Jupiter po znacima

Veran sebi – priča o Jupiteru u Škorpionu

photo: „Wrong Line“ © Martin Stranka
Displayed here by kind permission of the artist / Slika je objavljena uz pisanu dozvolu umetnika.

Rekoh ovde da su mi u ovoj godini najviše na konsultacije dolazili Strelčevi. Pojave se ovi nepopravljivi vizionari, i po prvi put kao da su izgubili sjaj u očima i da im se vidik suzio, te traže objašnjenje. Da. Njima kao klijentima nikada ne treba konačan ishod. Nastupite li tako sa njima, od starta će vas uzeti za šarlatana, za prevaranta, za nekoga ko ne poznaje dobro metafiziku Univerzuma i misli da to „može tako“. Al objašnjenje mu daj i slušaće. Njega samo zanima što sve mora tako, i da li je on kriv jer krivicu će svakome oprostiti sem sebi samom. Nema goreg Strelca od onog koji se kaje, zato im kajanje i nije blisko te drugima deluju neretko arogantno i narcisoidno u toj svojoj ubedjenosti da su u pravu. No, to što opravdaju svoje stavove ide upravo iz žrtve koju su spremni uvek da plate i ponesu onda dok je žrtvovanje vredno i ima smisla.

Taj urodjeni kriterijum strogosti i discipline duha tera ga da i u najvećim izazovima istraje, ne zato što je istrajnosti sklon, već što mora da ostane ČIST. Pa će čekati da se sve razjasni, da se sve vode razbistre i onda kada drugi budu muljali po najvećem blatištu smatrajući da će ga time zbuniti, uplašiti ili razuveriti da je na ispravnom putu. I gotovo da se baš sve tako i tim redom ove godine Strelčevima i dešavalo.

Jupiter, njihov vladar našao se cele godine u mutnom Škorpionu što im je za malo zamutilo um, što ne isključuje mogućnost da je svaki Strelac u 2006. imao desetine nervnih slomova, ali kako su logikom obdareni, najveće prokletstvo njihovo je što im neće nikada poći za rukom da izgube svest o uzroku i posledici, o logici logike same, pa čak i onda kada je najveća tenzija il najveći ponor pred njima. Um radi uvek. Traži se rešenje, razmišlja unapred, vide se slike i stuacije mogućih ishoda, pretpostavlja sledeći korak protivnika ili onih okolo koji možda nisu protivnici ali se njegovoj viziji suprotstavljaju. On zna vašu zadnju misao onda kada počinjete rečenicu, i već ima spremno pitanje na koje vi još ne znate odgovor te može zato odgovoriti i on umesto vas.

I on sada dok je Jupiter bio u Škorpionu, kao da na sred reke stoji, reke koja sve ruši i nosi sa sobom, koja snagu praiskonsku u sebi ima i vuče ga ka dnu, gura u virove, i on najpre odoleva, ali godinu dana je dug period, pa ono što se u životu iskustvo zove, on ipak prihvata. I pušta… pušta da ga ta reka ponese, jer ono što on zna to je da samo onaj ko poznaje nihil i ko ima iskustvo pa razume tajnu zla, onaj ko je pogledao smrti ili opasnom protivniku u oči, onaj ko je uspeo da sruši sve za sobom, spali, uništi, može o nekakvom smislu pričati. I sigurna sam da nema Strelca koji u 2006 bar u nečemu smisao nije izgubio a da mu je to do juče bila svakodnevnica i moguće je lako, izvor neke radosti. Bilo posao, partner, neko drugo zadovoljstvo koje je užitak pružalo, moralo se sada pokazati kao za njega samog gubljenje energije i kao nešto što mu viziju ukida jer slobode njegove tu više nema. Slobode koja nije apsolutistička kao kod Vodolija, već sloboda jednog uma da kreira i raduje se onome što stvori. Naizgled skroman cilj, ali kako je jedini, postaje ultimativan i kada ga nema, kao da ni on sam ne postoji. Pa i pored sve mašte, on ipak nije biće od mašte, već od iskustvenog. Ništa njemu ne znači plan ako ostaje u umu, ništa mu ne znači ideja ako je ne sprovede. I kao da se to baš desilo, da je Strelac ove godine u jednom momentu morao odustati, okrenuti ledja i pustiti vodi da ga vodi na dno. Nakon toga nastupila je…… tišina.

