Sunce po znacima

Sunce u Raku – SOULMAN

„When I know your soul, I will paint your eyes.“ 
Amedeo Modigliani

Selimo se u zvanično leto, a sa letom i u carstvo Rakova. Staviće nam povez na oči, tek da ne zavaramo srce onim što bismo videli. Blizanci će biti zaprepašćeni ovakvom idejom jer je oko za njih organ govora, Škorpije nepoverljivo neće pristati na ovu igru, a Strelac će pohrliti i u prevelikom očekivanju propustiti poentu. A sve što ovo Sunce u vodenom kraljevstvu Raka želi jeste da nas odvede do izvora. Izvor našeg bića duboko, ko zna gde, čami i čeka. Mrak nam je strašan ili nekad zavodljiv. Mrak nam je tabu možda, a možda i put. Ali Rakovima – mrak je postojbina, otadžbina, poznato mesto u kome od svih jedino oni monopol imaju. Da se šire, da cvetaju. Pa što dublje udju u pećine poput speleologa i arheologa, što dublje udju u uloge kao glumci i pisci, u dušu kao pesnici, mistici il’ kao naučnici u svemir – njih više ima. Kao malo toga na svetu, u mraku se najuspešnije razvijaju i rastu. U larvama i zatamnjenim mestima.

Empate po prirodi, osećaju svakoga. Pa iako će ih prijatelji opominjati da previše pomažu drugima, da treba više da štede sebe, da prestanu da se troše i sagorevaju zbog drugih (zbog Marsa koji je ovde u padu), i da je prosto vreme da izlete iz te uloge spasioca – Rak se neće promeniti jer on je tu zbog drugih. Možda će vam samo ispričati priču o tome kako je tuga sveta prevelika, kako je puno nesrećnih, i verovali vi u to ili ne, reći će vam da izmedju vas ovde i nekog deteta u Gani postoji jaka veza. I sve dok planetarna većina ne bude spremna da oseti tu vezu, da se srodi sa drugima kao sa sobom u najvećoj tišini – on mora da pomaže. Da se nalazi kada zatreba, da prvi bude na licu mesta neke opasne situacije ili drame. I kao i do sada, da tiho ustupa svoje mesto drugima zadržavajući za sebe večitu pozadinu i ulogu odbrane, zvao se on patriota ili golman, vojska spasa, ili kako god.
Na vaše insistiranje i pozivanje na psihološke tekstove koji eto, baš ovde njegov primer očitavaju od A do Š, opet će se nasmejati pitati vas mimo svih tih knjiga, ko će nam biti hirurg i lekar ako svi se odreknu spasavanja, ko će nam biti čuvar, protektor, veliki zaštitnik u širokoj paleti institucija i profesija koje takvo baš ponašanje zahtevaju? Bilo da brani ljude, životinje, prirodu ili dušu svaku za sebe, bilo da je spašava od nje same ili vijaleta tamnih koji su se nad njom nadvili.

A sa hrabrošću nesvakidašnjom je rodjen. Koja ne ratuje nego brani. Čuva. Štiti. Dok svi spavaju kao Betmen, dok se svi o kraljevstvo bore on kao John Snow odlazi na večnu Noćnu stražu. Zato ga i hoće u poslu noćne smene, dok grad spava. Zato ga i hoće noćni život sa treperavim uličnim svetlima i neonskim reklamama umesto Sunca. I tu u tom od Sunca sklonjenom paralelnom svetu pod okriljem mraka video je sve. Video je nezaboravne likove zbog kojih vredi roditi se ponovo, ali je video i najgore svađe, drame i pucnjave, video je nevine kako pate i siledžije kako siluju. Čuo je plač ostavljene dece i vrisak bespomoćnih žena, zvuk stakla koje se lomi i muški glas što u strahu i pijanom stanju preti. Škripu guma i graju mladih dok ispisuju nove grafite po zidu. Rotacije hitne i milicije dok grad spava, ljubav koja blista u slobodi pokrivena noćnim nebom, na ulicama, na klupama u parkovima… Video je svet koji živi skriven od pogleda, koji će sa jutrom pohitati u Svetlo kao da se ništa nije dogodilo, a sve se dogodilo. I ljubav i mržnja. I pravda i nepravda. I istina i laž. I šamar i poljubac. I rodjenje i smrt. I urlik i šapat. Sve je upio da nikada ne zaboravi. Ne što je zlopamtilo, iako ga smatraju takvim, već da bi prepoznao. Prepoznaje duše. Čuje ono što neverbalno pričate. Oseća vaš strah ili smirenost, oseća vašu tegobu ili uzbudjenje.

