astrološka pisma

Između DA i NE

Od kada je Jupiter u Devici ishrana je postala univerzalna tema. Mnogi su ili na postu ili na hrono ishrani, nekoj trećoj dijeti, a ako nijedno od toga onda su makar u spočinjavanju greha i prizivanju griže savesti zbog preterivanja u jelu i lošim svakodnevnim i svakonoćnim navikama. Jer, baš tako radi Jupiter, a posebno je sklon da nas kroz krivnju opominje i uči dok je u kvadratu sa Saturnom kao sad. I uz svo poštovanje spram nutricionističkih ordinacija, kvantnih novih metoda proračunjavanja na šta smo alergični, kako i u kom smeru da konstruišemo svoj jelovnik na dalje, ništa se značajno neće promeniti dok ne budemo pre svega duhom spremni za promenu na ovom polju. A promena duhom obično dolazi na teže načine, i tek retko (ili, samo kod duhom inače spremnih) iz čistog pozitivizma, optimizma, nade, vere. Jer duh pokreće volju na duge staze, dok inat i snaga samo akutno i preko ega. A ovi teži načini su poznati… stigla laboratorija sa lošim rezultatima, vaga vas više ne mrzi, sada vas psihopatski zlostavlja, ili emocionalna rasturenost jer ste nešto ili nekoga izgubili, ili tek tako patite, teško vam je, imate sindrom prolećne depresije, neki glas duboko cvili u vama i hoće da se spase. Sve to vodi nas u dubinu savesti i visinu duha koji bira da spašen bude mirom i tada se kreće u rat spram anksioznog, onespokojavajućeg. Pa malo duhovne literature, malo samoće, ritma, terapija, puno prirode, običnog, reda, novih navika, samo da bi smo se spasili… ili još ne, jer nije bilo dovoljno loše, dovoljno teško.

No tu su i oni koji ključnu reč ovog aspekta (Jupiter i Saturn u kvadratu) a to je UMERENOST uspešno žive i njih ćete da prepoznate po tome što mogu da odole onda kad vi ne odoljevate bilo hrani, bilo provodima do zatvaranja lokala, bilo instinktivnim troškovima na zadovoljstva, sedenju ispred kompa satima i sl. Oni poput davno bačenog sidra poznaju svoje domete i kada im se lanac poprilično zategne ne mare da ga opuste tako što će odustati, reći NE. Jer na ovaj aspekt kad god uspete da kažete NE (Saturn) umesto DA (Jupiter) onome što je zamamljivo i lako u dobitku ste, jer baš kao u matematičkoj jednačini NE (Saturn) vodi u Jupitera – duh, optimizam, uspeh. A svako DA vodi u Saturna – restrikcije pre ili kasnije, kašnjenja, otupelost, zaglavljenost, ograničenja, depra. Sve je zato sada u NE i u DA.

U još jednostavnijem prevodu to bi značilo: recite sada DA svemu što od vas nešto zahteva, što ište nekakav trud, što nije komforno, a možda ni prijatno i na dobitku ste. A recite NE svemu što garantuje lakoću, brzinu (bogaćenja, ekspanzije) i užitak čula, pa čak ma koliko da dobro zvuči može se pokazati na kraju kao jalova rabota. Čula jesu važna za ovaj aspekt jer sad je dobro da nam služe tek da čujemo kosmos, prirodu, ptice, da dodirnemo neko drvo ili pomazimo životinje, a ne da bi na se i poda se samo trpali i užicima se preko čula sladili. Ta čulnost sada je hendikepirajuća. Jer..

10464413_1048746918510719_6429891991584783957_nAskete su u nama oduvek. Jedan asketa čuči u svakome od nas, i ne treba to mešati sa zabranama iz psihologije, niti sa mazohizmom. To je prirodni sled da nam nekada treba puno a nekada nam treba samo malo. Sada nam treba samo malo ega, samo malo materije, a jako jako puno duha i vere. I zato taj asketa u nama sada treba da progovori. Taj prirodnjak, gorštak, mudrac. Taj bosonogi što odbija komfor cipela, taj bez para koji je proputovao svet, taj bez skupih restorana i skupih tretmana tela i još skupljih od stručnjaka napravljenih jelovnika što se najzdravije od svih (pa i tih stručnih) hrani. A ovog žovijalnog tipa, debeljka sa osmehom i raširenih ruku spremnim da daje, preteruje i natrpava, da čašćava i kad ne zna zašto to radi – treba ukrotiti, vezati za neko drvo sad i naterati da netremice gleda u jedan kamen dok ne bude umeo da nam kaže šta mu je kamen rekao.

Zato pažljivo narednih nedelja, a ako i ne budete pazili – kosmos vodi računa i dobra strana ovoga je što nema prave opasnosti a da niste bar tri puta bili pre toga opomenuti. Zato opominju, skreću pažnju, bude grižnju. A šta će u nama prevladati – sam bog zna. I za kraj, opet Mirko Kovač, još jedan njegov zapis iz scenarija za film “Uvod u drugi život”. Neka i nekima od nas ove nedelje koje slede budu baš to – Uvod u drugi život.

Šta li će u nama prevagnuti?
bore se Raspusnost i Stega,
Lajavost i Uzdržanost,
Dužnost i Olakost,
Plačljivost i Okrutnost…
Pobožnost i Huljenje,
Mrs i Post…
Veselost i Tmurnost,
Razvratnik i Vernik,
Učitelj i Služitelj,
Asketa i Razmetljivac,
Lažljivac i Istinoljubac,
Visokoumlje i Niskoumlje…
Duša i Mrak…

(M. Kovač)

____

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

12615160_1018327114886033_2977216691517046967_o

Related Posts