Mesec po znacima

Mesec u Biku

Kada sam pre dve godine započela serijal priča o Mesecu, nisam ni slutila da će se ovoliko odužiti. Mnogi su mi pisali i pitali se šta je sa njihovim Mesecima, nije fer da ta tri preostala teksta o Mesecu u Ovnu, Biku i Blizancima čekaju. Ali – baš to i jeste priča o Mesecu… o putevima čovekove duše, oscilacijama, plimama i osekama života, o svemu što nastaje i razvija se u fazama, baš kao i ovaj serijal. I ne samo to… da vas podsetim, Mesec su emocije, inspiracija koja nas vodi poput plamena sveće, Mesec je duša, svaka promena, ljubav, lična emocija koju osećamo prema nekome, intima, bliskost, i svi utisci, sva sećanja. I ta Mesečeva atmosfera koja je kod mene danas obojena muzikom The Doors-a, vodi me da pišem najpre o Mesecu u Biku, gde ga je i Morrison imao. (njegovu kartu od danas imate u bazi) Jimu je taj Mesec doneo sve, od najdubljih emocija i retkih trenutaka nežnosti do preterivanja u porocima, jer prekomernost sigurno ne može biti greh, reći će vam svaki Mesec u Biku. Njegov Mesec položen u trećoj kući i u kvadratu od demonskog Plutona doneo mu je tu prepoznatljivu dramatičnu nežnost, kao da je pesmama pokušavao da otme od smrti sam život. Pluton koji kao i uvek sve raspolućuje na dvoje, ovde je samu dušu, to najnežnije i najosetljivije biće u čoveku stavio na sudbinski krst da bude neprestano razapeta. Da voli i sa najdubljom nežnošću brine, da oseća svakog čoveka na svetu spreman da se dobrotom žrtvuje za one koje voli, i da demonskom zlobom do odvratnosti baš iste otera od sebe kako bi spasio sebe straha za njih, a sebe od njihove nezahvalnosti, izdaje, povredjivanja. No o Jimu i njegovom horoskopu ću možda jednom napisati poseban tekst, a sada za sve sa Mesecom u Biku dugoočekivana analiza.

