astrološka pisma

Da li je Zmijonoša trinaesti znak

–         Hej, šta sa ovim tipom ovde, vidiš li ga?
–         O kome pričaš.. misliš na ovo stopalo što se vidi?
–         Da, da! To je definitivno nečije stopalo! To je trinaesta figura u krugu, zar ne!
–         Polako drugar… slažem se da se tu vidi nečije stopalo. To je Zmijonošino stopalo, ali on nije član kluba. Samo je upao u sliku… i tu je od početka. Već tri hiljade godina.

Astronomija vs. Astrologija

Još od sedamdesetih godina prošlog veka provlači se priča o Zmijonoši (Ophiuchus) kao trinaestom horoskopskom znaku. ‘Senzacionalno otkriće’ koje je u stvari staro vekovima, svakako da će uvek privući veliku medijsku pažnju dok nešto o principima astrologije kao i ovom sazveždju ne naučimo. Sličnu situaciju imamo i svakog avgusta kada počnu da kruže mailovi koji nas obaveštavaju da je samo ove godine Mars najbliži Zemlji i da se ovaj fenomen javlja jednom u 83000 godina. A istina je da niti je Mars u avgustu najbliži Zemlji, niti je Zmijonoša trinaesti znak.

Astronomi najčešće zameraju astrolozima nepoštovanje precesije i upotrebu geocentričnog sistema. O čemu se zapravo radi?

Za razliku od astronomije koja istražuje kosmos, astrologija istražuje čoveka. Nju zanima ko je taj čovek, kakve su njegove snage, slabosti, potrebe, i kako se makrokosmos ogleda u njemu. Princip astrologije se svodi na sveukupnost, postojanje celine i neraskidivih veza izmedju svega živog. Zato u trenutku rodjenja, svako od nas je deo jedne metafizičke celine oslikane položajima planeta na nebu.

Tri ključne tačke za izradu horoskopa jesu: ekliptika (prividna putanja Sunca oko Zemlje), nebeski ekvator (što je u stvari Zemljin ekvator projektovan na nebeski svod) i horizont. Zato nam je za izradu horoskopa potrebno vreme rodjenja kako bismo videli gde su se u tom trenutku presecali ekliptika i horizont (vrh 1. kuće, što je ascendent, tj. podznak) kao i ekliptika i ekvator (vrh 10. kuće, što je Zenit) a na osnovu čega dalje odredjujemo vrhove i ostalih kuća horoskopa. Kako se horizont (vidik) menja ako se pomerimo iz tačke A u tačku B, potrebno je da znamo mesto rodjenja, lokaciju.

Ekliptiku su prvi odredili Asirci negde 700 god pne, podelili je na 4 dela u skladu sa godišnjim dobima i načinili prvi popis zvezda i sazveždja. Sazveždja (sačinjena od grupa fiksnih zvezda) su odredjena negde 3000 god pne. Ono što se prebacuje astrolozima je da sazvežđa ima mnogo više nego dvanaest i nisu sva jednake veličine.  Međutim, astrologe zanimaju samo ona koja mi, kao posmatrači sa Zemlje vidimo da se pojavljuju na nama vidljivom horizontu. Kada ta nama vidljiva sazvežđa preslikamo na ekliptiku (putanja Sunca oko Zemlje) ona više nisu ’sazvežđa’ već ’sunčevi znaci’ (Sun signs) kao znaci kroz koje prolazi Sunce u svom dvanaestomesečnom kretanju ekliptikom i vidimo ih jednake veličine (zbog čega je horoskop podeljen na 12 znakova od 30 stepeni). Sunčeve znake (od Ovna do Riba) ne treba zato mešati sa sazveždjima fiksnih zvezda (Fixed star Constellations) koja postoje realno, koja su  nejednaka i koje astronomi posmatraju teleskopom, ali kroz koja naše Sunce ne prolazi.

