Mars po znacima

Doslednost snage – Marsovi aspekti u martu

Sedi tako dvestotinjak studenata psihologije u jednoj učionici i čeka svog profesora. Kada, ulazi jedan čovek kog nikada nisu videli i kaže da će on danas zameniti profesora. Zatim kaže da ustanu. Svih dvestotinjak studenata ustane. Zatim im kaže da pljesnu tri puta. Svih dvestotinjak studenata pljesne. Zatim im kaže da pljesnu po ramenu osobu koja stoji desno od njih. I svi oni pljesnu. Zatim im kaže da sednu. I oni sednu.
Zatim je čovek izašao iz učionice, a u učionicu je ušao pravi profesor i napisao naslov teme predavanja: POSLUŠNOST AUTORITETU.

Trenutna dilema Marsa u Ovnu je da li biti veran i lojalan Jupiteru u Lavu, pratiti, slediti, manifestovati njegovu snagu svojim primerom i biti najbolji djak, vojnik, vitez u odelu (menadžer) i agent što će otići na neosvojene sredine i osvajati idealima i zavodljivom slobodom koja mu služi i kada regrutuje dobrovoljce da ‘across the sea’ odu i da se bore; ILI da krvnu vezu, a bratsku zapravo, napravi sa Uranom i poruši red, svo to ustrojstvo u ime one nešto istinskije slobode u svojoj samoći – sa kojom kad anarhija prodje, ionako neće znati šta dalje… Kome Mars uopšte istinski ruku može da pruži sem sebi samom, te svaki kompromis koliko god zavodljiv il’ izazovan da je, na devijaciju zdravlja i snage, odnosno ludost, anarhiju i bezumlje lako odvodi. Ako je u okvirima društveno prihvaćenih i poželjnih napada ga istina. Ako je sam u svojoj revoluciji i idejama, napada ga neminovnost kompromisa. Zato je rešenje sada, ugledati se na konje.

1a8d87b9d61de7d87fa1911972c7726f

Iako životinja krda gde pristaje na odredjenu hijerarhiju, svaki za sebe zadržava svoju individualnost, snagu, tvrdoglavost ili autonomiju. Koliko god društven i prijateljski nastrojen, zadržao je još od divljine, koja mu kola genima, potrebu da se sam iživi na beskrajnoj livadi i obezbedi sebi dnevno ničim merljiv osećaj slobode. No više od svega toga, to je ona životinja koja je medju prvima pripitomljena, negde i na najbrutalniji način, masovnim ubijanjima, i isto tako masovnim iskorišćavanjem za rad, vuču, jahanje, prevoz i koja se iako prilagodila potrebama čoveka, nije promenila i svoju slobodu, autonomiju, inteligenciju zadržala jednako britkom. Uživajte u filmovima o konjima ( The Horse Whisperer je moja preporuka) idite do hipodroma, štala, ergela… makar do youtube-a i osetite snagu pripitomljavanja vekovnog, poslušnosti nametnute, ali i divljinu venčanu sa slobodom zauvek.

* tekst je inspirisan trenutnim aspektima na nebu: Mars u Ovnu u konjunkciji sa Uranom, kvadratu sa Plutonom u Jarcu i trigonu sa Jupiterom u Lavu

 

Related Posts

One thought on “Doslednost snage – Marsovi aspekti u martu

  1. Nevenka kaže:

    Sanja,super objašnjenje situacije na nebu.Jedinstveno napisano.
    Ljepi pozdrav.
    Nevenka

Comments are closed.