MERCURIOSITY

Merkur i Marfi, mora da su neki rod?!

Merkur nekada stvarno ume da zagorča život. Još ako u svom natalnom horoskopu imate aflikovanog Merkura (u lošim aspektima), tada ove njegove tranzitne nebeske manguparije samo budu mirodjija za gubitak koncentracije, haos, lošu organizaciju, propale planove, gubljenje stvari, zaboravnost, otkazivanje, odlaganje, pa predomišljanje i ponovno zakazivanje, za dogovore koji nisu konačni, za ugovore koji nisu pokrili baš sve što bi vas zaštitilo, za odnose sa drugima u kojima se kaže sve sem bitnoga. Pa dok srećni mislite, ok – sve je u redu, dogovor je pao, plan je napravljen, put zakazan, škola upisana – na povratku kući setite se vrlo važne činjenice koju ste prevideli a koja sve to stavlja u pitanje ili vas tera na sredjivanje haosa, prerasporedjivanje prioriteta, obaveza… igra se Merkur i zeza na sitno, što je sasvim dovoljno da vas poremeti i odvuče pažnju sa velikog, bitnog. Da dok utonuli u duh čitate knjigu, samo jednim javljanjem na telefon potpuno poremeti koncepciju dana gde ni ne shvatate da ćete na toj stranici ostati možda još dve nedelje, a koliko tren pre telefona bili ste ubedjeni da vas niko i ništa sada ne može izbaciti iz tog uljuljkanog optimizma i želje da pokriveni ćebetom sa šoljom toplog čaja ostanete do ponoći, dok ne dodjete do zadnje strane.

Obično ovakve tekstove pišem na početku nekog takvog perioda, kao najavu i preventivni savet, ali sada je drugačije, pa tekst o Merkuru u Devici pišem na kraju njegovog tranzita koji je trajao 68 dana. Doduše, iz Device izlazi konačno 3. oktobra u 16h 05 minuta (za našu vremensku zonu), i ono što je ostalo još da razbuca – jeste njegov trenutni izazovni aspekt opozicije koji pravi trenutno pa sve do 3. oktobra sa Jupiterom i Uranom iz Riba.

Merkurovo neslaganje sa Jupiterom je meni lično dobro poznato, jer kvadrat ove dve planete nosim u svom natalnom horoskopu, i mogao bi se najjednostavnijim rečima opisati ovako: „Ako želiš da budeš u duhu, znanju, mislima, filozofiji, misiji, školovanjima, eudkacijama, obrazovanju – onda se oprosti sa parama i praktičnim sitnicama koje (takodje) život znače!“ Jer pustite li praktično da udje u vaš život, dakle: majstori, telefoni, kupovine, administracije, susreti sa ljudima od kojih nemate šta novo i pametno da naučite, već kafa – kafe radi i nekog usputnog ćaskanja, dozvolite li Merkuru da vas samo fejsbukohipnotiše, da vam odvrati pažnju od duha i bitnog, od znanja i misije, od suštine i dalekosežnog cilja koji može obogatiti vaš duh a ne samo da upotpuni vreme u danu, prevarićete se jer je onda povratak na šine smirenosti i optimizma jako težak, a nekad gotovo nemoguć dok aspekt ne prodje! Obično Merkurova anksioznost, nemir nerava, smanjena pažnja (zbog aflikcije=lošeg aspekta) preuzimaju uzde u svoje ruke, pa su to oni momenti kada biste tako rado da nešto ispratite do kraja – ali nemate uslova, niste smireni, neko vas stalno prekida, zove, cima, mami vas zvuk sa kompa koji najavljuje novu poruku ili notifikaciju, pa milion prekida koje nesvesno stvaraju psihički umor, nervozu i odsustvo duha. Jer, duh je Jupiter, koji sada da bi dobio svoje i došao do hrama vašeg bića gde bi se eventualno malo naselio, traži da je put raskrčen i da nikakvih Merkura na tom putu ne bude. Nikakvih nebitnih, tričavih, površnih pitanja, ljudi, situacija, razgovora, poslova. Nije da ne zna Jupiter da se bez tih površnih, svakodnevnih ali praktičnih stvari ne može živeti, da su i one deo našeg života. Zna on to, ali je sada samo strog, to je onaj ljutit lik Zevsa = Jupitera, koji pedagoško, učiteljski strogim glasom naredjuje da ne palite TV, da ugasite Facebook, da isključite telefon, i da učite! Da se udubite u ono što je važno a ne ono što je nevažno! I čuće on vaše jadikovanje: „Ali od čega ću da živim, pa ja moram da završim ovu administraciju, pa moram i auto da odvezem kod majstora, a i posla nema ako nema telefona, mailova, moram zbog mailova koji su mi posao da budem na internetu… a hteo bih istovremeno da imam vremena za sebe, nikada mi kao sad nije nedostajalo to vreme koje ću posvetiti sebi, da odem u pozorište, na koncert klasične muzike, da pročitam knjigu, da me niko ne cima i ne dira, da meditiram, da učim, da ćutim i da mislim…“ I neće vas on pomilovati, neće vas utešiti i pokazati razumevanja, već će vas samo podsetiti da sami pravite prioritete, a da je zadovoljstvo duha kada sebe stavi ispred ostalog – najmoćniji doping bića koje odjednom maltene opušteno postaje, i kao da briga uopšte nema! I tako možda jedan dan, pa onda sledeći dan sanduče puno računa – treba sve to platiti nekako…

