samit nesvrstanih tekstova

Mesečevi čvorovi

free download:

Mesečevi čvorovi nisu planete. Oni realno ni ne postoje na nebu kao sva ostala nebeska tela, pa ipak, imaju izuzetan uticaj na naše horoskope i živote. Reč je zapravo o dve fiktivne tačke u kojima se seku putanja Meseca oko Zemlje i putanja Sunca, ekliptika. Tako imamo dva mesečeva čvora, Severni  i Južni, koji su još poznatiji pod imenima Rahu (glava Zmaja) i Ketu (rep Zmaja).

Ove nazive čvorovi su dobili po vedskom mitu u kome Zmaj krade za sebe od bogova eliksir besmrtnosti da bi potom bio uhvaćen i kažnjen od samog Tvorca koji ga je rasekao na dvoje. Ali kako je stekao besmrtnost, Zmaj ne umire, već njegova glava i rep nastavljaju da žive odvojeno, svako za sebe. Mit još kaže, da bi se osvetili Tvorcu i kosmosu, Rahu i Ketu (glava i rep zmaja) su se zakleli da će pratiti Sunce i Mesec i da će ih pojesti – što se zaista i dešava u vreme eklipsi.[1]

Njihova interpretacija u zapadnoj astrologiji se nijansirano razlikuje od autora do autora, dok je istočna astrologija i pre svega djotiš[2] vrlo odlučna u tome da Rahu i Ketu imaju rang planeta[3] dok se njihovo osnovno manifestovanje vezuje za karmu i darmu. Po istočnim učiteljima, Rahu, Severni čvor je put na koji tek treba da kročimo u ovom životu i postanemo nešto bolje, smislenije, vodjeni lekcijama i onim što smo sa sobom u ovaj život dopremili iz prošlih inkarnacija, a šta je to pokazaće upravo Južni čvor, odnosno Ketu.  Te ako analizi horoskopa priđemo isključivo sa aspekta duhovnosti, indijska astrologija će mnogo bolje nego zapadna ukazati na zadatke koje treba tek da savladamo i veštine, znanja ali i greške (grehove) koje smo ‘napravili’ u prethodnim životima, poslove koje nismo završili i koji nam sada mogu samo predstavljati teret.

Ali ako horoskop posmatramo u ambijentu zapadnog sveta, koju karakteriše užurbana atmosfera svakodnevnice savremenog života, kao i konstantna borba sa egom gde treba biti pravi umetnik života i balansirati vešto na konopcu izmedju materijalnog i duhovnog pri čemu oba imaju podjednaku važnost, tada će zapadno tumačenje dati bolji uvid u situaciju.

U svojoj astrološkoj praksi uverila sam se da su čvorovi često osnovna tema, srž horoskopa i da njihovo pravilno tumačenje u stvari predstavlja osnovnu šemu rada na sebi, i to ovako:

Južni čvor (Ketu) predstavlja našu ranu adaptaciju na uslove u kojima smo odrasli. Takodje prikazuje sve ono što smo u najranijim danima života stekli kao usvojeno ponašanje i od čega se teško odvajamo – bez obzira da li je ono dobro za nas ili nije. Pa recimo, Južni čvor u Ovnu nas je bukvalno dresirao da sve radimo sami, da nemamo poverenja u druge, pa prema svetu pokazujemo često lice onoga koji sve može sam, koji je nestrpljiv, bezobziran često i bez znanja o sintezi, asocijaciji i kooperativnosti. Takođe, ova pozicija daje mnogo započetih a nezavršenih poslova, kao i nagle prekide, bežanja u novo uvek kada se na putu pojavi problem, bilo da je reč o ljubavi, poslu ili odnosima. Kako je naspram njega Severni čvor u Vagi, kao svetlo ka kome idemo, kao lekcija koju tek treba da savladamo, prirodno će nam se dešavati da ponekad budemo obasjani spoznajom da može i drugačije, pa preko noći postajemo otvoreni za saradnju ili tolerantni. Međutim ako se taj proces premošćavanja razlika odvija bez svesnog rada na sebi već stihijski, nesvesno usled okolnosti, onda najviše ličimo na likove iz crtanih filmova koji ne gledajući gde hodaju pravo sa litice zaneseni i u žurbi ni ne vide da su već nekoliko metara u brisanom prostoru bez tla pod nogama, i kada to shvate u nastupu panike lete na dno. A u stvari, samo letimo nazad ka Južnom čvoru, gde kakvi god da smo, i kako god da nam je, poznato nam je! I tu nema panike, nema straha, ni neisgurnosti. Ali ostati zauvek u ambijentu Južnog čvora takodje nije opcija, jer onda ne rastemo, već sebe osuđujemo da sa jedne obale posmatramo život na drugoj strani reke, ne usudjujući se da je ikada preplivamo.

