astro fun

Astro MitBasters

Jednom prilikom sam rekla da ću napisati e-knjižicu da cirkuliše netom, koja će se zvati Astro Myth Busters! Ko je gledao Mitbastere na Diskaveriju, može već da ima ideju o čemu pričam. Ideja mi je da rasturim neka ubeđenja koja se nepravedno vezuju za odredjene znake. A opet, potrebno je objašnjenje, jer nijedno od postojećih sa druge strane nije tek tako uvreženo u arhetipsko opšte predznanje o znacima.
Zato sam za danas iz svoje astro-kuhinje pripremila Mitbasters short version, za slučaj da ona druga duža verzija nikada ne bude napisana.

„ŠKORPIONI SU NAJBOLJI U SEKSU“

Ovo uverenje vuče korene jer je Pluton vladar Škopriona, a Pluton voli moć. Ko je ono rekao, “Sve na svetu se vrti oko seksa, osim seksa. Seks se vrti oko moći.” I da, Škorpioni obožavaju moć, ali da li su najbolji ljubavnici? Možda.. posle Bikova i Riba (dominion i egzaltacija erosa), Ovnova, Devica i još nekih znakova. Za Škorpione je dodir dozvoljen samo ako je odlučan, jasan, snažan, a intimnost je zamenjena intenzitetom zbog čega ako je nešto intenzivno – Škorpionima se čini da je i intimno, da su time povezani sa drugom osobom, što nije realno. Posebna priča je što su skloni da mešaju seks sa emocijama, da o svojim emocijama druge ne obaveštavaju, i da iz nekog samo njima znanog razloga imaju utisak da se sve to podrazumeva. Za njih seks jeste sakralni čin, ritualan i specijalan – ali ideja da i druge osobe na isti način seks doživljavaju, a ne kao nešto možda fiziološko (!?) ili igru (playfulness) im donosi blokade najčešće pri samom činu, često i frustracije nakon nezadovoljavajućih koitusa i verovali ili ne često duge periode potpuno bez seksa.

 

„BLIZANCI SU DVOLIČNI“

Lako je znaku koji je jedini prikazan sa dva ljudska lika pripisati dvoličnost. Ali informacije radi, dva lica imao je zaista jedan bog koji se zvao Janus i po kome je Januar dobio ime. Januarom vlada Saturn, to je vreme Jarčeva – ali ni oni, baš kao ni Blizanci nisu dvolični. Biti dvoličan podrazumeva pravo umeće skrivanja jednog lica i javno nastupanje u drugoj ulozi. Nešto kao split personality samo mnogo blaže i da kako socijalnije. I da se razumemo, iako svi mi možemo ponekad biti dvolični, ipak živeti tu ulogu svesno, uživeti se u njoj nije merak Blizanaca. Blizanci će vam suprotno ovom uverenju kroz smeh ili tek onako usput zaista reći šta o vama misle. Možda ćete od nekoga čuti šta su o vama pričali u vašem odsustvu, priča ih je ponela, nešto ih je asociralo, nikada nisu tajili da vole trač partije – ali zadnje namere sigurno nije bilo. No i sami će vam ako ih pitate to potvrditi, i situaciju za vas smrtno ozbiljnu učiniti lakom i probaće da vas opuste od striktnosti i strahova navodeći sebe kao primer osobe koja ne haje šta svet kaže.
Za dvoličnost – obratite se Rakovima. Njihov vladar Mesec u svojoj rotaciji koja je sinhro sa našom (rotacija Zemlje) ne dozvoljava nam da ikada vidimo kako izgleda i ona njegova druga strana. Već uvek jedno isto lice, dok ono drugo ostaje skriveno – samo njemu (tj Rakovima) znano… I to drugo lice, nije samo ono koje prećutkuje koliko mu smeta nešto dok vas nudi kafom, nego i lice koje će prećutati sijaset dobrih stvari koje neprekidno čini i za koje svet često ni ne zna. Zato Rakovi i te kako haju šta svet kaže, sve uzimaju vrlo lično, svoja mišljenja duboko čuvaju i čak i ako vam kažu – nisu vam rekli sve. Tu višeličnu prirodu najbolje iskazuju u ulogama glumaca, reditelja, pisaca (tamo gde kroz likove iznose sva svoja lica) kao i u politici ili biznisu.

