astrološka pisma

Tajna i moć čovečanstva

10991138_855860607799352_414008056834282112_nVreme kada Ribe slave rođendane krenulo je koliko juče. Nalazimo se na početku ovog poslednjeg zodijačkog znaka, i narednih mesec dana ćemo se kao i svake godine suočiti sa zaboravljenim šmekovima života. Pitaćemo se gde su nestale tajne, romantika, strast avanture koja podrazumeva poplavu vere na krilima apsolutne ljubavi koja se graniči sa ludilom u životu, ali u bioskopu na istim scenama uzdišemo i maštamo šta bi bilo kad bi nam se makar na dan isto desilo. Klasični paradoks 21. veka koji nudi mnogo a žudnja sveprisutnija. Pa kako to?

Da li ste ikada pomislili na sve magove književnosti koji su svoju plodnu imaginaciju pretočili u hiljade likova sa zadivljujućim sudbinama, što hrabrim, posvećenim, rizičnim, opasnim, idealima teže i ispisali sve te priče vredne prepričavanja u tmini pod svetlom sveće, u vremenu pre nego što je elektrika kucnula na vrata čovečanstva. Džejn Ostin i sestre Bronte umaču pero u mastionicu u tišini koja ima monopol nad samoćom, koja ima jedina moć da stimuliše fantaziju, nikada kao tada autentičnu, neponovljivu. Nastaju Hitklif i Mister Darsi, a negde će neka tinejdžerka ove 2015. godine isto kao i davne 1989 ili ma koje druge gutati štivo i neće želeti da završi ovu literarnu ljubavnu avanturu. Pogasiće zujalice na struju i u tišini, pod sjajem lampe od tek 25 ili 40 sveća, dok joj se kap znoja bude slivala niz vrat po prvi put naježen od erosa – poželeti iskustvo strastvene ljubavi. Njen eros će imati inicijaciju koja će je proganjati decenijama kasnije svaki put kada bude sama, i zato se samoće nikada neće plašiti. U samoći živi eros riba, u tmini i tišini, ali ne mraku koji preti i opseda strahom poput Škorpiona ili Raka, već fantazijom i svemogućim, oplemenjen gotovo magičnim darom da opipa gustinu erosa, da zavibrira, zadrhti, usplamti, pocrveni i onda kada ga niko ne gleda. Zato su Ribe, i zato je period Riba – najplodniji kada govorimo o pisanju i o muzici i zato sve Ribe vole književnost. Ako znate neku da ne voli, nije greška u horoskopu već u devijacijama čovečanstva i razilaženju sa sobom. Najiskreniji načini da se doživljeno uzbuđenje materijalizuje jesu pisanje (od prvih dnevnika koji čuvaju tajnu do ljubavnih pisama) i muzike, a kada kažem muzika mislim isključivo muziciranje, a ne pasivno slušanje koje podjednako poput čitanja, ostatku sveta nudi da makar na tren dotaknu savršenstvo, božansko, divine… A ta nevidljiva nit od Ostinove i Bronte, od Šekspira i Jesenjina do mladalačkog uzbuđenog daha koji se utapa u štampani papir dok okreće stranice i dan danas, predstavljaju utehu i šapuću da nije sve izgubljeno!

10991163_855863261132420_41718865808942827_nSa elektrikom, sa produkcijom, sa muzikom, sa fejsbukom, sa internetom uopšte – sve je kopija kopije, inspiracije se nižu, princip “ako može on mogu i ja” je sve prisutniji, pa je sve više pevača, pisaca, umetnika, ljudi otkrivaju da umeju da interpretiraju i imitiraju, ego prati pomisao da smo stvaraoci, ali avaj! Lako je sa interpretacijom i imitacijom, ali za invenciju vrednu police u biblioteci ili dva kvadrata na zidu nekog muzeja je potrebno mnogo više samoće, ljubavi a la folie (“do ludila”) i sasvim dovoljno siromaštva ili neke druge bede za koju se Ribe uvek postaraju da ne fali. Pa ni nema Ribe koja bilo porodičnu dramu (najčešće odsustvo oca od najranijih dana), bilo finansijski krah i preživljavanje koje verujte ni zamisliti ne možete iako ste moguće je, slutim – klimnuli glavom kao da razumete o čemu pričam, bilo spremnost istinsku da umre zbog ljubavi poput Julije ili Tatjane Onjeginove, a Puškinove nije doživela. Tek tada tajna (koja je ključna reč ovog znaka) o životu, ljubavi, ljudima, o fundamentalnim, dakle večitim istinama o svetu i životu može da vas dodirne i prospe svetu… I zato tek 1829. kada svoju veliku ljubav Konstancu sreće, Šopen maestralno stvara – veliki mag romantizma, Riba u horoskopu, virtuoznih prstiju i snažne senzualnosti, koji nas zaseni i danas čak i sa nekvalitetnih snimaka na youtube-u. No na žalost, to njihovo vreme je prošlo. A u ovom našem, baš oni koji stvaranju jesu skloni a imaju jake Ribe u horoskopu, iz poštovanja i večite zahvalnosti koju se ne libe da pokažu što su dotaknuti jednom bili i spašeni kada su na izgubljene ličili, retko objavljuju i u slavne odlaze ustupajući mesto kvazi stvaralaštvu, dok za sebe biraju more ilegale i anonime koja je oduvek bila njihovo skrovište za sigurnost. Drage Ribe, ovaj svet danas više nego ikad traži da sa njim podelite sve ono što u sebi nosite, što tajite i brižno čuvate da ga oplemeni i uzbudi erosom kojem ravnog nema.

I sve ovo isto odnosi se i za nauku – koja je najpretencioznije moguće odabrala da se tajnom bavi, tajnu otkriva, i u tajni se gubi ako ne računa na nerve, na misteriozno i metafizičko i iznad svega na moć koju vera daje i spremnost da se žrtvuje za ideju, za istinu. O, kako je tek moćan Eros Nauke, odnosno Eros Znanja što istražuje i zamišlja mogućnosti bez da se ograničava na postojeće, pa tek taj jedan granice konačno i pomera poput Galileja il’ Kopernika, obojica Ribe u horoskopu. A najslavnija sovjetska Riba, Gagarin, u kosmosu – najdalje što je moglo da se ode, u apsolutnoj tišini i samoći – slavu sebi večnu stvara.

Zato se okružite svećama, pustite Šopenov koncert, udahnite duboko miris jasmina AllMe sapuna koji podstiče eros, utonite u stare spise čovečanstva i doboko zahvalite.

Završih! Da pročitam strepim…
Od stida više nemam daha…
Al’ vaša čast mi jemči lepim
i predajem se njoj bez straha…

– Puškin, “Tatjanino pismo Onjeginu”

———–

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

Related Posts