Problem sa ’trinaestim znakom’ nastao je zbog toga što dok se Sunce kreće Strelcem, ono u periodu od 29. novembra do 17. decembra zahvata i jedan mali deo, inače ogromnog sazvežđa, Zmijonoše. Taj deo Strelca (od 7°-26°) zbog toga, mimo svojih osobina ima i one koje se arhetipski pripisuju Zmijonoši.

Mit

Zmijonoša (Serpent Holder, Serpentarius, Ophiuchus) prikazuje čoveka (mitološki: Asklepije) koji u rukama drži zmiju. Prema mitu, Asklepije je bio Apolonov sin, koji ga je naučio lečenju i proricanju. Svoje isceliteljske moći naročito je usavršio kod kentaura Hirona koji ga je uputio u tajne trava i naučio veštini korišćenja otrova. Sve to je učinilo da Asklepije za života postane najpoznatiji lekar koji je čak mogao da oživi mrtve. Had se zbog toga žalio Zevsu da ’podzemni svet ima sve manje stanovnika’. Razgovarao je sa zmijama koje su mu pomagale u proricanju, a njihove otrove je koristio za oživljavanje umrlih i lečenje neizlečivih bolesti. Obzirom da Asklepije nije bio bog, čak ni polu bog, već običan čovek, Zevs kao vrhovni, bio je gnevan na Asklepijevo ’igranje boga’ pa ga je ubio munjom. Ipak, nakon nekog vremena pokajao se i Asklepija postavio na nebo kao sazvežđe Ophiuchus (Zmijonoša) na kome je predstavljen kao čovek koji u rukama drži dve zmija, nama danas poznate kao simbol farmacije i lečništva.

Sensa 35 Da li je Zmijonoša trinaesti znak, piše Sanja Perić-1

Zmijonoša u horoskopu

Ukoliko u horoskopu imate neku planetu ili bitnu tačku (kao što je podznak) u Strelcu, i to od sedmog do dvadeset i šestog stepena Strelca, te planete će na bazične osobine Strelca imati još i osobine Zmijonoše, kao što su: jaka intuicija, vizionarstvo,  pojačana ekstra senzorna percepcija koja se često prepoznaje kao vidovitost. Takodje, donosi  jasne uvide, kontakt sa spiritualnim, pri čemu je osoba odličan medij. Osoba prirodno razume sve mistično, tajno, ima talenat za jezike i razumevanje simbola, pa otuda i za astrologiju. Što se isceljivanja tiče koje je usko vezano sa Zmijonošom, akcenat je na lečenju biljem, jakim regenerativnim moćima (analogija zmije koja menja svoju košuljicu), a ako je Venera tu negde – čak je moguće podmlađivanje sa godinama pa da osoba u četrdesetim izgleda jedrije nego sa dvadeset. Ovde su čuda moguća kada je o izlečenju reč, kao i vraćanje u život nakon kliničke smrti. No čini se još bitnije od toga, to što se ove osobe ne boje bola, patnje, neprijatnih emocija, kao da znaju da će se intenzitet emotivnih otrova u nekom momentu pretvoriti (gotovo alhemijski) u melem! I to se upravo dešava. Zbog toga sa godinama dostižu zavidan nivo mudrosti, vođeni isključivo ličnim iskustvom i mnogi od njih postaju nezamenjivi terapeuti, psihijatri, iscelitelji ljudske duše.

Kako je i za Zmijonošu kao i za Strelca učenje imperativ i glavni uslov, snaga Zmijonošinog dara uvek je proporcionalna sa znanjem koje osoba ima o svom telu, isceliteljskim metodama, spiritu i duhovnosti. Zbog toga je važno da se osoba konstantno usavršava i da tokom života uči od najboljih učitelja.

 

Related Posts

One thought on “Da li je Zmijonoša trinaesti znak

  1. Petra kaže:

    Poštovana,

    Šta mi je u horoskopu Arahne? Imam to kao oznaku trinaestog znaka (inače sam Bik), ali na google-u ne nalazim ništa o tome u horoskopu.

    Hvala

Comments are closed.