Venerine priče

Ljubav voli slučajnosti (Venerin profil kroz analizu filma)

Ne znam da li se spoileri odnose samo na nove filmove, ili se odnose na bilo koji ikada snimljeni film jer odaju radnju, čisto da znate ovde ih neće biti, nekako je važno da sačuvam magiju samog filma, a sve što odajem nije toliko bitno za sam film. Reč je o turskom filmu “Love Loves Coincidence” (original: Ask Tesadufleri Sever)

Film prati ljubavnu priču muškarca I žene rodjenih u istoj bolnici istog dana… Već u prvom kadru saznajete koji je to dan, I naravno odmah ste kao pravi astrolog uradili horoskop koji je natal I jednog I drugog obzirom da su rodjeni istog dana.

astro_w2gw_53_3_hp.56042.14994

Odmah ću reći da kada se film završio, bilo mi je krivo što moram da radim jer sam imala zakazane konsultacije, I što neću moći odmah da dok sam u tom flow-u napišem ovaj tekst. A onda je stigao mail, gde se devojka izvinjava jer neće moći danas da dodje jer ide na poslovni put. Nasmejala sam se jer I sebe videh iz ove karte (Uran u 6. Kući, astrolog koji je po malo nervozan jer mora da radi a volja I fokus su mu na nečemu drugom), I nju koja ide na poslovni put (Venera u Lavu u 3. Kući trigon Neptun u Strelcu u 6 – sto su poslovna putovanja izmedju ostalog), I ona koja mi otkazuje (Venera kvadrat Uran).  Možda su vam suvišne ove informacije, ali pokušavam da vam makar malo približim tu sveopštu povezanost I da mi postojimo u horoskopu karaktera, fiktivnih karaktera iz jednog filma, a kamoli u horoskopima najbližih osoba gde živimo svakog dana.

No vraćam se na film..

I čime se ona bavi? Venera je u Lavu. Držite se najosnovnijeg uvek, najbliži ste tada istini. Naravno, to što vam je prvo palo napamet. Glumom.

A on? Mars u Blizancima, u kadrovima koji vraćaju na njihova detinjstva – dečak na crvenom biciklu, kasnije u zrelim godinama handsome man na motoru I fotograf. On je njoj prikazan kroz tog Marsa u Blizancima, dečak iz komšiluka koga je vrebala sa terase I pred kim je “kao u akcionim filmovima” što će sama reći u jednom momentu, iskakala kako bi ga upoznala. On je njoj taj Mars, koga će kada napusti detinjstvo zaboraviti. A ona je njemu Venera u Lavu. Velika ljubav iz detinjstva koju nikada neće zaboraviti.

I ako bih nastavila sa simbolikom, ovaj tekst bi bio knjiga, jer već u prvom kadru ona se sa verenikom svadja u autu (Venera u Lavu kvadrat Uran – prekidi veridbi, veza), napušta besno auto na sred ulice, a ispred galerije u kojoj je otvaranje izložbe lomi joj se štikla… sve iz Venere u Lavu/Uran kvadrata. Zato ću se zadržati samo na suštini, esenciji zbog koje su mi se suze slivale niz vrat.

A to je moje pitanje, vredi li ljubavna potraga ako je potreba da se umre, stvarno ili simbolično ostaviti celog sebe negde, život svoj, da se žrtvuje za tog koga voliš ono što te na tu potragu tera? Još jednom.. Vredi li dakle, toliko želeti, čekati, sanjati, prizivati ljubav, tu ljubav u kojoj se sve iz horoskopa nalazi, I koja ispunjava potrebu da se žrtvom, koja ne mora biti smrt, ali mora biti žrtva, negiranje sebe u ma kom smislu, sama ljubav manifestuje.

