Sunce po znacima

Sunce u Biku

Šta sve možeš dok je Sunce u Biku?

Dok je Sunce u Biku, možeš da na vreme isplaniraš vredne poklone dragim Bikovima za rodjendan – gde “vredno” ne znači uvek skupo, već potrudio si se i razmišljao, mozgao, pravio i stvarao, tražio i našao, prisećao šta je to što im nedostaje. Jer trik je ovim trezorčićima nabaviti baš to nešto što se nikada ne nalazi u prvoj radnji u komšiluku.

Dok je Sunce u Biku možeš da pevaš. Na sav glas. Ovo je dati GLAS, što ćemo raditi u nedelju na izborima, ali i dati glas da se čuje. Osnažiti glas u svakom smislu. Reći. Ne zadržavati, ne gutati, na prećutati. Sunce hrabri glas da se čuje.

Dok je Sunce u Biku možeš da reorganizuješ finansije. Budžet. Posadi baštovanski kako oni vole po neku paricu u svaku koverticu. Ako voliš stare običaje malo ih protrljaj po kosi (ako je gusta) da se množe. Nikad se ne zna….

Dok je Sunce u Biku – ljubi se. Ovo je doba ljubljenja i maženja. Osmeha i stimulacije erosa. Buđenje prirode, hormona, želja. Zato se ne ustručavaj nego želi. Ne štekaj nego deli.

Dok je Sunce u Biku – ko je u prilici može da sredjuje stambeno pitanje. Da kupi, proda, uveća postojeće. Da redizajnira, tapacira, oplemeni, promeni staro za novo, loše za bolje. Nije ovde poenta u seljenju, već u bezbednosti i komociji koju nam dom pruža. U potrebi da se osećamo prijatno, bezbrižno, dobro u prostoru u kome živimo. Ovo je dom koji miriše. Gde god sedneš udobno je, nema prepreka na putu od jedne do druge prostorije. Ovo su u osnovi salonski stanovi i pre toga još kuće sa velikim dvorištem. Ovo je komad nameštaja koji zauzima centralni deo i retko se pomera. Kao svaki trpezarijski sto koji će sada privući pažnju češće nego inače. I ljude, a kada kažem ljude u Bikovskom rečniku to znači – familiju i prijatelje.

Dok je Sunce u Biku igraj karte sa prijateljima, gameboardove, kladi se kod svakog nslaganja, ali nikako bez nagrade. Zato mora u nešto. Ne može tek tako. Drugačije je dosadno.

Dok je Sunce u Biku preturi po ormarima, razdeli garderobu koju ne nosiš. Uradi prolećno pranje i spremanje. Ali ne bacaj one nefunkcionalne sitnice, male stvari, uspomene, jer to se čuva. Stara motalica za duvan koju je koristio deda, foto album prazan iz osamdesetih, plakat sa koncerta neke grupe koja ti više nije zanimljiva toliko. Čuvaj, jer Bik su svi muzeji na svetu, pa i muzeji koje svaka kuća ima.

Dok je Sunce u Biku moći ćeš da se naspavaš. I onda naspavan prioneš na posao.

Šta sve ne možeš dok je Sunce u Biku?

Dok je Sunce u Biku ne možeš da budeš brz. Jer brzo je kuso. Brzo je i brljivo. Brzo je površno. Zato ne možeš ni druge da požuruješ. A naročito ti se ne preporučuje da druge prekidaš, upadaš, remetiš – a da ne dobiješ jedan pogled koji kaže “uradi to ponovo i molićeš me da ti ispričam do kraja.” Kad sam kod dijaloga, takođe je zabranjeno repetativno ponavljanje, uporno insistiranje. Rezultat je kontra očekivanom. Niko ne ćuti moćnije od Bikova.

Dok je Sunce u Biku ne možeš naglo i u hiru da menjaš planove. Ne možeš da ne poštuješ prirodu, da ne primetiš kad neko zagadjuje okolinu, da ostaneš nem, da ne doprineseš okolišu.

Dok je Sunce u Biku ne možeš nikoga da foliraš. Ne možeš lako (il’ nikako) da nateraš nekoga da se predomisli. Ne je “NE”. A Da je “DA”. Vrlo jasno i nepromenjivo.

Takođe ne pokušavaj da forsiraš bliskost tako što ćeš ući u nečiji frižider, otvoriti bez pitanja fioku, ući bez kucanja. Vrata će ti se otvoriti, iz frižidera ti se servirati, sakriveno pokazati – ali se obrati, traži, pitaj. Nikako drugačije.

Dok je Sunce u Biku ne smeš da komentarišeš tuđu porodicu, odnose u njoj – ma koliko da su ti dobre namere. Jer ono što nekome pripada – to je njegovo i tu nema mesta za tuđ nos ni prste ni radoznalost.

Dok je Sunce u Biku ne možeš da raspravljaš bez argumenata. Zato očekuj da ćeš biti pitan da obrazložiš svaki svoj stav i mišljenje.

Dok je Sunce u Biku ne možeš da ostaneš nezaštićen. Za sve postoji pokriće, postoji zaštita, protekcija. Postoji ljubav.

Dok je Sunce u Biku ne možeš da ostaneš gladan, ali ni u snu ne bodi viljuškom parče iz tudjeg tanjira samo da bi probao.

Dok je Sunce u Biku ne možeš da živiš bez muzike.

Related Posts

One thought on “Sunce u Biku

  1. Marko kaže:

    Odličan opis, svaka čast. Kao bik odobravam i potvrđujem :)Ovoga ciklusa možda bude malo više vraćanja na staro i ka starom 🙂

Comments are closed.