Uncategorized

Maj od papira – astropregled za mesec maj 2016.

Možda je nekome prva asocijacija grupa dece koja puštaju zmaja na nekom brdašcetu ili po gradskim parkovima. A možda vam je maj od papira zamirisao na neku romantiku, nežnost, titravo proleće koje se poput mastila razliva i duboko upija pod kožu. Neko se sigurno setio da je naslov izvučen iz kultnog filma Mesec od papira sa Rajanom O’Nilom. Bilo kako bilo, ako vam je nešto od navedenog prva asocijacija – to je siguran znak da su brige ipak daleko od vas, i da je administracija poslednje na šta biste pomislili. No ovog puta, ovo je administrativna priča jednog Maja.

Pa shodno tome, šta reći a da niste znali i sami… možda su vam već pristigli pozivi za ponovna sudjenja ili završna ročišta, negde se sve dolaže zbog promene sudije, advokati nisu po volji klijenata a ugovori nedovoljno definisani traže reviziju. I šta je ugovor nego sporazum dve strane o kome neretko ozbiljno razmišljamo, često ga potpisujemo bez da pročitamo i ono ispisano sitnim slovima što baš sad može se pokazati kao važno. Ili još i više, ono što nije bilo do kraja definisano – a da jeste, bilo bi opet lakše.

Ovo je mesec kada administracija radi punom parom, i kada mnogi rokovi ističu pa proverite sve od ličnih dokumenata do poslova u poreskoj, APR-u, opštinama, da ne bi bilo propuštanja, a potom i odbijanja, penala i slično. Jupiter u Devici bi da ispuni svoje gradjanske dužnosti. Pomalo čak naivan sa pelcerom straha od nepoštovanja zakona i neispunjavanja gradjanskih obaveza i dužnosti će se baš sad dok Saturn kvadrira iz Strelca (što savešću, što zakonom), pomno baviti svime što je ostalo nerešeno. Od ostavinskog do vlasničkog, od školovanja do statusa poslovnih, pravnih, otvaranja i zatvaranja radnog staža, bolovanja, traženje naknade, povraćaja, reklamacija, ponovnih kupovina, odbijanja i odustajanja i tako dalje… Jedno je sigurno, ovo nije loš mesec i ne znači da će sve što se tiče papirologije naše premoćne ići nizbrdo, samo će ići iz dana u dan, sa sigurnim čekanjima duže nego što nam odgovara, pa je inicijativa potrebna, predanost i volja da se svakog dana kad u to jednom udjemo – time i bavimo dok ne vidimo kraj i fasciklu sklopljenu.

Loše je samo ako se opustimo, ostavimo sve za posle, za sledeću nedelju, tu već nema garancije da se nećemo makar malo pokajati što nismo na vreme, jer priča koja počinje sa „Da sam…. “ (kao što nisam) nije retka u našim redovima.

13173985_1089012111150866_9037937452665757060_nPored papirnog maja, Maj će nam doneti kroz isti ovaj aspekt Jupitera i Saturna susrete starog i novog, krajeve i početke, jednu životnu cikličnu sliku Promene. Pri tom, ovo nije promena kao iznenadno, kao neočekivano, kao prepad ili šok. Ovo je promena kao prirodan ciklus. Kao napuštanje jednog i upoznavanje drugog, kao završeci i rastanci na jednoj i susreti na drugoj strani. Obično nakon takvih dogadjaja sledi komentar „Sve je to Život!“ pa sledi srk kafe i mir prihvatanja jer baš ništa se i nije moglo drugačije. Nekada prosto Vreme je Odgovor, a Mi smo kao kursor na ekranu koji tiltuje dok ga nešto ne pomeri dalje. Vreme će pokazati i zaista retko ko može sada da napravi sasvim siguran baš dugoročan plan. Moći će uskoro, negde krajem leta recimo, i još više s početkom jeseni. Ali ovaj letnji period i posebno maj-početak juna, sve je u Čekanju da vidimo šta će biti dalje, pa da onda imamo jasnu sliku sebe u budućnosti. Zavisi od ovoga i od onoga, više činilaca odlučuje o putevima kojima hodamo pa je Neizvesnost kao i njena pratilja Iščekivanje – glavni uzrok povremenih anksioznosti kod mnogih tokom ovog meseca. Tamo gde se čeka, tu je i nezivesnost. Tu je peron, point, tačka, stajalište, stolica na koju ni ne možemo da sednemo sa mirom jer iščekujemo, ali zapravo, ako bismo samo seli, pa se predali s mirom tom čekanju – možda bi i odgovor stigao brže.

A kakav će biti odgovor? U tome je tek fora. Jer biće onakav kakav smo zaslužili da bude, Kosmos bi rekao – „Onakav kakav ti je potreban da bi naučio neke lekcije ili prevazišao svoje strahove“ no svakako zaslužan. Zato je previše da tražim da optimistički proletite kroz Maj, takodje mi ne pada na pamet da vas bodrim da budete pesimistički nastrojeni i sumnjičavi – iako su takve misli uvek iza ćoška na ovakve aspekte, već probajte da se predate rutini, svakodnevnici, malim stvarima koje čine život i uz koje nam vreme uvek brže prodje. Ko je ekspert, on može ništa od toga da ne radi i da mirno čeka, ali to pomirenje je tek vrhunska mudrost prihvatanja neminovnog što je preambiciozno očekivati od savremenog čoveka da je ovladao time.

Sve zapravo liči na neki davni momenat kada profesor ulazi u učionicu noseći plave vežbanke u ruci sa ocenjenim pismenim radovima. Razred ne diše… (bar je tako bilo nekad).

____

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

Related Posts