Venerine priče

VENERA U OVNU – KO SE BOJI SEBE JOŠ!

Venera je u Ovnu. Pravda za ljubav! I još više za zanos u ljubavi. Zanos u radu, u životu. Zanosom do kraja sveta, pa neka bude šta biti mora! Previše hrabra da bi se prepala budućnosti, previše prkosna da bi joj ikada bilo lako. Previše mlada i u pedesetim da bi joj bilo Dosta, preterano iskrena da bi bila korisna sebi. Najpre joj se divite što tako mlada odlazi od doma, što se ne boji egzistencije već joj staje na crtu pa radi tako rano, punom parom uvek više od drugih. Radi sa osmehom, može sve. A i majka je takva, radna, vredna bila u mladosti. Samo za trunku romantičnija od nje, prepuštena malo više zanosnim ljubavima iz kojih se rodiše deca – ženska mlada, zdrava, prkosna. No beše to ljubav, pa makar da je trajala samo jedno leto. I to divljenje njenoj snazi koja kao da je neumorom začarana pa instinktivno bira da se troši i troši i ništa ne propušta nikada ne prestaje. Onda je sretnete na nekom koncertu kada je već u poodmaklim godinama, dok njene vršnjakinje sede u domovima il’ već mirno spavaju. Onda je sretnete kod frizera i iako je 20 godina starija baš poželite njenu frizuru da imate, jer ne odustaje od modernog, od novog, od promene koja će uvek biti iskren i autentičan izraz njenog duha i slobode. Slobode da bira da bude nasmejana i srećna, da bude živa i u pokretu.

I moglo bi joj se zameriti da je preterani kritična, da je pakosno nekad cinična, da je spadalo i kada nije vreme za šalu, da je sa tom dignutom obrvom i šeretskim osmehom nekada žestoko iritirajuća, da – moglo bi, kada bi makar na čas mogli da poverujete da to sve nije upravo ono što za sebe ponekad poželite. Pa i taj bodljikav komentar da date na sav glas kao ona – kada biste samo smeli. Pa i to smelo oblačenje, i socijalni performans od „vidi me na šta ličim“ (gde se sprda na svoj račun) do „niko, niko kao ja“ (kada ni ne primećujete kako vam se lagano obrva diže i oči kolutaju pa sve više kao da joj kradete identitet). Jer ako nešto stvarno ume – ume da isprovocira sve to što kažete, ma tvrdite da niste. Ume da otvori zapečaćene trezore poricanja i iznese ih na poslužavniku servirane sa trešnjom na vrhu. Otvorenost? Niko niko kao ona. Ali ona vam neće samo poverite gde je bila i šta je radila, već gde je napravila grešku, gde je preterala, prešla granicu, zavrnula i sebe i njega. A kada dodje vreme za patnju, digne zastavu i pati. Dok srce krvari, a stari šavovi na ožiljcima pucaju, ona slavi. Ona i u patnji slavi, ne sahranjuje nikog, ništa – nikad. Slavi pobedu ljubavi, pobedu životu, pobedu mladosti, zanosu, stisku, susretu, snazi koju smo, jel da da smo imali. I zato je ta vera i zanos nikada ne napuštaju pa i u poznim godinama desi li se da se zaljubi, snaga je ista (a nekada i veća) nego kod tinejdžera.

