astrološka pisma

Simpatija empatije

Rovit je period Rakovski. Mesec, koji u tom intervalu leta preuzima tron utiče na brze promene raspoloženja, zaplete i rasplete (pa ponovo zaplete), plime i oseke emocija, razumevanja, brige, obzirnosti i saosećanja. Zbog te silne promenljivosti nije baš preporučljivo da ono što treba da bude trajno i stabilno sada radite. Više će to biti radikalna i nagla odluka doneta pod naletom emocija ili uticajem spoljašnjih prilika (koje su trenutne). Dok empatija kao i simpatija vise nam nad glavama i uvlače lako u stanja koja i nisu autentično naša. Nekada, jer smo tako u mogućnosti pa je umesto knjiga o samopomoći na 40 stepeni prijatnije i lakše sedeti pored nekoga ko je zadovoljan sobom (iskreno i stabilno – ne samo trenutno) pa da se uživimo u to stanje ili da atmosferu koju oko sebe širi osoba puna životne energije, avanturističkog i optimističkog duha upijemo u sebe i ponesemo sa sobom pa dok se baterije ponovo ne isprazne. Iako znamo da neće trajati i da to nismo mi nego odsjaj drugog na nama, nekada zaista pomogne. Taj odsjaj je isti odsjaj Sunca čiju svetlost noću Mesec čuva i šalje… Divi se čovečanstvo Mesecu, inspiriše ga Mesečeva svetlost utišana i romantična, a zapravo Sunce i to svetlo šalje. Jer, Mesec sve upija.

Zato i ovih preostalih dana Raka nije na odmet da povedemo računa o sebi i o tome šta u sebe upijamo. Gledanje nasilja, tragičnih i brutalnih filmova, pa čak i onih sa dozom intenzivnog sivila sada nas lako mogu gurnuti u loša raspoloženja, depresiju, nemoćnost i osećaj žrtve.
Možda ćemo primetiti i da smo postali osetljiviji, bilo da je ta osetljivost saosećanje i laka dirnutost svime ili besna razdražljivost i netrpeljivost kao da smo u tudjoj koži. Znate ono kada osećate tudju tugu iako vam je ta osoba sa osmehom i izrazom lica koji bi trebalo da vas ubedi rekla „da je okej“. Ili kada neko na sladak način pokuša da izvuče neku informaciju od vas, da vas navede da uradite nešto što njoj treba – zapravo, da vas izmanipuliše indirektnim pričama ili ponašanjem, a u vama samo odnekud bukne ljutnja ili bes. Jedan svet koji postoji poput džinovskog duha kao entitet za sebe je svet motiva ljudskih ponašanja. I ova Rakovska otvorenost za sve što je van, sada sa lakoćom oseća čak i kada ne ume da jasno definiše te motive koji pokreću druge. No često ne umemo da damo jasan odgovor na iste jer su prikriveni, pa se zaplićemo ili na kraju presečemo burno i ljutito, zadržavši i sami za sebe istinu koju smo naslutili, osetili i koja nas je u to stanje dovela. Pa navodimo neke lažne razloge. Jer na početku beše laž. Jul je mesec kada se istina nalazi na prvom mestu najtraženijih, i to onako u Rakovskom maniru: „Daj mi istinu po svaku cenu, ma kako da je bolna!“ Ovi nesudjeni mazohisti negde zapravo i priželjkuju tu bolnu istinu sve do onog trenutka kada budu prestali istinu da traže okolo i naučili da je čuju u sebi. Tada se uglavnom oproste i od trpljenja i unutrašnjih mazohističkih borbi sa sobom.

Ono što je još bitno u ovom periodu jeste ljudstvo. Mase. Jer nekada je to sve preplavljujuće. Počne lepo, zaintrigira nas puno ljudi na jednom mestu, ali može lako postati vrlo zamorno i nepotrebno.

Generalno dok ste sa ljudima sada ne uzimajte zdravo za gotovo to kako se osećate. Pitajte se da li ste možda nešto tudje preuzeli. To može ići i do fizičkih simptoma (neko vam priča kako ga boli plećka i malo potom i vas nešto baš u tom predelu ledja probada.) Na jednom workshopu smo nakon ulaženja u razne psihodramske uloge imali „mali ritual“ izlaženja iz uloga. To može biti izlaženje iz zamišljenog kostima onako kako biste vi to uradili, ili prelaženje dlanom preko ruku, nogu, stomaka, dok govorite „It’s not mine!“ (To nije moje). Možda nekome zvuči smešno, ali radi pa probajte.

I pre nego što završim, stomak nam u periodu Raka postaje mali radar. Radar je inače skraćenica za Radio detection and ranging. Detection je detekcija, a ranging – utvrdjivanje distance izmedju u ovom slučaju nas i izvora koji šalje signal. Prijatan ili neprijatan, svakako se ispostavlja da je važan čim radar (stomak) tako kaže. Osim ljubavnih i poslovnih radara, u ovom periodu su važni i oni radari koji nas obaveštavaju da je u blizini neko ko traži spasioca, ko traži da ga neko sluša satima, da mu vida rane, savetuje, pomaže, pozajmljuje novac, rešava umesto njega njegove probleme i slično. I najpismeniji psihološki se otmu naučenom i procesuiranom pa evo gde pokleknu pred nekom situacijom. Baš je neko ovih dana stavio status da mu je stigla poruka od potpuno nepoznate osobe u kojoj kroz svoju tešku životnu priču moli za pomoć (novčanu). Toga sada može biti na pretek.

aca30cbb49abeaadbfc1c940c6e231d8I ako se na kraju dana osetite umorno, sve je ok. Tuš, san i malo solituda. Recite ne energetskim vampirima, odložite ih za Lavovski period kada ćemo biti dovoljno neosetljivi i fokusirani na sebe i svoj cilj da neće moći puno da se ovajde. Sećam se kada su jednom Jehovini svedoci došli kod moje majke, a ona budući da joj je saosećanje (Mesec) Lavovsko preokrenula je priču na sebe da su oni više puta pokušavali da odu a ona ih je zadržavala sa „Samo još ovo da vam ispričam..“

I znajte da sve kreativno, isceljujuće, bajkovito, nežno, detinjasto, maštovito sada leči i regeneriše. Takve fotke, takva muzika, takvi filmovi, knjige… a u životu se to zove sanjarenje. Daydream. Vrlo važna stavka koju smo redovno praktikovali dok smo išli u škole jer nigde se ne sanjari kao na predavanjima. Vratite mu se. Vratimo se svojim snovima. Jer sada se taj svet skriven i čaroban dobro čuje. Utonite u njega, a kad se vratite u ovde i sad – neka se pored vas nadje bombonjera. Ne čokolada, ne keks, ne torta. Bombonjera, kupljena specijalno sada da bude sidro poput one čigre koju Leo Di Caprio zavrti u “Inceptionu” kako bi znao da li je budan ili sanja…

____

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

Related Posts