Mesec po znacima

Uredite svoj dom po horoskopu

free download:

Kako vam se čini ideja da živite u svojoj kućici snova? I kakva bi to zapravo, kuća bila? Verovali ili ne, svako od nas može izvući ono najbolje i od prostora u kome živi napraviti mali raj. Bez obzira da li imate stan u svom vlasništvu ili ste večiti podstanar, bez obzira na to da li živite sa roditeljima, partnerom ili ste sami, vaš kutak – meren jednom sobom ili čitavim prostorom, za vašu dobrobit može se urediti i preko horoskopa.

U horoskopu će Mesec kao i vrh 4. kuće prikazati polje života koje se odnosi na ’korene’, poreklo, dom. Zapravo, oni pokazuju ne samo geneologiju vaše porodice, već i doma u kome živite. Recimo, Mesec ili 4. kuća u Vodoliji ukazuju na česta seljenja predaka, koja neretko prate kasnije i samu osobu, dok isti fenomeni u znaku Jarca daju potpuno drugačiju sliku i dugo življenje na jednom mestu, teško prihvatanje promena – pogotovo sa godinama, jer je tako već stotinu godina unazad.

Međutim, osim ovog spoljnog efekta 4. kuće i Meseca, oni ukazuju i na najskrivenije mesto horoskopa, naše intimno i ranjivo, pa je potpuno logično zbog čega se insisistira oduvek na simbolici doma sa ’hramom’ i intimnim prostorom. U svom domu, možete biti potpuno ono što jeste. Možete plakati i šetati se goli, možete biti i uredni i neuredni, to je prostor u kome ćete meditirati, čitati, bez potrebe da ikome objašnjavate zbog čega to radite – sem naravno, ako prostor ne delite sa ljudima koji vas ne shvataju, što u neku ruku i jeste problem, jer se u korenu same osobe onda nalazi konstantna uznemirenost i grč čak i tamo gde oni nisu potrebni.

U nastavku teksta sledi kratak opis kako da oplemenite svoj dom u zavisnosti od znaka u kome vam se nalaze Mesec i vrh 4. kuće. Naravno, bilo bi idealno da možemo konsultovati svetske magazine i voditi se njihovim primerima, ali kako je to ipak samo manjini dostupno i moguće, saveti koji slede su napisani tako da su mogući, realni i samo je na vama da pređete u akciju.

Mesec ili vrh 4. kuće u Ovnu

Vama je važno da i u domu ostanete u kontaktu sa svojom vatrenom prirodom. Kada osoba sa ovim pozicijama provede duže vreme u stanu koji je pretežno siv i hladan – može očekivati ne samo nelagodu, već ubrzo i zdravstvene probleme budući da su vitalnost i stalno kretanje životne energije osnovni temelji za vaš zdrav život. Zato unesite boje u prostor, koje će dati potrebnu toplinu. Ako ste u mogućnosti ugradite kamin, a ako ne, slika ogromnih dimenzija sa intenzivnom narandžastom ili crvenom imaće skoro isti efekat. Problem koji se ovde najčešće događa je što ljudi sa ovim pozicijama neretko rade kod kuće ili prebacuju ono što nisu završili u svoj dom koji vremenom postaje radno mesto i više liči na zamarajući office. Ukoliko je to vaš slučaj, radni kutak vidljivo odvojte krevetom, paravanom, ’zidom’ od biljaka ili policom ako nemate mogućnost da posao smestite u posebnu prostoriju. Znak da je vreme da preuredite dom jesu česte tenzije, kuršlusi, problemi sa kućnim aparatima. Vrlo važan deo stana kod vas su i vrata – koja i ispred kojih mora biti uvek čisto.

Mesec ili vrh 4. kuće u Biku

Nemate baštu? Onda je napravite na terasi ili u stanu. Ali u toj bašti, sem cveća i zelenila, nađite mesto za nanu, bosiljak i slične biljke koje se primenjuju u ishrani ili za čajeve. Špajz, terasa, ostava i kuhinja su srce vašeg doma i odatle se širi toplota u ostale prostorije, zbog toga oni moraju biti uredno sređeni, sa puno velikih kesa, džakčića, velikih kutija za brašno i druge kućne namirnice. Nekada su vaši preci morali imati bašte, velike trpezarijske stolove za kojima se okupljala velika porodica. Samim tim, ovo je dobar pokazatelj za to da ćete s godinama širiti svoj dom i da će se uslovi za bolje organizovanje prostorija vremenom otvoriti. Privatni kutak treba da ima dosta prirodnih materijala – nikako sintetika, već vuna, pamuk, svila, velike udobne jastuke i fotelje. Kako se kod vas u posedu uvek nalaze i nasleđene stvari – ako se tiču nameštaja njima dajte neko odvažno mesto, ako je to slika – obavezno je stavite na glavni zid stana – jer nećete ni slutiti koliko vas na taj način čuva duh predaka. Muzika je takođe vrlo važan sastojak doma, i ne žalite novac da celu kuću ozvučite da biste mogli da pevate i njišete se čak i dok kuvate ili se kupate.

