o astrologiji

Koji se trenutak uzima za vreme rodjenja?

Jedna od dilemica medju astrolozima i ljubiteljima astrologije je i ovo: Koji se trenutak uzima za vreme rodjenja? Da li onaj kada je presečena pupčana vrpca, da li onaj kada je beba počela da plače, ili kada je udahnula… Vremena koja su nam upisana u matičnim knjigama „tu su negde“, sa sve svojim greškama većim i manjim, a kad je nekome upisano očigledno tačno vreme, na primer 17:34 i dalje ostaje pitanje – u kom momentu je bilo 17:34? Pa samim tim i ne mora biti tačno.
A onda se dogodi da u pripremi za porođaj koji mi uskoro sledi odem u obilazak KBC Zvezdare, njihovog porodilišta gde ću i ja kada dodje vreme. Inače, mala digresija – svake prve srede u mesecu u porodilištu Zvezdara imate organizovanu turu za porodilje od priijemnog do sobe. I desi se da naša grupa naiđe baš u momentu porodjaja kome smo prisustvovali. Taj trenutak je toliko dirljiv i uzbuđenost neopisiva da su mi suze sa sve osmehom bile na licu od početka do kraja ovog veličanstvenog čina. Ali šta sam još videla i bila uzbuđena i zbog tog uvida. Bebina glavica, teme se pojavljuje polako baš kao i Sunce kada se rađa. Malo po malo. To bi odgovaralo gornjem vrhu Sunčevog diska na nebu kada dohvata prirodni horizont i to vreme se (raspitala sam se kod stručnih) uzima za trenutak koji imamo u prognozama za „kada je Sunce izašlo“. Dakle, kada nam Astronomsko društvo Rudjer Bošković dojavi da je Sunce izašlo u 5:23 to znači da je gornji disk Sunca počeo da se pomalja, a Sunce celo ćemo tek videti kasnije… To je tren u kome počinje Dan, u kome Radjanje Sunca nešto novo objavljuje.
Taj trenutak nam je iz astroloških potreba važan jer govori o poziciji Ascendenta i ostalih kuća na nebu. A Asc je upravo tačka u kojoj se dodiruju horizont i ekliptika po kojoj se kreće Sunce, u ovom slučaju – beba. I onda nema dileme. Svi se radjamo u tom času, kada izlazimo na svetlost dana, kada glavicom dotaknemo horizont ovog sveta. Pupčanik nije toliko bitan, jer masu puta će beba biti već rodjena i na majčinim grudima, gde odavno plače sa sve pupčanikom neprekinutim.
Napomena: Svoje vidjenje delim sa vama bez ikakvih očekivaja da ga prihvatite/odbacite… tek kažem za razmišljanje, pa ko kako reši na dalje. Meni ovo ima najviše smisla.

Related Posts

One thought on “Koji se trenutak uzima za vreme rodjenja?

  1. Tatjana kaže:

    Uvek me zapanje tvoje nadahnute opservacije i ,slobodno mogu reći, pesnička senzibilnost! Da, ovo je jedna poetska minijatura…Divno!

Comments are closed.