o astrologiji

Solarni povratak (godišnji horoskop) – koje mesto koristiti?

Pita me sad prijateljica „Da li je tačno da ako rodjendan dočekam u drugom gradu, solarni povratak (godišnji horoskop) se onda radi za to mesto u kome sam. Mislim da je ovo univerzalno pitanje i evo kako ja radim. 
Postoje 3 opcije, i nema jedne koja je pravilna, tačna, najpreciznija. Najpre bih rekla da sam solarni povratak (dakle jos jednom cu ponoviti, a dalje zapamtite – to je godišnji horoskop, koji se radi uvek za rodjendan) nije osnovni oslonac za predikcije. Moja metoda je NATAL. U radu se držim isključivo natalne astrologije, u kojoj je natalni horoskop Alfa i Omega. Tu je prikazano ko ste, šta možete, a šta ne možete. Da li neko ko ima Veneru u kvadratu sa Marsom, može da iskoristi svoju Veneru iz solara ako je ona u solaru u trigonu sa Saturnom? Može. Mi koristimo SVE iz solara, ali ne način – desiće ti se da budeš u vezi sa starijim tipom, ili vraća ti se stara ljubav. Za Venera 90 Mars, biti u Venera trigon Saturn godini znači flat line. Pauza. To je ona godina kada se pažnja sa ljubavi preusmerava na novac, na materiju, gde materija donosi tu želju i potrebu za strastvenim trošenjem, ali ne na partnera, nego posao, rad. Ali ako toj osobi sa Venera kvadrat Mars u natalu, dodje godina u kojoj ima (kao što je sada moguće da ima) konjunkciju Venere i Urana u Ovnu, eto godine u kojoj se i glava gubi zbog ljubavi, godina koja je okidač za nešto njoj blisko jer ima veze sa samim senzibilitetom osobe. Dakle, ukratko: solar bez natala ne može da se tumači sam za sebe. I samo u onom smislu u kome on daje odgovor, tj markira, intenzivira ono što već u natalu stoji – to će da prevagne, to će da se dešava, a ostalo iz solara što nemamo odakle da potegnemo jer kao princip ne razumemo, biće frustrirano. I živećemo ga ne kao dogadjaj, nego nedostatak. Svaki Venera trigon Jupiter nekome će doneti brdo para, nekome dobru udaju, nekome lakoću u svemu, a nekome samo muku jer će te godine čeznuti i postavljati pitanje ‘zašto meni nije ništa lako?’, ‘kada ću ja nešto da dobijem bez da se mučim i sl’. Ono što je još apsurdnije, ako imate u solaru Veneru u trigonu sa Jupiterom, a u natalu nemate nešto što implicira ka tome, velika je šansa da vi budete ona osoba koja drugima te godine olakšava život, a ne obrnuto. Svakako, Venera i Jupiter u dobrom aspektu u solaru, donose žene kao klijente, njihovu podršku, pa ako ste astrolog, psiholog, modistkinja, kozmetičarka – imaćete bar posla ako ne ljubavi. Dakle, sve mora da se posmatra vrlo holistički, nikako posebno. I sad, da odgovorim na pitanje: ok, i uradim ja solar, al koji grad stavim ako sam rodjendan dočekala na Kubi, a rodjena sam u Požarevcu, a živim u Beogradu. 
Upravos u to te tri opcije: 
1. uvek se radi za mesto rodjenja, bez obzira gde živite i bez obzira gde se nalazite u tom danu.
2. uvek se radi za mesto gde osoba živi, efikasno i usidreno živi, bez obzira ako je otputovala za rodjendan, i bez obzira na mesto rodjenja ako tamo ne živi već dugo. 
3. uvek se radi za trenutnulokaciju na kojoj se osoba zatekne u trenutku kad ovo Sunce gore dodje tačno u minut na poziciju na kojoj je u natalnom horoskopu. 
Morate sami da izaberete, ali reći ću vam – moja metoda je DRUGA. Uvek radim za mesto gde osoba živi. Svoje solare već dugo radim za BG, pa makar se 11. decembra našla i na Islandu.
I reći ću vam da astrolozi uglavnom koriste tu drugu ili onu prvu. A ta treća u kojoj se kao mesto za solar koristi neka lokacija na kojoj ste se zatekli tog dana, popularnost je stekla zahvaljujući forumima, i sličnim mestima gde se okupljaju mladi wannabe astrolozi, a možda i budu stvarno jednog dana. Nešto kao trend, kao fora, kao „jel si čula da…“ Meni je ta opcija toliko neozbiljna, da je ne uzimam ni najmanje na dalje razmatranje. Nekada jesam, proučavala, poredila, i zaključila da ako nešto radi – rade ove prve dve. Ako se neko preseli za inostranstvo, i iz BG ode da živi u NYC tek kada se tamo usidri, ja ću mu promeniti grad za solarni. Ali ne i te godine kada je otišao, jer još je puno BG otišlo sa njim. Jer dok se potpuno ne adaptira na novo mesto, on ima sve simptome nepripadajuće osobe, jer mu Sunce sviće i zalazi i dalje u momentu kada je u tom gradu možda obrnuto. Što su kraće relacije (BG-Pariz) manji su šokovi. Ali što su veće relacije (BG – Melburn) treba nam puno da se stvarno adaptiramo. Psihofizički, a onda i po ostalim lejerima. 
Imate i ovde pojašnjeno:http://wiki.astro.com/astrowiki/en/Solar_Return_Chart

Related Posts

One thought on “Solarni povratak (godišnji horoskop) – koje mesto koristiti?

  1. Mladen kaže:

    Potpuno se slazem. Za solare poznatih licnosti, koje mogu da se rode u jednom gradu a onda promene desetak lokacija, nikada necete pogresiti ako uzmete natalne koordinate. Posto je natal osnova, a solari proizilaze iz njega, nema greske. Ako se neko preselio u drugi grad, i te koordinate se isto tako mogu koristiti. Ako ne znate tacno vreme rodjenja, uradite horoskop za podne (12h), i on ce funkcionisati, i natal i solari.

Comments are closed.