Merkur po znacima

Merkur u Vodoliji

Merkur će konačno promeniti znak i iz Jarca otići dalje, u Vodoliju. Iskreno, kada Merkur, koji se po svojoj prirodi nigde na zadržava duže nego što je potrebno jer mu je svojstveno da leti, vidi, bude i svuda stigne, zaglavi tako dva meseca u jednom znaku, kao da čitav svet uspori. Počne da odlaže, da trokira, da vraća film, sumnja i premišlja bez odluke i jasne vizije. A tako je bilo upravo od 10. decembra pa sve do sad. Misli su postale umorne, ljudi su se ponavljali sa svojim pričama onda kad nisu lagali ili su samo strpljivo ćutali i nesvesno ekonomisali znajući negde da te mentalne snage nema na pretek i da je treba pažljivo rasporediti. Mnogi su otkazivali, što zbog prehlada, neplaniranih poslovnih puteva ili nekih drugih problema koji su iskrsavali tek da pragmatično prionemo na njihovo rešavanje i damo im prioritet. U tom smislu, dobro je poslužio za rekonstrukcije, remonte, popravke, za vraćanja na staro tamo gde je bilo neophodno, za strpljenje tamo gde se nije moglo drugačije. Ali od sutra već, dah Merkura u Vodoliji će zajedno sa vetrom oduvati težinu i razbiti guste slojeve brige i povremeno dosadne ozbiljnosti.

Doduše, ima i Merkur u Vodoliji svojih žutih minuta možda više od ma kog drugog, pa ćemo se prisećati obazrivosti i strpljenja dok nestrpljivo, naglo, bez da dvaput promislimo zateknemo da smo nekome sasuli u lice sve što mislimo. Ili ćemo šokirati druge tom iskrenošću koja se može ponekad tumačiti i kao glupost jer nam
ama baš ni malo ne ide u prilog, već sabotira. A sabotira jer čovek nesvesno želi sad da sabotira sve što ga guši, koči, pritiska, davi, vuče, pa ako nema rešenje onda se čini da je rešenje izazvati reakciju koja će dovesti do akcije! Na primer: kako da promenim posao kada novog nema, osim ako šefa ne dovedem do ludila pa dobijem otkaz – a onda ću morati da se snadjem i oslobodjen, rasterećen, sa nulte tačke ponovo krenem ruku pod ruku sa vizijom u novo. Ili, kako da raskinem i izadjem iz
veze koja mi ne prija već dugo, nego da ostavim fb profil otvoren sa svim četovima sačuvanim. I nije da neće biti ovakvih scenarija, mada ti scenariji mogu biti i iznenadno prijatni, osvežavajući.

Kao šanse koje se nude iznenada, kao iskreni nastupi koji otvaraju vrata dalje, kao vredan savet prijatelja ili pomoć brata/sestre koji uskače i rešava stvar baš u pravom času. Trgovina na internetu cveta u vreme njegovog tranzita, taksi službe rade punom parom, svi žure, svet ne staje, samo se ubrzava i to baš kroz srodna Merkuru polja saobraćaja i komunikacije. Aerodromi krcati, a vozovi uvek na njegov tranzit vraćaju negdašnju popularnost. Tehnika se prva naručuje i kupuje, a onda sve vezano za struju, tehnologiju, a od profesija sve inžinjersko, kosmičko, astrološko, ezoterično, futurističko. Nauka je blizu opet da nešto razume što nije mogla do sada, da objasni ili objavi – pa ćemo možda i tome svedočiti.

No on je brz. Strahovito brz pa je oprez u saobraćaju neophodan jer sada pešaci jure, izleću i naleću, a kamoli motociklisti. Ko se navikao da pretrčava ulicu na neobeleženom, može se desiti da deset minuta zatekne sebe da stoji jer uvek neko naidje, nikako da se prostor raščisti pa na kraju odustane i produži do pešačkog – koji nikada nije daleko, samo je nestrpljenje bliže. Kad smo kod nestrpljenja, ako se u nešto ne razumete – bolje pozovite prijatelja, brata ili majstora da problem popravi kako ne bi došlo do havarije jer ste sami čačkali, a kako da ne čačkate kad je impuls Merkura u Vodoliji da mora da proba, pokuša, da ume i on sam.

