Venera u Ribama


“Sigurna sam sada da ćeš shvatiti da voliš Justinu više zato što te je izdala, ako budeš raščlanjivao svoja osećanja! Kurva je prava ljubimica muškarca, kao što sam ti jednom rekla, i rodjeni smo da volimo one koji nam zadaju najviše bola!”

(Lorens Darel, ‘Aleksandrijski kvartet’)

Nedavno sam umesto uobičajene najave na facebooku, stavila sam jedan spontani astro kviz – i pitala ljude, šta misle, kojom Venerom bi se opisale prostitutke ove planete. Postavila sam video sa slikama iz života prostitutki, koji je imao sve ambijente i simbole Riba: haustore, mračne prolaze i ulice, skrivene hotelske sobe iz kojih se ne čuju ni vrisak ni jauk. Crne čipke i visoke potpetice (stopala su simbol Riba, i sva obuća i fetiši koji vuku na tu stranu, čipkaste i naročito mrežaste čarape). Sve te žene su same, one čak nemaju svoj identitet. Nekada su imale ime, danas imaju lažna imena i nadimke. Mnoge nemaju ni dokumenta, često završavaju u policiji. Sva ta razlivena šminka, sve te uplakane oči, puste noći neizvesne šta donosi sutra, sve je to lutanje, sve je to beznadežnost, očaj, gorka poput suza svakodnevnica. I ko je ona, niko ne zna.. i niko ne zna o čemu ona sanja, niko ne zna njene strahove, ni koja joj je omiljena boja. Niko ne zna o čemu je maštala kada je bila devojčica, niko ne zna i nikoga ne zanima.

I kakav je to trik dragi astrolozi, da Venera baš ovde bude egzaltirana?

Možda monahinje koje su drugo lice ove Venere ako su prostitutke prvo, tajnu znaju. Mogle bi monahinje da ispričaju kako izgleda biti ‘udata za Gospoda’, za boga, kako je odreći se svega i predati se u zagrljaj Njemu. Ostaviti sve, opet – kao prve, odreći se imena pravog, promeniti sve svoje identitete, oca, majku – sve zaboraviti, i pripasti nekom ‘sestrinstvu’ što sve one koje su ničije skuplja pod svoje okrilje.

Jer, ova Venera ne pripada nikome, osim svojoj Samoći za koju se venčala.

A opet, može prevariti svakoga svojom apsolutnom predajom i zanosom koji obećava i kome se na prvu veruje, može biti svilena i putenija od tri Venere u Biku, može biti lepša i zavodljivija od deset Venera u Vagi, može biti strastvenija i pohotnija od sto Venera u Škorpionu, i lukava kao Venera u Devici i Blizancima zajedno. Najmanje je svoja od svih, jer ona je sve što onaj koji se na vratima pojavio . Reci šta želiš i ja ću to biti. Biću kurva i svetica, biću poslušna ili zahtevna, volim muziku koju voliš ti, upiću sve tvoje kao svoje samo.. samo ne idi. Samo da ne ostanem ponovo sama.