Jer to je suština kvadrata, teškog aspekta Venere I Urana. I da li mi trošeći eros I komade sebe dok šakom I kapom delimo prijateljima, poznanicima, nepoznatima, familiji, deci nečijoj ili svojoj, u stvari odlažemo nesvesno taj susret, tu ljubav takvu, kako bismo samo sebe sačuvali, rasipajući se malo po malo, oduzimajući od sebe I davajući drugima nepovratno, jer samo nepovratno nije trgovina, nego je žrtva, humanist, poklon – kad ono što možete sačuvati, upotrebiti, investirati u sebe vi investirate I ulivate u druge. I u tim trenucima tako dosežemo sreću I radost u davanju I tom rasipanju, trošenju, gotovo na dnevnom nivou, dok nam se ljubav ona druga, prava, ni ne dešava, sem sa pogrešnima, od kojih bežimo zbog Urana, sa kojima smo uvek jednom nogom na vratima. Spremni da odemo kad nam se prohte jer tu ništa u stvari, ne miriše na žrtvu. Tu nam je I poljubac kao sms teško da pošaljemo. Gotovo neka odvratnost za takve znakove ljubavi, romantike se budi.

Može li apsurdnije?

O tome se I radi I zato sam bila tužna, zbog sudbina koje ljubav dosežu samo negiranjem sebe, ma šta moderni psiholozi govorili. Što svako ko kvadrat Venere I Urana nosi je spreman da umre za biće koje voli, a često to ni ne zna. Otuda milijardu iz ovog aspekta pogrešnih brakova, a zapravo nesvesno prizvanih da nas od te žrtve sačuvaju. Pa opet, može li se prevariti potreba koja u nesvesnom živi? Pa tih istih milijardu tuguje nad svojom ljubavnom sudbinom, nad svojim lošim brakom punim svadja I gundjanja, partnera koji iritiraju na sve moguće načine, pored kojih se teško diše. I ako se upuste u neku paralelnu ljubavnu priču, u koju ih je eros žedan I gladan, a pun snage upio, oni ni minut vise ne mogu da gledaju ni da slušaju ni da vide ni da misle na muža/ženu, na stalnog partnera I tog časa kvadrat počinje da radi punom snagom. Jer baš taj muž, ma koliko nemali erosa, ma koliko bio ovakav ili onakav, mora se pokazati kao Čovek, kao human, kao primer dobrote koji smo izdali, I on biva Čovek baš tada dok ga se gotovo gadimo što sa njim moramo u krevet, I šta da radi Venera u muškarcu ili ženi svejedno, sem da sebe u tom sudaru erosa sa jednim partnerom, I humanosti koja se tada jasno vidi kod drugog, I njihovoj svoj nepomirljivosti gde ljubav poništava ljudsko, a ljudsko poništava erotsko, romantično ili animalno svejedno, sebe žrtvuje. Kao da je taj beg u “nowhere” najbezbolniji, pa otuda milijardu samoća iz ovog aspekta, što eros utale tek ponekad u nekoj razdivljaloj, animalnoj priči, neromantičnoj makar i pod sjajem zvezda, dok humanost delom, naukom, davanjem ili brigom o raznoraznim drugim ljudima pokazuju. No sami su.

A drugi scenario je najsličniji pomračenju srca, koje umesto u ljubavno uleće u divlje I animalno, u perverzno, u bolesno da ogadi ljubav I sve što sa njom može doći, a što u negiranje sebe može odvesti, iako I to što osoba živi I identitet za koji veruje da je – nije. Iako je sve – što je, lažno. Iako je sva sloboda I samouverenost ili individualnost – a naročito emancipacija ako o ženi govorimo, potpuno lažna.

Treći najbolniji scenario je prepuštanje erosu I odustajanje od svega što se o sebi verovalo, odustajanje u voljnom fizičkom smislu – promenom koja mora biti vidljiva, I koja će zabrinuti sve one oko te osobe što joj behu nekad poverovali da je jaka, samodovoljna I srećna.