Takodje budite u pripravnosti da svoje ideje zapišete (snimite) kako ih ne biste zaboravili. Jer, Merkur u Vodoliji je kao bljesak munje koji se pojavi i iščezne, ma koliko vi bili sigurni da tu ideju nećete zaboraviti.A ideja će biti na pretek. I ne ustručavajte se da ih tražite, pitajte za savet, ideju, pomoć, to su sva pitanja koja počinju sa “Da li imaš nekog ko…” ili “Imaš li ideju kako da…” I kao uvek sa Vodolijom, začudićete se koliko je svet povezan i koliko je nekada lako doći do rešenja, a i Google pomaže ovog puta, jer neko je već ispisao čitav blog za problem koji vas muči. Očekujte da će vas neko sada kontaktirati za posao, ili će vam odgovoriti na mail koji ste i zaboravili da ste poslali.

U svakodnevnom životu, Merkur intenzivira našu komunikaciju sa kosmosom, svašta nam pada na pamet, tražimo istinu i nalazimo je, pada nam sama u ruke, a kako ćemu se uskoro pridružiti i Venera – to je jedan tajni savez svakoga od nas da ne laze, da ne krije, pa i privatnost postaje izlišna, ili makar ne vidi joj se smisao. Zato, kao što rekoh na početku, ovo su otključani mail nalozi, fb profili i izazov za poverenje i poštovanje individualnosti. Ali ovaj Merkur u sebi nema ničeg detektivskog, konspirativnog. Već je to onaj Merkur koji će izgovoriti rečenicu da nikada ne bi čeprkao po tudjem telefonu i da mu je grozno kada samo krajičkom oka možda spazi dok neko ukucava svoj pin ili password. Pa koliko ostavlja trag toliko ostavlja test i izazov za druge da dokažu koliko im je vizija jaka, koliko veruju u ono što imaju. Kako je ta njegova logika daleko od primalne i instinktivne, biće belaja tamo gde je ljubomora jaka, a zašto da ne bude sad dok je Mars u Škorpionu pa kao da je sve vreme čekao da naleti na nešto što će mu dati povoda za rušenje i opsesiju. Zato pažljivo sa sobom i poštujte autonomiju i slobodu drugog.

Dalje, ovaj Merkur u Vodoliji unapređuje socijalne aktivnosti, od druženja sa prijateljima do aktivnosti u krugu udruženja, zajednica (makar i virtuelnih kao ono kad se skupi ekipa sa nekog foruma ili Fb grupe), važno je da sa ostalima delimo ista
uverenja, ideje i sl. Pa iako može krenuti kao druženje radi druženja, kafa i ćaskanja, do kraja večeri eto ih gde vizionarski kroje planove, osmišljavaju hipotetičke projekte i lože viziju da bar ove večeri veruje da je promena uvek moguća, da revolucija nikada nije prestala, jer adaptacija i prihvatanje koliko kod mudri da su – zapravo donose stagnaciju progresa.

Zanesenjaštvo je neminovno, zamišljeno i uzbuđeno maštamo o tome šta ćemo sve i kako, ne pazeći baš puno na to gde su nam ključevi, papiri, novac, i da li je na semaforu crveno ili zeleno svetlo pa eto novih brava, a negde i laptopova, tehnike, televizora jer su vrata (a ne samo mail nalozi) ostala otključana te je neko iskoristio priliku. Torbe takodje, džepovi izvrnuti na izvolte, novac iz njih već viri, kreće i on napolje. Kartice skliznu iz razlabavljenog novčanika dok ste rekli keks, ključevi pobegnu, telefon u trostrukom saltu izleti kroz prozor, a sve što je sklono razbijanju, lomljenju sad kao da iz inata stoji na ivici stolova, šankova, polica – samo čeka najmanji trzaj da bi sletelo. Vetar dune baš u času kad smo izvadili važne papire i sad ih treba pojuriti dok ne završe pod točkovima ili u slivniku. Biti brz – to je ono što Merkur u Vodoliji testira na nama, kao i biti vešt, spretan u akciji i iznenadnoj opasnosti, manjoj ili većoj, ali to je ta sekunda kad adrenalin skoči, sa usana se otme uzdah iznenadjenja, a ruke polete da preduhitre štetu.

I za kraj, pre nego što pitate do kada je Merkur tu, biće sa nama od 13. februara do 5. marta, kada napušta Vodoliju i završava svoj godišnji ciklus znakom Riba.

____

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

12507274_1015187711866640_6155706647778110652_n

Related Posts