astrološka pisma

U vremenu rasprodaja

Ne volim januar, al’ volim januarske rasprodaje. Volim one „da ti isteraju oči“ natpise SALE 50%, 30%, 70%… Strelac sam i normalno ne uživam preterano u shopinzima. Pogotovo ne uživam kada je bljuzga neka napolju, ledeni vetar, gužva i krkljanac. Ali rekoh već, Strelac sam.. pa nekako imam tu sreću da u prve dve radnje koje udjem – nadjem sve što mi treba. Naravno, Strelac sam – kupim i što mi ne treba, tipa rezervne pertle, sredstvo za čišćenje cipela, uloške dr. Sholl za obuću ili rekvizite koje nikada ne koristim kao na primer kišobran ili one male torbice za telefon, ključeve i cigarete koje se nose preko bubrega. Neretko kupim nešto što već imam, samo ne znam, jer sam ga isto tako kupila „onako“ i nikad koristila.  Sve staro na koje se naviknem, u smislu da ga pripitomim na neki samo strelčevima poznat način, bilo da je to stari novčanik, torba ili džemper jako teško menjam. Mora bukvalno da se raspadne do nepreporznavanja. Duks koji bi neko nosio „samo po kući i prilikom selidbe“ na Strelčevima ume da izgleda kao modni hit! Baš ta malo naglašena opuštenost, komfor i da je to nešto u čemu možete da trčite i po Kalemegdanu ako želite, ili da sedite i na podu i podjednako izgledate uredno (uredno = „dovedeno u red“, sve to od Jupitera), nama ide od ruke jer Strelac ne haje za stvari. On im se raduje, i samo dok radost u duhu živi, a to je onaj trenutak kada držite nešto što želite u rukama i idete prema kasi ili dok idete sa natrpanim poslužavnikom u McDonaldsu (ako ste Strelac) ka stolu (kao ja kada sam dobila prvu platu pre 15 godina) samo u tim koracima, tom ‘putu’ živi radost za Strelca. Znam, znam… McDonalds nije zdrav, ne bi trebalo da pišem o tome, ljudi treba da izbegavaju Mc i zbog zdravlja i zbog toga što iza Mc-a stoje neki bau bau likovi za koje prvi put čujem ali chain letteri koje dobijam trude se da mi ih urežu u pamćenje. Nije to ništa novo kada ste Strelac. Strelčevi šetaju okolo i non stop popuju, a sami najčešće nisu primer za isto. Šta ću. Pa nisam ja Vodolija! I naravno, opravdanje će naći za tili čas, kao ovo sad sa Vodolijom…  Medjutim, sa prvim grizom čizburgera se sve za Strelca završava, a počinje radost za Bika. Jarčeva radost je što je prošao pored Mc-a i iskulirao ga najstrašnije! Vodolija je najneskromniji u tom smislu i srećom smatra tek ono kad su ga saleteli sa vrata jer je hiljaditi posetitelj i dodeli besplatne vaučere.

Ali u stvari, htela sam da pišem o Saturnu. Šetam danas gradom, nosim kese u rukama sa nekim novim stvarima sa rasprodaja i sreću mi predstavlja sada miris tople kafe i da zapalim jednu cigaretu čim stignem kući. U odnosu na sadržaj kesa ovo prvo pobedjuje. Njemu sad idem, i to je na redu. Ali padne mi napamet sledeće: rasprodaje su tu od Nove godine pa do kraja januara. Sve je to pod vladarstvom Jarca odnosno, Saturna. I da. Tako Saturn misli na sirotinju raju, ono što je do juče bilo skupo i nedostupno, postaje ipak pristupačnije. Kada ispod jedne cene stoji druga, duplo manja – to je restriktivni Saturn učinio. Pad cena. A kod kuće onda sa mirom odvojite višak koji se pakuje u kese i nosi onima koji nemaju ni za rasprodaje. Na sajtu popusti.rs se sve više kupuje. Deset masaža koje bi vas koštale sto evra, tu možete da dobijete za dve hiljade dinara. Malo li je? Mislim da će takvih sajtova biti sve više. Nedavno mi je bila Maja. Moja prijateljica koja živi u Londonu. I kaže mi, da sve najbolje stvari koje ima kupila je u tim second hand radnjama. Problem je što mi odavde kada pomislimo na second hand pred očima vidimo najlon na buvljaku rasprostrt na goloj prašnjavoj, a nekad i blatnjavoj zemlji, sa naredjanim sakoima, suknjama, cipelama iz ere šezdesetih. Pored je obično i neki tranzistor, ram za slike, poneki orden ili album sa značkama. E baš ću da kupim, malo sutra! Dok u stvari, pravi second-hand shopovi se ne razlikuju od bilo koje radnje, samo što su tu stvari već jednom bile nečije. I verujem da će Saturn u Škorpionu, koji u suštini prezire i gadi se stvari, ovu vrstu trgovine učiniti ponovo popularnom. Pa da će biti second-handova sa firmiranom garderobom, kvalitetnom. Skoro sam i ja u jednom takvom second-handu u Beogradu kupila onu četvrtastu SMB torbu, u kakvoj smo nekada nosili knjige u školu. Na ovoj još piše sa spoljne strane „Komplet za ličnu zaštitu gradjana“ i unutra SFRJ 3/83. Evo nadjoh sliku na netu. Nisam je još nijednom iznela iz kuće, ali taj fenomen Strelca sam već objasnila na početku posta.

