Merkur po znacima

Astrosimbolika Merkura u Ovnu

Merkur je ušao danas u Ovna. Neko sad dobija poziv da plati kaznu za prekršaj, jer ovo je momenat izvršenja kakve naredbe, ukaza. A neko drugi sada piše prijavu komšiji zbog psa koji ne prestaje da laje, kao da životinje nemaju pravo da govore.

Deca se u školi posvadjala, i sve je dobro dok ovo ne postane slika noža u dečijim rukama. Jer sve do tada,
ovo jeste prvo mladalačko odmeravanje snage – obaranjem ruku. Šta je Merkur u Ovnu nego snaga koja traži svoj primer da nadje u bratu, a kad brata nema, tada onaj prijatelj sa kojim se u akciju i avanturu kreće, ‘brat’ često za života postane. Ranije, to su bila sva prijateljstva, a zapravo ‘bratstva’ iz vojske i rata („Brothers in arms“, (arms kao oruzje, ali i ruke na engleskom). Pa zakletva na bratstvo svaka, baš kao što su ovo reči vojne zakletve, tekst svake himne, ornament, grb i svako obeležje hrabrosti, viteštva i časti.

Dok u najranijem detinjstvu, ovo su strip heroji na koje svako dete želi da liči i da ga za brata ima. Mladost traži snagu, a snaga odraslog traži inteligenciju. Zato je ovo visprenost i brzina misli, nalaženje izlaza u minut do 12 (posebno ovo jer će Merkur biti u konjunkciji sa Uranom), ali uslov je da hrabri već jeste. Ovo su znaci upozorenja, rotaciona svetla, helikopteri, motociklisti, a i lopovi sad brzo trče.

Nekom policajcu bi dosadno, pa eto gde sad on, još uvek u uniformi, u kakav munjevit poduhvat kreće željan brzine, akcije i smisla svog poziva jer davno nije spasio nikoga. Ovo su sve urgentne i krupne akcije koje terenske službe stavljaju u stanje pripravnosti – vatrogasci, policija, hitna. Ovo je ‘napeta strela Robina Huda’, jer čovek sada svim srcem želi pravdu. Ne čeka na sistem, kome ne veruje, već sam preduzima akciju da prevari sistem, a svet ostaje oduševljen njegovom hrabrom inteligencijom, zvao se on Anonimus ili nekako drugačije.

Ovo je prst uperen u lice drugome, a u parlamentu ovo je Nigel Farage (inače, Ovan) koji sme da kaže ono što mnogi misle a ne usudjuju se ni aplauzom da podrže. Ovo je ruka što drži oružje pa kao u western filmovima „if you have to shoot – shoot, don’t talk!“, ali i fotoaparat profesionalca, pa opet „shoot!“ ili na srpskom „ptičica!“ što je iz ovog Merkura izletela. Kad već spomenuh fotografe, ovo je pionir fotožurnalizma Robert Doisneau, koji je i imao Merkura u Ovnu i ovo je svaki pionir u nečemu, pa i onaj što sa kapom i crvenom maramom polaže zakletvu da će…

Ovo nije sport već tehnika, brzina i veština sportiste zbog koje postaje prvak. Ovo je teniski sukob dvojice braće, ovo su djaci na krosu, ovo je reli, ali je ovo dresura pasa koji će služiti vojsci. Ovo je govor koji podstiče na hrabrost, svako bodrenje. ovo je svako ‘Juriiiiiš!’ i ‘This is Sparta!  Ovo je oštar jezik, munjevita misao i hrabrost intelektualne vrline što za obavezu smatra da jasno kaže istinu.

Ovo su muška imena Vuk, Nebojša, Borivoje, ovo je prvo slovo. A. Svaki naslov, znak uzvika u interpunkciji!

Ovo je poštenje koje ide pod ruku sa hrabrosti i svako priznanje intelektualne snage i moći svome sagovorniku – pa je ovo i stisak ruke na zasluženoj pobedi, što će pobednik, ukoliko pošten jeste i te kako umeti da ceni i takodje poštuje. Intelektualno viteštvo, ukrštanje mačeva dva retoričara ili intelektualca, svakako dva znalca od kojih svaki bespogovorno veruje i drži se svojih uverenja, ili dvoboj književnika, a u stvari ovo je prepiska dva pisca oštrog pera što se rugaše sistemu, Kiša i Pekića, baš kao i Kamijeva pisma nemačkom prijatelju u kojima ističe vrednost borbe za tri najveće svetinje svakog čoveka: istinu, pravdu i slobodu. I za kraj, ovo je pesnik vatre, Miljković, i njegovi zapisi:

„Reč vatra! Ja sam joj rekao hvala što živim. Toj reči čiju posedujem moć da je kažem,“

i

„nerečene reči ostaju požar u očima, koji neće nikada prekriti noć!“

Ali ako hrabrosti nemate, onda ovaj Merkur postaje sve ono što ste već imali prilike da pročitate u astrološkim vodičima… svadje, tračevi i smicalice što samo čovek ništavnog duha a ogromnog ega iz čiste zavisti i ljubomore drugome pravi. No o tome, ja svakako nemam nameru da pišem, jer spuštati astrologiju na nivo primitivnog čoveka što pravi spletke i buši gume, skrnavljenje je i greh.

Za sve njih, koji bi Merkura u Ovnu koristili u svrhe ostrašćenih napada, smicalica, tračeva – umesto teksta o Merkuru u Ovnu, muzička ilustracija:

Pre nego što me osudiš
Prelistaj svoju knjigu makar još jednom
Možda i nađeš nešto što ti se ne svidi baš mnogo
I izgubiš želju da sudiš tako strogo

Pre nego kamenje poleti,
Pre nego oko nadje metu
Pre nego kamenje poleti,
Pre nego oko nadje metu

Pre nego što me osudiš
Prelistaj svoju knjigu makar još jednom
Možda i nađeš nešto što ti se ne svidi baš mnogo
I izgubiš želju da sudiš tako strogo

Pre nego kamenje poleti,
Pre nego oko nadje metu
Pre nego kamenje poleti,
Pre nego oko nadje metu
Pogledaj me, pogledaj se
Pogledaj me

I moje srce krvari kao i tvoje
I moje srce krvari kao i tvoje
U ovome svetu gde ljubavi nema
U ovome svetu gde ljubavi nema

Pogledaj me
I moje srce krvari kao i tvoje
U ovome svetu gde ljubavi nema

——

* Merkur će biti u OVnu od danas do 23. marta kada se vraća u Ribe, pa onda ponovo ulazi u Ovna 16. aprila i tu ostaje do 9. maja

Related Posts