Pa se logično postavlja pitanje, kako do Severnog čvora?

Severni čvor je srž naših talenata, znanja i veština koje takodje posedujemo ali koje nismo isksutveno razvili. Dakle možemo ih vrlo rano i uspešno prepoznati kod sebe, kao na primer dar za medicinu, dar pisanja, dar isceljivanja, dar za glumu i tako dalje, ali se ne usudjujemo da ih u praktičnom smislu objavimo i sebe svetu prikažemo takvima. Koliko je samo talentovanih glumaca, balerina, sportista kod rođenih 1980. ili 1962. godine, a koji će dugo imati strah od javnih nastupa, strah od poraza, javnih blamova, ili od toga da neće zadovoljiti kriterijume publike ili očeva (simbolika Lava u kome se ovih godina nalazio Severni čvor). Zbog toga je vrlo utešno, što nas na vrline Severnog čvora uglavnom kroz život upućuju drugi ljudi. Oni koji prepoznaju to najbolje u nama, što žudi za podrškom, ohrabrenjem i verom. A to su naši učitelji, prijatelji, ljudi koji nas stalno podsećaju na to ko smo. Svemir je naklonjen svima podjednako, pa se Severni čvor u životu svakoga od nas objavljuje bukvalno kao srećna prilika koja se ukazuje više od jednog puta da stanemo na pozornicu koja nas dugo čeka, da skupimo hrabrost i pokušamo da odigramo za nas potpuno novu ulogu, nepoznatu i nesigurnu ali koja jeste put do naših vrhunskih potencijala i spoznaje ko sve možemo da budemo. Istina je da ćemo takve srećne prilike uvek nazvati slučajnostima, ne shvatajući da su one u stvari kosmički poredak i deo plana za razvitak onog najboljeg u nama. Recimo, koleginica koja ode na trudničko a šef vas postavi da radite njen posao za koji ste zapravo, oduvek bili stvoreni. Ili, brat vas prijavi za učešće na kvizu za koji se nikada iz nesigurnosti ne biste prijavili i vi preko noći postanete i medijski poznati ali i bogatiji. Koliko je samo asistenata koji bolje objašnjavaju materiju od profesora, bolničkih sestara instrumentarki u operacionim salama koje se nisu usudile da postanu hirurzi ali izvrsno poznaju anatomiju i tako dalje. Takvih slučajeva generalno ima bezbroj i baš zato svi do jednog ćemo vrlo uspešno glačati već utemeljene principe Južnog čvora, po njegovim osobinama birati za sebe profesije, ušuškavati se u privid sigurnosti koja ne mora uvek  biti afirmativna, ali je na jedan psihološki način sigurna, dok će samo neki preći i na drugu stranu mostića, preseći pupčanu vrpcu sa poznatim modelima prošlosti i postati novo biće, koje se usudilo da pronađe satisfakciju za svoju inteligenciju ili talenat i evoluira.

U osamnaestoj i devetnaestoj godini, čvorovi se vraćaju u svoj natalni položaj i to su godine kada se prvi put dešava izazov – usuditi se i preći preko, promeniti kurs života ili ostati na sigurnoj obali. Iako su to godine rane mladosti, nesumnjivo tada svako od nas dolazi u situaciju ili sreće osobu koja mu može promeniti život navodeći ga na put kojim bi trebalo dalje da ide. Sledeća šansa je u trideset šestoj i trideset sedmoj godini života i mnogi tek ovu drugu šansu iskoriste za preokret.

Za kraj bih samo naglasila da je od nedavno Severni čvor u Strelcu, Južni u Blizancima – što je povratak čvorova za rođene:

april 1955 – oktobar 1956

oktobar 1973 – jul 1975

avgust 1992 – februar 1994


[1] Kada se u istom znaku nađu Sunce, Mesec i jedan od čvorova na nebu imamo fenomen eklipse (pomračenja)

[2] Indijska astrologija

[3] Đotiš radi sa devet planeta: Sunce, Mesec, Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Rahu i Ketu

free download: ……………………..Još tekstova iz SENSE:

Related Posts