Zato nam vezuje oči narednih mesec dana. Da se naučimo da hodamo po staklu. Da znamo gde je staklo bez da gledamo. I da nam pokaže da je moguće sačuvati ljubav uprkos svemu. Imati je svaki put još više. Izrastanje i zarastanje rana kroz mrak. Da nas nauči da nas najviše bole oni koje najviše volimo. I da je i to ljubav. I ne treba joj se opirati. Da je prava ljubav čak neverbalna. Kao ljubav talasa i vetra. Kao ljubav pustinje i oaze. Jedno posebno mesto koje nam daje to nešto zbog čega verujemo u život i u sutra i prekosutra. Ljubav je napajanje žila, duše, lakoća da pustimo suzu, ganutost koju možemo da progutramo i potisnemo je još jednim dimom ili džinom ako ta osoba nije tu. Ali znamo da je ljubav. Kod Raka nema razloga za sumnju. Voli se ono što se poznaje, kao kod Modiljanija. Kada sam ti upoznao dušu bila si moja. Kada su nam se sreli pogledi videla sam sebe. Zato ovo nisu lake ljubavi uvek koje imaju happy end – kome baš Rak uvek teži. Ovo je osećaj života koji kaže da je lako voleti samo nije lako sresti, pronaći u tom mraku dok pipamo u želji da prepoznamo obrise koje tražimo. Da je lako i davati i opraštati. Učiće nas opraštanju kao niko do sada. Neće nam pričati kako je to dobro za našu dušu ni budući život, već kako je to jedini način da drugog spasete od njega samog, a i sebe sasvim sigurno od neljubavi. Pa ste upravo nekoga sačuvali potencijalne uvrede koja će mu skliznuti sa usana nazad. Sačuvali ste time ceo svet jednog novog ožiljka. Sprečili druge da budu loša verzija sebe. Ako ne možeš da pomogneš – ne odmaži. Ako moraš da ujedeš, uješćeš sebe, ali i to je put kroz mrak. U ovom znaku se nalazi baš zato sazveždje psa. I zato Rakovi vole pse. I oni su nekada ujedali za dušu a onda poput Dorijana Greja videli da je sve vreme to njihova duša bila. Kroz rane i ožiljke do najveće ljubavi koju čovečanstvo poznaje, do tog jednog jedinog Izvora na koje vas je poveo još na početku teksta – a koje se Oproštaj zove.

A pre i posle toga, spremiće vam večeru, naliti još vina, i povesti u kafanu ili na splav, u noćni provod kakav ste čuli da postoji ali ga niste okusili. Ili jeste. I dok njegove oči budu sijale u mraku, videće se koliko je srećan jer ste vi srećni. Njegova sreća je ionako velika kao svemir. Kada ima koga da voli, ima sve.
Možda će posle odrecitovati neku pesmu Nerude ili vam prepričati skice iz Šagalovog života. Možda će vas nasmejati dobrom imitacijom, odglumiti besprekorno poznati monolog iz nekog filma i vi ćete se pitati zašto nije bio glumac. A hteo je da bude i glumac i bokser i najbolji fudbaler, i slikar i pesnik i muzičar i žigolo i biznismen. I znajte da ko god mislite da je, to je ona ista strana koju pokazuje dok onu drugu vidi jedino on sam pred ogledalom kada se zagleda duboko u svoje oči. Tu je sve ono što je preuzeo na sebe i od čega vas i ceo svet čuva. I samo ona osoba koja uspe da ih i sa one druge strane Meseca vidi jeste njihov SOULMATE.

Za kraj a zapravo početak, čitajte narednih mesec dana poeziju i slušajte muziku koja dotiče svemir. Osetite strujanje ljubavi i sreće zbog kojih se valjalo roditi i decu imati. Zato je porodica njihov svemir. Jedva čekaju da se dete raduje, da se zaljubi, da se zanese u snovima. Samo da ne propuste ono što je jedino vredno.

Poznati, rođeni u znaku Raka:

Nikola Tesla, Lajbnic, Dalaj Lama, Meryl Streep, Robin Williams, Tom Hanks, Eva Green, Harison Ford, Patrick Stewart, Philip Seymour Hoffman, John Cusack, Bill Cosby, Geoffrey Rush, Andjelika Hjuston, Ingmar Bergman, Mel Bruks, Gaj JUlije Cezar, Aleksandar Makedonski, Julian Assange, Gavrilo Princip, Nelson Mendela, Zinedin Zidan, Mike Tyson, Messi, Felps, Maldini, Cerdan, Karl Luis, Huan Manuel Fandjo, Žan Žak Ruso, Rembrant, Frida Kahlo, Marc Chagall, Gustav Klimt, Antonio Gaudi, Amedeo Modigliani, Edgar Degas, Armani, Karden, Brian May, Carlos Santana, Ian Curtis, 50 Cent, Chris Cornell, Jeff Beck, Jack White, Ringo Star, Debbie Harry, Bon Scott, Gustav Mahler, Karl Orff, Vasko Popa, Tin Ujević, Franc Kafka, Ernest Hemingway, Marcel Proust, Herman Hesse, Ana Ahmatova, Miroslav Krleža, Perl Bak, Richard Bach, Pablo Neruda, E. M. Remark, George Orwell, Egziperi, Hunter S. Thompson, Žan Kokto, Amélie Nothomb, La Fonten, Dan Brown

 

Related Posts