astrološka pisma

Kako je u vašem paralelnom univerzumu?

Razmišljam kako smo vremenom svi počeli da živimo “svet u svetu”. I ne govorim o tome kao o nečemu lošem, naprotiv. Imati svoj mali univerzum u jednom većem, koji se opet nalazi u još većem – smatram danas esencijalnim načinom življenja. Ne tako davno – jer pričam o vremenima kojih se svi sećamo, životi su nam manje više bili slični. Slična jutra i večeri, programi na TV-u, slične navike vikendom, slični nameštaji, tepisi, tapete, knjige na polici – slični. Različitost se manifestovala tek kao izraz bunta, i bespomoćna kakva je bila u tim vremenima, uvek je na kraju ispaštala jer nije bilo dovoljno uklapanja. Pa opet, i danas pričamo o uklapanjima. Kod terapeuta, psiholozi i komunikolozi nam govore koliko je toga još u nama što želi da se uklopi u celinu. Da ne štrči. Ali ipak, i sa tim i bez toga – negde nekako ne znamo tačno ni kad ni kako, napravili smo te mikrouniverzume gde je naš život naš. Gde štrčimo sa onima koji štrče na naš način. Neko je recimo čuo da je “počeo treći svetski rat” kako su neki mediji preneli ovo što se dešava a što je započeto u Siriji, neki nemaju pojma, i nije da ih se ne tiče, ali je playlista koja trenutno ide mnogo zanimljivija. Neko sprema rodjendansku tortu detetu i smišlja poklone za Novu godinu, neko brine zbog kašnjenja plate i što ne može da spremi rodjendan detetu kako je želeo, neko ima problem jer mu fali dvesta hiljada evra da završi projekat, neko je dobio prvi mobilni telefon, neko brine o autentičnosti doktorata koji piše i mašta o visokom ugledu jednog dana, neko ne veruje u kontinuitete i već menja treći posao, a i profesiju. Zapravo – ti naši univerzumi u svim mogužim različitostima su mnogo stvarniji oduvek bili od te jedne zajedničke stvarnosti koju živimo kao stanovnici planete ili jedne zemlje.

Pravilo da budemo prisutni u ovom trenutku, da živimo sada i slično – što su mudre glave prenosile vekovima, a njuejdž knjige pojednostavile da svako čuje, kao da je dobilo svojih pet minuta. Svi živimo SVOJE sada. I to sada nigde nije isto. Iz bogatog unutrašnjeg života koji je umeo da stvara teskobu, čovek se lagano oslobodio i počeo da živi bogat život spolja, reakcijama, izražavanjem, pokazivanjem, delima, akcijom i to je donelo materijalizacije istog.

Upravo to jeste negde vizija Urana u Ovnu. Biti hrabar, autentičan, svoj, nov sebi a samim tim i drugima. Iznenadi sebe. Isprobaj se tamo gde još nisi, pronađi nove načine, započni ako treba sve ispočetka. Skoči. Preleti. Stropoštaj se pa se digni. Ono što on podrazumeva je kapacitet vitalnosti, psihofizičke snage – jer da nije tako ne bi nam od 2010 doneo ovako munjevitu promenu brzine na koju smo do danas – već navikli. Da neko ovim tempom radi 2002 – već bi odavno odustao, ne znajući šta u sebi poseduje, kakvu snagu. Možda je to nekad snaga trpljenja, ali više izdržati i prezupčiti krize voljom koja u čoveka uvek veruje više nego u boga ili bilo šta drugo. Drugim rečima, Uran u Ovnu se ponaša kao da zna da mi sve ovo možemo. On ni ne smatra da će nam išta biti teško, već očekuje da vidi naše oduševljenje što je ovako uzburkano, živo, napeto, puno tenzije, nemira, strasti, preokreta! Ah preokreti, prosto ga romantična osećanja preplave kad razmišlja o naglim, radikalnim promenama. Za razliku od 20. Veka koji je potpuno kameni vek u smislu fleksibilnosti, moramo da stanemo malo sad i da kažemo “Bravo ja!” To više nije tolerancija, to je fleksibilnost na promene, na novo, ma kako zvučalo strašno ili preteće. Otkud nam to? Ne znam, ali znam da Uran oduvek zna da za sve što sledi imamo sve – baš sve – što nam je potrebno. U to ime uživajte u novinama, ne sumnjajte i ne postavljajte pitanja zašto, otkud, da li.. prihvati, uhvati se za njih kao za lijanu i prebaci na drugu stranu – direktnim putem – letom. A i ako padneš, pusti i neka bude slobodan pad, bez opiranja jer što su stege jače, što smo tvrdji i što je otpor jači, više boli kad se nadjemo na dnu. Nego lepo – padni, onda malo prilezi i odmori pa ustani. Život i tvoj mikrouniverzum ionako donose sutra novi dan.

____

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

Related Posts