astrološka pisma

Tranzit Meseca u Raku – Ne zaboravimo na ljubav

(ovaj tekst sam objavila na Fb ali ga smatram važnim, jer sve dok su Uran u Ovnu i Pluton u Jarcu, Mesec će jednom mesečno imati svoj tranzit od dva ipo dana kada je u znaku Raka. Tako da se ovaj tekst odnosi kako na ovaj februarski tranzit, tako i na svaki naredni do 2017 do kada će Mesec kada je u Raku biti u teškim aspektima sa Uranom i Plutonom; a i sa Marsom će Mesec sve do 2014 avgusta, biti u kvadratu kada je u znaku Raka.)
Mesec je u Raku.. to najnežnije u nama, najintimnije, mesto svih želja koje sanjamo sa zebnjom, mesto svih nesigurnosti, svih samoća. Svih ljubavi I onoga što na glas delimo samo sa ljudima kojima verujemo. A ako ih nema, onda sa sobom kada ugasimo svetlo i spustimo glavu na jastuk… I sad, u ova dva dana, Mesec će prokrstariti Rakom, kojim I vlada, I gde sve ovo donosi u maksimumu. Gotovo nežno, da ga na tom kratkom putu od 30 stepeni ne čeka ozbiljna zaseda. Uran je spremio neko granatiranje s neba, nenadano, kad mu se Mesec najmanje bude nadao. A kada se Mesec najmanje nada? Pa onda kad je sve lepo. Kad je sve taman. Nakon romantične večere, u momentu sna, u momentu blagom I nespremnom na preokret.
Odmah zatim Pluton iz Jarca, tačno preko puta sa nekih stenovitih vrhova pokreće lavinu… oprezno ako ste na skijanju negde gde ima snega. Jer I bukvalno ovo su lavine, zatrpani, ali ovo su lavine emocija koje su dugo bile zaledjene. Ovo je neminovnost da se čuju emocije koje žive podno pupka, na drugoj lokaciji srca. Ovo su jake želje koje smo od sebe skrivali, I koje lavina sada ako se ne prepustimo emocijama zatrpava još vise do nekog sledećeg tranzita. Ovo je kraj nekih nestabilnih veza, ovo je nerazumevanje partnera ako se nisu senzibilitetima sinhronizovali, ako nemaju empatiju jedno za drugo, ako nemaju osećaj jednosti. Ovo je ono kada dve osobe imaju osećanja jedna za drugu, ali ako nijedna ne bude jasno pokazala svoju ranjivost I sentimente, obe ostaju zaledjene. Freez Frame, nekada tipičan za mlade ljude, danas čest I kod starijih. Strah od povredjivanja, a želja da se ima I dobije sve. Otuda se zahteva, a nema svest o tome da se ništa ne daje. Dok kod onih koji umeju da verbalizuju osećanja I prime ono što dolazi od druge osobe, koji smatraju svoj partnerski odnos stabilnim – ovo su samo oni dani kada taj odnos postaje još jači, jer su konekcije još jače, dublje, vrednije. Zato ovo I ne pišem zbog njih, već ostalih da znaju ako stvari krenu lose, zašto su krenule. Da je emotivno zadržavanje za sebe sada nemoguće, a opet, I ono što izadje treba da korespondira onome što osećate, a ne odbrani od istog.
Ali to nije sve. Venera je u Jarcu, preko puta Meseca. Gledaju se nežnost, ranjivost, unutrašnja lepota bića, duševnost, intima, ljubav na jednoj strani, sa lepotom estetskom, popularnošću, moći koju zavodjenje pruža, moći koju javnost daje na drugoj. Zato je ovo, iako opisan ženskim principima, po mom mišljenju jedan od osnovnih aspekata kapitalizma I modernog društva uopšte. Jer ovo je “nepopularna dobrota” I “lažno popularna fenserica”. Ovo je modistkinja koja sanja da je majka, I ovo je majka koja sanja da ima svoju galeriju. Ovo je nezadovoljstvo kako god da gledate. Ovo je svaki tržni centar kao uteha, I ovo su stvari koje se dva dana po shopping ne vade iz kese, niti redjaju u ormar jer zadovoljstvo ne pružaju. Ovo je nemogućnost da slažete sebe u onome što želite, a što nemate. Razapetost. I još uvek to nije sve.. I Mars je spreman, čeka u zasedi ovo najslabije biće od svih planeta u najslabijoj svojoj poziciji, u znaku Raka. Kao da su namenski još tu jedinu nadu dobrote, ljubavi rešili da slome, da smrve, zgnječe, pa su doveli I Marsa. Da javno sramotu njemu rodjenom stidljivom zbog tolike dobrote priredi. Javnu sramotu, poniženje ma kakvo, napad njemu koji ljubavlju ide ka svetu. Zato nema svetla, I sijalice pucaju ko od sale ovih dana, podsećaju da se svetla ljubavi gase, da je mraka previse jer kao u Neverneding Story, ljudi su podcenili svet mašte u kome sve srećne ljubavi žive. Prodali dušu novcu, realizmu Sunca koji nameće red, discipline I poredak u poslušnosti. Ovo je srećom, samo tranzit. Tek da nas podseti kako se lako gubi ono što je jedino možda važno. Ali i dobija, ako samo malo ovih dana usporite… “Samo tiho”, dobacuje Merkur iz Riba, I “samo uz opraštanje” podvlači Jupiter iz Raka. Progutajte, pretvorite jarost u ljubav, nesigurnost u davanje, očekivanje u usrećivanje drugih koje volite. Tada ćete pokazati da umete da negujete I čuvate ljude koje volite. Da umete da poštujete svoje snove I želje. Da ih čujete I prigrlite. Ako se ne bacate prsima na oštra koplja koje je svet uperio na vašu dobrotu I ljubav, da bi I sami kopljeni vojnici postali koji će ići I redom kositi ljubav, dobrotu, milost, plemenitost, blagost.
……………………
nothing comes from violence and nothing ever could
For all those born beneath an angry star
Lest we forget how fragile we are

Related Posts

4 thoughts on “Tranzit Meseca u Raku – Ne zaboravimo na ljubav

 1. Mika kaže:

  Zar nije Uran u Ovnu?

  1. sanja perić kaže:

   jeste… slucajna greska hvala sto ste primetili 🙂

 2. Mile kaže:

  Imam jupiter u raku a naspram njega uran i neptun u jarcu dok na oba mesec u ribama gleda pod 90 stepeni. Uh ne pamtim kada sam bio nervozan kao danas i rekoh hajde da vidim jel nesto novo objavnjeno na sanjaperic.com i eto…

 3. Neo kaže:

  Pozdrav,
  haos od godine. A sudeci prema tranzitima trajace duze od godine. Sta mislis o kompozitnim dijagramima i sta ti dijagrami tacno predstavljaju> vidjenje veze, razvoj veze ili nesto drugo? I koliko je bitno izdraditi i natalne pored kompozitnog? takodje,imas li preporuku kod koge/gde da radim dijagrame?

  Neo

Comments are closed.