Venerine priče

Venera u Blizancima – I Wanna Hold Your Hand

“Da li znaš šta je uticalo da Bitlsi postanu najveći bend? “I Wanna Hold Your Hand”. Prvi singl. Verovatno najbolja ikad napisana pesma kojom su gađali u samu srž jer to je ono što svako želi. Ne pohotan i vlažan seks 24/7. Ne ni brak koji traje stotinu godina. Ni Porše. Ni milion dolara vrednu vilu. Ne. Već samo da imaju koga da drže za ruku..”

– David Levithan, Nick & Norah’s Infinite Playlist

19084_882691465116266_9046699340418201134_nVenera je u Blizancima i ljudi postaju otvoreni i spremni da jedni drugima pruže ruke. Ona je ta koja je eros pretvorila u reči, prva pisala ljubavne pesme i pisma, ili četkicom fantazirala po platnu. Rodjeni umetnik, artista bez potrebe da se dokazuje, jer zašto kad je lako? Zato se valjda u životu često bavi onim što joj je najpre bivalo izuzetno teško ili odbojno, dok lakoću čuva kao najdragoceniji deo sebe. A i kako se odlučiti? Da li jezici ili crtanje? Da li muzika ili matematika, psihologija ili istorija umetnosti, kad u svemu podjednako uživa sa lakoćom. To je ono dete koje niko nikad nije video sa knjigom, a zna sve odgovore. Zato praktično i funkcionalno najčešće se bavi ekonomijom. Finansijama i bankarstvom. Marketingom, Komunikologijom. Ona je i PR i HR, čak i bez škole. Ali završiće nešto već, lako i bez mučenja, tako će se i zaposliti. Na sve svoje hobije nikada neće zaboraviti, paralelno će ih negovati i kao najveći šmeker znati kada treba da se ubaci sa pikanterijama koje vuče iz svoje riznice znanja, al opet poptuno nenametljivo i krajnje sa stilom. Ne želi da ostavi utisak nadobudnog pametnjakovića, već tek gusta kapljica čiste esencije koja će atmosferu potencijalno dosadnog poslovnog sastanka pretvoriti u slasno ćaskanje.

Zašto da se lažemo i gubimo u ozbiljnim i teškim razgovorima, kada možemo da se do besvesti smejemo? Zašto bismo morali i mi da dokazujemo da je bol jednako ljubav, kada to ostatak sveta tako uspešno radi. Nego, dolij vinca, pokupi parice, upali autić, i deminutivima ćemo u svet da otkrijemo gde nas sve ima.

Kakva je to tajna i istina koju ova Venera nosi, pitamo se dok je posmatramo kako bez truda zavodi, kako lako komunicira paralelno sa svima, kako je voljena bez da insistira na tome, jer dovoljno joj je što ona voli svoju sveprisutnost. Samo kako još da bude na dva mesta odjednom nije dokučila, ali ne gubi nadu. Veselo poput deteta, majstorsko mangupski poput najvećeg avanturiste i krajnje artistički poput renesansnih umetnika igra se perfekcionizmom, koji sve što traži je samo ono što i daje. Osmeh za osmeh. Kiss za kiss. Dodir za dodir, Usluga za uslugu. I dok se svet izdelio na tradicionalne i moderne, na one što obilaze samo muzeje i one što su u stanju da izližu pločnike trgovinskih centara, ona je srećna podjednako gde god da je. Važno je da je sa ljudima. Da priča teče, da se smeh čuje. Radoznala da sazna sve od tračeva do istorijskih činjenica, da filozofira o klopi i pevuši neku veselu stvar dok piše izveštaje i naučne studije, da voli podjednako i muško i žensko, uvek u dilu sa kosmosom. Bez predrasuda otvorena da joj ispričate svoju životnu priču, i ona će vama svoju. Ali je ne smarajte svojim mišljenjima, stavovima, ubedjenjima. Ideale ne podnosi, mada je možete time beskrajno zabavljati ako vidi da ste suviše ozbiljno shvatili svoju ulogu u svetu. Jer svet je cirkus, večita fešta, svi smo pobednici koliko i gubitnici, nešto daš nešto izgubiš, nešto dobiješ, nešto ti otmu, negde ti njih prevariš, negde zapnete svi. Na kraju ruka ruci, hvala na igri i vidimo se kad se vidimo. Ako se vidimo.

Još je kao mala savladala te tehnike ljudskih slabosti. Da, imaju ih svi i zato će rešiti da najviše veruje sebi. Prepoznaćete je na ulici i kada je sama. Smeši se kao da se upravo javila nekome, zamišljena tek koliko joj treba da prodre u to zašto nosite ogromnu crvenu torbu, šta o vama govori način na koji gestikulirate, hodate. Primetiće najmanju promenu na vama. Majstor praktične psihologije, walk and talk savetnik, koja će vam kao da je to sasvim normalna stvar prosuti par fora kako da vam u situaciji koja vas frustrira bude bolje. Ne zna ona kako da izgladite odnose, ali zna kako da vam bude bolje – ako želite da vam je bolje.
Zna kako da budete ono što jeste bez truda da se uklapate. Reper je lakoća. Kada kosmos uplete prste pa poveže, ili razveže. Sa njim najviše komunicira, prati znakove, voli taj flert sa univerzumom.

Samostalna i potpuno svoja osvaja ovaj svet. Korača širokim avenijama i gustim šipražjima, raduje se podjednako i slonu i kokoškama, u ormaru ima i D&G i nešto što je pokupila sa ogromne pijace u Londonu za dve funte. O novcu ne brine, podrazumeva ga, zna da će ga napraviti uvek dovoljno. Ali šta ne zna? Hoće li je neko držati za ruku. I to je jedno jedino mesto gde strepi i drhti, gde sama sebe grli, krši prste i steže pesnice. To je jedino o čemu sanja, jer sve te pločnike ona ne želi da ishoda sama. Jer sve te pesme i pisma ona hoće da pošalje nekome. Jer svo to znanje ona hoće da sruči kao iz džaka nekome na glavu, srce i pred noge. A zauzvrat, samo da je čvrsto drži za ruku i nikada ne pušta.

Za inspiraciju:

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

10003576_916934778358601_6739391518463664888_o

Related Posts

5 thoughts on “Venera u Blizancima – I Wanna Hold Your Hand

 1. Jelena kaže:

  Konacno tekst o veneri u blizancima. Dopada mi se. Razvedrio mi je ovaj tmurni dan. 🙂

  1. sanja perić kaže:

   zapravo je ovo stari tekst, iz aprila. tada objavljen na AllMe stranici na FB gde pišem svakog petka. Zaprati pa budi u toku na vreme 🙂 https://www.facebook.com/pages/AllMe/740903465961734?fref=ts

 2. Marija kaže:

  Smejem se…pronašla sam sebe totalno u tekstu …..mislim svoju Veneru u blizancima…. neverovatno….divno…

 3. Jasmina kaže:

  „Zato se u valjda u zivotu cesto bavi onim sto joj je najpre bivalo tesko ili ofbojno, dok lakocu cuva kao najdragoceniji deo sebe. Da li…“ Mogu da te cujem dok mi ovo pricas! Jos samo da pronadjem tu lakovu. Divann tekstSanja i velik pozdrav!

 4. Jasmina kaže:

  Izvinjavam se na slovnim greskama ali je okvir za pisanje bio pokriven slovima, a nema opcije edit.

Comments are closed.