Sunce po znacima

Sunce u znaku LAVA – Dozvola za Život!

11178252_933430700042342_7188083942440886960_nUlazimo u avgust. Mesec koji prirodno pripada zaku Lava. Verovatno znate da je ime dobio po imperatoru koji je porazio Mark Antonija i njegovu dragu Kleopatru. Rimski senat je čak oduzeo februaru jedan dan (prethodno je uvek bilo 29 dana) i pridodao ga ovom letnjem mesecu (do tada je bilo 30 dana) samo da bi bio jednak julu. Jer ako se jul, nazvan po Juliju Cezaru – reformatoru kalendara, zove Jul i ima 31 dan, onda nema govora da mesec u kome se završavaju gradjanski ratovi, uvodi državni red, u kome Egipat pada a Rimsko carstvo trijumfuje i u kome se slavi imperija može imati manje!

I kao da ta imperijalna slava prati ovaj mesec mnogo vekova kasnije. Jer sa znakom Lava, naš ego i volja za moć, naše ambicije i želja za slavom, uspehom i naravno, divljenjem drugih – nosi sav talon. Ostavlja preko noći za sobom one delove našeg bića koji očekuju pomoć, povlastice, milost. Postajemo jasni kao dan, direktni kao sunčevi zraci koji uvek nalaze prolaze da iseku zamračene prostorije, širimo se kao toplota. I hoćemo još! Inferiornost se makar privremeno briše i daje nam se da vidimo kako je to biti superioran. I introvertnost ustupa mesto ekstrovertnosti pa svet odjednom okreće svoje vratove u našem pravcu. Vidljiviji smo, osveženi za snagu koja svoje uporište ima u egu. U nama samima. U onome što jesmo, čime se ponosimo. I više nego inače, sada smo realni – ako hoćemo. Realni da sagledamo šta je izvodljivo, da se fokusiramo na dostignuća i uradimo sve što je potrebno kako bi trijumfovali. Malo po malo, doći ćemo tako i do još većih ciljeva pa trijumfa, jer Lav nikada ne bi dozvolio sebi poraz. Ne zato što ne ume da gubi. Ume, zna on dobro da je deo životne realnosti i to. Ali nikada neće da odustane. Poraz je za njega samo preusmeravanje na drugi način. On menja strategije, ali ne i ciljeve.

Zato je biti realan vrednost koju Lav dobro ume da oceni. Na prvom susretu on vam je dao ocenu koliko ste realni, jer to je ono što on radi. Lav ocenjuje. I nema ništa protiv da i vi ocenjujete njega jer je on sve uradio da ono što predstavlja bude čvrsto argumentovano njegovim bilo iskustvom ili znanjem. Zato zna da ćete teško pronaći rupe i greške. Jer niko ih od njega bolje ne vidi. A kada ih vidi on uradi šta treba da ih na dalje ne bude. Svakako ih ne sakriva, jer mrzi skrivanje. Zato ponosno nosi sve što jeste. I kada ima znatno više kilograma, i kada ima govornu manu, i kada ima loše pamćenje pred vama će izvući notes i zapisati ono što ne želi da zaboravi i sve će uraditi kao da je to jedini način na koji se ta stvar radi. Zato pamti i primeni! I zaista, to je utisak koji Lavovi često ostavljaju na druge. Utisak – da treba da slede njihov primer istovremeno zadivljeni njihovom harizmom. Sve se vidi pre ili kasnije je mudrost Lava sa kojom živi. I zato nema ništa protiv ocenjivanja. Zato lako prihvata školu i takmičenja kada je mlad, zato je zaljubljenik u sport, zato hoće megdan, tribune, stadione, pozornice, sva školska takmičenja, post post doktorate, hoće apluaz, divljenje i trofeje. Nagrade i medalje. Sećam se kada je jedna moja školska drugarica, Lav u horoskopu, na jednom takmičenju nakon voditelja koji je tek izgovorio: “Prvo mesto osvaja…” ustala na očigled svih učesnika i prisutne publike – iako još nisu izgovorili njeno ime. Iako je postajala po svim zakonima verovatnoće šansa da je i neko drugi pobedio, ona je samouvereno istupila.