I za kraj, ne zaboravite na Unu Savić. I ona je u ovoj karti, I njeno bolesno srce (Venera u Lavu u 3. Kući) srce-lav, ona je devojčica Venera, a 3. Kuća je vaš sms. 2205 vaš prazan sms za njeno srce. Kad već pričamo o ljubavi I humanosti. A i srce je važno u filmu, ali to neću da vam pričam, ni o tome kako se to mozak (Uran) žrtvuje zbog srca (Venera). Pogledajte film.

muzika iz filma, turska obrada Bachelorette od Bjork:

Related Posts

13 thoughts on “Ljubav voli slučajnosti (Venerin profil kroz analizu filma)

 1. Anonimni kaže:

  Jako lep tekst..

  1. Asooma kaže:

   These are beautiful! Compositions are awlyas clean and many of them have an added element of surprise love the handshake walking down the isle!The dip kiss in B&W is sick, just amazing. Did you fly upstairs for that up to down look of the first dance?saludos!matt

 2. violeta kaže:

  Ponekad pomislim,ne možeš bolje,a onda me izuješ ponovo.

  venera u lavu

 3. tanja kaže:

  divan text 🙂

 4. ivana tot kaže:

  gde se moze naci film?

  1. sanja perić kaže:

   ja sam uzela iz video kluba Žabac

 5. Dejan kaže:

  kako mogu da popricam sa vama moram da nekako stupim u kontakt sa zanom

 6. Ena kaže:

  Baš sam se ubedačila posle ovoga. imam veneru u kvadratu s uranom, pa još i u opoziciji sa saturnom. sve je tako kao što je napisano.

 7. ella kaže:

  Kakav film…
  Bas tako- suze niz bradu..

 8. Dragana kaže:

  Svaki dan procitam ovaj tekst i malo mi je. A film odgledah tek juce, mozda zato sto je venera jos malo u lavu.
  I razumem kako je ziveti i osecati ovaj absurd.
  Ali se pitam sta kad osvestis ovu potrebu za ljubavlju zbog koja je vredna toga da sebe zaboravis i ponistis? Onda kada ti svaki dan postane jedna bolna zudnja za nekim sa kim ces krenuti dalje ne osvrcuci se nikada vise, kada sve drugo postaje manje vredno, kada ne ides ni kod koga da pitas „da li da budem sa njim“, jer dok god si pitao i dok god si se pitao, sustinski nisi zeleo? Sta onda, kada si u tolikoj zudnji da sretnes nekoga zbog koga ces se svega odreci, da se samom zudnjom svega vec odrices, jer znas da nista nije vredno tog nekog koji samo sto nije… A ti ga cekas na nekim tudjim vratima. I neposten si, neposten onoliko koliko niko drugi ni ne sluti, jer si svestan koje su stanice usputne. I vec unapred pevas onu pesmu iz filma… A kada bi taj vatromet duse docekao u potpunoj samoci, cini se da ne bi bilo to to, jer je potreba da zaista nesto ostavis, nekoga ostavis, sve za sobomk ostavis, da si nesto gradio, a onda je Taj bio dovoljno znacajan da sve to srusis, jer nijedna kreacija nije lepa kao vas dvoje…
  Bas sam se rastuzila.
  I usrecila.
  Moram opet da citam tekst.
  I gledam film.

 9. Millicaa kaže:

  Sanja slusala sam dosta o tebi, ja sam pocetnik u astrologiji
  i hvala ti za ovako divne i razumne tekstove! Super! Bas sam na Uskrsu pricala sa ujakom,
  koji se takodje bavi astrologijom i predlozio mi da
  citam tvoje tekstove. Hvala. 🙂

 10. Yukiko kaže:

  Da…ja imam taj kvadrat Venera u Lavu u 6 i Uran u Skorpiji u 8 kuci. Jos je i Mars tu i 8 u kvadratu sa Venerom…

 11. Taki kaže:

  Predivan film, prelep tekst!

Comments are closed.