snova, aktivne imaginacije, halucinogenog, stimulacije, psihologije, transa, meditacije, muzike, slika, opijata, medicine, mirisa, eteričnog, lepljivog, pasioniranog, zavisnog, laboratorija, analiza, sinteza, mešanja, haosa, tajni, čuda, gubljenja, ludila, zbrka, intuicije, kozmetike, nereda. Dani arhetipova koje ćemo srećnije il’ nesrećnije živeti u ovoj ovde dimenziji, al kako gore tako dole, kako nekad – tako sad.

Psiha je jurnula u zagrljaj Erosu ali je kradom, a sada je sve kradom i na foru [da ne kažem na kvarno], prinela sveću da mu vidi lik. Opet, nije to njoj baš palo na ludu žensku pamet, već su je nagovorile sestre, pa je i naivnost, lako zavodjenje – lakovernost, a sa druge strane zavist, negde podmuklost onih što nas guraju da se upecamo sada prisutna. Kako god da bilo, taj čin se u grčkoj mitologiji pokazao kao nepromišljen. Eros je pobegao.
Koliko je potrebno da neko našu veru u ljubav preokrene? Naš odnos sa nekim? Zli jezici, “drage savete” skroz dobronamerne al’ dovoljno pakosne, jer usamljenost teško pada na gladan ljubavi stomak dok gledamo dvoje kako se vole. Pa ajde da zatalasamo ovu mirnu vodu i namamimo oblake. Zato pssst, i u tišini tiho ljubovati – gotovo tajno, krišom, ne danju već noću kada se ljubav sada i pojavljuje. Kada joj se niko ne nada, u “gluvi čas”. Inače ljubav sada poput ma čega – može ukradena biti ako se njom budemo previše hvalili. Ukradena ljubav kao i izgubljena nada i potonule ladje, sve su analogije Marsa u Ribama sa Neptunom.

U jednoj drugoj kući, Pandora je otvorila onu čuvenu kutiju iz koje je svo zlo izletelo, a nada je ostala. No ni njoj na kraj pameti ne bi bilo da kutiju uopšte dira, da joj Epimetej strogo nije naglasio da to nikako ne čini. Svi znamo šta se dešava u filmovima kada neko strogo naredi “Vidiš ova vrata? E pa ne otvaraj ih!” Mars u Ribama sa Neptunom sad samo vreba takve prilike. Kome će reći “Da ti nije palo na pamet!” jer zna da je to prvo što će ovaj receptor kada se u mrežu sopstvene psihe i neurozisa anksiozisa uplete da uradi. Mir će naći tek kada baš to učini. Al’ samo na sekund, pa odmah zatim strah, panika, šta sad!? Kao da se demoni tek tad oko njega skupljaju da ga izlude mislima, beskrajnim unutrašnjim dijalozima, dok se po kući kao zver u kavezu šeta haotično unezveren. Zatvor psihe je najgori od svih. Zato sada sva ta detekcija nikakvom dobru ne vodi ako humanom i čovečanskom ne služi (kao u laboratoriji kad mikroskopski detektuju i traže lek za neku bolest)

A nešto malo dalje, Asklepije je uz pomoć prirode, tj bilja lečio ljude od svih bolesti i čak ih oživljavao iz mrtvih. Pa kako niko više nije umirao, Zevs ga je gromom ubio kad je prevršio meru jer se igrao boga isuviše. Da, zato Strelčevi (gde je Asklepije kao Zmijonoša smešten) imaju strah od grmljavine, jer vole da u ulozi boga preteraju. 10885028_839736506078429_100315599698572670_nMars i Neptun zajedno upravo su taj isceliteljski dar, a Asklepije sa štapom i zmijama – na svakoj apoteci kao podsetnik na čuda koje ne farmacija, već priroda daje. Ovde zato leči priroda, leče ruke, leči meditacija, izolacija, leči i san ili je to lečenje dobijeno kroz san, kako – ne znam, ali u Ribama se ionako malo zna, a mnogo mora da se veruje. No znaju Morfeus, Hipnos i Endimion što spava večno otvorenih očiju baš kao i Mars u Ribama. Mi možemo sada zato da čitamo Junga i Nastovića, velike tumače snova, ili da crtamo mandale, apstraktne slike da vučemo iz imaginacije pa ih tumačimo ili se preko njih sa sobom povezujemo. Tako da će naredni dani biti idealni za remont psihe, tela, duše, a lekovi i terapije se uzimaju na svoju ruku sad, pa malo opreznije, ipak se posavetovati sa farmaceutom. No jeste dobro za promene terapija ili uvodjenje novih, za čajeve, meleme, tinkture, esencije, obloge, mazalice. U kozmetici podmladjivanje, oživljavanje, revitalizacija, hidratacija. Jedna suštastvena All[Me]hemija,

Dani božanskog, ali neuzemljenog već potpuno ekstatičnog. Doživljavanje natprirodonog, vantelesnog iskustva, plesom, muzikom, meditacijom, opijatima ili, ako imamo sreće – ljubavlju.

______

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

Related Posts