Merkur po znacima

Retrogradni Merkur u Biku

Astrološka terminologija se lagano sve više uvlači u svakodnevnicu. Malo malo, pa eto je u ukrštenici, u tv kvizovima, pa se dešava da i od onih koji se astrologijom ne bave sve češće čujem: ‘Ma to je zbog retrogradnog Merkura!’ Ono što su nekada bili “Marfijevi zakoni” preuzeo je Merkur. Neko svakako mora biti kriv za propuštene pozive, greškom poslate mailove, otkazane sastanke, pomerene ispite, isključene telefone, prazne baterije, prekoračene rokove, dugačke redove, pogrešne informacije, nesporazume, greške u brojevima, gužve u saobraćaju, pokvarene štampače, padove sistema, neplaćene račune i sve ostale ‘gluve telefone’. Al’ ajmo redom…

Od nedelje, 18. aprila, Merkur će se kretati retrogradno (prividno unazad). On se trenutno nalazi u Biku i tu će ostati sve do 10. juna, pa je pred nama skoro dva meseca u kojima ćemo razmišljati o materiji, novcu, bankama, kreditima, dugovima, dobicima, radovaćemo se poklonima (jer će ih biti, makar to bile i karte (Merkur je papirnat) za pozorišta i koncerte. Ili neki vaučeri? Greb greb možda i nije tako loša ideja ili ma kakva ‘papirnata lutrija’. Eros će naći svoj put da se najpre verbalizuje (kontakti, poruke, pisma, pesme) a onda i realizuje kroz dodir, onaj erotični i nežni (‘kao’ slučajni) dodir prstiju, koji najavljuje budjenje čula. U potrazi za smehom, u žudnji za razgovorom, u potrebi da ‘to što kažemo opipamo i držimo u rukama’ čovek će se više puta podsetiti da je ‘zemaljsko biće’, materijalno, a da materija sem što je nekada teret, i te kako može biti užitak, i pravi blagoslov života. Ne mogu a da ne kažem da će Venera u isto vreme (25. aprila – 20. maja) biti u Blizancima, donoseći gotovo identične pobude kod ljudi: razdraganost, okupljanja, kulturna i javna dešavanja zabavne prirode sa dosta smeha, slatke kupovine, pune kozmetičke salone, novac (Bik) odlazi sad na ženske stvari, poklone, ljubav, decu. Rasterećenost je jedna od odlika ovog perioda. Primetićete da se čak i večito nadrndana osoba iz okruženje nasmejala. Jer, šta je život ako ne pesma, zov mladosti, muzika, prijateljstvo, ljudi, držanje za ruku, ples i igra do zore. Tu smo da slavimo, da se radujemo baš materiji koja bogati život, koja donosi izobilje, ugodnost, kao onda kada poklon pokreće u nama radost, kao onda kada slatko crveno vino glatko klizi niz grlo, kao onda kada je naše materijalno biće oličeno telom i kožom budno i u jednoj hipersenzualnoj težnji da se spoji i makar ‘očeše’ o neko drugo telo, dok nam oči cakle sjajem hiljadu sveća.

Zato se opustite i uživajte u materiji. Poklonite drugima, od srca primite poklon! Kupite cvet i žena/devojka će postati lepša. Budite nežni i ona će postati nežnija. Budite pažljivi i ona će postati podatna jer je zahvalna. Tako je laka ta neverbalna komunikacija čulima, a opet, tako malo ostavljamo vremena i prostora da je primetimo. Zato sada uživajte u svemu.

E sad, to što će u periodu od 18. aprila do 11. maja (uveče) Merkur biti retrogradan, ne treba da vas demotiviše za sve ovo gore napisano. Činjenica je da ovo sigurno nije baš neki period za svakodnevne stvari koje smo do sada obavljali mehanički jer će baš tu početi da škripi. Zato vas i na vreme upozoravam, da će verovatno biti onoga da vam ništa praktično i uvežbano (rutinsko) odjednom ‘ne ide od ruke’. Međutim, sve se da preduprediti pojačanim oprezom, koji ni malo neće biti lako zadržati pošto će Merkur dati sve od sebe da vas omete, dekoncentrise, učini rasejanim i zaboravnim. Ovoga puta bar imamo dobar razlog za nepažnju – zaljubljeni smo, a ako ne to onda čulno probudjeni, malko neozbiljni jer život je jedan, nećemo se valjda nervirati oko nepristiglih faktura? Nego, daj da rezervišemo sto u restoranu gde ćemo uživati uz muziku i igru.

Kako Merkur u astrologiji tradicionalno vlada komunikacijom i transportom, idejama, putnicima, marketingom, medijima, radijom i televizijom, prilikom njegovog retrogradnog delovanja, sve su ove oblasti pod udarom neugodnosti i izazova. Mozda ćete primetiti kako se saobraćaj odvija sporije u ovim danima – gužve će biti svakako velike, više je nezgoda (obzirom da je u Biku, uglavnom alkohol, hedonistički dopinzi tome doprinesu), možda ne radi signalizacija ili su transportne, poštanske usluge privremeno prekinute, baš kao i usluge vaših Internet provajdera (pre nego se pobunite, opet, Merkur u Biku upozorava na mogućnost da niste platili račune). Merkur će možda izazvati probleme u telefonskoj komunikaciji, sa tehnikom takodje, kompjuterima, mailovima, doneti poneku dezinformaciju ili će prava informacija doći prekasno. Zato ništa ne uzimajte zdravo za gotovo. Odlaganja i otkazivanja su tako normalna pojava u ovom periodu. Samo ovoga puta pošto je u Biku, situacija bi izgledala otprilike ovako: večeras imam čas joge, a u isto vreme sam pozvana na koktel povodom otvaranja nekog prostora? Razmišljanje će trajati deset sekundi. Čula vas vode i užici. Lako popuštamo sada pred njima, pa sve što ne spada u kategoriju zabave, smeha, ili lepote, poklona, zadovoljstva, uživanja u telu, materiji, moraće da trpi i da se otkazuje, dok će ovi drugi biti prebukirani.

