Saturn po znacima

ŠTA (NE)MOŽEMO KADA JE SATURN U STRELCU?

ŠTA SVE MOŽEMO KADA JE SATURN U STRELCU?

A pravo da vam kažem, tu će biti još dugo, sve do početka 2018. godine.

Dok je Saturn u Strelcu možemo da se vratimo na obustavljene studije. Da skinemo prašinu sa indeksa, da na rasprodaji pronađemo polovne knjige iz kojih bi valjalo učiti, da se podsetimo pisanja rukom na papiru. Voli Saturn u Strelcu papir, baš kao drvo svako koje je umesto u peći ili parketu završilo u biblioteci. Kao drvo nekakve otmene sudbine da misiju posebnu ima, a ne samo efikasnost. Zato sada možemo i hoćemo još da učimo, pa bilo kroz školu ili sami, ali okružiti se ozbiljnom literaturom, akademskom, enciklopedijskim znanjima, zaroniti u dubine, i ono što već znamo podići nan eke nove visine.

12006240_961837973868281_5141367060217567072_nDok je Saturn u Strelcu možemo da se selimo. Poput svake čerge koja preko noći razapne jedan mali grad pun života pa se bez najave pokupi i ode, isto tako možemo ako želimo da se sad selimo, bilo u nove stanove, bilo iz sela u grad, bilo iz zemlje u neku drugu zemlju ili sa kontinenta na kontinent. On će nam dati svu potrebnu volju i entuzijazam onda kada je teško ili malo umorno da izdržimo i da se ne vraćamo tako lako, da idemo napred i dalje.

Dok je Saturn u Strelcu možemo dosta novca da imamo, više nego što smo imali do sada, ali samo pod jednim uslovom. A taj uslov je da nam taj novac dolazi da bi ga drugima dali. Jer koliko je para potrebno Saturnu u Strelcu? Pa, nikoliko. Baš ništa mu ne treba. Pa zato ima uvek dovoljno koliko je potrebno Njima. A ko su ti oni? Deca na primer sa svojim klavirima, sportovima, ekskurzijama. Pa onda svi oni kod kojih odemo, platimo i savet dobijemo ili seansu ili masažu ili neki smućkan eliksir. To su lekari, stomatolozi, advokati, majstori. I za njih ćemo morati da imamo. U “Njih” spada i naš auto, njegovo održavanje, i naravno kuća i njeno održavanje zvalo se kirija ili računi ili nova izolacija. Ali da bi imali za sve to kad dodje, morate da dajete i pre nego dodje drugima koji imaju manje, kojima je potrebno, partner, sestri, prijatelju. Jer, neki će sada imati i za njih, a neki neće imati dovoljno ni za sebe no imaće ove prve. Tako je kosmos zamislio, ali čovek se stalno mesijanski petlja i kvari harmoniju jednog reda. Pa onda dobije, cicija bude, sebično zadrži samo za sebe i čak pomisli – to je sve moje, ne znajući da nije dobio zbog sebe, već ga kosmos pripravlja da ima jer će mnogima baš oko njega biti potrebno. Pomaganje je suština Saturna u Strelcu. Kada nemaš novac, ti pomozi da se neko preseli, da završi studije, daj knjigu, uputi na kontakt koji pomaže, spremi večeru, plati kartu, doniraj sestričini časove baleta ili jezika, otvori flašu koju čuvaš za specijalne goste i budi specijalno zahvalan.

Dok je Saturn u Strelcu možemo da se pajtamo sa prirodom. 12047003_961840593868019_2619705513304351977_nDa je unesemo sad u kuću da nam gotovo drveće izraste ispred kuće ili u kući ono niže drvenasto bilje. Od paprika preko bonsai do bendžamina. Da se svi zainteresujemo za prirodu, botaniku, bilje i njene medicinske koristi i opet, budemo joj zahvalni. Da šetamo po brdima i palimo logorske vatre, da kampujemo i učimo da sami sebe isceljujemo, jer ovo je osnovna medicina i paket prve pomoći. Kako se dezinfikuje rana, kako se previja rame, kako se namešta zglob. I kako se pali logorska vatra, i kako se razapinje šator, kako se gradi kuća, diže krov, okopava zemlja, postavlja ograda, lemi i kalemi. Pa oko nas odjednom, iako to nije baš bio slučaj, sve neke kutije sa mastima i biljem, alati i uradi sam – uputstva i recepti “Kako se pravi… “

Dok je Saturn u Strelcu možemo da se vratimo nečemu što smo kao mladi radili. Može to biti neki hobi, a može biti i neki posao koji smo radili davno davno, pa mu se zainteresovani i uzbuđeni vraćamo. Negde nas ionako čeka susret sa tom prošlošću bilo u vidu osoba koje nas na to vreme sećaju, ili dok sredjujemo stan naletimo na neke svoje sveske, dnevnike, crteže, radove, planove, pohvale, diplome. Život nas je odveo od nekog raskršća na treću ili petu stranu, ali sada možemo da se vratimo i nešto od starog nastavimo.