Samouverenost je osobina sa kojom se Lav radja, pa u životu zna da bude naporan i težak drugima, jer naivno polazi od toga da je svako ima usadjenu poput njega, što naravno da nije slučaj.
Ocenu ćete od Lava dobiti još i za lojalnost, osobinu bez koje sa njim ne možete ni u posao ni u ljubav. Ma ni na kafu. Pogreši li, reći će vam baš to. “Pogrešio sam u proceni tvog prijateljstva i sad – ajde zdravo.” A o neodlučnosti se sa njim ne razgovara. Što se Lavova tiče, neodlučnost ne postoji. Postoje samo kukavice. Hrabrost je izrodila njegovu odlučnost, jasne ciljeve i planove koje uvek pravi na osnovu svoje budućnosti, nikada sadašnjosti. Nikada iz: “Šta mi je sad potrebno?” već uvek “Šta bi bilo dobro da imam (znam, radim, gde da živim)?” Zato nam se čini da mnogo može da mašta, da ide grlom u jagode, da želi previše. A kada ostvari sve to, onda se kuluariše ko mu je pomogao, koga ima uz sebe, sigurno nije sam. A šta ako jeste jer je Lav predodredjen da uspe? Cilj za ciljem, ambiciozno i hrabro. I naravno da nije potpuno sam. Ali on je o tome mislio na vreme.

Još u mladosti oko sebe je pravio svoj čopor. Hijerarhija je princip. Lojalnost je zakon. U toj hijerarhiji svi su važni, svi su najbolji. Svi su jedinstveni i u onome što predstavljaju pravi primer. Tu, za istim okruglim stolom sede najbogatiji sa onima koji o bogatstvu ni ne sanjaju. Oni koji su vrhunski mudri sa onima koji su virtuozno praktični, vernici sa nevernicima, inžinjeri i mistici. Ono što ih povezuje je poštovanje, lojalnost, samouverenost i istinski su maheri za polje kojim se bave. I prema njima, kao i prema svima koje voli Lav će se uvek ponašati zaštitnički, mada Lavice malo ipak više od muških predstavnika. Ona na sve gleda kao na svoje mladunce, tipična majka, idealni roditelj, brižni prijatelj i dobar pedagog. Do treće godine će svoju decu već naučiti da se čuvaju sami, da budu realni, da ne budu glupi i naivni. Naučiće ih da veruju sebi, i ostanu do kraja iskreni prema sebi. Zato će sa godinama kasnije ostati njihov najbolji prijatelj. Lavica je žena lovac koja lovi na muški način, koja može da prehrani tri kuće a ne samo jednu porodicu. Žena kojoj gotovo da i nije potreban muškarac da nema i onu drugu putenu stranu koja je jako strastvena. Koja se zaljubljuje i žudi za ljubavnom željom. Ta njena slabost koja u plesu, glumi, radu, igri sa decom, umeću da vodi tri korporacije bez daha uvek je vrlina, kada dodje do ljubavi postaje slaba karika gde ume da se preda i onome ko je ne zaslužuje. Ko snagu ravnu nema. Niti hrabrost, a ako ne bude imao ni lojalnost pa je ne daj bože prevari – prezreće ga kao da se nije ni rodio. Možda će ostati sa njim još deset godina, ali o intimi, nežnosti i ljubavi će on moći samo da sanja. Kazniće ga ne iz osvete, već iz iskrene odbojnosti na pomisao da daje drugu šansu za tako veliku stvar.

Kad sam kod šansi, Lav će kraljevskim pomilovanjem popustiti ako ga izneverite tu i tamo i propisno mu se izvinite (u prevodu – tražite oproštaj), ali o trećoj šansi sigurno nećete imati priliku sa njim da razgovarate bilo kao partner, prijatelj, kolega. Jer, kao da se Lavica nije borila sa sobom, sa svojom lojalnošću partneru kada su one večeri prošle godine nečije oči kroz mrak sekle strastima vazduh koji je od naelektrisanja pucketao oko nje? Ali zapitala se… “I šta onda?” Sva ta strast, nezaboravna noć – ok, ali šta onda? Jer, ako tu nema perspektivne budućnosti, ako nema realnog plana (bio bi dobro da je na papiru sa sve eskejp verzijom za vanredne situacije), onda čemu ta laka predaja? Ili, kao da nije Lav bio u iskušenju pre par dana kada su njegovog prijatelja svi propisno vredjali i unižavali jer je zaista napravio nedopustivu grešku, ali umesto da dobaci tada za stolom gde su svi od njega očekivali da podvuče crtu i zada udarac, bio je suzdržan čuvajući sve što ima da kaže za onoga kome te reči jedino mogu da budu od koristi. Istovremeno nasladjujući se što ovima uskraćuje gušt malogradjanskih ogovaranja. Zato izgovor “Uvukli su me u priču, izletelo mi je..” za njega nema nikakvu snagu.

