Mesec po znacima

LUNARNA EKLIPSA U VAGI – MESTO ZA DVOJE

23. marta je bila lunara eklipsa u Vagi. Mesec i Sunce su se odgledali preko puta, mahnuli jedno drugom i nastavili dalje, ali im nije promaklo da pečat esencije koju ova eklipsa donosi isprintaju na naše natalne horoskope. Svaka eklipsa se oseća najviše u danima pre i posle same eklipse, tek koliko da pobudi pažnju i zapiše teze koje će nas zapravo pratiti narednih šest meseci kada ćemo zapravo tek tačno znati da li smo nešto uradili za sebe, ili smo opet nešto uradili samo za druge.

I kako je Lunarna eklipsa zapravo mesto Punog meseca kada se Sunce i Mesec nalaze u opozitnim znacima, svaka od njih pokreće jedno ogledavanje snaga, potreba, motiva, mogućnosti, želja koje su po pravilu i defaultu – na prvi pogled suprotne i obično se isključuju. A ovog puta, zbog Sunca u Ovnu to je kao da smo ušli u ring da tamo potražimo ljubav. Mesec u Vagi nam kliče, jer da – želimo sada pažnju javnosti, drugih ljudi, izloženosti i da budemo vidljivi. Ali kao da je to sada najlakše ako nastupimo isključivo samouvereno, sa ogromnim samopouzdanjem, direktno, isturene brade kao da prkosimo zbog Sunca u Ovnu. Trik eklipse je upravo taj – da ono što je najlakše najčešće je pogrešno. Neosetno nas zapravo tada eklipsa baca u naručje Sunca (koje nam je omiljena maska za svaki dan inače) da nas prži po egu, ambiciji, strastima i da, desi se da tako naletimo na nekoga željni prave ljubavi a sve se završi nekakvom avanturom i “kombinacijom”. Desi se da tako sabotiramo ono što nam se taman serviralo, jer smo izazivali, umesto da smo saradjivali. Jer smo nokautirali ovog puta – obzirom da je Merkur u Ovnu u trigonu sa Marsom pa ispaljujemo rečenice bez da izbrojimo do tri a kamoli do deset. Al’ ego nas čuva od emocija, i sada ima za nas (kao i uvek) ideju kako da ne priznamo sebi da smo možda pogrešili, nego da puni sebe zapravo nastavimo dalje i raspričamo okolo kako ta osoba nije za nas, kako smo jači od nje (čuvena glupost od izjave, vrlo rasprostranjena), a Merkur u Ovnu će i čašicu zafrkancije i ismevanja još ubaciti (pred drugima naravno) taman dovoljno da sami sebi upadnemo u usta, doduše na momenat se osetimo važnim, blistavim, samodovoljnim, ma skroz potentnim i jakim – gotovo Herkules sindrom, ali već koji dan posle… eto čežnje što probija kroz podove vodjena Venerom u Ribama koja probija podove (nesvesnog) jer je u aspektu sa Neptunom, a sliva se i niz zidove (jer je u kvadratu sa Saturnom) a šta su zidovi nego telo, koje se ni najmanje više ne oseća jako već baš suprotno – skrhano i slomljeno kao da smo sve mečeve izgubili i da nam preti Neno visočanstvo Samoća koju prizivamo kao Kaznu sebi jer smo se ogrešili. Prizivamo da budemo ostavljeni, da budemo sami, da nemamo onoga koga trebamo, da budemo izdani ili prevareni (jer tada bi makar delili krivicu) te razvijamo filmove sa dead-endom, gde se sve idealno i željeno dezintegriše do krhotina – ali sve to samo u 4 zida, dok u javnosti eto nas na silu ispravljenih ledja i ramena, pričamo o poslu, planovima, ciljevima, hvalisamo se jer – Ovan prži i prži ego, a kad krenemo kući nigde ni hvalisavca ni tog gladijatora što se ne boji.

