Venerine priče

Ljubavni limbo

Kako tekstove pišem dan dva pre petka, malo je nezahvalno pisati tekst 31. decembra koji će biti pročitan 1. januara. Kao da se javljam iz nekog svetskog grada, a još nisam prešla granicu. Kao da vam prepričavam film koji nisam do kraja pogledala. Jedna je atmosfera uoči, a druga jutro posle. Još uvek sam u suma sumarumu, u rekapitulacijama i utiscima, u zoni Jarca koji opterećuje zadacima i dužnostima, a znam da je već sutra onaj najomiljeniji dan mnogih koji rasterećuje. Prvi Januar. Dan kada je grad prazan ako poranite, dan kada je glavna gradska ulica Beograd sa razglednica. Pa šetnjica, kuvano vince, ručkić sa prijateljima, samo sneg koji nam svima fali da slika bude prava novogodišnja.

1426315_1004220489630029_6912581265208261490_nZato danas ni neću pisati o Novoj godini i novim odlukama kao i željama. Verujem da ste se lepo proveli, a i ako se niste provodili da ste se naspavali i odmorili malo. Već da kažem koju o ljubavi i okretanju novog lista na ovom polju.

Primetili ste možda i sami da u poslednjih par meseci, što bi se reklo – nema ko još nije raskinuo. Naravno, tu su veze koje odolevaju ovim tranzitima, ali činjenica je da je baš dosta parova u poslednjih dva meseca stavilo tačku, neki možda zarez pa tačku, al’ nešto ne miriše da tu ljubavi ima više.

Tome zasluga ide naravno i već ranije opisanoj Veneri u Škorpionu (ko je propustio, može da se podseti tog teksta: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=993533084032103&id=740903465961734 ), ali je Mars u Vagi više doprineo konačnom nokautu. Jer, Venera svoju dramu ume da proživi i u sebi pa raskida sama sa sobom dok sprema govor za suočavanje, na kom se uglavnom sve desi sem suočavanja. I romansa, i vulkan erotike, strasti, kao da joj ni na kraj pameti nije bilo da ga ostavi. Ili – da je ostavi. A zašto tako, pa zato što je sama priroda Venere (gde god se nalazila) povodljivost, a slabost je njena jača strana, ma kako to paradoksalno zvučalo. Slaba je na evo, samo još jedan dodir, samo još jedan sočan poljubac, ma samo još ovaj put. Tolerancija nam od nje dolazi od najranijih dana mnogo više nego od svih ostalih planeta koje će nas kasnije učiti definicijama tolerancije, jer što nam treba da ugodimo i sebi, i što se voli – to se toleriše iz čisto oportunističkih motiva u kojima je ona kraljica.

Dok, Mars… Eh, pa i kada je u Vagi kao i kada je bilo gde – on je ipak planeta janoće, stava, principa. To je ipak reč koja se ne pogazi lako, stav iza koga se stoji, to je snaga da u akciji, rešenosti istrajemo. Pa iako u Vagi on nije tako jak, ipak kada je o ljubavnim stvarima reč – tu je možda od svih ostalih najusmereniji. Mars u Škorpionu će recimo podnositi razne faze u vezi ili braku, trpeće do mazohizma i nekada uživati gotovo u tom samomučenju, ali neće prekinuti. Medjutim, Mars u Vagi je osetljiv na ljubavne stvari, to mu je prosto rečeno – bitno. Pa što je mladji bitnije je, dok sa godinama sve to što je nekad bio polni/ljubavni odnos ne prebaci na karijeru, javne uspehe, novac, trgovinu, prezentaciju sebe u društvu, sticanje statusa ili popularnosti… Tek tada može i on postati vrlo tolerantan na ono što se dešava u vezi i braku kada nadje adekvatnu kompenzaciju za ličnu ispunjenost i sreću.

I kako je u Vagi već dugo, zato se dešava da dvoje za koje smo mislili da će uskoro pred oltar čujemo da su raskinuli. Ili da je on nju prevario. “Čekaj, ON – Nju? Pa zar to nije isti onaj što je život mogao da za nju da?”

Ne treba zaboraviti ni Urana u Ovnu, koji individualnost, a samim tim i “single” status forsira ‘since 2011’, pa je sve manje ljudima strano da malo ili mnogo budu i sami. Povremene vezice, avanture, mogući vatrometi i posle toga akcijanje na drugim frontovima. A tu je i internet sa svim svojim portalima za singles. I za one što žele romansu, i za one što žele seks na eks. Sve je više i pabova za samce, nekada nezamislivo mnogima da putuju sami – danas je već normalna stvar, tako da je i Uran u Ovnu prilično doprineo toj smelosti da u životu budemo sami, makar dok je i on tu pa nam takav život čini prihvatljivim.

