Merkur po znacima

Merkur u Škorpionu (A sada nešto sasvim drugačije!)

Da, Merkur je u Škorpionu. Princ apsurda, scenarista životnih skrivenih kamera, lovac na paradokse. Nepopravljivi skeptik, lucidni kritičar, karikaturista bez cenzure, detektor slabih karika. Najveštiji sagovornik – samo ako je ovladao veštinom “poslednje reči”. A to je pustiti prvo druge da kažu svoje (ma koliko da traje), i onda na kraju, lagano i skoro tiho, kao da ćemo ih pitati da li su za kafu – uzeti reč i završiti polusvečano, bez neke velike nade u ono njihovo, a sa ogromnim ubedjenjem sveprisutnih da sem tako kako je upravo rečeno – drugačije ni ne može biti. Imati ga za advokata je pametno. Za lekara – zrelo, jer ne rizikuje lažnim optimizmom nikada, (“sve će biti ok” ne postoji u njegovom rečniku). Imati ga za šefa je iritirajuće jer “poker face” vam neće dati do znanja da li vam se upravo smeši otkaz ili povišica. Imati ga za prijatelja je već kompliment o vašoj vrednosti budući da ih on sam malo ima, a imati ga za partnera je hrabro. Imate pored sebe onda 24h dnevno čarobno ogledalce sopstvenih slabosti koje on i kada uopšte o vama ne razmišlja vešto izvuče iz mračnih komora vaše podsvesti. I da hoćete da od sebe pobegnete – tu postaje nemoguće, a on zauzvrat dobija nekoga ko je spreman da ga najdublje upozna i voli – čak i da nikada ne sazna sve o njegovom životu. U stvari, baš pod tim uslovom, jer lako je voleti ono što se poznaje, al’ ajd ti voli ono što ne poznaješ. Onda smo već na polju metafizike koja mu je sestra najrodjenija od kad zna za sebe, pa dok se sa Bogom u mladosti inati i sukobljava, paralelni svetovi, multiverzumi, singulariteti, orbite, parabole, horizonti dogadjaja i drugi ‘prostor – vreme – energija’ modaliteti čini se da za njega sve više poprimaju lice Boga u koga bira da veruje. Agnostik u biti, što iz nekog ćoška posmatra svet koji hrli da dokaže svoju istinu, i onda od toga napravi Cirkus Montija Pajtona. (Džon Kliz i Teri Gilijam imaju ga ovde postavljenog).

I sad, svidelo se nama ili ne – Merkur je u Škorpionu. Smeh će se čuti sa svih strana, jer kako su nas baš Pajtonovci naučili “ako ne možeš da ih pobediš, ti se sa njima onda sprdaj”, ali i ko se zadnji smeje – nije shvatio foru, pa napnite vijuge za njihov pretenciozan humor. Ipak je ovo snobovska partija duhovitih što samo oni znaju šta je smešno. Za njihov crni humor ili sarkazam – mnogi nemaju sluha ni njuha pa ga smatraju preteranim. Al’ voli ovaj Merkur da zamasti i sa psovkama, da povuče replike iz nezaboravnih filmova, i da za tili čas od neke ozbiljne situacije napravi laki komad. On nije tu da vas teši, nego da vašu tešku priču iskarikira i prikaže na jedan sasvim poseban način koji će vas najčešće zagrcnuti od smeha.
Sa druge strane, tačno je i to. Jesu ovo i pesnici duboke patnje i mistici poput Vilijema Blejka koji ga ovde ima, ali ako sa beznadjem niste na “ti” poput njih, preporučljivo je da se literature koja vas vrtoglavo vodi ka mraku Škorpionskih lavirinata olako ne hvatate.

12191608_978975152154563_3668491887340901253_nOvo jesu i pretnje, ozbiljne diskomunikacije, prekidi ugovora, dogovora, gašenje medija (aktuelno dok ovo pišem- slučaj “Tanjug”) zagubljeni dokumenti, odbijenice iz državnih ustanova, plave koverte iz suda, parking kazne, bizarni scenariji koji znaju da prilično zagorčaju dan. Ali tek dan. Sve što ne znate gde vam je (a nosivo je, priručno) prvo potražite u korpi za otpatke, pa onda tamo gde su cevi i tekuća prljava voda, dakle kupatila, ili tamo negde zatureno ispod. Dok novac najčešće sada završi u veš mašini.

Sve je sada padu sklono – telefoni, ključevi, sve što može da se ulubi, razbije, izgrebe, ošteti, zato pazite – tu je negde uvek kontejner iza u mrtvom uglu ili otkriveni šaht. Voda lako kvasi kablove, pa auto može da stane i u terazijskom tunelu, ovo su šlep službe i braća i prijatelji kao šlep služba, a auto-servisi na tranzit Merkura Škorpionom imaju pune ruke posla. Za volanom su svi sada razdražljivi, nije da žure, nego im se psuje. Mark Tven, još jedan Merkur u Škorpionu jednom je rekao: “Kad si ljut – broj do četiri, ali kad si jako ljut – psuj!” No pazite kako vozite. I proverite saobraćajne dokumente – možda je istekao rok. Isticanje roka se tiče i drugim papirima, pa razmislite da li treba neki ugovor da obnovite ili raskinete računi se lako zature i ne plate do pretnje isključivanjem. Znate već i sami.

Dešavaće se i da kako obrišete neki kontakt iz telefona – ta osoba vas zove. Merkur u Škorpionu nas vuče da se resetujemo, da nepotrebno pobacamo i obrišemo, da uzaludnosti se nekada setimo, pa da nam pred sam kraj nekog obimnog rada komp zabaguje i sve ode dodjavola. Sam taj izraz “ode dodjavola” je upravo iz simbolike ovog Merkura. Zato ako ste kukavica – vi bekapujte. Šalim se malo, ali zaista ako volite metafiziku onda ne brinite. Brine Merkur, a niko se neće sladje smejati od vas. Pa iako niste planirali, eto gde imate slobodan dan jer sve je otišlo do djavola, pa zašto ne nasuti čašu vina i uvek, ali uvek… “Always look on the bright side of life!”

____

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

Related Posts