Pa je tema lažne – pseudo individualnosti zapravo tema ove eklipse. Osvestiti sve ono što radimo a što nas čuva od emocija, od primanja druge osobe u život. Od primanja ljubavi. Sve ono što trpamo i trpamo u svoj život (ma kako pozitivne i dobre te stvari bile – kao časovi jezika, joge, putovanja, kuvanja, izlasci i sl) ali koji nas čuvaju od ljubavi – od onog Meseca u Vagi koji kaže – Ako hoćeš da budeš voljen, NAPRAVI MESTA! Za drugu osobu. Za zajedništvo. Proredi svoje rasporede, malo spusti loptu i snizi tempo, zapleši u paru – ma kakva da si zvezda kad igraš solo i vitlaš socijalnim stejdževima. Jer, ništa bez PARA! Par je DAR! Ali, imaš li prostora u svom životu za ljubav? Zato, napravi mesto. “Mjesto za dvoje što ljube se u mraku. Mjesto gde samo ljubav miriše u zraku…”

mirna-sisul-mjesto-za-dvoje-23x33cm-36Tek tada ćeš shvatiti koliko sui ti nasmejani divni ljudi bili kompenzacija za PARTNERA, i koliko je voljenost koju si dobijao na poslu i pohvale – samo supstitut za podršku i pažnju koju želiš pd JEDNE osobe a ne zajednice. I zato oseti prazninu sobe i prostor u krevetu kako bi bilo fino da se probudiš uz nekoga ko mirno spava pored tebe, i u tom času – čućeš Sunce kako samoživo iz Ovna dovikuje – Ceo krevet samo za mene! Ja volim da spavam sam! Ja spavam tako što se razbaškarim celom širinom! Jer, čuva nas i ono, to vrelo Sunce što sve dok nismo spremni uzvikuje svoje parole u koje se trudimo da poverujemo što ne ide nikako, jer samo lažemo sebe, a od eklipse do eklipse – eto gde nas te laži sustižu.
I zato dajte šansu Mesecu u Vagi. Ne pecajte se za Sunčeve predrasude i ubedjenja, pa pre nego što ste rekli “Ma nije on za mene, MENI TREBA neko (pa tu sledi opis superheroja)” dajte šansu… Idite da vidite tu osobu izbliza, pa se možda prepadnete kada shvatite koliko ne umete. Koliko samo ne umete da budete sa nekim jedan na jedan u ljubavnom smislu, emotivnom. Umete na poslu, umete sa prijateljima, sa šalterskim radnicima – svuda gde emocija nema. Ali kada se zacrvene obrazi – što je CILJ ove eklipse, znaćete da ste na dobrom putu, jer NEKO VAS VIDI. Vidi sve ono što i vi sami ne želite da vidite.
Koliko ste šeprtljasti, nespretni, zbunjeni, zatečeni, nesigurni i samim tim predivni – jer divno je kada se druga osoba očigledno i otvoreno pred nama uskomeša. Mora da joj je stalo. I mora da je nama stalo kada nam to prija, kada nas to privlači i otvara da i mi njoj pokažemo svoju zbunjenost, nesigurnost, strah sasvim prirodan u svom treperenju – i tada ona Venera u Ribama u kvadratu sa Saturnom nije samoća, nego topljenje leda i pokazivanje srca. I tada onaj Merkur u Ovnu nije nokaut rečima nego hrabrost da budemo vidjeni. Zato kada sa prvim prolećnim danima krenete na Kališ, Adu, beogradske kejeve – ostavite sve knjige kod kuće. Ostavite i slušalice i posao i obaveze i sva pomagala koja vas štite od vidljivosti i ljubavi.

I sada kad sam vam sve objasnila, jasno je šta i kako svako od nas treba da radi, pa srećno! Ko umije – njemu DVOJE!

* Smatrala sam da je važnije da tekst posvetim onima koji su sami, bez partnera kako bi neki od njih promenili svoj status u meecima koji slede. Za one u vezama i brakovima – savet je: držite se zajedništva, što više stvari radite zajedno, i slušajte se.

____

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

12615160_1018327114886033_2977216691517046967_o

Related Posts