Merkur po znacima

Retrogradni Merkur u Vagi

Astrološka terminologija se lagano sve više uvlači u svakodnevnicu. Malo malo, pa eto je u ukrštenici, u tv kvizovima, ali osim standardne pitalice ‘koji si znak u horoskopu’ sve češće među ljudima čujem: ‘Ma to je zbog retrogradnog Merkura!’ Ono što su nekada bili “Marfijevi zakoni” preuzeo je Merkur. Neko svakako mora biti kriv za propuštene pozive, greškom poslate mailove, otkazane sastanke, pomerene ispite, isključene telefone, prazne baterije, prekoračene rokove, dugačke redove, pogrešne informacije, nesporazume, greške u brojevima, gužve u saobraćaju, pokvarene štampače, padove sistema, neplaćene račune i sve ostale ‘gluve telefone’.

Još u prošlom broju, u kojem je tema bila neposredna komunikacija, naglasila sam da će Merkur i tokom oktobra biti u znaku Vage, gde ćemo uvideti da nije teško biti ni ljubazan ni fin, ali ćemo se u svakom trenu zapravo narcistički diviti sebi i onome što kao odbljesak ostaje za nama. Tačnije, za našim delima i pogotovo, rečima. Ovoga puta, narcizam je poželjan jer će značiti da ste se potrudili da zavedete, fascinirate, prizovete, umirite, harmonizujete, da emocijama putem reči oplemenite druge. Osmeh je znak trijumfa i da ste uspeli. Pohvala i kompliment su pelceri koji će se lako primati i širiti dalje. Lančana reakcija – inače Merkurovo delo, sasvim sigurno može se dobro odraziti u firmama i na mestima koja su pod gotovo konstantnom tenzijom, žurbom, nervozom. Kako je Vaga i znak umetnosti, plesa, muzike, javnih dešavanja, Merkur će nam sigurno sada doneti veću zainteresovanost za bioskopske repertoare, fešte po Trgovima, plesne večeri, koncerte, aukcije, posete muzejima i galerijama; turizam obično bukne u ovom periodu, kao i naša potreba da ovog puta ne samo prisustvom već i edukacijom obogatimo sebe novim imenima iz istorije umetnosti, znanjem o filmu ili koracima tanga i salse. U astrosimbolici, Vaga prikazuje sve okićene i cvetne trgove od Španskog Trga čijim stepenicama klize manekenke na velikim modnim revijama koje su isto Vagino delo, do beogradskih buvljih pijaca i najžamornije ulice Knez Mihajlove, koja je opet svojevrsna modna pista i izlog grada. A u oktobru, sve će se baš na takvim i sličnim mestima dešavati. Takođe, tu je i neizbežni Sajam knjiga, najveća trgovina knjigama (Merkur u Vagi, isto) koji će verujem zabeležiti rekordnu posetu baš zbog ovog aspekta, jer ako je Vaga ljubav i ako su Merkur reči i sve ikada zapisano, onda je to nesvakidašnje javno pokazivanje ljubavi prema knjigama, koju će marketinški eksperti čija se profesija takođe rodila iz Merkura u Vagi (umetnost komunikacije) u specifičnom zanosu ovog puta promovisati, a poezija, biografije pesnika, glumaca i muzičara, ljubavna pisma i romani biće najprodavaniji. Jer ipak, iznad svega navedenog, Vaga je znak ljubavi, i to ne one univerzalne, već vrlo konkretne muško – ženske ljubavi, pa će baš sada zato biti zabeležen i najveći broj sklopljenih brakova u godini, a ako ne brakova onda sigurno veza koje su iz reči ili dodira krenule i pokrenule ceo erotski mehanizam. Gradovi će biti puni improvizovanih bina i govornica, na kojima će se smenjivati političari, ili ćemo možda ipak kao i do sada gledati prenos iz Skupštine, samo sada u drugačijem scenariju u odnosu na dosadašnji, zatečeni njihovom miroljubivšću i spremnosti da se izmire i pronađu zajedničke ciljeve i rešenja.

Zato, ulaganite korak, otvorite oči i nasmejte se. Pa i sada, u prvoj polovini meseca (do 16. oktobra), kada se Merkur kreće retrogradno, što je astrološki termin za prividno kretanje planeta u nazad. Prividno, jer posmatrano sa Zemlje, planeta kao da se na momenat zaustavlja, menja pravac i kreće retrogradno (unazad) do momenta kada će kretanje preusmeriti na direktno i nastaviti dalje. Zato, kada Marfi sa svojim malerima i neprijatnim iznenađenjima zakuca na vaša vrata, kada vam se učini da je ‘Skrivena kamera’ postala vaš lični reality show, jedino što je bitno kada se dogodi šta god da se dogodi, je zauzeti pozitivan stav prema stvarima i zadržati osmeh.

