Mars po znacima

Mars u Vagi – Želja da se bude željen

„You have to be very fond of men. Very, very fond. You have to be very fond of them to love them. Otherwise they’re simply unbearable.“ – Marguerite Duras

Mars je ušao u Vagu. On, obično brz i usmeren, evo ga gde više krstari sa uključenim autopilotom, jer kome je do jurnjave, znojenja (pih!) i naročito rada. Al ne.. on voli novac! A da bi došao do novca, morao bi da zavrne rukave.. a da bi zavrnuo rukave, mora da ima neku šmeksi košulju da mu ti zavrnuti rukavi dobro stoje kao Vincent Kaselu. Pa je zato prvo otišao da lepo sebi kupi košulju!

Prodavačica se zacrvenela kako ga je videla. Ne zato što je on lep. Ne ni što je realno dobro obučen. Ni zbog toga što je muškarac. Pa njoj samo muškarci i ulaze u prodavnicu. Zacrvenela se od sebe – nije znala da je toliko lepa ikome! Jer to, kako će vas on pogledati, uputiti kompliment dok provlači prste kroz kosu ili gladi bradu, nije ni blizu nekog prostačkog odmeravanja ženskog tela, nego kao da je Hemfri Bogart svratio da vam sa osmehom i pogledom dok nalakćen za šankom pije viski poželi lep dan. 67935_10151329068056480_1738418722_nSve što zna naučio je od Sinatre, Hemfrija, pa i onih gangstera što su profurali prvi pin stripe odelce, bele mantile i šešire sa obodom koji baca zavodničku senku preko njihovog lica dok im samo oči svetlucaju u mraku. Mislim, ja sam se već zaljubila od ovog opisa, ne znam vi. Ali da, Mars u Vagi je ultimativni zavodnik, zatim zavodnik, i na kraju zavodnik. On je tu da zavede sve nas. Muško i žensko podjednako, staro i mlado, a ni deca ne smeju da  ostanu indiferentna na njegovu pojavu. Zato u džepu uvek ima bombonu, ili prospe neki trik, a ako ga baš mrzi namigne im u prolazu.

I sad, kad je Mars u Vagi možemo ga sresti lako, uhvatiti pod ruku – neće se opirati čak i da mu niste po meri, jer on je čovek sa stilom, pun manira koje je sa razlogom izučio od svih tih starijih tipova koje je sretao u mladosti. A ako hoćete – slobodno ga poljubite, isto se neće opirati. Igra vam se? Slobodno mu pridjite i ako ne znate ko je ni kako se zove, jer em što muziku obožava i bez nje apsolutno ne bi mogao da živi, em što je kao retko ko siguran u sebe, al ipak – on prvi nikad ne prilazi. Ha! Trik i to kakav!

Ali da – prvi baci udicu.

I kako to obično biva, za tu udicu se uhvati više riba… njemu su uglavnom dve dovoljne, i onda organizuje turnir. Nekada, ako je sredina malo prostija da izvinite, taj turnir se pretvori u ring pa se žene i počupaju zbog njega. On o tome naravno „nema pojma!“ Žene u suštini ne podnosi. Ali im ne odoleva lako. Makar da se pošteno odmere kao dva muškarca, ili dve žene. On je rodjen da voli muškarce, jer od tolike zaljubljenosti u sebe kao muškarca jedino može isto tako da voli svoj pol, ali tu pričam o iskrenim vezama i nežnim, pune podrške jer razume uvek muškarca. On je onaj koji će uvek stati na stranu muškarca i reći „Jadan čovek!“ dok gleda prijatelja kako pati jer ga je žena ostavila kada je saznala da je vara. To što je ona trpela, ili patila zbog njega – nije ništa za scenu u kojoj gleda svog prijatelja kako čupa kosu i jeca. Prebio bi je da može i da mu ovaj dozvoli… ali avaj.

No ako se desi da ipak voli žene, onda voli samo žene sa kojima može pošteno da se posvadja. One koje u sebi nose jednog razvijenog animusa. Opet, ako je malo prostija sredina, onda su to kurčevite i bezobrazne žene, sa poganim jezikom, a ako se radi o sofisticiranijem tipu više svesti, onda su to takodje svesne žene, bez zrna nesigurnosti, i on se peca i to opsesivno dok im neku slabost ne pronadje, dok ih ne slomi, ne sroza. A ako se to ne desi, nego ipak ona bude ta koja dodje kad hoće i ode kad hoće jer joj se može, tj jer je tako u mogućnosti, onda može i ceo život da bude zaljubljen u tu jednu koju nema nikad skroz. A nema je jer je i ona poput njega zaljubljena u sebe i u svoj šarm, stil, moć zavodjenja. Zato ako se tu i desi neka ljubav, to je onda klasična filmska priča sa visokofrekventnim strastima i prezirima. Sva ona sofisticiranost u tim trenucima izleti kroz prozor, ali treba im tek jedno ogledalo da oboje nameste svoje toalete, dignu bradu i napolje u svet, puni želje da željeni budu. On voli onoliko koliko je željen i ni malo preko. Ona isto. A ako mu se divite, to će ga sigurno razveseliti, no ako to radite svakodnevno, smorićete ga. On dobro zna kakav je gad ponekad, i vaše licemerje mu je mučno. Ipak je reč o Marsu – koji laž prezire, raspozna na prvu i samo nekad iz pitaj boga kojih razloga, u stanju je sebe da laže da je sve u redu. Njega prosto mrzi da raskida, da se razvodi. Ali sad dok je Mars u Vagi to je upravo čest scenario koji mnoge čeka. Zbog želje da se željen bude, i ni zbog čega drugog. Tj, upravo sam rekla zbog trećih osoba, možda samo niste čuli. Jer samo treće osobe kada ulete u postojeće veze izazovu kod ostavljenog partnera taj osećaj gorčine i želje da i on željen bude od partnera koji sad želi nešto novo, drugo.

