Merkur po znacima

Merkur u Jarcu: Priprema – Korak po korak

Merkur je na kratko zastao u Vodoliji, kao na peronu ili pred aerodromskim gejtom za ulaz u avion i razmišlja da li se seća zašto je krenuo na ovo putovanje. Da li je poneo sve potrebne dokumente? Ima li dovoljno novca? Zna samo da mu je bilo potrebno da pobegne. U žurbi se spakovao, nabacao sve punjače, kablove, gedžete u torbu i nešto krpica da se nadje. Kao u trci sa sopstvenim mislima, žurio je da ovu avanturu izvede do kraja pre nego čuje onaj sopstveni glas sumnje koji bi ga pokolebao ili naterao da odustane. Pre nego čuje samoga sebe, pa zato već dva dana ne spava gotovo uopšte. Nesanica praćena adrenalinskom furijom čini da je željan akcije, neradni dani su ga ubacili u sve moguće anksiozne i na momente neurotične sumnje iz kojih ga je čupala jedino vizija. Rezon je postao težak jer mu je boravak u Jarcu koji ga je bojio pesimizmom, izlistavao na beskrajnoj traci sve razloge protiv, sve moguće greške, sumnje i kazne za nehaj kome beše sklon, vraćao ga na pitanja karme, zasluge, duga i dužnosti, brige i opterećivao na svakom koraku i pri svakom udisaju. Zato je teško disao, zato su misli bivale pesimistične na momente, a strah za zdravlje, strah za posao i egzistenciju pokušavao je da poput velikih učitelja pobije živeći sada, u ovom trenutku, ne misleći ni na prošlost ni na budućnost. Po ko zna koji put divio se prirodi i životinjskom svetu koji ne razmišlja o posledicama. Kako je to rasterećujuće. Živeti, postojati i ne bojati se, sem onda kad strah zaista ima realnu osnovu pa je čak koristan kako bi svojim pragmatizmom na vreme i brzinom koja ga ne napušta ni u Jarcu kada je čini spremnim da reaguje odmah. Zato je za svaki slučaj išao na kontrole, ili pomogao da se za bolesnog psa nadje lek, zato je preuzeo potrebne mere da popravi auto na vreme, pre snega koji je iznenadio mnoge njega nije, stigao je da odradi sve potrebno a što bi bilo neodložno, zaokružio neke finansijske transakcije bez odlaganja iako mu je poziv došao baš u nezgodno vreme.

I evo ga sad, spreman na beg, a zapravo pustolovinu koja bi mu pružila neke nove vidike i praktično pomogla da dijalogom sa stručnim ili novim interesantnim ljudima koje poštuje dodje do rešenja kako za novu turu boravka u Jarcu koja sledi uskoro bude još spremniji. Frka prolazi, a praksa ostaje, rezon u koji je oduvek najviše verovao i volja koju ovog puta ne želi da izda na račun komfora i prividnog optimizma.

Zbog toga je nedelja pred nama u suštini jako važna za kratkoročne „to do“ liste. Za planove koji bi reazultate doneli već za nedelju ili dve. Za realna očekivanja i moguće ishode pa malim koracima malo po malo pravio bi Merkur poput kozice sam sebi put na ovom ne baš utabanom niti poznatom terenu na kome se zatekao. A teme su individualne i zavise najviše od toga kako je nama Merkur postavljen u horoskopu, o čemu mu je dato da najviše brine. Da li su to finansije koje u poslednjih mesec dana doživljavaju nagli pad, da li glasine da se firma gasi ili da će uskoro pasti otkazi – jer i Uran je krenuo direktno a on rasteruje i gde treba i gde ne treba. Negde je tema zdravlje i potreba da se čuje glas stručnjaka, dobrog dijagnostičara, ili je tema dugo već prolongirana obaveza koja sve više steže omču i opterećuje.
U ovoj nedelji se dešava priprema za akciju, za te sitne korake kojima će se malo po malo smirivati misli, a kako drugačije nego praksom. Samo znanje i praksa mogu umiriti Merkura. Nikada to neće biti tudja iskustva iako je gladan istih da ih čuje, nikada to neće biti tek vera ili dobra namera drugih da ga uteše. Samo znanje, praksa i knjiga – pa će mnogima odgovori i pravi uvidi za momente u kojima su se našli doći upravo preko knjiga koje zbog Vodolije dolaze do ruku gotovo slučajno.

Čak i Venera koja je u Strelcu želi izlaz i ide ka Uranu, izlazeći iz višednevnog kvadrata sa Neptunom i konjunkcije sa Saturnom – koji je kod mnogih zapravo obeležen proteklim neradnim danima koji su joj ostavljali previše dokonog vremena da počne da sumnja da je srećna, da je dovoljno dobila, da je dovoljno zaslužila. Čak je negde pomislila da je i grešna, pa strahuje od kazne i da li će joj biti oprošteno ili dozvoljeno da dobije još jednu šansu? Pa izmedju više dejtova i romantičnih večeri u poslednjem momentu bira planinu, prirodu i ljubav sa univerzalnim i večnim kosmičkim principima.

Zato pozitivna nedelja vredi akcije. Konkretne, malo po malo, kratkoročno zacrtane, ali podvučene. Jer odmah zatim vraćamo se tamo odakle smo krenuli, da ne samo stvari oko sebe, ljude i svet postavimo na mesto – nego pre svega sebe.

Mars je tiho ušao u Škorpiona tajanstveno i neprimetno kako mu dolikuje, i ovo sve podržava trigonom sa Neptunom – jer ko snagu u veri nadje pa se dolično malo osami kako bi se pomolio, meditirao, u samoći regenerisao – naći će i put do oproštaja sebi i isceljenja.

____

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

946465_1008019569250121_5680212946452085179_n

Related Posts