Venera u Raku – I samo da sve bude u redu…

Venera je ušla danas u znak Raka a svet bi da se počasti pesmom, ljubavlju i dobrotom. Kao u pesmi KKN,

“Samo da sve bude u redu
i svaki dan siguran
i svi da su tu, jer ne mogu sam
i samo da znam da sve je u redu
I svaki dan siguran i ljubavi pun.. “

Jer treperi kao list na jakom vetru ova Venera samo na pomisao da nešto može krenuti loše. Ništa od racionalnog, a kamoli surovo realnog ona za sebe ne želi. Pa neka je i ne znam kakva to istina u pitanju eto je gde se okreće pre imaginarnom, romantičnom, poetskom, uspavankama, deci i svemu što je nežnošću okovano i nikako drugačije. A negde će se okrenuti kafani i društvu u kome zagrljeni pevaju do zore ili se smeju na nekom gradskom ćošku od sumraka do svitanja. Gotovo da teži nekoj bezbrižnosti al’ zapravo ne. Ona je srećna kad je posvećena i puna brižnosti koja ovde ni najmanje ne opterećuje. Pa je još nam se čini lepša kako je vidimo gde svoje majčinsko ili nežno biće satkano od snova i slika daruje radosno drugima. I zato mislim da upravo onaj deo ljudskog koji je 21. vek u pokušaju da zatre što brzinom, što racijom a koji u nežnim emocijama živi, od radosti do tuge, od brige do pažnje – svake godine dok je Venera u Raku biva nam dat na uvid. Kao original nekog skoro pa zaboravljenog dokumenta koji svedoči o daru koji ljudski rod nosi. O daru da budemo ranjivi, da budemo nežni, da volimo svakoga, da ne osudjujemo – jer to ona ne radi. Ona je rodjena da oprosti svima, još kad bi im uopšte zamerila.

tumblr_o8pr9sDYnN1vr0u58o1_540Pitaju se drugi, može li se biti toliko tolerantan i dobar? Traže joj mane i kritikuju njenu dobrotu i popustljivost kao da je kakva falinka u pitanju, a ne shvataju da je od ljubavi sročena i da je Bliskost, talenat da se sa svima poveže, da svakoga baš čuje, da oseti drugog – ono što joj ne da da u rat ma kakav udje. Jer jedini njen rat je rat za pobedu nežnosti. Slabost, plima emocija, telo koje se dobrovoljno predaje nervozi i nemiru isključivo zbog drugih, misli koje traže opravdanje i nekakav adut za sve što je krenulo krivim putem – je jedino što od nje na kraju možete da dobijete.
Pa ipak, dešava se da i ona sama u vreme svog vladarstva nebom koje danas počinje i traje do 12. jula na momente izgubi veru u sve ono što predstavlja. Posebno kada bude bila u opoziciji sa Plutonom (oko 30. juna) ili kvadratu sa Uranom (oko 6. jula) možemo očekivati njenu borbu sa sobom, situacije u kojoj umesto svega gore navedenog više vidimo ravnodušnost (tamo gde ima kumulativnih trauma), sujetu (tamo gde nam nedostaje samopouzdanje i gde očekujemo potvrdu drugih), ljubomoru (tamo gde smo drugima dali moć nad sobom) i strah od života koji može mnogo da donese, ali i da odnese. Otuda je pred nama jedan zaista buran emotivni period koji će nekome doći kroz ljubavne situacije, nekome kroz porodične, odnosi sa decom, roditeljima, prijateljima ili lične sasvim – gde sebe ogledavamo kroz odnos drugih prema nama.

Biže moemnata kada će nas sve nekako mnogo radovati, do suza. Biće momenata kada će nas sve nekako mnogo boleti – do suza. Ali suze su poput bisera – zrnce peska brižno izvajano jer smo smeli da budemo ranjivi, otvoreni za život i nežni. Jer smo smeli da budemo Ljudi.

“On and on the rain will fall
Like tears from a star,
On and on the rain will say
How fragile we are,
how fragile we are…” (Sting)

____

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

Klikni da bi komentarisao

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na vrh