A oni koji su slobodni najbolje da slobodni i ostanu, da uživaju u komplimentima, da vežbaju flert, sklapaju nove kontakte, da plešu kroz život. Mada, na pomolu su opet baš neki brzi brakovi, veze, zajednički životi. Nemoguće ih je rastaviti, čak i da se treći umeša, dvoje koji se vole sada su tako slepljeni i dok ih gledate kako gundjaju jedno na drugo ili se gledaju kao dva okorela bandita iz suprotnih bandi.

Ako se prevari, a nekad se i to desi, završi sa ženama koje su manipulativne, jer uglavnom su Mars u Vagi žene koje poput kokoši skaču na glavu svojim partnerima bez trunke saosećanja, empatije, koje samo zahtevaju, očekuju, ište, ne pitajući se kako je njemu i ne saznavši nikad ko je taj čovek. I zašto da ne kažem jasno, Mars u Vagi je često ženska pakost jer je muškarac često lepši. Popularniji. Nasmejaniji. Da. Tu je tajna svih pakosti ženskih, jer je muškarac uredniji, lepši, bolje obučen, čulniji u ovom slučaju, senzibilitet njegov je u stvari senzibilitet žene. On lakše dobija šta želi, ona ne vidi da on ima kakvu muku. Lakoća, rugo ime za njegov šarm. Zato će se žene sad takmičiti sa muškarcima, pa ako želite da smršate, ostavite cigarete i šta ti ja znam, idealni način je da nadjete nepušača koji dobro izgleda, jer će vam ionako pokrenuti sve moguće nesigurnosti i slabosti.  Zato je ovo mnogo bolji period za muškarce nego za žene, osim za one zaljubljene u sebe i svet koji je sad jedna publika.

I još ću reći, da pored sve popularnosti koju ima i neodbijanja tih usputnih poljubaca, on je kada voli – ali kad baš voli, totalno veran muškarac. Pun stihova ili lepih ljubavnih pisama, pun pažnje. Ako je žena za zrno animusa (kao merne jedinice) jača, stabilnija, ona će ih izdržavati, tu govora nema. Kao i Mars u Raku koji se lako useli u stan (ali je i najava da imate stan, jer ne može se pojaviti ozbiljan Mars u Raku ako nemate stan, gde će onda?) tako i Mars u Vagi ume da plaća ženinom karticom. Ne zavoravite da duboko negde, on ženu mrzi, svaku pa i svoju, i opustošio bi je bez da trepne, onda možda zatvorio da bude daleko od sveta koji voli i koji je voli, i progutao ključeve. Ali kako to sve ne može, to što ona njemu plati nešto, on vidi kao malu naplatu za patnju jer je svoja. Previše svoja, a opet taman da mu se mnogo dopadne.

A što se onog rada sa početka teksta tiče, kao što će prvi u dezertere tako će i prvi da izvojuje posao od kuće, ili bar da komotno odlazi na posao kad želi. Ili će prihvatiti i opasne pozive ali samo ako podrazumevaju uniformu, dobar kroj, cipele, vidjenost i susretanje sa važnim javnim svetom. On bira posao, jer tamo gde nema žena/muškaraca, gde nema izazova, osmeha, flerta, pogleda i erosa jednom reči – njemu je prosto dosadno. Zato je sweet talker, dobar u diplomatiji kao i svakom pregovaranju, on osmehom i lepotom reči završava poslove, taman kad završava i moskva šnit. A i ti poslovi, neretko mu dolaze preko žena. Negde duboko on gaji osetljivost na žensku dobrotu i tada se opušta, tada nije playboy i neuhvatljiv, tada je idealan mladji brat o kome će „sestra“ da brine jer je najlepši u gradu. Pa mu tako jedne žene donose sreću, a druge unesrećuju u večnom ratu erosa. Naravno, sve to mogu biti i muškarci medjusobom kao i žene, ali komplikovano je da to svako malo pominjem.

 

Related Posts

7 thoughts on “Mars u Vagi – Želja da se bude željen

 1. Miljana Nisic kaže:

  Moj otac je ovan,i ima ovog marsa u vagi.Majka ovan sa merkurom u ovnu.Svadje su skoro svakog dana.

 2. maya71 kaže:

  Odličan tekst!! Bravo!

 3. Mad Max kaže:

  Au Sanja ocrni mi Marsa totalno …

 4. Mimi kaže:

  Ja Sanjine tekstove volim , pratim učim jer obožavam astrologiju…Pozdrav Sanji!

 5. dejan kaže:

  sanja mozda me mozes shvatiti ili ne svaka cast na ovom tekstu ali zapitas li se kad da su tvoji tekstovi oni pravi iz prve i da li je ok da svi mogu da citaju sto ti napises da li mislis da moze da zloupotrijebi neko na neki nacin jer je znam za sebe sta je to poz i opusteno.

  ….

 6. K kaže:

  Savrsen opis mog bivseg, notornog zenskarosa koji pored Marsa u Vagi ima i Sunce i Veneru u Lavu, u 7. kuci… plus Mesec u Skorpiji koji mu daje pomalo autodestruktivnosti.

 7. Loli kaže:

  Hahahah, odlicno. Ali zasto samo opis muskaraca, pa i mi (zenski deo) smo bas, bas zanimljive 😀 …

Comments are closed.