Ono što je važno da se pregrmi je – stid. Možda vaša komšinica ili prijateljica ima višak stvari sa kojima ne zna šta će, gde da ih nosi. Možda vama baš nešto odatle odgovara. Šerujte. To je ionako in. Saturn će se hoću da kažem, ove godine „u januaru“ zadržati duže od kalendarskog januara. Sve dok bude bio u Škorpionu – razmišljaćemo logikom upotrebljivosti starih stvari, to su i reciklaže takodje. Tehnika nema izlaza, lično ne bih kupovala ništa ako ne moram, jer sve je sad protiv tehnike, i mnogi će reklamirati kupljene proizvode, a stari mogu lako da zakazuju. Kompjuteri koče, sve je zagušeno, a pošto Saturn sadržaj voli da nosi na djubrište, lako se gube i sadržaji kompjutera pa radite revnosno back up. Cele godine. Kada Merkur krene retrogradno možda malo više nego inače, imaćemo ga tu od 23. Februara do 17. Marta, ali stvarno, cela 2013 nije u ljubavi sa tehnikom. Ili kvar, ili maler. A zamislite kako je to lepa astrološka slika Saturna u Škorpionu. Jedan izgubi recimo fotoaparat, a drugi ga nadje. Nije njegov, tudj je, al šta sad… Polovan, al radi i došao kao poručen! Pa su gubici više nego u najavi. Knjige već dugo kupujem sa aukcijskih sajtova, Limundo, Kupindo…. a neke knjige i prodam… Samo pažljivo sa tehnikom, i sve što vam radi dobro, ne menjajte estetike radi.

Večeras nam Sunce menja znak, i počinje  Vodolija. Sunce će odmah ući u trigon sa Jupiterom i držaće se tako u toj vezi do kraja januara. Vreme je za velike poduhvate, plemenita dela, iznenadne preokrete koji stvari usmeravaju na bolje preko prethodno osvojene slobode. Pogotovo od 23-27. Januara kada se i Uran bude upleo pozitivno u ovaj deal. Uran je tu da ubrza, preokrene, ili da avanturu i slučajnost pretvori u ambiciju, cilj, početak. Ali je tu i da ako je potrebno, od problema spase u zadnji čas.

No tu je i Saturn u Škorpionu, odakle pravi jedan težak kvadrat na jato Vodolije pa i ovo naše Prometesjko Sunce u Vodoliji. I gle, ovo je stvarno taj deo mitologije.. Sećate se Prometeja? Hrabri lik koji je vatru i znanja odneo ljudima i zbog toga bio kažnjen. To je onaj koji  je imao i vizije i proročke moći pa je znao kada će doći dan Zevsovog pada. I kada je Zevs poslao Hermesa (Merkura) da ispita slučaj, je l’ znate šta mu je Prometej odgovorio? Isto ono što bi odgovorila svaka Vodolija, tj Sunce u Vodoliji, „Mrzim vas, Bogove, sve do jednog! I Nemam nameru da svoju kaznu menjam za robovsku službu vašoj tiraniji!“, ili u prevodu, jedva je dočekao da Boga otera u tri lepe! E tada je Zevs ljutit i besan rešio da ga sa sve stenom za koju je bio okovan, baci u duboki Tartar – što je trenutno slika Saturna u Škorpionu u kvadratu sa Suncem u Vodoliji. Stena koja visi nad bezdanom je Saturn u Škorpionu i koja sputava svaku moć Prometeja, ovog našeg Sunca. Taj mitološki sukob je astrološki konflikt dve volje od kojih nijedna ne popušta i tako dok se neko ne umori, pa nekada to traje vekovima. Na nivou naših svakodnevnih života ovo je sukob ali koji ne remeti život, osim ako niste nekakav Prometej, sada baš ohrabren da uradi nešto gde ste svesno preuzeli na sebe rizik. Šta je sa Julian Assangom? On mi pada na pamet prvi, Prometej svakako, pa da ga ne gurne neko u Tartar krajem meseca. Nadam se da će ga Jupiterov trigon spasiti. Baš taj Wikileaks, sloboda i dostupnost informacija, internet i ostalo. SOPA i ACTA, koje se i nisu povukle, kako Jupiter krene direktno 30. Januara verujem da će ponovo trubiti o plaćanju, autorskim pravima i masovnom brisanju sadržaja sa www koji iste narušava. No videćemo…

Ja vam želim Srećnu kinesku Novu godinu, koja počinje 10. Februara i nosi znamenje Zmije. O tome već ne znam ništa. Znam da se baš nešto sa Zmijama po Kineskom i ne slažem,  i znam da je to godina svih koji su rodjeni od februara do februara (’53-’54; ’65-’66; ’77-’78; ’89-’90; 2001-2002).

Slika gore je delo Marka Langovskog.

Još bih vam preporučila da pogledate film „The House of Tolerance“, naročito ako imate Mesec u Škorpionu ili Ribama. Mislila sam i o tome da pišem tekst, o ženama, o Svetim Kurvama, žudnjama, strastima i sahranama istih tih strasti, kao kada lik u filmu, a inače gost javne kuće kaže: „Od svih ovde (misleći na devojke, žene) jedini živ sam ja.“ Ovo je muzika iz filma i intro.

Related Posts