 

„RAKOVI SU TUNJAVI“

Upotrebila sam ovaj izraz jer taj se najčešće čuje. “Rakovi su mi nekako… njaaaaa”… Da, priznajem da to tako stvarno zvuči. Prikazan si vodenim ljuskarom koji sve nešto hoda po strani, zavlači se u pukotine, vladar ti je promenljivi Mesec, Mama ti je najvažnija osoba na svetu.
Ali što Rak može da izgradi kuću, da oženi najlepšu devojku, da osnuje veliku porodicu, da povede dve firme i ostavi konkurente za sobom, da ode u rat kao dobrovoljac, da ode u kosmos, da ode oko sveta sam, da osnuje život i pusti klicu života tamo gde ga prethodno nije bilo, i polako mic po mic počne da preseljava gene, pa ga ima posle dve generacije na tri kontinenta, to ne može nijedan znak tako maestralno. Poenta je samo što Rak ništa, ama baš ništa ne ume zbog sebe. On je tu samo zbog onih koji voli, i zato će deca ili partner koji se voli dušom celom ili bolestan roditelj zbog koga brine ili nešto slično – treće, biti motiv njegovih velikih koraka daleko od ma kakve tunjavosti. On nema to zrno sebičnosti da zbog sebe stvara i napreduje. U najmanju ruku će poput Tesle, Raka – to učiniti zbog čovečanstva. Ali dok nema tog zova punog ljubavi prema nekome ili brige koja je često kod njih izjednačena sa ljubavlju, Rak može da stoji u mestu i “pravi se mrtav” kao da ne živi, kao da ne postoji. Ali samo zrak jedan kad na njega padne, čuda stvara. I onda postane Richard Brenson (18. Juli)

 

„STRELCI SU NAJVEĆI FILOZOFI“

Što jes’ – jes’! Strelac voli da pametuje, da uzme banku i prede od Kulina bana, ali sve što ćete čuti od njega jeste jedna prilično naivna i utopijom natopljena slika sveta. Svaki čovek bez obzira na horoskopski znak kada se uradi malo i opije Neptunovim andromoljama od alkohola do kanabisa pa počne da na glas razmišlja – liči na Strelca. Samo što Strelac to sve isto radi – samo na suvo i bez pomagala. I ujutru kao i uveče, i noću kao i danju. I kad ima temperaturu 40 i kad se smrzava. Dežurni pametnjaković poput pevca Sofronija (ovo je link do jednog videa sa crtaćima koji sam napravila pre par godina, pa pogledajte tamo: https://youtu.be/oW_HX6B_OIM ). Zato garantujem da od Strelca nema boljih pedagoga, i da je Strelcu jedino pravo mesto u školama – tamo gde je utopistička misao ipak potrebna da neke sitne ideale kod mladih stvori, veru u dobro i pobedu duha. Daleko od parlamenata i ozbiljnih agora u kojima se traži teška reč, teška misao, teška kao olovo istina za koju ovaj nasmejanko nije spreman. Zapravo, jeste spreman, ali ne zna šta da radi sa njom. On hoće da dobro pobedi po svaku cenu. Otuda raskrinkava mrak, zlo, petlja se i gde ne treba, bori kao Georgije sa aždajama, ali kada treba da iz preteće tišine koja smrt ili nemanje spasa nad nečijom sudbinom čini divovskom, njegova filozofija tek je čistota vere i poštenje da ćutanjem bar kaže da odgovora nema. Jer prava filozofija nije ona što kreće od Dobra, nego od Zla i Smrti. Zato su Škorpioni najveći mudraci i filozofi.