I takav je ovo period koji nas prati do 3. oktobra, iz duha u praktično, iz praktičnog i površnog u duh, al’ zajedno ne ide nikako! Pa ako krenete u završavanje tih sitnih, praktičnih stvari, tada odgovorite i na sve mailove, javite se svima na fejsbuku, narežite filmove, napravite kompilacije, platite račune, odnesite odelo na hemijsko, operite auto, idite tada na depilaciju i kod kozmetičara, zakažite poslove, gledajte Farmu i tričarije iz naroda, ali već sledećeg dana pogasite sve medijalne tehnološke sprave, i komp, i telefone i TV, pa knjigu u šake, ili na neki kurs, seminar, u školu, na meditaciju ili psihoterapiju, pa mislite, diskutujte o globalnim stvarima, o psihologiji, o astrologiji, o metafizici, bogu, religijama, antiglobalizmu, terorizmu, budite u apstrakciji u odnosu na ono što život praktično jeste. I tih dana posla nema možda, ali se duh snaži da sutra kada dodje opet dan za Merkura, vi optimistični, osnaženi duhom idete dalje… Novac odlazi na duh, ili na račune. Svakako – odlazi, pa ga trenutno nema niko! Niste jedini. Sve košta. I znanje i parking. I savet stručnjaka i dnevne novine u kojima već dugo nema šta pametno da se pročita. Pa malo ovo malo ono, a ko ima decu – tek tu će se jasno videti jaz izmedju potrebe da se detetu priušti ono što mu je realno potrebno, i onog drugog – priuštiti sebi.

Uglavnom, na ovakve tranzite – ako radite nešto iz ljubavi, misije, zbog edukacije (svoje ili tudje), radite na obrazovanju, dajete znanje i slično – od toga sada zarade nema! Pa svako ko živi od svog znanja, deli savete, usmerava, tu je da sluša ili razume, da održi nekakvu edukaciju i slično – sada će više volontirati, davati popuste, razumevanja, pristajati na plaćanja na rate, poklanjati gratis sav svoj optimizam, ili potpuno besplatno odraditi posao koji nije njegov a koji zna da uradi samo on, shvativši da je celokupan deo njegovog posla ostao neuradjen i da ga strpljivo čeka… Takodje će se vama takvima dešavati da sada vaši pacijenti, klijenti, mušterije, mladji od vas dosta, deca, postave takva pitanja da svo vaše znanje u pitanje dovedu, pa vas nateraju da se pitate da li baš sve znate, da li dovoljno znate i sl.

A ako se bavite praktičnim poslom, radite u pošti, banci, bavite se trgovinom, knjigovodstvom i slično, eto situacija u kojima lako možete napraviti grešku jer je pažnja smanjena, nefokusirani ste, radite šest stvari istovremeno, pa zbog toga snositi kaznu, disciplinska komisija možda može biti uključena, a moral i savest preuzimaju ulogu – pa da vidimo, hoće li taj koji je načinio propust z banci ili veletrgovini priznati sam ili da ga ganjamo? A kako praktično priziva praktično, za vas je naročito opasan ovaj period jer možete sada baš pokupovati milion gluposti sa Tele Shopa, nekakve djakonije koje ničemu ne vrede, niti koriste, al’ samo zato što je na rasprodaji, povoljno, pa umesto jednu stvar – vi uzmete šest, da na kraju nijednu ne koristite… a hteli ste da budete praktični, no ispadoste na kraju magarac i to naivni magarac!