Živeti je imati, imati je davati, a davati je voleti, poručuje ovaj primer ljudske ljubavi. Odvajkada su se u istoriji porodice ove osobe radjali ljudi darodavci, spasitelji, neimari, zadužbinari, oni koji su osnovali fondove ili čuvali i odgajali pored svoje i tudju decu. To su oni koji sa kapije još nude slatko, a onda i ručak i večeru, uvek ima mesta za još jednog, a danas njihovi potomci čine to isto ugošćavajući najbliže svaki put kao da je neki praznik, i svima govore kako bi najviše voleli da jednog dana imaju svoj restoran. Makar pivnicu ili kafić, gde motiv nikada nije novac već stvoriti mesto na kome će sakupiti svoje prijatelje sve, i radovati ih muzikom, atmosferom, prijatnošću i onim tako njima bitnom i poznatom – intimnom, domaćom atmosferom. Žene nasmejane i u ratu i u bedi, iako beda nikad nije stvarno zakucala na vrata ove kuće u kojoj bar zemlje ima, a i plodova, pa i danas suvog mesa ima u frižideru, a zamrzivač pun kao nekada što je bio tavan. Kuhinja je najtopliji kutak ovde, a u ormarima milion šerpi i lonaca, milion začina i knjiga recepata, i sve je veliko, i sve se kuva kao za desetoro da je, „neće da se baci“ kažu ove žene, a što ostane daće nekome. I šerpe velike, i lavori ogromni, i frižider najveći koji postoji, a i torbe, novčanici i tašne. I često ćete baš ove žene videti kako vukljaju tri cegera u rukama sa pijace, al neće nikad zvocati, niti će reći kako „eto, sve moraju sane“, ne.. one će sa osmehom ući i baciće se na pripremanje hrane, pustiće muziku, neku domaću ili romantičnu, ili soul koji raznežuje i kamen glasom Arethe ili Nine Simon. I šta je Mesec u Biku nego baš gospel, soul, crnački zvuk što ritmom priziva život, to su krupne oči crnačke što sijaju u mraku i cakle od emocija koje podsećaju na život. Onoliko koliko će oči Meseca u Škorpiji u sebi nositi bol i tugu, toliko su ovo oči koje se smeju posle svega, i koje slave život pesmom, ljubavlju, plesom, ritmom, davanjem, opraštanjem.
Ali od svega tog što čini „bogatim“ ovaj Mesec, mnogo bitnije se čini psihološko bogatstvo i jedna potreba za davanjem koja kao da iskupljuje ovu dušu od svake tuge. I zaista, nema drugog leka da se suze, tuga, bol emotivni ovde pobede i nadjačaju nego daljim davanjem i činjenjem. Biti potreban sada postaje misija što je najveći teret i problem ovih žena dok majke ne postanu, jer nema ovde psiholoških igrica, a opet, nema ni ozbiljnosti, teških odnosa, nema komplikacija, samo što ovde teško može žena ikome ikada koga voli da kaže „ne!“. Pa kao da nema ponosa, i zato danas dok gledate kakvu mladu ženu kako hrli u zagrljaj ljubavniku, kako još po prvom susretu juri dalje sa njim ka nekom stanu u susret strastima, pre nego što pomislite da je iole promiskuitetna znajte da je to sam eliksir života koji ovde rukovodi svime, pa i moralom, te u ljubavi moralan biti – jeste kazna gora od zatvora. Ljubav je čin davanja, seks je vrhunac ljubavi, a ove žene umetnici i jednog i drugog što često bivaju baš od muškaraca pogrešno uzete za ili lake ili one koje izgledaju kao da previše iskustva imaju, te ih ostavljaju iako će ih i dalje želeti. No nije to iskustvo, već želja i glad za životom, i otimanje života uvek i svuda, otimanje svakog poljupca, svakog toplog pogleda, „daj mi daću ti, ako ne daš, ja ću opet da dam, jer ne umem da kažem ne“. I nikada ovi ljudi, ni muškarci ni žene, neće iskreno biti stidljivi i umereni u ljubavi, kao i u ma kom zadovoljstvu koje nam život pruža. A sutra, kada budu majke, ugojiće se, jer hormoni rade dalje svoje, porašće im apetiti, a porodica će biti namirena. Muž zadovoljan i u krevetu i za stolom, deca zdrava i sita, ona radosna i zadovoljna. Tek sa godinama razumeće svoj stas, svoje obline koje je crnom bokjom neretko skrivala u mladosti, svoje kilograme koji su joj zadavali muke, jer nemoguće je sakriti gene i sav taj sladostrasni poriv koji je tek jak ako je osoba pored ovoga Bik i u znaku ili još više ako je u Biku pored Meseca i Mars. A ako vam muž to ima, onda znajte zašto ste se od momenta kada ste sa njim ušle u brak ugojile, jer on želi da vidi vaš apetit za životom kakav nikada neće imati kakva mršavica, niti će se za takvom ikada okrenuti makar bila lepa kao sam andjeo. Samo obline i rasna žena mogu pobuditi nagone i želju za porodicom kod ovih muškaraca. Samo ona koja uživa baš u svemu i koja osmehom raduje a davanjem nesebičnim – iako ne znajući to, spašava sebe iz dana u dan.

I sve dok žena sa Mesecom u Biku stvarno ne stasa u ženu, sve to biće njena majka, koja siluje brigom, koja tera da svi jedu pa i goste tera i onda kada niko nije gladan. Majka koja pomaže celom svetu a često pošto je Bik fizički vrlo snažan, i svoju snagatorsku stranu pokazuje pa sama ispremešta stvari po kući kada otac nije tu, ili snese stari frižider u podrum, pa opet, nema prebacivanja, nema „sve ja moram sama!“, kao da je negde raduje što sve može i samo dok može… Zbog toga su obično to rasne i zdrave – jake žene, a ako i imaju nekih problema, u mladosti se obično vezuju za hormone i žlezde, a kasnije materica, grudi, pa sve treba kontrolisati redovno, iako nemarne po tom pitanju sve do jedne jesu.

Danas će raditi u bankama, ili u pekarama, ili će svoje umetničke sklonosti pokazati svetu u kakvim galerijama, možda će u nekom malom baru pevati za klavirom, jer glas gotovo uvek lep imaju, a muziku poštuju i skupljaju je, veliki su kolekcionari ploča i svega što kakvu emociju budi, jer njihov život samo jednu ambiciju ima, da Oda radosti postane.

U velikoj meri sve ovo odnosi se i na poziciju Meseca u drugoj kući horoskopa, mada je sam znak u kome je Mesec vrlo važan da otkrije psihologiju koja biće tera na odredjeno ponašanje.

Related Posts

One thought on “Mesec u Biku

  1. Vanja Boras kaže:

    da bas tako pogodila si u sridu sto bi dalmosi rekli.

Comments are closed.