Venera u Ribama kod miliona žena postoji u horoskopu, i astrolozi im pričaju o tome kako je ona baš tu jaka, potentna, snažna, ‘egzaltirana’, kako će baš zato ljubav biti divna, bajna, krasna… A ne vide. A ne vide da ljubav mora na samoću da liči, sa mnogo lutanja.  Da je potraga za idealom ovde davljenje u talasima svetosti i uzvišenosti ljubavi kojoj jedino veruje (primer: gledati Lars fon Trier „Kroz talase“). Da je ljubav voleti ono najniže u drugoj osobi, jer ko će drugi da voli narkomane, alkoholičare, odbačene, psihopate, ili one koji ma kakvu bolest psihe u sebi nose, ko će voleti sve te neradnike, ljubavnike, kazanove, lopove, prevarante, lažove, ko je taj koji je sposoban za najuzvišeniju Isusovu ljubav prema gubavima, prema onome što je u drugom biću najbolesnije i najodbačenije… (gledati kao primer: „Napuštajući Las Vegas“) I ne pitajte šta dobijate takvom ljubavi zauzvrat, jer dobijate više od ma kog živog stvora na planeti, i vama nema šta da vraća sam partner, nego sam Bog vam vraća, i u svetice vas pretvara. Zato što je samo ova Venera sposobna da prelepa i zanosnog tela, uzme za ruku Samoću – onoga što je dugo nepoljubljen, što u strahovima živi, što na utopljenika liči. Da ga dovuče u svoje tajne odaje i od njega najbolje stvori (pogledati: “Mon Homme”) I još nešto mnogi astrolozi ne vide, jer ih prevari Venera u Ribama – ne vide da ona ljubav nalazi samo tamo gde tajna živi, gde nemoguće stanuje, nedodirljivo, i najčešće zabranjeno. Od svih platonskih i virtuelnih veza u kojima lažni identiteti i pojavnost koja najmanje na nas liči sevaju na sve strane, do zabranjene od boga a ne samo ljudi ljubavi, izmedju svekra i snaje (pogledati,  film „Damage“ Luis Malla), muža i svastike, najboljeg druga bivšeg dečka i nje, a u manastiru možda i monaha zavede. Jer ništa ne uzbudjeje nju kao poniznost i stid, kao greh (“The End of The Affair” – i greh i fanatična vera, tipični profil Venere u Ribama). U eksremnijim slučajevima, ni incest joj nije stran (Anais Nin, osim što je bila Ribe u horoskopu, ovde joj je bila i Venera pa ni to nije bilo dovoljno – nego se nalazila još i u kvadratu sa Neptunom).

Pa tako milioni žena ovog sveta u nadi živi. U nadi i snu da će se jednog dana pojaviti soulmate, da će se pojaviti neko ko će kao vešt ribar, pomalo pijan, zabaciti mrežu i spasiti ih talasa u kojima se dave potpuno same. Milion žena živi u samoći i drhti od uzbudjenja dok se koža napinje do pucanja od ekstaze čula. Ovde stimulansi sve pokreću. Ceo ljubavni mehanizam je perfektan, istančan, savršen. A ljubav je projekcija duševne prisnosti, sve je neuronski podupreto, ljubav koliko i ljubomora, histerija koliko i mir. Ludilo svih žena ovoga sveta, senzualnost i erotika, istina da je kurva prava ljubimica muškaraca, kako to Darel reče, i još veća istina – da tek poneka će se svesno prepustiti lutanju i mučenju u gorkim samoćama bez kapi ljubavi dok osušenih usana žedno makar jednu kap strasti traži. Jer, ovo je onaj čas kada Isus pruža ruku Mariji Magdaleni, ovo je momenat najvećeg posrnuća koje najveću ljubav priziva. Tek kada posrne na dno samoće same, tek kada gotovo spremna postane da se talasima preda da je povuku, tek kada je na korak od toga da bez nade u ljubav ostane, kada ostane bez snage da luta, da traži, da mašta i iluziju stvara bez straha što će se po stoti put razočarati, tek tada ta egzaltirana ljubav u vidu nekog ribara stiže. I zato, ne zavaravajte se da će Venera u Ribama sama od sebe doneti kakvu bajnu ljubav samo zato što je tu jaka. Jer ona je tu jaka zbog bola koji patnja donosi a koji u njoj ekstazu stvara, zbog dubine do koje se nijedna druga sem nje ne bi usudila da krene. A ni milioni onih koji je tu imaju, se takodje neće usuditi, jer lakše je lagati sebe ceo život, nego istinu samoće punu prigrliti i predati se raspeću zanosa, žudnje i samoće. Pa iz veze u vezu, ili u braku živi bez problema i trzavica, jer sve joj je jedno. Ni ljubomore, ni strasti, zarobljenik samoće što u paru živi, što u krevet uveče leže, ali ipak, sanja da će jednoga dana…