0e93a1cde6e94c0a6213ebf9acf25b19Zbog toga sad, dok je u Ovnu – otvaraju se mladima vrata prvih ljubavi. Ovo je prvi poljubac kao i prvi seks, ovo je prvi šamar, prva svadja, prvi raskid. Kod starijih stoprvi, ali kao da je prvi. Pa seče nešto u rebrima al glava je dignuta, ne popušta niko, svako u svojoj snazi ostaje dosledan. Kao da nas ko zna šta sve čeka, tek ponos, dostojanstvo izviru iz srca i nepopuštanje. Zbog toga u mnogim slučajevima kada su prilike, ambijenti, i najviše svest niski i primitivni – ovo su i prave tuče, nasilje, pa hronike pišu o ljubavnim dramama. Nagla i predata životnom impulsu da je vodi, kao i zanosu od kog zastaje dah ako je u sportu ili plesu, svakako će birati poslove i zanimacije u kojima nema predaha. Jer, do poslednjeg daha se i ljubi i radi i živi. Od uregnetnog gde za nju uvek ima posla, do novinarstva, menadžerisanja, trke frke, poslova u kojima fizikus trijumfuje – od konobarice do difovke, od berzi do modela – jer da, obožava da se slika. Veruje da je lepa sebi, iako će vam se uvek požaliti da su joj se pojavile tri bibuljice i nove bore, ali se ne žali. Samo onako kaže usput i nastavlja da bude lepa sebi i kad jeste i kad nije, i kad je mlada i kad je u zrelom dobu jer za nju je lepota osmeh. Zato ne vodi računa o simetrijama i estetskim normama, već o tome da li sa nečijeg lica osmeh osvaja ili ne. Otuda potreba da se bude lep sad više nego išta, pa frizeri, kozmetičari, stomatolozi, estetski tehničari rade punom parom ovih dana. I sve što urade tu je da podmladi, da inspiriše, uznese. Da razvuče osmeh.

Jer, sve je lepše kad si mlad. I još lepše kad imaš sa kim da budeš mlad, pa sa godinama se okružuje mladima, najpre decom koju želi – jer mladost je zarazna. A stida nema niko. Ni ona, ni deca, ni muž. Svi se šetaju po kući polugoli i u gaćama, telo se predstavlja kao teritorija a osmeh kao oružje. A u ljubavi vole do iznemoglosti. Do kraja, siluju i manijače, navaljuju i traže, insistiraju, zahtevaju, nameću, jer vas žele. Jer vas tako zapravo niko nikada nije želeo. I zato pre nego što se usprotivite i iznesete nekakve demokratsko liberalne reference koje će ih podsetiti na vaša prava, od onih ustavom zagarantovanih do onih prirodnih, dobro razmislite – da li vam je sve to stvarno previše ili se samo bojite zanosa. Istinske predaje i otimačine, gde je svaki otet poljubac, susret u noći, na brzinu poslata poruka snažnija od meseci i godina u nekoj predvidivoj vezi. No ako ste već u braku, ovo je vreme kada strasti treba da se uzburkaju, želje regenerišu, makar i preko svadje.

U Ovnu su je imali/je imaju: Marylin Monroe, Shakira, Rihanna, George Clooney, Elizabeth Taylor, Audrie Hepburn, Jack Nicholson, Robert Dawney Jr, Keira Knightley, Michael Fassbander, Jean Paul Belmondo, Eddie Murphy, Lily Allen, Adrien Brody, Orson Welles, Liza Minnelli, Denis Rodman, Jean Paul Gaultier i mnogi drugi što podjoše putem slave, stejdža, reflektora i akcije da postanu zvezde, prvi i najbolji, skandal maheri ili ne – no sasvim iskreni primeri onih što se sebe bojali nisu.

Related Posts

5 thoughts on “VENERA U OVNU – KO SE BOJI SEBE JOŠ!

 1. Ana kaže:

  Draga Sanja, rasplakala si me. Jednu Ovnicu s Venerom i Merkurom u Ovnu. Nitko nikada nije bolje opisao moj ljubavni život i kako volim. Hvala ti na ovom tekstu!

  1. Zvezdana Radovanovic kaže:

   Javlja se jos jedna sa Suncem, Venerom i Merkurom u OVnu, Saturnom na Asc u Lavu. Sta reci, osim da mene nije rasplakala, ja sam sva ponosna bila sto sam tako dobro opisana. 😀 😀

 2. Raspaka se js jedna Ve u Ar. Nikad jace opisano: Ona i u patnji slavi, ne sahranjuje nikog, ništa – nikad. Slavi pobedu ljubavi, pobedu životu, pobedu mladosti, zanosu, stisku, susretu, snazi koju smo, jel da da smo imali?

 3. Nina kaže:

  Odlican opis Sanja, kaze ti neko sa Venerom u Ovnu :*

 4. Budala kaže:

  Jbt, plačem i jbt volim, a znam da nije ni zdravo ni utemeljeno….

Comments are closed.