Da, Lav drži do sebe. I to znači, do svoje budućnosti koja uvek mora biti uredna, planirana. Haos ne podnosi. Haosa se prosto gadi. A desi se. Pogotovo u mladosti. I tada vidjate Lava kako cunja od dilera do dilera, ili od kafane do kafane, od krimi priče do zatvora. Poroci su mu najveći neprijatelj ako na vreme ne napravi sebi mesto u svetu.
Glumac po rodjenju, kada zna ko je i uvek sa sobom ima svoj san i dugoročni plan, on će vešto folirati, primiće krug duvke ali neće uvući ama baš ni malo, i silno će se zabavljati. Neće se ni napiti da ne zna za sebe, jer svest je njegov dvorac i bez nje ne želi da ostane. Svestan svega. Sebe i svega oko sebe. Na vreme spoznaje šta može da dobije od majke ili oca. Ne manipuliše, ne ucenjuje. Lav traži. Dobije li ili ne, prema tome dalje stvara svoju realnost. Odlazi od kuće, ili se udaje ili radi da bi sebi obezbedio. Ali ne gubi vreme jer njegov život pripada njemu i tu ni najbliži neće imati zadnju reč. Ni majka. Ni deca. Ni muž. Dovoljno hrabar da se usudi. A kad se već usudio i da uspe. Uzbudjeno bira teži put, izazovan ili do tada neprohodan. Put koji može biti strmoglav samo ako zaboravi na sebe. Put koji će ga zato stalno podsećati na to šta duguje sebi.

Pažnja koju Lav daje onima koje voli je kraljevska. Tu ste centar centra. Ne štedi se, nije škrt na komplimentima i divljenjima, ego bustere ispaljuje u rafalima i nikada ne zavidi. Ali ni ne laska. Ako nešto nije kako treba, ako vam odelo stoji smešno, ako ste ispali glupi u društvu – reći će vam bez oklevanja. Neće vas štedeti ni tada, jer ni svoju decu ne štedi pa zašto bi vas?! Ako primeti da zbog pop kulture dete želi da se bavi pevanjem omogužiže mu najboljeg profesora pevanja sa kojim šale nema. 11822675_933430550042357_7265817095106867674_nPa ako ostanu do kraja onda će biti bar najbolji u toj sferi, ali ako nemaju talenta – na vreme će odustati od pogrešnih izbora i pronaći sebe tamo gde treba. Uzaludnost Lav sebi najteže oprašta. Struktura trošenja vremena mora imati svoju delotvornu primenu i u budućnosti.

Zato sada pronadjimo Lava u sebi. To je onaj deo u nama koji ultimativno voli život i na glas slavi svoje trijumfe. To je deo koji se ponosi sobom. Koji nema problem da bude jasan, koncizan, direktan. Koji je duhovit, jer život je duhovit. Koji nastupa sigurno i ne skreće pogled. Pričajte o svojim uspesima, o svojim planovima, pišite ih i pravite. Jednom rečju, hvalite se! Sigurno svako medju nama ima nešto čime može da se pohvali. Ne budite samo strogi prema sebi. Ovo je zapravo i idealno vreme za To Do liste, jer avgust je prava Nova godina za naše ambicije i planove, dugoročne i kratkoročne. I budite ponosni kao da je čitav svet slavio vaše rodjenje. Osećajte se dobrodošli u svakoj prostoriji i u svakom društvu, slobodni medju nepoznatim licima kao da ste u društvu koje vidjate svakodnevno. Slobodni da iskoristite svaki prostor i situaciju da silno sebi udovoljite, sebe zabavite, sebe prikažete! I kao što bi vam svaki Lav rekao, ne zaboravite da je sreća ono što se desi kada pripreme koje su trajale godinama dobiju svoju priliku.
Za kraj, danas kao ilustraciju izdvajam jedno mlado i relativno novo ime, jer stopostotno predstavlja sve ono što Lav u svom maksimumu jeste i treba je dobro upamtiti. Jennifer Lawrence. Oskarovka u dvadeset trećoj godini, šarmantna i beskrajno harizmatična Lavica, duhovita i razoružavajuće iskrena:
„The hardest thing about being Jennifer Lawrence is not being ‘Jennifer Lawrence’.“ So, let the games begin!

11817163_933430926708986_7319685560698642442_n

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

Related Posts

One thought on “Sunce u znaku LAVA – Dozvola za Život!

  1. branka gabriela valentić kaže:

    Čitav život živim od pisanja i poslova koji s pisanjem imaju veze. I to, manje-više uspješno, s čudnom lakoćom zbog koje mi često bude i neugodno. Astrologiju volim, ali više da u njoj nađem potvrdu da će sve biti dobro nego da spremno dočekam lošije dane. Naprosto, na takve se nikad ne pripremam. Godinama čitam razne tekstove ove vrste, ali o lavovima, odnosno, lavicama nikada nisam pročitala nešto čemu ne bih dodala niti oduzela nijedan zarez. Do sada. Srdačan pozdrav iz Zagreba, od jedne Dalmatinke, lavice, majke i svašta nešto…

Comments are closed.