I ovo bi zamalo bio kraj teksta, da se poput jednog zloduha, neke davno zaboravljene tajne koja proganja, jednog ljubavnog greha koji je nekada davno učinjen i zbog ljubavi koja je nepravedno osudjena na kraj i zbog koje se nemir uvukao u ćoškove grada, Lilit nije dovukla u Vagu pre četiri meseca i medju ljude. Sklona da menja svoj izgled, da zavodi lako i unosi nemir iz čiste osvete zbog svoje lične ljubavne nesreće koja joj je učinjena, spremila se da se sveti svima koji su srećni. E, zato baš one veze koje su ličile na idilu doživljaju krah. I njeni metodi nisu prijatni. Nisu to obične trzavice i svadje, već iskusni zavodnici koji sada ulaze u živote onih što nisu sami. Jer Vaga pre svega predstavlja sve ljude u vezama i brakovima, pa sada oni na iskušenja prava nailaze. Obično će udariti po strastima, doneti treće osobe pravo niotkuda koje na Lilit samu liče, bilo zato što su previše slobodni pa deluju nekako “svoje”, bilo veštinama zavodjenja jer je reč o velikim zavodnicima i zavodnicama, ili ona druga verzija Lilit, što bi psiholozi rekli “niži tip” – oni što svoju ogorčenost ili nepodobnu i besnu samoću filtriraju upadanjem u tudje živote, ne bi li pažnju za sebe oteli – a ne dobili.

1930592_1004220369630041_3348155849907273540_n

I znate šta, iako sam svoje tekstove o Lilit na blogu pisala jako davno, pre nekih devet godina, posle svih kasnijih istraživanja, vraćam se uvek svojim prvim tekstovima o njoj. Malo su me, priznajem, u jednom periodu zaveli zapadni astrolozi knjigama o Lilit kao savremenoj slobodnoj i emancipovanoj ženi, ali mnogo više je naš psihijatar Stevan P. Petrović o njoj rekao u svojoj studiji (preporuka: “Lilit i Edip” Stevan P. Petrović) Postoji čak predlog da se Lilit uvede kao regularan kompleks pored Edipovog, Kazanovinog, Elektrinog… “Ona je ogoljeni seksualni spoj, simbol čistog telesnog bez duševne i duhovne komponente”, samim tim neobuzdana, pohotna, požudna, manipulativna, pokvarena, oličenje razvrata i prevare – što otkriva tek kada čvrsto stegne partnera uz sebe. Sve do tada može glumiti i Mariju Devicu i idealnog prijatelja i romantičnu naivnu devojku. Isto važi i za muškarce i za žene, pa je ovo vreme kada uspešno možemo prvo sami sebe da zaludimo ljubavnim tripovima i idejama, a onda da se do nemilosti svetimo kada moć počne da popušta. I ne zaboravite, da ništa u ženi ne pokrene gorčinu i osvetu kao druga žena, kao suparnica. Drugim rečima, Lilit radja Lilit.

A apropos zapadnjačkog vidjenja Lilit, citiraću S. Petrovića, čisto kao rovac za razmišljanje: “Ipak, trvdnja da je Lilit arhetipski prva feministkinja ne može se prihvatiti. Ona, prema mitu, jeste prvobitno povredjena kao žena i ljudsko biće, ali stepen njene osvetoljubivosti i nikakvi kapaciteti za praštanje ne mogu je preporučiti kao borca za ženska prava. Ona je antiteza ljubavi i u svim prilikama – tamna strana žene.”

Lilit je u Vagi sve do sredine maja 2016, tako da i oni koji su odahnuli neka pred ogledalom (Vaga) ispitaju svoje stavove i naročito fiks ideje pre nego ulete u promenu, rusvaj i nered.

Dobre strane Lilit nalazim uvek kao inspiraciju kod pisaca, umetnika, glumaca – ona lakoća sa kojom neki glumac udje u ulogu, ta autentičnost i harizma kojoj hipnotiše publiku uvek je svojstvo jake Lilit u horoskopu, ali ko nema gde da je proživi indirektno, neka se pričuva njenih magija, jer oduvek su bile jake. A ljubavna ludila, od istorije pa na ovamo vazda zavodljiva.

Verujem da će Venera u Strelcu uspeti da razvedri duh i uznese se iznad niskih strasti i instinkta, no kao i uvek – neće svima biti dovoljna, pogotovo ne onima što svojim životom nemaju puno sličnosti sa Venerom u Strelcu (o kojoj je već ovde bilo reči pre godinu dana, pa ko hoće da se podseti njenih kvaliteta, evo linka, samo zanemarite datume. Ove godine ona je sa nama od 30. dec – 23. jan: https://www.facebook.com/740903465961734/photos/a.741524675899613.1073741826.740903465961734/803960032989410/ )

____

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

946465_1008019569250121_5680212946452085179_n

Related Posts