Mesec ili vrh 4. kuće u Blizancima

Možda će zvučati malo kontradiktorno, ali vama je i dom kao ’stanica’ za kontakt sa drugim ljudima, pa su telefoni i dobra internet veza podjednako važni koliko i krevet da biste se dobro osećali. Obzirom da ste vazdušni i promenljiv znak, vazduh je jako bitan da biste dobro i zdravo mislili, provetravanje prostorija, kao i puno pokretnih stvari (stolica, stolova, kreveta)… Najbolje je ako sve ima točkove da može da se odgurne, pomeri, drugačije rasporedi kada vam jedna postavka stvari u kući dosadi. Okružite se knjigama i citatima, aparatima sa kojima ćete moći da komunicirate, bilo da je to zvono mikrotalasne koje vas zove ili zanimljivo zvono na vratima koje će uticati da uvek na vratima dočekate nasmejane posetioce. Moderni telefoni koji ’pričaju’, šest daljinskih upravljača za novotarije savremenog doba i obavezno rezervne baterije na koje često zaboravljate.

Mesec ili vrh 4. kuće u Raku

Ako je neko razumeo onoga ko je rekao da je „dom – sveto mesto i hram za ljudsko biće“ onda ste to vi. Vaš idealni dom je nešto između tople bakine kuhinje i kuće iz bajke, sa puno prostora za odlaganje starih stvari – budući da se teško rešavate da išta bacite. Osim toga, kao kolekcionar zaista trebate velike kredence i police – koje gledajte da budu od drveta, jer drvo je materijal koji vas drži u vezi sa korenima i prirodom. Ne žudite preterano za sajber novotarijama – bar ne u svom kutku u kome ćete pre zidove obložiti knjigama, fotografijama, toplim bojama a podove šarenim prostirkama. Lampe su takođe važan element prostora, jer centralno svetlo nije često upaljeno. Prigušena svetla sveća i lampi daju tu nijansu svetlosti koja vam je potrebna za konekciju sa sopstvenom dušom. U vaš dom ne ulazi svako jer kao što rekoh na početku, onaj ko ima tu privilegiju – ulaskom u vaš prostor dajete mu da uđe u vaše najintimnije. Krevet je obično veliki i nizak, a posteljina mora biti pažljivo birana, kao i peškiri, kuhinjske krpe, stoljnjaci, zavese…

Mesec ili vrh 4. kuće u Lavu

Vaš stan mora biti prostran i svetao. Sa velikim prozorima ili dobrim centralnim svetlom koje će ozariti lica svih prisutnih. Čistoća i glanc sjaj su vrlo važni, jer se kod vas i najmanji trag prašine odmah vidi. Vaš stan bi morao da ima dosta bele boje, bež, svetlih nijansi, a nekada i kraljevsko crvenu i zlatnu. Nameštaj ne mora biti nužno skup, ali mora biti nužno ekstravagantan i otmen, dovoljno veliki, nekada glomazan – jer izmene u rasporedu ionako nisu česte. Ovakva pozicija govori o tome da su vaši preci zaista ambiciozno hrlili u gradnji kuće, sticanje nekretnina koje su kasnije održavali revnosno i o njima brinuli kao o detetu. Ako su imali bašte – one su bile najlepše bašte u gradu i više su ličile na gradske parkove. U domu ovih osoba – svaka stvar ima svoje neprikosnoveno mesto.