 

„LAVOVI SU EGOMANIJACI“

I Suncu samom što Lavovima vlada verujem da je žao zbog ove klevete. Sve što je Lav oduvek hteo je da raširi ruke koliko je moguće, da se zavrti sa tako raširenim rukama digutim u vis i pokaže svetu kako je lako voleti život i onda kada razloga nekog nema. On jeste poštovalac hijerarhije i svakog reda, i pričaće vam o neophodnosti hijerarhije i sistema ne samo u zajednicama ljudi, već i kod mrava, vukova, livadskog cveća. Jedini istinski poznavalac biologije, od ćelije do svemira traži odgovore na pitanje “Šta je u stvari Život!” I gde je red? Gde su još skrivene hijerarhije koje golim okom ne vidim?! Noseći tu svetlost i širokogrudo (koliko samo Lav može biti) deleći je drugima, nije ni primetio kada je to bacanje svetlosti počelo da bode nekima oči, da smeta i biva “nametljivo”. I tada su se prvi put začuli komentari tipa “Umišlja da se sve vrti oko njega!” “Voli da je u centru pažnje!” A lav će vam objasniti da smo svi jedan centar, i da se zaista oko svakoga od nas nešto vrti te bi kosmički greh bio taj Život ne pokazati u svom veličanstvenom sjaju. Negde u to isto vreme dok je Lav mučio muku sa ljudskim etiketama koje je u medjuvremenu dobio, Ovan se penjao na stolove i tribine, na pozornice i pijedastale, ne libeći se da prethodnika sa iste makne. “Vidi mene! Vidi mene!” dovikivao je Ovnov širok osmeh, jer tu je da bi bio prvi i da bi bio primer šta sa tim Egom u životu čovek može. Da završi tri faksa, napusti pet, da padne i ustane iks puta, da se ne oseća loše zbog tudjeg poraza, da ne mogu svi biti srećni i da je ok da ako sam ja srećan a neko nije, da ego manijački na Ovnovski način slavi sebe. No ljudi ga nisu uzimali mnogo za ozbiljno, pa je tim pre voleo kada im u grlu knedla zastane na vest o njihovom uspehu i osvajačkim pobedama. Za to vreme, daleko od svih, Vodolija se igrala boga po stohiljaditi put. Grešila do besvesti, povredjivala nehatom pod akutnim tenzijama, i ljutila se kada nema instant oproštaja za njeno ponašanje, jer bogu se sve prašta uvek, zašto ne bi i njoj?!

 

„DEVICE SU PERFEKCIONISTE“

Da, Devica će hvatati beleške od levog vrha papira, štedljivo i ekonomično – a ne perfekcionistički. U kuhinji će joj biti kao u apoteci, opet da bi bilo praktično i uredno, a ne perfektno. Voli da i po noći u mrklom mraku zna gde joj šta stoji. I da to niko ne dira. Kada jednom sredi sve foldere, na dalje neće trošiti bespotrebno dugo vremena na traženje važnih slika i fajlova. Ona je arhivar, administrator, ona je neko ko je danas često zaposlen u IT svetu a u koji do kraja nikada neće verovati, jer ljudski mozak je najbolji server. Zato kada vidite Devicu kako strpljivo i pedantno nešto radi, to je zbog vežbe koja čini majstora, pa kao najveći zanatlija za neko vreme isto to videćete kako radi žmureći.
Dok sa druge strane, ko nije gledao Vagu kako čupa obrve – nije video šta je perfekcionizam! Ko nije gledao Vagu kako bira haljinu – opet nije video šta je perfekcionizam i večito nezadovoljstvo jer nikako da bude idealno. Osim Vage tu je i Strelac – ne daj bože da čita napisano ili kadrove filma koji je snimio, uvek će osetiti potrebu da nešto izmeni. Ideali, ideali… Kod Vage da bude simetrično i skladno do bola, a kod Strelca – da bude savršeno, jer to je onaj znak što veruje u savršenstva iako vam priča da “Niko nije savršen…” ne razumevajući istinski ni slovo iz te tvrdnje za koju sam sebi najpre dozvolu nije dao.

__________

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

Related Posts