Ako sada putujete, budite dvostruko oprezni i dvaput proverite dokumente koje nosite sa sobom. Zaboravnost je jedna od odlika ovog perioda, mada vas više upozoravam zbog simbolike Bika na to da li ste poneli dovoljno novca? Još jednom razmislite – da li je dovoljno?  I za svaki slučaj, uplatite nešto novca pride na svoj račun kako bi imali odakle da podignete novac ako vam zaškripi, a daleko ste. A gotovo redovno – zaškripi, jer nikada nije dovoljno! To je glavni moto Bika, prekomernost je samo ‘taman’. Tako da koliko god da ponesete, slistićete do zadnje pare sve radosno trošeći novac i slaveći život na način, koji je iskreno ljudima najbliži. Kroz materiju, kroz vidljivu i opipljivu realnost.
Za period retrogradnog Merkura važi staro pravilo: pokušajte izbeći potpisivanje važnih pravnih dokumenata i ugovora kao i sklapanje novih poslova u periodima retrogradnog Merkura. Ali opet, više obratite pažnju na finanisjski momenat tih ugovora, na osiguravajuća društva, fondove i banke, jer sam sigurna da će mnoge banke sada baš finiširati svoje reorganizacije, možda se neke ugasiti, druge proširiti, a vi novac iz jedne prebacivati u drugu, pre toga se savetovati sa bankarima i ljudima koji se razumeju u novac, akcije, šta god… Retrogradnost bi se najjednostavnije prevela kao ‘vraćanje’ pa je ovo i povlačenje novca, vraćanje dugova (bilo da dugujete ili vam duguju), povraćaj dozvoljenih minusa (što da ne?). Sada je dobar momenat da sve svoje vratite gde i pripada – u Bika, u svoj posed. Sve diskove, garderobu, putne torbe, sve ono što ste posejali usput ili nekome pozajmili (ali ne i – dali).

Što se administrativnih stvari tiče, ako ih ne možete izbeći (što je normalno da se desi, pogotovo ako vam je posao takav da radite sa papirologijom, novcem i sl), onda uradite svoj deo najbolje što možete, sa dva put većim oprezom i obaveznom proverom pre nego kliknete na ‘OK’, ‘Send message’ i sl. Ima jedan programčić u Google Labs (za sve koji koriste Gmail) koji se zove ‘Undo Send’ i omogućava da i posle klika na ‘Send’ stopirate slanje. Idealna za ovaj period!
Kada su u pitanju usmeni pregovori, konkursi, audicije, poslovni sastanci, obično jedan ne bude dovoljan… možda se na prvom zapijete pa zaboravite zbog čega ste se sastali ili se poslovni sastanak pretvori u romansu pa sa potencijalnim poslodavcem nastavite stvarno da se vidjate ponovo i ponovo, ali ne po pitanju posla. Ali nekada prosto iz prve ne uspe, nije dovoljno, nema dovoljno papirologije, mora da se čeka, ‘izvinite ne radimo’ i sl… to je sve tako normalno za ovu zemlju i bez retro Merkura, tako da ‘deja vu!’ Kada pomenuh dokumentaciju, dakle pored bankarske, finansijskih izveštaja i sl, obratite pažnju na one papire koji se tiču poseda – vlasništva. I tu može doći do promena, kao i ovo što reklamiraju, upisivanje imovine, prijava stanovništva, verovatno će biti još nekih akcija od strane države (kako bi opet preko papira (Merkur) došla do novca (Bik), šta drugo… takse, obrasci, pečati, sve to košta, malo po malo, i država da napuni džepove, ali šta da se radi.) E sad, moguće su i afere, vraćanje na arhivu akcija nekih firmi koje mogu biti vrlo na udaru javnosti jer im se osladilo da troše (primer je nedavna afera sa fondom Katarine Rebrače).

Šta još možete pametno da uradite u ovom peirodu?

Da presložite garderobu, i ono što vam je suvišno poklonite. Davanje je takodje princip Bika, a ‘davanje = nekome radovanje’. Da zasadite biljku, napravite bašticu, i pod obavezno – sebe nečim konkretnim obradujete! Moram da napomenem da svi postajemo po malo lukavi sada, snalažljivi upravo u tom svetu materije, nalazimo rupe i prilike kako da zakrpimo svoje stanje i nema te sreće koja se da meriti sa srećom kada ni iz čega sada napravimo nešto. Decu naučite da poštuju materiju, nagradite ih poklonom ili novcem od koga će oni štednjom kupiti sebi ono što žele.

I ne zaboravite, ovo razdoblje u kome se svi pomalo „izgubimo“ je uvek kratko i brzo prodje, a sve nezgode sa izgubljenim papirima, zaturenim fajlovima, pogrešno poslatim porukama i mailovima nisu dogadjaji tragičnih razmera. Osećaj da vam „ništa ne ide od ruke“ ma koliko se trudili, ipak može biti komičan u svoj toj nemilosrdnosti svemira koji ponekad ima smisla za šalu… na naš račun.

Related Posts