Venerine priče

Venera u Raku – I samo da sve bude u redu…

Venera je ušla danas u znak Raka a svet bi da se počasti pesmom, ljubavlju i dobrotom. Kao u pesmi KKN,

„Samo da sve bude u redu
i svaki dan siguran
i svi da su tu, jer ne mogu sam
i samo da znam da sve je u redu
I svaki dan siguran i ljubavi pun.. „

Jer treperi kao list na jakom vetru ova Venera samo na pomisao da nešto može krenuti loše. Ništa od racionalnog, a kamoli surovo realnog ona za sebe ne želi. Pa neka je i ne znam kakva to istina u pitanju eto je gde se okreće pre imaginarnom, romantičnom, poetskom, uspavankama, deci i svemu što je nežnošću okovano i nikako drugačije. A negde će se okrenuti kafani i društvu u kome zagrljeni pevaju do zore ili se smeju na nekom gradskom ćošku od sumraka do svitanja. Gotovo da teži nekoj bezbrižnosti al’ zapravo ne. Ona je srećna kad je posvećena i puna brižnosti koja ovde ni najmanje ne opterećuje. Pa je još nam se čini lepša kako je vidimo gde svoje majčinsko ili nežno biće satkano od snova i slika daruje radosno drugima. I zato mislim da upravo onaj deo ljudskog koji je 21. vek u pokušaju da zatre što brzinom, što racijom a koji u nežnim emocijama živi, od radosti do tuge, od brige do pažnje – svake godine dok je Venera u Raku biva nam dat na uvid. Kao original nekog skoro pa zaboravljenog dokumenta koji svedoči o daru koji ljudski rod nosi. O daru da budemo ranjivi, da budemo nežni, da volimo svakoga, da ne osudjujemo – jer to ona ne radi. Ona je rodjena da oprosti svima, još kad bi im uopšte zamerila.

tumblr_o8pr9sDYnN1vr0u58o1_540Pitaju se drugi, može li se biti toliko tolerantan i dobar? Traže joj mane i kritikuju njenu dobrotu i popustljivost kao da je kakva falinka u pitanju, a ne shvataju da je od ljubavi sročena i da je Bliskost, talenat da se sa svima poveže, da svakoga baš čuje, da oseti drugog – ono što joj ne da da u rat ma kakav udje. Jer jedini njen rat je rat za pobedu nežnosti. Slabost, plima emocija, telo koje se dobrovoljno predaje nervozi i nemiru isključivo zbog drugih, misli koje traže opravdanje i nekakav adut za sve što je krenulo krivim putem – je jedino što od nje na kraju možete da dobijete.
Pa ipak, dešava se da i ona sama u vreme svog vladarstva nebom koje danas počinje i traje do 12. jula na momente izgubi veru u sve ono što predstavlja. Posebno kada bude bila u opoziciji sa Plutonom (oko 30. juna) ili kvadratu sa Uranom (oko 6. jula) možemo očekivati njenu borbu sa sobom, situacije u kojoj umesto svega gore navedenog više vidimo ravnodušnost (tamo gde ima kumulativnih trauma), sujetu (tamo gde nam nedostaje samopouzdanje i gde očekujemo potvrdu drugih), ljubomoru (tamo gde smo drugima dali moć nad sobom) i strah od života koji može mnogo da donese, ali i da odnese. Otuda je pred nama jedan zaista buran emotivni period koji će nekome doći kroz ljubavne situacije, nekome kroz porodične, odnosi sa decom, roditeljima, prijateljima ili lične sasvim – gde sebe ogledavamo kroz odnos drugih prema nama.

Biže moemnata kada će nas sve nekako mnogo radovati, do suza. Biće momenata kada će nas sve nekako mnogo boleti – do suza. Ali suze su poput bisera – zrnce peska brižno izvajano jer smo smeli da budemo ranjivi, otvoreni za život i nežni. Jer smo smeli da budemo Ljudi.

„On and on the rain will fall
Like tears from a star,
On and on the rain will say
How fragile we are,
how fragile we are…“ (Sting)

____

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

Related Posts