Venerine priče

Venera u Lavu

11426491_905726522812760_1018857609546842585_nVenera je ušla u Lava.

Aristokratsko poreklo, pa makar i pre trista godina, dalo joj je plemenitost i dostojanstvo. Gladi se odavno ne boji jer radi od rane mladosti. Do sada je izgradila čitav sistem preduzeća koje uspešno vodi. Ima odavno siguran posao, ugledan je profesor, njen atelje je jedan od poznatijih, a salon uvek pun. Ima sasvim pristojne uslove za život sa malo luksuza poput ukrasa. Završila je na naslovnim stranama ženskih magazina ne zbog lepote već imidža i primera koji daje. A to je primer žene oduvek (a ne samo u savremenom društvu) spospobne da radi i sa i bez škole, da za sebe izabere ono najbolje. Kada je novinari pitaju da li je feministkinja, odlučno odgovara da se ne radi o feminizmu već o pravom ponosu žene da ima kvalitetan i lep život! I naravno da kao takva zaslužuje Pravog Muškarca. A prošla je sve: i gospodina Prevaru, i mister Stalkera, dotični Oženjeni je naletao i obletao dok nije popustila, ali to je sada prošlost. I sad se pita hoće li ikada sresti tog muškarca koji će joj po hrabrosti biti ravnopravan, osvojiti je manirima, džentlmenski je uvažavati u javnosti i tek ponekad eto, donese joj kafu u krevet. Tek Holivuda radi, voli ona to. Ali najviše da je ravna mera njene hrabrosti i iskustva. ‘Zašto su muškarci toliko ponizni predamnom’, pita se, ‘spremni da ispune sve moje hirove čega se iskreno gadim, ili mi snagu pokazuju pokušavajući da me zarobe, ukinu mi lepotu, fizički nasrću i preziru sve ono što sija u meni. Život, ljubav…’ I tad se seti kako su svi od majke, sestara, prijatelja, kolega, publike iz okruženja bezuspešno pokušavali da joj ukinu, slome i ugase taj sjaj koji je od rođenja pretio slobodom, kako su voleli kada je postide i unize, ismevaju i šire lažne priče ne bi li je zaustavili. Možda bi tada oni bili moćni i sjajni, možda bi tada njihovi životi bili pobednički. Možda bi tada ostali primer na koji još niko senku bacio nije. Možda bi, ali to više nije važno.

Pa dok pripaljuje cigaretu sa elegantnim zlatastim nitima na filteru, šeretski se nasmeja poput najvećeg Bosa sama sebi jer iskreno, kada bi oni znali koliko se njoj u navratima nije živelo, možda bi se dusi primirili… Htela je da umre već sto puta zarobljena između snage, samoće, besmisla i krvničkog rada kakav niko od njih okusio nije, ali baš kao i Madam Bovari, “Bila je spremna da umre, ali je takođe bila spremna da se preseli u Pariz.” I baš ta glad za onim životom koji je još nije takao gurala ju je uvek dalje. Glad za životom je njen poriv. Ni ambicije, ni novac, ni gospodin pravi, ni skupo venčanje kakvo je imala uprkos tome što nikada nije bila od onih žena koje trče ka oltaru, ni svo zlato sveta, ni sva slava. Već glad i strast kojima duguje sve, a i oni njoj što taj pelcer punokrvnog života prenosi dalje svojim ćerkama.

I zato, šta je to što možemo da očekujemo za vreme njenog tranzita Lavom? Život u svim izdanjima Sunca. Život koji zaslepljuje i život koji peče, život koji greje i koji budi, život koji pravi žive rane. Život koji dominira, vlada i moć svoju ponosno pokazuje, život koji nema nameru da stane. Život koji se prenosi dalje, koji rađa nov život i kada svi kažu da više nije moguće, život koji ustaje na noge iako su rekli “Gotovo je”, život koji gori i obasjava pred sobom sav mrak što beži pred njim, život koji traži gde je još na planeti ostalo života da se nastani. Život koji jedva čeka da uzbudi, da osvaja, da slavljen bude. I nebitno je da li ste u horoskopu Lav ili Jarac, Ovan ili Bik, pitanje je da li znate za tu glad? Ili se tek malo da ne bude bez borbe pridižete na noge i brzo odustajete, rezignirano povlačite. Slušate poruke razuma koji kaže “dobro ti je, budi zadovoljan, kratak je život za sve to, uživaj tu gde si, ostalo je nemoguće… to je nemoguće…” Zato budite iskreni i znajte da tek poneki plamen na ovom svetu uspe da se pretvori u veliku vatru. A onda umesto zavisti, pružite ruku u njegovom pravcu i pokažite ostalima primer vredan svakog divljenja i priznajte tiho, da vi za to nikada ne biste imali hrabrosti.

Veneru u Lavu imaju/imali su: Michael Jackson, Madonna, Monica Belluci, Whitney Houston, Edward Snowden, Amy Winehouse, Coco Chanel, Greta Garbo, Dita von Teese, YSL, Stenley Kubrick, John Dillinger, Truman Capote, E.M. Remarque, Gala Dali

IMG_1670

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

Related Posts

2 thoughts on “Venera u Lavu

  1. Maja kaže:

    Prelepo. Imam veneru u znaku lava. Savršen opis.

    1. Marija kaže:

      Imam je I ja, ali mislim da je moglo mnogo bolje da se opise.

Comments are closed.