I možda najvažnije od svega, dok je Saturn u Strelcu možemo da grešimo. Da tu i tamo ispadnemo glupi, nepismeni, uobraženi, nepravedni, nevaspitani, nezahvalni, gordi. Najviše gordi. A zašto? Baš zato da bi malo bar prestali da sudimo tako ostrašćeno i strogo onima koje vidimo kao glupe, nepismene, uobražene, nepravedne, nevaspitane, nezahvalne i gorde. Kad se nadjemo i mi u njihovom taboru, sve biva drugačije. Nekada će nam Saturn dati da u sred uloge sudije dok mašemo rukama i pričamo šta bismo mi kad bi bili neka vlast ili na njegovom mestu, da da vidimo ono što do tada nismo znali. Saturn u Strelcu je pozadinska priča. To je sudija koji ne može da osudi ni lopova kad sazna da je ukrao da bi prehranio troje dece. Ali dok to nije znao taman je bio spreman da zavede red, otpusti sa posla, i zato mnogi koji imaju Saturna u Strelcu a pravdom se bave, gledaju da šmugnu iz privatnih sporova u one više, gde se firme i države sude, tamo gde su kriminal i korupcija – jer bar tu je lako, tu su mahom krivi, pa iako postaje slavan sudija niko ne zna da zapravo ne bi više nikada mogao da kazni nekoga jer je zaboravio da ukuca parking, a kamoli nešto veće.

Dok je Saturn u Strelcu čita nam se Hese. Gledaju nam se stari filmovi, slušaju nam se ploče. Interesuje nas teologija, istorija, antropologija, etnologija, veterina i medicina. I psihijatrija. I geografija i klimatologija.

 

ŠTA NE MOŽEMO KADA JE SATURN U STRELCU?

Ne možemo da izmaknemo sudu Savesti.

Gandi koji je imao Saturna postavljenog u Strelcu, jednom je rekao: “Jedini tiranin kog priznajem na ovom svetu je onaj tihi glas u nama.” Če Gevara, takodje sa Saturnom u Strelcu, rekao je nešto slično: “Ja nisam oslobodilac. Oslobodioci ne postoje. Jedino čovek može sam sebe da oslobodi.” I ta sloboda je upravo sloboda mira savesti. Život u miru sa savešću je najmirniji makar se živelo u Angoli, Avganistanu. A “čovek i na giljotinu može ići slobodan i blažen”, govorio je Patrijarh Pavle. Blaženstvo i mir, postoje samo kada se živi u duhu sopstvene savesti. Negiranje njenog glasa i najčešće, njeno zagušivanje bukom racija koji nalazi opravdanja za Ego, koji upravlja žudnjama i lakomosti kao i pohlepom zbog koje smo svi po nekad sebični misleći samo na svoje dobro koje izmiče ili kom težimo, najčešće nas vodi greškama koje će kasnije u baš ovakvim tranzitima stizati na naplatu. Ta naplata nekada je kazna. Ta naplata nekada je patnja. Iskreno pokajanje. Ta naplata nekada je moliti nekoga da vam oprosti. Ili priznati da smo grešili. Ili dobiti meru za meru. No da bi to mogli moramo biti svim srcem na svojoj strani, na strani Duha. Jer to su situacije u kojima bukvalno moramo izneveriti svoj Ego na uštrb Duha. Ili, ostati u odbrani Ega na uštrb Duha i Savesti. Trećeg puta nema, a od ova dva nijedan nije lak, no samo jedan je ispravan.
12140203_964770390241706_3190460894107284758_o

Percepcija kojom znak Strelca promatra ovaj svet je daleko od praktične, ona u velikoj slici živi, u svim prošlim i budućim životima, živi u genetici koja pravi krugove oko nas svakodnevno iako ih ne vidimo, živi hronološki u našim životima baš kao i Saturn što uvek predstavlja hronologiju i put kom ona vodi. I iskreno, jedino što stvarno interesuje ovo jato Kentaura na nebu jeste da se očisti. Da put kojim do očišćenja dodje posle prenosi dalje kao nauk ili metod. Kao vrednost do koje je došao ne učenjem, već ličnim iskustvom. Koo no reče, samo na greškama se uči? Škola grešaka na kojima učimo, greške poput ispitnih predmeta koje sada traže analizu i nov metod kojim im pristupamo. Strelac je vatra koja pročišćava, to je reč koja spašava, to je postupak iskupljenja, priznanja koji umiruje. U starim vremenima kuća horoskopa koja odgovara Strelcu nosila je naziv Deus (Bog). Kuća Boga. Otuda danas povezanost Strelca sa religijom, filozofijama, ali mnogo više od toga to je biti stalno na ispitu ličnog morala, istinitosti, i naravno Savesti.
Uhvaćenost u mreži sopstvene savesti a ka mreži ćemo sami sebe da vodimo. Prizivamo je sad, želimo da se otkrijemo svi, da budemo istiniti i iskreni, no nikada kao sada nije nam bilo tako jasno da je upravo najtežena svetu biti istinit i iskren.

