Sunce po znacima

Kabare – Sunce u Lavu 2016.

Od danas smo u epicentru dešavanja. Ako niste u publici onda proverite, verovatno su oči uperene u vas, a sa tim pogledima i velika očekivanja. Nekako kad dodjemo do znaka Lava koji startuje danas i njegovog perioda – osetimo snagu te volje koja poput teškog, napornog, ponekad tiranskog trenera bodri i gura da idemo napred. Da ne malakšemo lako. Da se ne predamo. Da se borimo i izborimo. Da ne gubimo iz vida ciljeve. Da jasno planiramo i mnogo ne talasamo. Jer, nema mesta tandaramandarabroć govorancijama, ni mrmljanju u bradu, glas je ne samo jasan nego i glasan, ili avaj, nadjačan i ostavljen da se bestraga izgubi i stopi sa zidovima. Ko ne želi da vikne, ko ne voli da drugog prekine, da upadne, da doskoči, da iskoristi momenat kad sagovornika zavodi misao pa uleti sa svojom – bolje da se na vreme spremi.
Jer Lav je megdan, ogledanje snage, znanja, sposobnosti, imetka, vrlina, uspeha, volje, ambicije, životnosti, snage i strasti. Lav pokreće teme kao što su potomstvo, mesto u zajednici („čoporu“) poštovaje hijerarhije, svesna ambicija da se penjemo ka tom vrhu, ali i svest o sopstvenoj slabosti koju ćemo pošteno zadržati za sebe. Čak i medju životinjama Lavovi koliko god da su zastrašujuće veliki hrane se samo mladim i bolesnim životinjama. Plus ono što otmu od slabijih. Taj princip ii dalje živi i u ova današnja vremena, Lav kao personifikacija moći i autoriteta pokazuje nam u globalnom smislu upravo to lice. Otuda su i nasilja uvećana u ovom periodu, dominacije, vojne akcije, strahovlade koje se uspostavljaju i sve ono što u nama traži, izaziva nas da se suprotstavimo, da izadjemo na megdan, da riknemo i nekog ostavimo bez teksta.

Pa iako ima puno hvalospeva period Lava nikada nije lak, ali je vrlo stimulativan. Podstiče život životom i borbom, ambicije se pojave odjednom kako se iz uspavanog i poluodsutnog Raka nadjemo u sprženoj savani gde je sve borba za vlast. I sigurno da je Lav skovao onu da se treba znati „ko kosi a ko vodu nosi“ s tim da Lav ne radi niti jedno od ovoga, njemu to rade drugi. On je za to vreme mjaukao i igrao se sa lavicom. Ili, lavicama budući da ih je oko njega uvek više. A ako je Lav ženski onda je oko nje više – takodje žena. No ovo nije pravilo samo za Lavove. Ovo je pravilo za sve u avgustu, i često je zapanjujuće sa koliko odlučnosti sada nastupamo, koliko možemo biti jasni, sa onim big mouth osmehom koji nekad može biti gotovo preteći. Veliki zalogaji su zato njegova tema kao i da pojede protivnika za večeru. No da bi se to dogodilo potrebno je imati protivnika. Pojaviće se tu i neko ko dovoljno želi da liči na vas, da ima vaše statuse, simbole, identitet. Neko ko bi rado da bude vi, jer sada ćemo svi reći „It is good to be me!“ (Dobro je biti ja!) No to nisu neprijatelji, to su obožavaoci u lavovskom rečniku.

bb-Cara-4202Podršku u avgustu dobijamo od Urana i Saturna, od boga neba i boga vremena, pa je nebo granica a vreme – novac, jer Saturn je u Strelcu. Vreme je i škola jer se sa godinama sve više zna, mudrost se gradi kamen po kamen, baš kao i stepenice ka nebu. U svakom slučaju, jedan pozitivan period za dogradnju i izgradnju ako počinjemo od temelja. No kakvi su temelji, pa valjda dobri. Žuri se svima sada ma koliko da je Lav planerski raspoložen. Žuri se svima da delo svoje objave, da budu vidljivi, prepoznati. potvrdjeni od sebe i od drugih. Da dobiju divljenje i aplauz. Temelji su uglavnom skriveni, nevidljivi, nepoznati pa mnogi se mogu sada zavesti lako veličinama, sjajem i grandioznim projektima ili nagradama koje su nam obećane. U tom smislu će u ovogodišnjem ciklusu Lava biti klimavo. Mars je u cetvrtoj kući Lava ove godine i ukazuje na podrivanja, neprijateljstva, sabotaže i samosabotaže, nestrpljenja, kaprice, hirove koji nemaju prodju. Na dela koja moraju biti srušena i koja traže obnovu. Na poraze onih koji insistiraju na solaži, na tome da im ne treba niko, ni organizacija, ni sistem bilo kakav, ni hijerarhija. Pa zato više liči na pucanj u prazno, na epove i pobune zanesene koje stimulišu slobodu i moć, al najčešće tek toliko. Zato Lav sad ne spava iako voli da se raširi celom svojom dužinom i valja po krevetu. Ne spava jer ne želi da propusti nešto od prilika koje se nude, rad je da iskoristi poslove i putovanja koji iznenada dolaze, malo koriguju planove i utrčavaju sa kojom kintom da dan duže traje.

No radosti će biti, ljubavi i romansi, inspiracija nadolazi, pozorište je odbranjeno! Venera u Lavu to nudi, zajedno sa Merkurom. Sve te osmehe pa makar i jednokratne ali koji blistaju u toplim letnjim noćima. Koji bude strast tamo gde se mrak ušunjao, koji obećavaju na najlepši način nemoguće i kojima se lako veruje. Jer čovek želi da veruje iako zna.. iako zna da sve je samo san letnje noći ili priča koju ona želi da je njena kako bi je verodostojno uz poneki ukras prepričala svojoj deci a potom unucima. Sve je pozorište i sve je film, i kako je to otpevala Lajza Mineli ‘šta ima dobrog u tome da po ceo dan čistite, da slušate nekakve apokaliptične proroke koji će vam skinuti osmeh, već hajde pridji, evo tvog stola, slavlje počinje jer sve je kabare.’ Živeli!

Fotografije: AquaSixio, “Leo” & Cara Delevigne (Lav)

____

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

Related Posts