Venerine priče

Venera u Biku – Dopuštanje života

Venera je u Biku. Kraljica kvaliteta života. Njena lepota je u stilu, u neusiljenoj eleganciji, u mleku koje pije iz čaše za šampanjac. Kada biste je pitali šta će spasiti ovaj ludi svet, rekla bi vam kako bi svet bio lepo i sigurno mesto za život kada bi ljudi malo više zastajali pred svim tim divnim arhitektonskim delima i upili u sebe vanvremenost tajne o ljubavi i životu koje šapuću njihovi zidovi i statue, i ako bi poznavali najveće krošnje grada pod kojima je kafa najbolji način za početak dana, a ljubaznost konobara retka. Kada bi pamtili ulice po mirisima i gde pločnici i dalje vode ljubav sa cipelama i odzvanjaju u predivnoj akustici proleća bez straha da vas odatle ne odnese neki bahati vozač. Kada bi kupovina vratila tradiciju prijatnosti i poštovanja umesto ove današnje papazjanije od tržnih centara koji je razboljevaju više nego što je leče. Kada bi smeh vladao komunikacijom, kada bi smeh bio dobro jutro i laku noć. Kada bi svaki čovek umeo da vidi tajnu i mističnost prirode, znao da prizove hrapavost trave pod prstima, plišanost latica i zastane ako igde čuje ptice da pevaju.

Ona traži takav svet, i kao svaki fiksni znak ne popušta ni malo, ne odustaje nikad od toga da on postoji i da će ga kad tad dobiti. Zbog toga njoj nikada neće biti – svejedno. Šest ekonomskih kriza da se zavere protiv nje, ona će im se sa osmehom suprotstaviti, elegancijom, stilom, lepotom, tradicijom. Njene bake su one koje su vezle i tkale nikada ne odustajući od detalja zlatnih sitnih vezova cvetova, njene pramajke prenosile su tajne mirišljavih ulja divljih cvetova koje je imalo mističnu moć da umiri tenzije i instant oplemeni prisutne zbog čega su joj i danas police pune bočica, kremica i kutija sapuna od kojih svaki ima svoju namenu. Njeni dedovi su muzicirali i pravili violine, njeni čukundedovi prvi donosili marcipan sa Orjenta pa su joj oči još od tada bademaste. Jeste, nekada su bili imućni, imali pašnjake i ogromne cvetne vrtove, kuće i velika gazdinstva kojima je odzvanjao smeh, pesma i graja. Zato će Madridska Rosaleda kao jedan od najlepših vrtova sveta za nju biti raj na zemlji, a glas – po pravilu prijatan i erotičan, ostaviti mnoge bez daha samo ako bi je čuli kada krišom peva pesme Peggy Lee koja je imala Veneru ovde postavljenu. Jer stidljivost se vekovima taložila u ovoj Veneri gotovo neprimetno, onako kako je svet koji je čuvao vrednosti kojima je ostala verna nestajao. Brzina, trgovina, nadmudrivanje, manipulacija, građevinske konstrukcije k na mestu travnatih površina – to nisu njene mere i namere.

Ona bira polako i voli dugo, ona se ne predaje, ona se ne osvaja. Ona sebe poklanja, daje se kao riznica svih darova, slatkoće, meda, želja. Daje se onome ko je zaslužuje. I uprkos današnjim uverenjima astrologije da će se Venera u Biku pokloniti onome sa najdebljim novčanikom, zapravo je čovek od stila i ukusa, čovek satkan od erosa koji ume da je nežno pomiluje, čovek koji voli poeziju i prirodu, da je uz sebe nosi kao najlepši dragulj koji se čuva – onaj kome celog života teži. Novac, reći će vam, jeste radost. Ali samo u rukama čoveka velikog srca i dobrog ukusa. Neljudskost ne podnosi, bahatosti se gadi. I baš zato, danas ćete je teško sresti na mestima gde se samo “elite” okupljaju, iako je metafizička smesa elitnog erosa po rodjenju. Ona je Holly Golightly iz filma “Doručak kod Tifanija”: “Kad mi je teško, odem kod Tifanija. Volim onu uzvišenu atmosferu, one ljubazne ljude u odelima. Svi se smeše i svi imaju svoje divne novčanike od kože. Kad bih u stvarnom životu našla neko mesto gde bi mi bilo kao kod Tifanija, odmah bih se tamo uselila.”

Zato u narednim nedeljama dok je na nebu Venera u Biku, uprkos lošoj ekonomskoj situaciji u kojoj gotovo niko nema dovoljno za ono što želi, u kojoj su restrikcija, štednja, odricanje češći pojmovi od obilnosti, prelivanja, davanja, poklanjanja – što su sve prioriteti Venere u Biku, evo bar perioda kada nas Venera čašćava. Kada dobijamo poklone, kada nam se nude prilike, kada smo okruženi lepotom, stilom, ukusima, smehom. Kada nas raduje da radujemo druge. Kada druge raduje da raduju nas. Kada nekim čudom nađemo svrhu dodira i lepotu zelenila koju nam daruje proleće i raduje nas, baš kao i ona – ne tražeći od nas ništa tek nešto osmeha i glasnog pulsa. Život je njena pobeda, njena vera. I otuda ćemo zateći sada sebe da smišljamo kratke izlete, puteve, poklone, imamo odjednom vreme za smeh i šalu, za poljupce i dodirivanja nežna. Za provode i divna vina, prepuštanje čulima i bogatim trezorima umetnosti, za šetnje po cvetnim vrtovima, za decu – uz koju smeh najlakše sklizne kroz grlo. Opijanje životom.

I ne, samo joj ne pominjite egzistencijalizam, opstajanje i preživljavanje, jer ona i to uspešno prevazilazi. Neće slušati teške vesti, neće gledati teške filmove, sa interneta će skinuti pre neki balet ili operu i uživati u arijama dok od onoga što ima u frižideru sprema neko svoje jelo. Mogu to biti i pržena jaja, ali naći će vreme da sve to aranžira i docrta kečapom smajlija na žumancetu. Sećate se filma “Život je lep”? Od svega će napraviti predstavu, i u svemu dati maksimum lepote, pa čak i ako je u logoru. Ona ne daje izgovore, nego nadu. Ona ne budi sumnju, nego radost. Mislite da je to lako? Probajte da sami smislite pesmu i priču svojoj deci, probajte da neku tešku situaciju prikažete na najduhovitiji način bez trunke cinizma i ogorčene kritike, probajte da ni od čega iz ormara napravite kombinaciju od milion dolara. Onda ćete možda shvatiti koliko je veliki i važna da nam sija u ovakvim baš vremenima, kada je previše lako biti grub, ljut i kritički nastrojen. Pronadjite u sebi taj dah erosa i glas radosti i smeha koji postaje najlepša pesma nad pesmama. Ona je nadasve, ona koja smehom, poljupcem i pesmom leči tugu, otklanja tamu i vraća život životu.
Kroz pero, moguće je, jednog od najvažnijih pesnika ikada Volta Vitmena, koji ju je baš ovde imao postavljenu, Venera u Biku poručuje:

“Ja svetkujem samog sebe i pevam samog sebe,
a što ja sebi dopuštam morate i vi sebi dopustiti.”

10988466_892052277513518_7469633613903782658_n

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

Related Posts