Mesec ili vrh 4. kuće u Devici

Kako je Devica znak koji upućuje na detalje, sitnice, vaš dom može biti oplemenjen upravo detaljima. Skromno, a lepo. Stan obično nije veliki, pre su to garsonjere ili jednosobni stanovi, a ako se i dogodi da postoji više prostorija – osoba se uvek veže za samo jednu koju smatra svojom. Najčešći problem je kada kod ovih osoba stan počne da liči na magacin ili predstavlja zamenu za podrum i garažu, pa se u stan unosi ama baš sve i čuva sve – ne zbog pasije za čuvanjem, već nemanja adekvatnog drugog prostora gde bi se sve te stvari mogle staviti. Nekada je to manjak garderobera, polica i sl, pa se tu ne može izmisliti nikakvo baš rešenje jer rešenja – nema. Ipak, zbog psihičkog reda sve te stvari koje štrče, vise, treba uredno složiti, skinuti prašinu sa njih i eventualno ugraditi plakare čak i po cenu smanjenja postojeće kvadrature – u koje bi se odložio lom. Kako je Devica i intelektualni znak, za knjige uvek nađite mesta, a stvari koje su priručne i koje često koristite kao što su mobilni telefoni, kablovi, alat i slično – naučite da držite na jednom mestu kako vas dom ne bi podsećao na kancelariju.

Mesec ili vrh 4. kuće u Vagi

Ovo je osoba koja će učiniti ama baš sve što je u njenoj moći da njen kutak uvek bude uredan i lep. Harmonija je jako važna za psihu ove osobe, balans, simetrija i čistoća, pa će već i kao dete pokazati da joj nije teško da sredi svoju sobu. Kasnije, osoba će birati skupocen nameštaj i pažljivo birati sve od zavesa i tepiha do kreveta i posteljine, uključujući i detalje poput escajga, pepeljara, šolja, četkice za zube. Sve mora biti lepo i skladno jedno sa drugim. Četkica se slaže sa bojom pločica u kupatilu, posteljina sa bojom zidova i slično…Greške se prave ako dobijete lepe ali u vašem slučaju neskladne poklone – kao recimo komad nameštaja, ili sliku – koja i pored sve dragocenosti ne ide ni u jednu prostoriju. Bolje je ne stavljajte jer se u vašem prostoru lako uočavaju ’uljezi’ – nepripadajuće stvari. Stan se treba provetravati zbog vašeg elementa Meseca – vazduha.

Mesec ili vrh 4. kuće u Škorpionu

Ovo je čest pokazatelj tuđih stanova – dakle, podstanarskog statusa, ili nasleđenog doma. U podstanarskim okolnostima nije uvek moguće napraviti željen raspored – ali ako se potpuno prepustite ustajaloj energiji, depresivnost i nelagoda su neminovni. Zato je bolje i uložiti u tuđe, nego prihvatati staro. Kako je ovo pokazatelj upravo starih energija, koje možemo nazvati i lošim, ovde je jako važno redovno krečenje stana – najduže na dve godine, obnavljanje ’tkiva’ samog stana, redovno pranje podova (nije dovoljno samo usisavanje) jer se negativne energije maltene integrišu u podove, zidove, zavese, mebl… te ih zato treba hemijski i temeljno čistiti – i redovno! Provetravanje je neizostavno, a kako je Škorpion mističan znak, amajlije koje će čuvati vas i vaš dom treba da se nalaze u predsoblju ili iznad vrata. Bilo da se radi o molitvama, ikonama svetaca ili feng shui lekovima. Često tu zaštitnu ulogu može imati i neka vaša lična stvar za koju duboko verujete da vam donosi sreću i da vas čuva. Sa druge strane – sve što smatrate maleroznim, što vam smeta u prostoru i što vi sa ovakvim pozicijama možete uvek lako da osetite – bez razmišljanja, bacite ili poklonite.

Mesec ili vrh 4. kuće u Strelcu

Kada imate ovakve pozicije u horoskopu, potrudite se da u svom domu uvek napravite jedan kutak u kome ćete moći da se osećate ekspanzivno i slobodno. Optimizam i entuzijazam su hrana za vaš duh, i kada njih nema – i vaš duh se oseća loše. Diskovi, knjige i silne encikopedije verovatno već imaju svoje uvaženo mesto, kao i suveniri koje ste doneli sa sobom iz egzotičnih krajeva. Veliki TV ekran, plazma po mogućstvu, kao i pokretno platno za filmske projekcije – koje nije nedostupno, mogu vas i te kako usrećiti. Veliki zvučnici, veliki krevet i veliki radni sto – ili trpezarijski. Sve u svemu, puno prostora je potrebno da biste se osećali dobro, ali ova pozicija i ukazuje da sa godinama sigurno i dolazite do sasvim dovoljno velikog doma za sve svoje hobije, prijatelje i naravno – svoje kretanje po stanu bez sudaranja sa nameštajem.

