ALL ABOUT SATURN

COLD TURKEY (Kvadrat Saturna i Neptuna)

Kvadrat Saturna i Neptuna na nebu koji je poprilično unepriličio ovu godinu nekom neobjašnjivom težinom koju osećamo povremeno u telu, povremeno u raspoloženju koje se manifestuje kao nagli pad iz euforije, ekstaze u depresiju, letargičnost i nezadovoljstvo i koji nas je dodatno usporio pa nam je za sve potrebno više vremena, te i ono što treba da ide brzo nekako se odugovlači – ponovo je u centru nebeskih zbivanja. Od juna pa do početka oktobra, dakle ukratko: tokom leta biće vodeći background za sve što nam se bude dešavalo.
Šta možemo da očekujemo?

Najpre ću reći da je ovom aspektu nekako po “osobinama” bliži jesenji period od letnjeg. S jeseni nam je izolacija prirodna pojava, nekako nam se baš i ne izlazi po hladnom vremenu, ućebali bismo se sa šoljom toplog čaja i uz neku knjigu i mirovali. I kao da bismo tada ovaj aspekt lakše pregurali. No leto je princip dinamike, princip Sunca i od nas zahteva pokret, dešavanja, konstantnu aktivnost, ambiciozno stremljenje životu, a sad kao da nam je neko vezao veliki kamen za zglob koji sve to čini težim. Možda još uvek ne znamo gde ćemo na odmor. Možda ćemo u poslednjem trenutku otići negde onako tek da odemo, bez oduševljenja zbog leta na koje smo navikli. Više u brigama zbog finansija, posla ili obaveza koje nas čekaju i koje bismo sada radije da skinemo sa vrata, mada je nemoguće da diktiramo tempo. Pa umesto da se radujemo odlazimo na put umorni i iscrpljeni željni pasivnog a ne aktivnog tempa. Otuda su porodične destinacije, sve što podseća na spa, jezera, planine aktuelnije ovog leta nego divlje, avanturističke destinacije.

aba26ab571bf03e63d4e14b535aa1431Ono što je takodje važno da znamo, jeste da ovaj aspekt govori o ukidanju iluzija. Skidanje sa tripova, sa svega što nas je neko vreme (ili duže vreme) držalo u začaranom stanju koje nas je gonilo na jaku maštu, bujne vizije i lucidne ideje o budućnosti i životu koji želimo, možda ćemo ipak morati malo još da odložimo. Želje, snovi i mogućnosti sada su u kvadratu i upozoravaju da je bolje biti realan, sa nogama na zemlji, napraviti planove shodno realnom umesto da se ponašamo kao da sutra ne postoji, jer bi to sutra moglo da nas svojim i te kako postojanjem dobro opauči zbog nepromišljenosti, zanesenosti koja ima svoju cenu i iluzija.

Ko smo stvarno? Šta možemo stvarno sa svojim telom koje ima 20 ili 60 godina, svejedno, važno je da budemo svesni godina – jer ovaj aspekt jeste priča o otporu ka starenju – a starenje se dešava svima. I onaj sa 20 više nema 16, i onaj sa 40 više nema 30. Koliko godina imaš, da li znaš? Pita ovaj aspekt, a ako zaista veruješ da i dalje sve možeš, a ti probaj pa dok te krsta ne podsete na istinu, ili prednost mladjih ili nešto treće. Surovo ponekad može biti to suočavanje, no istinska vrednost koju donosi jeste bolja priprema za budućnost, prihvatanje godina, vremena i mogućnosti i planiranje shodno tome.

U ljubavnim prilikama ovo su više počeci nerealnih veza koje stimulišu partnere da izgube makar na kratko osećaj samoće, pogotovo tamo gde je samoća dugo bila pratilac. No pre ili kasnije, samo shodno tome koliko smo svesni sebe – zavisi da li će nas zateći duboko razočarenje (jer smo umislili i učitali u taj odnos mnogo više nego što je trebalo) ili tek brzo hladjenje i distance, gotovo kao da nam nije najjasnije kako smo se uopšte tu našli kada smo tako različiti po svemu.

Ovo je period kada bi čovek najradije da ne radi, da se naspava, pa gledajte da san čuvate zdravim. San je lekovit. Samoća je takodje lekovita, u smislu dnevno biti malo sam sa sobom, osetiti slabost i zadovoljstvo koje pružaju krevet i jastuk.

Još jedna gotovo mistična moć ovog aspekta jeste isceljivanje kroz molitve, meditacije, snove, ili na neki sličan način koji se zvanično ne prihvata ali se naučno ni ne dokučuje kako radi i funkcioniše – a zovemo ga “čudo”. U pogledu zdravlja ovo je zaista jedno “skidanje na suvo” ne samo sa iluzija koje sun am donosile zadovoljstvo svaki put kada bismo im se vraćali, pa sad moramo da ih otpustimo, već i od svega što truje telo. Zato očekujem dosta priče o ishrani u kojoj nema mesa, o ostavljanju cigareta, kafa, alkohola, i bilo kojih opijata. Ovo je vreme kada se doze smanjuju, kada se lekovi preskaču, odstoje, prodje im i rok – a u tom smislu proverite kućnu apoteku, sigurno ima što šta za pobacati upravo jer je prošao rok. Isto se odnosi i na hranu koja će se češće ubudjati, ukiseliti, pokvariti od stajanja, kao što i kafa stoji sada na stolu pola dana pa od taloga i masnoće stvara mučninu u stomaku.

Posebno se jak uticaj ovog aspekta može osetiti (oko – dan/dva gore dole) 20- 21. juna, 8-9. avgusta, 13-15. avgusta, 22-26. avgusta, 2-4. septembra, nakon čega bi trebalo da bude lakše.

Važno je da dok traje ostanemo pribrani, sa nogama na zemlji kako ne bi lako upadali u konfuziju, paniku a negde i paranoju. To što se u ovom periodu neki veliki planovi (a što veći tim pre) izjalove, nije zauvek. To je samo test kosmosa da li umemo da podnesemo poraze, gubitke, nemanje kontrole. I onoliko koliko smo u stanju da se prepustimo struji, da budemo “going with the flow” – to će se pre oblaci razići a ono što smo želeli desiti, mada opet kosmos pokazuje it u svoju duhovitu stranu, jer tada ćemo zateći sebe gotovo iznenadjene, kao da nam to što se dogodilo uošte nije bilo važno u tom trenutku. A i te kako jeste, samo smo ga pustili i prepustili….

____

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

Related Posts