Merkur po znacima

Merkur krenuo retrogradno.. i dalje je u Ribama

Merkur je krenuo retrogradno, pa još u Ribama, pa još kvadrat od Jupitera, pa još se vrzma oko Neptuna. Pa još je tu i Mars. „Polazim!“ viče Merkur, svi su se posakrivali i on nema nameru da ih traži, pa nije on Mars da tako olako i sa oduševljenjem igra neke dečije igre. On je već potplatio klince da mu odaju gde su akteri, a do tada igraće se Ćoravih baka i uneti zaplet u Gluve telefone. Slična priča je i sa našim političarima. A i onima preko.

I sad je možda najpametnije setiti se onog da je ćutanje nekad zlato, al kako ljudski rod da ćuti kad baš Merkur ima jedinu ambiciju da objavi, prenese, kaže, informiše, raznese poput vetra neku vest. I ne zato što bi da bude prvi, nego što on ni ne zna šta bi drugo sa sobom činio do da se bavi rečima, pismima, naslovima, linkovima, pasvordima, tajnama. E sad, ako nešto i nije proverio kao što i neće uspeti – pa u svet umesto istine odnese laž, pa uhapse pogrešnog, ili ako vam zamene izveštaj u laboratoriji i kažu da imate triper, a onom nesrećniku koga stvarno svrbi da je zdrav, ko će prvi da posumnja? I ko će da prizna grešku? Kvadrat od Jupitera kaže – dživ dživ niko nije kriv, i još dodaje „Šta hoćeš! Pa super je ispalo, eto vidiš da si zdrav i da je sve ok! Budi zahvalan što se sve završilo dobro, moglo je i gore..“ I čovek zbunjen, a kako drugačije, ode kući pitajući se da li je ceo svet odlepio, ima li nekoga kome može da veruje, pa ode do crkve.. a ispred crkve ne može da pridje od parkiranih automobila, tu su i neke kamere, voditelji proveravaju da li su uključili mikrofon… Sveštena lica postaše medijske zvezde, a da ga ni o tome niko nije obavestio. Kod kuće, reši da malo dremne, ali ga bar pet puta taman kad je padao u san neko vraćao u svet od koga jedino želi da pobegne. Ustaje bezvoljno i taman da sedne i pošalje neke poslovne mailove, kad – nema interneta. Isključili. I to baš u subotu, taman da do ponedeljka mora da čeka. Ali zato je njemu inbox pun spama. Folderi puni nekih trojanaca… radi li taj antivirus uopšte nešto? Pušta muziku da se opusti, ali jedan zvučnik radi, pa ne radi… Baterije na daljinskom su se potrošile, hteo bi da ugasi TV ili ga makar stavi na ‘mute’, ali kao da je sve protiv njega! Svet spoljni mu se nameće silinom najveće taštine. Gotovo lud, saplitajući se o kablove i bolno nagazivši šnalu koju je žena ostavila na podu, čupa kablove i gasi sve telefone. Gasi i svetlo, i sada samo još ulična svetlost dopire do njegovog lica. Baca se na krevet. Zatvara oči. I taman što je pošteno tri puta udahnuo ne bi li se opustio, začavrlja mu u umu sopstvena misao: „Ma jesi li siguran da si zaključao auto?“ Pa već umoran od svega, izjuri iz kuće…

Retrogradni Merkur donosi zastoje u saobraćaju, kašnjenje mailova, gužve na ulicama i parkinzima, često tada ne rade ni semafori, ni interfoni, telefon ne čujemo baš kad treba, a kada se javite na nepoznat broj – uvek bude „bolje da se niste javili“. Sve proveravajte tri puta pre nego što presečete, posebno pre nego što mailove pošaljete, neka prenoći ako je moguće, i ta poruka koja vam se vrzma u glavi. Svi koji se bave snimanjem, montažama, fotografijama, rade u svim tim Merkur u Ribama programima – od InDesigna i Photoshopa, Vegasa do ozbiljnijih, sada mogu da gube podatke, fajlove, da program zabaguje u njanezgodnijem času – pa pravite back up i sve sejvujte. USB-ove sad lako možete da gubite, kao i sve što je priručno i što se u rukama noci, a tu spada dabome i telefon. Naravno da je telefon ostao na ‘silence’ pa je još teže i svašta vam pada na pamet gde je sve mogao da ispadne ili da vam ga ukradu, dok ga pomahnitalo po kući tražite.
Sve će to proći 18. marta.
Ono što je dobro – da vam se vrate neke pozajmljene stvari, male pare tipa refundacije, reklamacije i sl. Pazite da ne napravite zbrku u zakazivanjima, planiranjima, proverite dane, datume dobro, budite jasni kada se sa nekim dogovarate jer sada lakše nego ikada dolazi do nesporazuma i zapetljancija.

Related Posts