Mesec ili vrh 4. kuće u Jarcu

Ovo je pokazatelj stanova koji su hladni, često okrenuti ka severu ili zapadnoj strani – koja je bez sunca. Zato je vrlo važno utopliti ga, jer su ovo domovi koji se najteže greju i u kojima i leti ume da bude hladnjikavo. Nekada je to zbog teške građe, betonskih zidova ili je stan na samoj ivici, visini ili na brdu pa je izložen vetrovima, a nekada se baš ispred vaših prozora gradi neka nova zgrada ili raste visoko drvo koje ne samo što vam ukida vidik, već vas zaklanja i od svetlosti.  Zato su svetlo i grejna tela potrebna, ali i boje koje će grejati stan. Izbegavajte sivu, a ubacite drvo i boje sunčevog spektra. Slično Mesecu u Škorpionu, i kod vas postoje velike zalihe ustajalih energija koje traže redovno održavanje (dubinsko čišćenje), s tim da se kod vas više radi o prašini i stvarima koje gutaju prostor a potpuno su nekorisne. Bilo da su to knjige koje sa police niste uzeli godinama, bilo da je to težak ormar koji niste pomerali dugo. Lekcija koju ćete naučiti preko svog doma je i da se opraštate od nečega što je za vas nekada imalo određenu vrednost, pa povremeno se oprostite od detalja koji vam više realno ne trebaju. Jedna klijentkinja sa Mesecom u Jarcu mi je skoro rekla da je uspela da se odvoji od svog omiljenog kraljevskog kreveta kada je pomislila da će je taj isti krevet nadživeti. Jarac kojim vlada Saturn ima vrlo veze sa fenomenom vremena, i za vas je zaista zdravo ako naučite da se nosite sa vremenom, iako ćete sigurno i dalje kupovati za svoj dom stvari koje će pokazati veliku izdržljivost, trajnost i kvalitet i koje još dugo nećete imati potrebu da menjate.

Mesec ili vrh 4. kuće u Vodoliji

Nekada je u vašoj porodici postojala ’komuna’, ili su vam preci živeli u kućama jedan do drugog, pa su se familije i prijatelji okupljali gotovo svakodnevno. Otuda, ovo je pozicija koju nose ljudi koji imaju potrebu da u svom domu okupljaju druge ljude, a komuna kao forma i ta čvrsta veza sa roditeljima nastavlja se i nakon braka i selidbi. Da biste se ipak osećali dobro i slobodno – stan ne sme da vam bude pretrpan, i o tome bi trebalo da povedete računa. Previše nameštaja će vas ugušiti, vama je potreban jednostavan stil koji dozvoljava dosta prostora za kretanje. Na podu su pre prostirke nego tepisi, zidovi su pre goli nego pokriveni tapetama, jer Vodolija ne podnosi maske i skrivanja, zavese čak i kada ih ima – obično su razmaknute i prozori širom otvoreni. Višak kablova zakamuflirajte da se ne vide i da se o njih ne biste saplitali, pa je wireless idealno rešenje. Kako Vodolija predstavlja visinu, ovde su i police viseće i garderoberi, i svašta se može naći ako se pogled podigne malo iznad, pa ako niste do sada na taj način rešili nedostatak prostora – eto ideje. Najveći problem kod ovih osoba je često nedovoljno veliko kupatilo i promaja koju neko od ukućana redovno pravi ostavljajući vrata i prozore širom otvorenim.

Mesec ili vrh 4. kuće u Ribama

Kod vas je samo važno da uvidite razliku između loma i kreativnog nereda. Jer, ako je već neminovno da vam kuća može cakum pakum biti sređena najviše tri dana, onda gledajte da taj kreativni nered ostane kreativan ne pretvarajući se u gomile nabacanih stvari, hrpe papira, sudova, fleke od sokova i kafa… Problem je ovde zbog toga što kuća  nesvesno krade energiju. To ne znači da je neergija loša, već da je potreba same osobe da u svom domu uroni u svoje nesvesno i bude pasivna, što često rezultira haosom oko nje. Prostor uvek možete oplemeniti nekim spiritualnim, religijskim suvenirom, mandalama, fraktalima, ikonama – u zavisnosti od afiniteta. Ovi ljudi postaju brižniji i prema sebi i prema svom domu kada postanu roditelji ili kada se obavežu da o nekome brinu, nekada je dovoljno i da žive sa partnerom, pa ako ste sami – nabavite kućnog ljubimca, jer ćete na taj način više biti u obavezi da se bavite i kućom i sobom.

free download: ……………………..Još tekstova iz SENSE:

Related Posts