I sad, kad Venera ulazi u Ribe, možda ćete biti inspirisani za poeziju i ljubavne reči, možda ćete erotizam pustiti kroz vene, čula oživeti, ali znajte da je sve to samo slasna žudnja za bolom. Ovde položena Venera istovremeno je i sveta i grešna. Nekada će je pretvoriti u umetnost, nekada će je pretočiti u pesmu, najčešće u suze. I samo joj ne zamerate što zavidi, što ume iz srca da zavidi kada vašu ljubav vidi. Ljubav koju ne cenite, kojoj se rugate, koju ne veličate i ne uzvisujete. Ona, kojoj bedra pucaju od želje, ona što nema nikoga kome će nagovestiti svoju žudnju lepljivim stiskom, ona koja bliskost ostvaruje ćutanjem, razdražena, nemirna, što sanja onog koji će je priviti uz sebe, ona što dok vi možda baš njenu ljubav imate mora da pušta da je neko kome se ne divi iz čiste ravnodušnosti voda unaokolo poput psa, ona koja će se došunjati dok vi budete spavali otvorenih očiju i ne vidite da ljubav pored vas vene, ona će tu ljubav za sebe uzeti da je izleči. Lizaće mu rane dugo onako kako vi niste, jer ranjenike niko ne voli. Sem nje. Kosovka devojka i Marija Magdalena, svaka bolničarka koja trpi udvaranja matorog starca dok ga oblači, ona koja nije znala da kaže ne kada joj je drug uvukao ruku pod majicu da bi je uhvatio za grudi. Ona koja je dugo skrivala svoju lepotu, a kada se pojavila izmamila hiljade uzdaha i hiljade zavisti. Ona koja spašava. Zato je ovahj period sve samo ne razuman, predvidiv, jasan, pun je sumnje, mučne ljubomore. Dok je Venera na nebu u Ribama, najbliži smo samoći, a ne partneru pored nas. Najbliži smo svojoj čežnji i snu, fantazijama svojim, željama koje skrivamo pod jastukom, ne ispovedajući se nikome za svoj greh, jer svi smo podjednako mučenici u ljubavi. I sve smo sestre Veneri u Ribama.

31 Comments

 1. Great text. Can this associate with venus in 12 house?

 2. yes..
  for your info, translation of this article will be published too .. but in a few days, probably

 3. Sjajno. Slikovito do koske, emotivno do bola …

 4. Uh dotukla me ova sedmica,posebno…Venera u znaku Riba, tako se osjecam lose,placljivo,ostavljeno…
  Samo da prestane ovaj ocajno bedni osecaj.

 5. Ja jako volim svoju Veneru u Ribama u 11. kuci…

 6. Da!Ja sa Venerom na 23 Riba u opoziciji sa retro Neoptunom na 27 Device.
  Zahvalna sam Bogu,darovana svetim i uzvišenim.On je BIO i ja sam BILA,a MI smo postojali.Prošlo je vreme,on je zaspao večnim snom.
  U ovom životu koji mi sleduje ne usudjujem se da pričam istinske istine

 7. Hvala Sanja….

 8. Kakve veze ima Lady Godiva s Venerom u Ribi?

 9. čik pogodi! :)

 10. i kaže se ‘u Ribama’… :)

 11. Odličan text!!! Slikovito kao i uvijek, ali ovaj put malo posebnije. Ne znam da li je to radi toga što mi je ovaj znak dosta blizak ili ne, no svejedno je. Recimo pisala si i o Mjesecu u Ribama, pa mi nije legao baš kao ovaj, mada nemam Veneru u Ribama, već baš Mjesec. Obožavam to slikovito, to riblje, neptunosvsko pisanje ;) pusa

 12. I onaj prvi link i tekst su istiniti..
  (moj podznak je u Ribama, a Venera u šestoj na nultom stepenu Device)
  Pronašla sam se duboko u ovom tekstu.
  Ni jedna moja veza(kako su mi svi atrolozi predviđali) nije počinjala preko posla niti je imala ikakve veze sa njim. Sve su bile skrivane, velike razlike u godinama, mnogo suza, muzike, očaranosti i alkohola. Barem im je kraj i početak gotovo uvek bio takav.
  Od bizarnosti do vrhunske opijenosti…

  Želela sam to da podelim kao jedan malecki primer.

 13. Divan, jedinstven stil pisanja. Očigledan je literarni dar. Valjda ta konjukcija Merkura i Plutona u Vagi i vodeni trigon Neptunovskog Jupitera i Meseca doprinosi.