No uvek ima izuzetaka. Ima onih koji su savest zapečatili i koji patologijom vođeni sve više idu ka bezumlju i još većim grehovima. Knjiga koju je dobro pročitati sada je Pekićev roman “Kako upokojiti vampira” koji upravo čitam. To je roman o Saturnu u Strelcu. O dva puta. Iskupljenje ili ludilo psihe, gde čovek bez vere, duha i iskrenosti odlazi.

Druga stvar koju ne možete dok je Saturn u Strelcu – ne možete da ostanete bez stava, bez principa, neopredeljeni, bez ideologije, ideje, vere. Ako ste do sada bili na strani svih, moraćete da izaberete stranu. Za to će se već svet u kome živimo pobrinuti da vas pogura i da se i od vas čuje u šta verujete, šta osuđujete, u čemu ne popuštate. Neki će to činiti javno in a sav glas ponosno i prodorno, drugi možda tiho, u intimi i poverljivo. Ali budite spremni da će vas neko pitati u šta verujete i šta vam je važno. Pa počnite možda već sada da razmišljate o tome. To je ono standardno pitanje na koje odgovara svaka nova mis sveta. Šta želiš u svetu? Gandi je rekao “Budi promena koju želiš da vidiš”. A koju promenu želiš da vidiš? Moraš da znaš, jer znaš… i kad je jasno čuješ, sada si odgovoran i da je glasno kažeš.
Madonna – isto Saturn u Strelcu. Mislim da je svaki njen koncert pola muzički, a pola tek pozornica za njene jasne stavove, želje, uverenja, pozive. Saturn u Strelcu je preacher, ali samo onaj koji živi ono što propoveda, praktikuje.

Tu su i najvažnija pitanja koliko ste dogmatični, koliko ste oslobodili svoj um? Koliko i dalje verovanja društva su vaša lična uverenja? Koliko ste u strahu od sopstvene slobode? Ili se plašite i dalje božje kazne? Ili ste od onih koji u nju veruju još samo kada naš tim da trojku nakon nepravedne sudijske odluke? Sloboda u kavezu, kako bi to rekao Striković ili Pohvala ludosti Erazma Roterdamskog – takođe još dve knjige kao štivo za naredni period. Koliko ste hrabri da mislite na glas i kada svi misle drugačije? I kolko ste mirni sa sobom u trenutku kada ste tako hrabri. Eto, to je u stvari suština. Jer, čovek se ne rađa. Čovek se postaje.

Pored već spomenutih Saturna u Strelcu imaju/ili su imali: Alfred Hitchcock, Frederic Chopin, Andy Warhal, Gary Oldman, Edgar Allan Poe, Daniel Day Lewis, Al Capone, Tim Burton, Oscar Pistorius, Ernest Hemingway, Stanley Kubrick, Grigori Rasputin, Sid Vicious, Andrea Bocelli, Christopher Lambert, Maya Angelou, Rene Magritte, Charles Darwin, Vladimir Lenin, Nick Cave, Anne Frank, Rafael Nadal, Novak Djoković, Ana Ivanovic, Federico Garcia Lorca, Lucky Luciano, Ursula Le Guin, Claude Monet, Henri Matisse, Andy Garcia, Mišel Uelbek, Alehando Jodorovski, Franc List, Čajkovski, Gabriel Garcia Marquez, Horhe Luis Borhes, Lars Von Trier, Johnny Rotten, Fred Aster, Noam Čomski, Vladimir Nabokov, Baruh Spinoza, Andre Žid, Tamara Lempicka, Marija Montesori, Filip K Dik, Michael Jackson, Grace Kelly, Prince, Osama bin Laden, Ellen DeGeneres, Serge Gainsbourg, Lionel Messi, Steve Buschemi

___

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

Related Posts

2 thoughts on “ŠTA (NE)MOŽEMO KADA JE SATURN U STRELCU?

  1. LIDIJA kaže:

    Covek se ne radja-covek se postaje,to jeste sustina-ZIVA BILA SANJA,BOG BLAGOSLOVIO SVAKI TVOJ KORAK!!! Ovo je ispisao jedan Mars u Jarcu?

  2. gugexueshu kaže:

    Na globalnom planu dok Saturn boravi u znaku Strelca mozemo ocekivati velike promene na svetskom nivou.

Comments are closed.