Merkur i Uran u opoziciji su iznenadne promene planova, cimanje, nervoze, nedovršeni odnosi, rečenice, kao i neizbalansirane, neodmerene izjave, prebrzo zaključivanje, neslušanje drugog – ovo su kuršulsi, jednosmerna struja, crkavanje malih kućnih aparata, koji čak mogu sada da prestanu da rade iz čista mira pa da ničim izazvani opet prorade, ako nešto nije pregorelo. Lampe se pale i gase same od sebe jer je napon slab ili kabl u utičnici labavo stoji pa se klima, sve se klima i sve lako pada, telefoni, satovi, lome se ili mogu da naprsnu, kontakti se greškom brišu, ili ishitreno. No, nije tako strašno, samo malo više pažnje u saobraćaju i to posebno pešacima, jer oni sada ni ne gledaju pa prelaze, pa izleću, taksisti, GSP, i transporteri polude (možda opet štrajkuju, krenulo ih…) ali preživi se sve to.

A onda, kada 3. oktobra udje u Vagu, zaboravićemo da je ikada bio u Devici, pa ćemo otići u najlepše butike i modne kuće da se obučemo od glave do pete i lepotu pokažemo svetu, gracioznost i stil. Rečnik će nam se popraviti, manje ćemo psovati, nervi su smireniji, eros mami lepe reči, a reči eros, odobravanja, takt nam klizi sa usana, pogotovo što će tada biti tu u Vagi zajedno sa Saturnom – jednom velikom kočnicom da stanemo kad treba. Ljubav će biti glavna tema, kao i izgled, moda, lepota, zbližavanje sa partnerom i generalno – drugima.

Update: Sad se baš vratih iz grada, pa mi padoše na pamet još neke sličice tipične za Merkur/Uran – kradja interneta, kradja struje, ali će možda dosadašnji vaš snabdevač na koji ste se kačili (izvor signala) da zavrne signal, zaštiti ga u stvari passwordom pa ostanete bez neta. Generalno prekidi u komunikaciji i posebno – prekid signala – je očekivan, a kad smo kod signala tu je i signalizacija – samo od Dušanovca do Bulevara tri semafora večeras nisu radila.
Ovo je medjutim eksplozija same misli, koja ne može da se domisli do kraja, pa je zato zaboravljamo ili rušimo, brišemo, ali i ideje kojoj nedostaje realizacija, talenta kome nedostaje praksa, proroka koji neće reći ono što će biti a reći će ono što možda neće biti – ali će pomisliti na to što će se stvarno dogoditi no samo za sebe i u tišini, shvativši da je na proroku nekada i da ćuti.
Ovo je antena koja može pasti sa krova, kablovi gube kontakt, disk neće da se nareže – jer Merkur ima ambiciju da ne bude zapisan, da bude zaboravljen, izgubljen, zbrisan, ovo su šifre i passwordi koje će mnogi sada slučajno ostaviti u brzini drugima na uvid, mobilni telefoni koji će odati tajne poruke, ovo su i sve slučajno poslate poruke na pogrešnu adresu, kao i mailovi. Ovo su bagovi, svi bagovi svih softvera. Ovo je programer koji iz straha ne nudi ideju da mu je ne bi ukrali, jer nikome ne veruje, jer ovo su baš sve ukradene ideje, zamisli, i to ne kopirane, već ukradene, sve što se reklo a nije se zapisalo, bez svedoka i materijalnog dokaza. Ovo je dete koje izleće pred auto ako ga majka čvrsto ne drži za ruku, ovo je strah majki svih da dete ne padne kroz prozor kada mu pridje malo bliže, strah da kuče ne prodje kroz rešetke terase (Merkur je u Devici – a Devica su i kućni ljubimci). Ovo je ruganje i ovo su baš slike Paje Patka koje sam iz nesvesnog (kolektivnog) izvukla i stavila da idu uz ovaj post – jer su Merkur/Uran sve karikature i likovi iz crtaća koji samo karikiraju ljudske osobine.
Ovo je prolongiranje grejne sezone ili nekakvo ucenjivanje, sečenje struje, zakrčenje cevi i vodova, ovo je djak koga će uhvatiti sada da prepisuje, student koji neće položiti ako ne zna – jer sada ne veruje u sreću. A i ako zna, zbog opozicije i sa Jupiterom – nije siguran da li dovoljno zna, pa ko za inat baš sad može pasti neko logično pitanje koga nema u knjizi na koje on samo iz straha i panike (Merkur/Uran) možda neće umeti da odgovori.

Ovo je i moja drugarica koja dok sam pisala ovaj tekst danas je na svom Facebook profilu postavila sliku mene kako letos u Rovinju na ulici kradem struju i internet. 🙂

Related Posts