 14. Hvala na ispravci. Lady Godiva je povijesna licnost, grofica grada Coventry, muz Danac. Znaci Coventry je pod Saxon law, a ne Salic law.
  Drugim rijecima Lady Godiva je osobno bila odgovorna i zaduzena za takse u Coventry. Valjda znam, studirala sam povijest u Oxfordu.
  ‘Peeping Tom’ je karakter koji je dodan u 17 stoljecu.
  Nema uopce dokaza da je ona gola prosla na konju gradom, pogotovo ako je ona bila zaduzena kao grofica za takse.

  U druidskim ceremonijama ‘May Queen’ je vodena gola na konju, a kad se ceremonije zavrse, gola djevojka s konja bila bi zrtvovana, ubijena na kamenom oltaru, kao i sto danas rade u Bohemian Grove.
  Inace Marija Magdalena je u pravoslavnoj crkvi uvijek bila svetica, od pocetka do dana danasnjeg. Samo kod ‘Usurpers’ je prostitutka. Tko je ocrnio Magdaleni ime? Crne kecelje……illuminati, masoni, freemasons, templari..whatever, same sh.., different toilet.

  BTW, Lorens Darel je bio najvise poznat da je od svega mrzio Beograd……..pa gdje si bas njega nasla za svoju pricu o Venerama u Ribama i bezuvjetnoj ljubavi?

 15. Georgitze,

  tvoj komentar je poptuno na mestu ako je tako.
  Ono što ja znam da je po priči Lady Godiva prošla na konju gola baš u znak protesta što njen muž, tadašnji vladar kome ne znam ime, nije hteo da spusti namete narodu. Onda je on izdao proglas da svi moraju dok ona na konju šeta naga da zatvore prozore, pa je ‘peeping tom’ odatle jer je jedan krojač koji se zvao Tom gvirio.
  Ja ću se držati ove priče za ilustraciju Venere.

  Što se Darela tiče, on je moj omiljeni pisac iako znam da nije voleo Beograd u kome je bio ataše i da nas je nazvao ‘varvarima bez kulture’. Ta činjenica nije uspela da odvrati moju ljubav ka njegovim knjigama.

 16. Da, Lady Godiva je iz 11og stoljeca, karakter ‘Peeping Tom’ iz 17og stoljeca, a djevojka na konju, pretpostavljam od…….Babilona…..i onda ‘Usurpers’ ih zdruze u jedno.

  Interesantno da je druidisam ozakonjen zvanicno kao legalna religija u UK, od prije godinu i pol, tako nesto, od njihovog sastanka u Astani.

  Sto se Darela tice, nije on volio ni Veliku Britaniju, ni Egipat, ni Aleksandriju……..mozda je ipak kod njega ironija u pitanju.

  Inace Sanja, ti kao astrolog sto mislis tko je ukrao na prevaru ‘Tablice sudbine’ od Boginje Serboni i stavio sve planete u Aries?

 17. Bravo Sanja,moj zivotni put ljubavi si lepo opisala. I ako mi venera nije u ribama zato jeste u 12-oj kuci i moram priznati da moze dosta toga da se odnosi i za ovaj slucaj,bez obzira na znak. A kao dodatak na sve to,sutra mi krece solar sa sve venerom u ribama u konjukviji sa neptunom,bice ja mislim jedna vesela godina. Pozdrav.

 18. oo bozeeee…riba sa venerom u ribama u drugoj kuci, btw mesec u skorpiji, lilit u ovnu…i uporno pokusavam da budem optimista…

 19. Lep je tekst, ali kada ce tekst o godisnjem horoskopu za 2012?
  Ima li nade da ga citamo? :)

  Hvala

 20. Draga Sanja,

  pod 1)
  čini mi se da treba malo feminist. otklona u tumačenju ove venere – Venera u Ribama (i sve druge Venere) in man’s world.. ipak su je muškarci učinili takvom “napaćenom”. “prostitucija”, svetice i grešnice, “Kosovka devojka” igraju jednu sasvim instrumentalno-potčinjenu ulogu u jednom diskursu patrijarhalno-krvavog društva etc…
  o tome se naravno može raspravljati -da li kroz to stalno tragalaštvo, patnju žena dobija izvesnu subverzivnu ulogu nad muškim, tj. da li je, uopšte, mogućno kroz Veneru, deseći subverzivno? ili je Venera, pak, samo jedan nepregledni teriotrij projekcije muške (neokonzervativne, patrijarhalne) želje, teritorij osvajanja od jednog (muškog) Marsa, Saturna, Sunca etc…

  pod 2)
  i pitala bih te šta je sa ovom Venerom u muškim horoskopima?
  i kada pišeš o ma kojoj Veneri, volela bih da uključiš malo i muškarca sa pozicijom određ. Venere..

  pozdrav, draga!