Šta možete da očekujete u vreme Merkurovog retrogradnog hoda?

Ovo sigurno nije baš neki period za svakodnevne stvari koje smo do sada obavljali mehanički jer će baš tu početi da škripi. Zato vas i na vreme upozoravam, mada ste možda već primetili da se nešto dešava i da danas nije vaš dan, jer je Mekrur krenuo unazad još 24. septembra. Međutim, sve se da preduprediti pojačanim oprezom, koji ni malo neće biti lako zadržati pošto će Merkur dati sve od sebe da vas omete, dekoncentrise, učini rasejanim i zaboravnim.

Kako Merkur u astrologiji tradicionalno vlada komunikacijom i transportom, idejama, putnicima, marketingom, medijima, radijom i televizijom, prilikom njegovog retrogradnog delovanja, sve su ove oblasti pod udarom neugodnosti i izazova. Mozda ćete primetiti kako se saobraćaj odvija sporije u ovim danima – gužve će biti svakako velike, više je nesreća, možda ne radi signalizacija ili su transportne, poštanske usluge privremeno prekinute, baš kao i usluge vaših Internet provajdera. Merkur će možda izazvati probleme u telefonskoj komunikaciji, sa tehnikom takodje, kompjuterima, mailovima, doneti poneku dezinformaciju ili će prava informacija doći prekasno. Zato ništa ne uzimajte zdravo za gotovo.
Ako sada putujete, budite dvostruko oprezni i dvaput proverite dokumente koje nosite sa sobom. Zaboravnost je jedna od odlika ovog perioda.

Pokušajte izbeći potpisivanje važnih pravnih dokumenata i ugovora kao i sklapanje novih poslova u periodima retrogradnog Merkura. Ako ih baš ni po koju cenu ne možete izbeći, uradite svoj deo najbolje što možete, ali je verovatnoća velika da će doći do ponovnih pregovora i uskoro novog potpisivanja, revizija, ili će se ispostaviti da vam još neka dokumenta nedostaju.

Način na koji je najbolje da se prođe kroz ovaj period jeste:

–       da date sebi više vremena za svaki projekat,
– dobro, ali zaista dobro se organizujte!
– aktivno učestvujte u situacijama koje mogu izazvati probleme ili nesporazume i
– što je najvažnije, zadržite pozitivan pristup stvarima.
Ovo je međutim dobar period da se u tišini posvetite recimo pisanju (pisci, novinari i sl) ili nekom drugom poslu koji traži posvećenje, prebiranje po beleškama i do sada napisanim tekstovima, arhivama. Takodje, budući da je u Vagi, dobar je za kontemplaciju, psihoanalizu, psihodramu, dijaloge sa samim sobom, svođenje računa, podvlačenje crta i razmatranje šta se postiglo jer retrogradni Merkur nam donosi pravu rekapitulaciju dogadjaja i daje jasnu sliku gledano u natrag! Flashback! Ko voli da meditira i ko praktikuje yogu i ko nikako nije imao vremena da odgovori na mailove, pozive ili završi projekte – samo napred! Imate li neke ispite koje vučete i nikako da ih se rešite… možda vam se sada posreći! Ali budete li ishitreno prihvatali nove zadatke, a da stare niste obavili, nervni slom je na vidiku!
Jedan koristan savet! Ako želite da vam se vrate knjige date na čitanje, diskovi, garderoba ili neke druge sitnice – sada ih tražite! Ne iznenadite se što će vam se javiti ljudi koje dugo niste čuli, a među njima će baš zbog Merkura u Vagi biti i vaših bivših partnera, starih ljubavi, pa ako mislite da vredi pokušati ponovo, što da ne?

Takođe, za preuređenje papirologije, arhive, sređivanje stana, kuće, nema boljeg perioda od ovog sad, koji će vam tačno ‘reći’ šta vam je zaista potrebno, a od čega za sva vremena treba da se konačno oprostite.

I ne zaboravite, ovo razdoblje u kome se svi pomalo „izgubimo“ je uvek kratko i brzo prodje, a sve nezgode sa izgubljenim papirima, zaturenim fajlovima, pogrešno poslatim porukama i mailovima nisu dogadjaji tragičnih razmera. Osećaj da vam „ništa ne ide od ruke“ ma koliko se trudili, ipak može biti komičan u svoj toj nemilosrdnosti svemira koji ponekad ima smisla za šalu… na naš račun.

Related Posts