Saturn je tada krišom, s ledja, napravio izazovan kvadart prema Jupiteru, i u slikovitom prikazu, razapeo ga na krst jedne unutrašnje borbe dobra i zla. Kakav da budem? Kako da postupim? On zna kako bi trebalo. Al da li je momenat? Šta posle? Najlakše je uništiti sve. To je bilo vreme poraza za Strelca, ne zato što su ga drugi pobedili, već što je pristao da bude bez vizije na tren, bez nade i ikakvog izbora.

A kako Jupitera prevariti, kako Strelca uhvatiti u zamku i slomiti ga, a da on ne zna za taj tajni plan? Kako ga iskoristiti maksimalno a da on ne zna da je iskorišćen? Kako mu servirati laži a da on ne zna da je izmanipulisan? Nikako. On sve uvek zna. Njegova logika dopire tamo gde se dobro i zlo stapaju u istinu, iz samo par činjenica on predvidja budućnost, iz samo jednog postupka on vidi ishod. Pa kao da je na momenat pravi blagoslov bio taj kvadart sa Saturnom koji ga je zadržao, utihnuo mu impulsivnost i došapnuo… „čekaj…“ A spontani trigon sa Uranom, dao mu je hrabrost vizije i prezir svega onog što je prolazno i površno. Ipak, možda…

Prolazili su meseci, i negde od jeseni, planete su u polsedenji okršaj ušle (treći u ovoj godini, što bi praktično značilo da ono što vas je najviše tištilo je imalo tri svoje etape razvoja), i od tada kao da se nešto u njima probudilo. Nije inat. Nije osveta. Nije ni ambicija. Pa šta je onda mogao to Strelac da vidi i da ga toliko digne i povrati mu viziju? Šta je to što će mu zapravo tek u godini koja dolazi vratiti i osmeh i veru u dobro, blagonaklonost sudbine, mogli bismo reći…? Jer, lako je biti dobar kada ti je dobro. Ništa drugo do njegov lik u ogledalu. Nema osobe koja bi mogla da odredi momenat njegove akcije, niti išta što na njega može ostaviti utisak kao lik koji nosi a koji ga podseća na iskustvo i to da je potreban sam sebi. Drugi što od njega dobijaju, to je tako oduvek i on je njima zahvalan za to, što im je potreban. Al njemu ako je neko potreban, to je onda samo on sam. Ne treba njemu ničija pomoć, niti mu je problem vreme, niti materija, sve postaje nevažno naspram gubitka smisla.

Te svaki Strelac koji je uspeo da strpljivo dočeka ovaj period, da oćuti one napade i slomove, odneće pobedu nad svakom situacijom ma kako teška ona bila. Jer sad više nego ikad on se ponovo setio sebe i razloga zašto je uopšte krenuo ovim putem nekada. Svi oni koji su se u ovoj godini na tom putu isprečili, uleteli su u makaze Jupitera i Saturna, te prikazani Saturnom automatski sve Saturnove odlike dobijaju. A kako je Saturn u Lavu zapravo u padu, a tu će biti i na dalje u 2007 kada Jupiter bude u domicilu , u svojoj najjačoj poziciji, svi ti će i bukvalno „popadati“ i bitku izgubiti, jer su se odrekli Jupitera, odnosno vere u dobro, pozitivizma jedne vizije, rešeni da svoj ego nametnu duhu koji za ego ne mari. Jer šta će ego nekome ko je duhom slobodan? A on, Jupiter, već im je sve oprostio, jer rekoh već, on ih razume. Pa čak i nisksot zavisti i podlosti, umišljenost ega kao i svo to nametanje tereta na njegova pleća od strane drugih, nametanje krivice, zavere i niske uvrede, poniženja, sve on to razume, a ništa od toga verujem, nije uspelo ni jednom da ga zaista uvredi. Razočarao se u mnoge. Bio odstranjen, izgnan, izdan, prevaren, nasamaren, ali ne i uvredjen. On razume ljudske motive sve, pa i one najniže, ali ih ne prisvaja. Jer do smrti najbitniji za njega ostaje – miran san.

Related Posts

2 thoughts on “Veran sebi – priča o Jupiteru u Škorpionu

  1. makili kaže:

    Koliko istine u ovom tekstu ima,a ni sama nisam bila svesna toga.Svakom recenicom samo potvrdjuje ono kakvi jesmo mi strelcevi:))Procitala sam negde da strelca mozete opzuziti za sve osim da ima losu nameru.Tacno sve od A do Š.Pozzzz

  2. Karla kaže:

    I really actrepiape the Qik videos, but almost entirely because your content is so strong and takes advantage of the technology. For many others, Qik would just mean that bad content is available on-line sooner!What type of battery life are you getting for taking videos, and are you using an iPhone AT&T SIM/account or a separate carrier account?

Comments are closed.