 21. Jovana, tvoje 1. pitanje mi iskreno uopšte nije jasno pa ako možeš da pojednostaviš. “Doseći kroz Veneru subverzivno”? Ako možeš umesto reči subverzivno da daš nešto konkretnije, jer ne mogu da povežem ovako smisao tvog pitanja..

  Znam da bi mnogi voleli da pišemi o muškim Venerama i o ženskim Marsovima, i o ovome i o onome… hvala što me čitate, shvatiću to kao kompliment… knjiga je jedino mesto gde bih sebe toliko dala, maksimalno se posvetila i prionula kao da pišem doktorat sa svim pogledima na jednu temu. Dok na blogu, ovo što je objavljeno je sasvim dovoljno, nekada i više nego dovoljno.

  Pozdrav i daj objasni ovo prvo..

 22. pa, ništa, draga,

  možda se nezgrapno izrazih, samo sam (po)mislila (volim da tvoje tekstove, tj. i astrologiju dovodim u vezu sa oblastima mojih zanimanja ;) kako celi taj “riblji” kontekst – bezgraničnog, okeanskog, sveobjujmljujućeg, alkoh. isparenja i dima, razmazane šminke… bez-identitetnog itd., zapravo, narušava, ugoržava, iskušava (to bi bile neke reči sličnog značenja “subverzivnom”) “muške” čvrste granice sopstva, jasno omeđene, čiste i pregledne prostore… nesvesno nasuprot svesnom…

  razumem za knjigu.. no ti si tako originalna i pametna, da bi i na blogu moglo ti pristajati da pišeš o muškim Venerama i ženskim Marsevima..

  pozdrav

 23. da, da.. sad mi je jasnije. i jeste tako. zbog toga mars kada se nadje u ribama oseća se ‘ulovljeno’, to je mars koji se opredeljuje za preobražaj nakon neptunovskog iskustva… imam tekst o njemu, al opet – samo sa muške strane i više u kontekstu takvog perioda, al’ može da nasluti sve ovo što si dotakla u komentaru. :)

 24. Meni je Venera u vagi u 11 kuci, a ja sam se bas pronasla u ovoj Veneri u ribama. Zasto je to tako?

 25. Sanjice super text, Venera mi nije u Ribama, ali je zato u opozicija sa Neptunom, a film sa Juliette Binoche je barem mi se čini “Les amants du Pont-Neuf” :)

 26. Prelep text………ja imam veneru u ribama u 12.kuci..tu se moja venerica druzi jos SA suncem i na zalost merkurom..Venera mi je na 15. stepenu tu..ima li to neko jos posebnije znacenje ?

 27. Mirjana

  Tekst je literalno sladunjav, ali astroloski povrsan i nepotpun. Ovom podneblju toliko nedostaje jedan Dupor jer previse je literalnih astrologa a premalo potkovanih poznavaoca.

 28. Aleksandar

  Ne znam šta bih Vam rekao, tekst je predivan, a što je najvažnije, istinit. Nekoliko puta u toku čitanja sam pustio suzu, priznajem, jer su me neke stvari pogodile, iako sam ih već bio svestan. Zamislite kako je kada, pored Venere u Ribama, isti znak okupira Lilit, a Mesec – Rak!

 29. Natasa

  Sanja, jako , jako dobro, istinito, emotivno. Ja sam povrsni korisnik astrologije, ali tvoji tekstovi su bas predivni. Pozdravlja te riba, sa Venerom u ribama( 10 kuca), opozicija Neptun. Ja jako dobro znam koliko je tvoj tekst tocan….
  Veliki pozdrav

 30. niki

  boli koliko je istinit tekst,bar u mom slucaju…veneru u konjukciji sa saturnom,u ribama,u drugom polju,i lilith je u ribama i…nikad nisam bila necija niti je neko bio moj…

 31. Milena

  uh, duboka slast bola, iz kog se,ipak, nazire svetlost. :)

Utisci i komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>