Mars po znacima

Mars u Raku u tranzitu: Umesto hira i čira, otkrijte izvor za hranjenje svemira

Pored već ranije rečenog za Marsa u Raku, probajte da pre nego uskočite i nekog „spasete“, zauzmete nečiju strana i glumite mu bodygarda ili drvenog advokata, samo malo odvojte vremena za sebe – pa se priupitajte ko je to vas tako naljutio pa je lakše to filtrirati u tudjem procesu nego u svom? Oh kako je lakše savetovati drugoga da zastupa sebe, dok sami to u svom životu ne umemo. Zato, ovo je vreme kada pucaju po šavovima svi oni što ne umeju da kažu „Nisam zainteresovan“ ili „Neću“, „Nije mi do toga sad… želim nešto drugo“ nego ga uvijaju u „Ne mogu“ pa lažu dalje nalazeći neke dovoljno teške razloge, a onda na kraju pristanu jer lakše im je da odrade i to pa se posle udovoljavanja drugome posvete sebi (što uglavnom ni ne biva jer budu umorni il’ istrošeni) nego da jasno povuku granicu i jednostavnim jezikom rečeno, BUDU JASNI. Otuda svi ti prigušivači kojima nespretno pokušavaju da ublaže svoju negaciju, ma na šta se ona odnosila. „Da se ne uvredi..“, „Da se ne naljuti..“, „Da ne misli da je nešto lično..“ pa tako pravda čovek svoje prigušivanje jasnog, a onda kad više ne može pa prsne, ma kakvi.. eksplodira i onda nabije na nos sve na silu uradjene stvari koje pripiše kao svoju žrtvu, svekoliku misiju, onaj drugi s razlogom se pita „Ko je ova osoba, iako mesecima provodi sa mnom dan za danom?“ Pita se gde nestade ona ljubaznost po defaultu, ona uvek nasmejana faca dobrice, a tako lažna jer sebi pravo da čovek koji oseća i sme da bude u negaciji ukida. Ukida pravo na ljutnju, na „Ne“ i „Neću“, koje samo da je u pravom trenutku bilo rečeno, bilo bi rečeno uz isti onaj osmeh koji bi samo tada bio osmeha za sebe, kao odlikovanje hrabrosti jer smem sebe da zastupam i što znam kako se osećam. A ovako, „sve ja mogu i da, bašđ sam hteo da vam pomognem“ a onda kuka na sav glas kako njega niko ne spašava… Dakle, manje infantilnog egokratizma, manje šlihtanja i tog lažnog samoljubivog dobročinstva, nego pomozite kad rešite i kad ste stvarno za to raspoloženi, a kad vam se ne pomaže drugima, to je zato što ste sebi potrebniji i zar vas je neko toliko baš ubedio da je to loše, da na to ni da pomislite ne možete?

Učili nas, jeste, i majka, i baba, i deda i učiteljica da budemo dobri i vaspitani i da je vaspitanje da se „vrati istom merom“, ali šta ako niste ni tražili nešto što vam neko nudi i dobrovoljno pomaže? Zato zahvalnost i lep osećaj humanosti i ljudskog umesto „revanšizma – moram da se odužim, uzvratim istom merom“ i sl. Stižu nas dakle bičevi, korbači koji će nas sada dok je Mars u Raku lako uterati u to gotovo patetično da nervira osećanje „mene niko ne voli ni ne razume, mene niko ne vidi, mene niko ne pita kako sam“. Pa, vrlo je prosto. Kad sami sebe ne pitate kako ste, i ne ponašate se u skladu sa tim, zašto bi neko drugi nagadjao, kad ionako vi ste uvek dobro. Nastavite samo tako i pući ćete od nepravde u narednom periodu, a koja nije nepravda. Sem one koju uporno nanosite sebi. Zato evo sad ovog trenutka, pitajte sebe „kako ste“ i šta od sebe želite da budete srećni.
Jer najveća zamka ovog Marsa je ta da vaša sreća zavisi od drugoga. Da ako bi se on promenio ili ona, ako bi se svet promenio, ako bi na poslu ovo ili ono – vama bi bilo dobro. Ne gubite vreme. Iskoristite ovog Marsa da jednom zauvek završite sa tim obmanama u kojima su svi krivi i loši, a vi ispravni, jer sledeća šansa vam je za dve godine otprilike. I čuvajte stomak od sunčevih zraka, a žene će se mahom gole sunčati ove godine, pa u toplesu ono bar sigurno – te grudi se crvene, pa povedite računa. Jupiter je isto tu, lako se pretera.
Emocije i seksualna želja se sad teško razdvajaju, pa neke potencijalne avanture jednoj osobi će značiti avantura, a drugoj prava ljubav. Onaj ko voli ako bude jasan, možda preusmeri stvari, ali ako samo sanjari i čeka da ovaj nešto uradi jer „ako bi on sad rekao ili uradio to i to.. onda bi to značilo ovo ili ono“ – odustanite od takvih mind trikova. Iskoristite leto, lepe ljubavi donosi, možda ne trajne, ali intenzivne, što ključaju podno stomaka jer silna je ovo želja za fizičkim spajanjem, pa i snovi su vlažni a kamoli na javi. A što je želja jača – jači je i strah. Ako budete konvencije upotrebili kao pancir, tuga vas čeka iza ćoška koju ćete lako kao i do sada konvertovati u ljutnju na partnera. A ako se manete konvencija, i pratite srce, jasno izgovorite ono što možda nikada niste, doživećete sveprisutnost sebe u životu.

—-

Od kad do kad je bio Mars u Raku? pogledajte OVDE

Ovo je insert iz filma „Jedan čovek i jedna žena“ (Un homme et Une Femme) Monolog i jedan čovek koji želi da se usudi da prizna ljubav. O čemu pisah…

Related Posts